Οι παραλίες της Αττικής: Μέρος 2ο. Μέρες και νύχτες στα δυτικά.

Πάχη στον Αργοσαρωνικό, Σχίνος, Αλεποχώρι, Ψάθα, Πόρτο Γερμενό στον Κορινθιακό Κόλπο, με τη μία παραλία καλύτερη από την άλλη.

Οι παραλίες της Αττικής: Μέρος 2ο. Μέρες και νύχτες στα δυτικά.

Πάχη στον Αργοσαρωνικό, Σχίνος, Αλεποχώρι, Ψάθα, Πόρτο Γερμενό στον Κορινθιακό Κόλπο, με τη μία παραλία καλύτερη από την άλλη. Μετά το ρεπορτάζ μας στις παραλίες της Αττικής Ριβιέρας (από Άλιμο ως Σούνιο), επιστρέφουμε με νέες παραλιακές αφορμές για μονοήμερη εκδρομή. Η Μαρία Κρύου χάραξε μια διαδρομή προς τις πιο δημοφιλείς δυτικές ακτές της Αττικής, τις φωτογράφισε, κατέγραψε το καλοκαιρινό τους προφίλ και αναμεταδίδει.

Οι παραλίες της Αττικής: Μέρος 2ο. Μέρες και νύχτες στα δυτικά. - εικόνα 1
Γαλαζοπράσινα τα νερά στο Πόρτο Γερμενό. Στη δεξιά σελίδα το «Cariocas Beach Bar»

Πρόβα διακοπών στην Πάχη Στο μυαλό μου αυτό το ψαροχώρι της Αττικής είναι συνδεδεμένο με το φρέσκο ψάρι και το καλοκαίρι. Οδηγώντας λοιπόν στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου με προορισμό τις παραλίες του Κορινθιακού, είδα στα αριστερά την έξοδο προς το επίνειο των Μεγάρων κι έστριψα σχεδόν μηχανικά. Σε λίγα λεπτά είχα μπροστά μου ένα νησιώτικο σκηνικό: το λιμανάκι με τις τράτες, τους ψαράδες να ράβουν τα δίχτυα και δίπλα στη θάλασσα το εκκλησάκι της Παναγίας. Δεν αντιστάθηκα στη θέα της θάλασσας κι έκανα την πρώτη βουτιά στην οργανωμένη παραλία κάτω από το all day cafe «Level», στέκι πολλών Μεγαραίων που μένουν εδώ μέχρι αργά το απόγευμα για καφέ αλλά και για ποικιλίες, κρέπες, σαλάτες.

Στην περιοχή έχουν ανοίξει πολλά cafes (πιο ενδιαφέροντα το «Swell» και το «Selato»), ενώ υπάρχουν και αρκετές επιλογές για φαγητό. Διάσημη είναι η ψαρόσουπα του «Αριστόδημου» (2296080238), μιας ταβέρνας αγαπημένης των ανθρώπων της διανόησης – και ιδιαίτερα του Κώστα Βάρναλη, που ήταν σχολάρχης στα Μέγαρα και δεινός κολυμβητής. Φρέσκο ψάρι θα δοκιμάσετε στο «Παχάκι» (2296080045) και στο «Μουράγιο» (2296083478), ενώ στο εστιατόριο «Amalfi» (2296080804) μεσογειακή κουζίνα με κορυφαίο πιάτο το αρωματικό Τσουκάλι του Ψαρά με οστρακοειδή αχνισμένα με πιπερόριζα.

Οι παραλίες της Αττικής: Μέρος 2ο. Μέρες και νύχτες στα δυτικά. - εικόνα 2
«Paradise beach bar» στην Ψάθα

Άρτι αφιχθέν το μεζεδοπωλείο «Beeraki και Μεζεδάκι» (2296025000), τα συναγωνίζεται με ψαρο-λιχουδιές (γαύρος με σος μουστάρδα, γαρίδες σαγανάκι, μύδια αχνιστά κ.ά.) και κρεατικά.

Προτού πάρουμε το δρόμο προς Αλεποχώρι, κάνουμε μια στάση στην παραλία Βαρέας. Εδώ βρίσκουμε σκιά κάτω από τις ομπρέλες των beach bars «Νισαία» και «Aqua Mare» ή εναλλακτικά στα αρμυρίκια. Στιλάτο, με ξύλινες ξαπλώστρες, ντυμένο στα λευκά και με easy listening μουσικές, το all day beach bar-restaurant «Wet Seaside Puzzle» (2296080700) μας έκλεψε την καρδιά. Ανοιχτό από τις 8.30 π.μ., ξεκινά με καφέ και συνεχίζει με σαλάτες, «κρεμαστό σουβλάκι κοτόπουλου», εναλλακτικό club sandwich και ψαγμένα κοκτέιλ.

Αλεποχώρι το οικογενειακό
Κατηφορίζοντας τον ασφαλτόδρομο προς την παραλία και μπαίνοντας στο ψαροχώρι­, διαπιστώνουμε μια σχετική τουριστική ανάπτυξη (ψαράδικα, σούπερ μάρκετ, ταβέρνες) και είναι λογικό γιατί το Αλεποχώρι είναι γεμάτο εξοχικά. Η πρόσβαση στη βοτσαλωτή ακτογραμμή είναι εύκολη, η περιοχή δεν φημίζεται για το nightlife της, γι’ αυτό και την προτιμούν­ οι οικογένειες. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βρείτε να απλώσετε την πετσέτα σας κάπου ήσυχα, μακριά από ρακέτες και πιτσιρίκια.

Η παραλία είναι τεράστια και αν θέλετε ομπρέλες και ξαπλώστρες, θα τις βρείτε αριστερά από το λιμάνι στο beach bar «Tramonto» (6983503559) με τις lounge μουσικές, στο «Κέλσος» (6944612618), που ξεκινά με ροκιές και όταν βγουν τα Mojitos συνεχίζει με jazz. Εδώ υπάρχουν ντους, χώρος για να αλλάξετε και parking... σκύλων δίπλα στο πανέμορφο μοναστηριακού τύπου ξύλινο τραπέζι. Στο τρίτο κατά σειρά beach bar, την «Πυξίδα», δοκιμάζουμε καλοφτιαγμένο freddo κάτω από τις πορτοκαλί και πράσινες ομπρέλες.

Οι παραλίες της Αττικής: Μέρος 2ο. Μέρες και νύχτες στα δυτικά. - εικόνα 3
Σαν σε νησί... στα beach bars της Ψάθας

Σε κανένα από τα beach bars δεν υπάρχει χρέωση για τις ξαπλώστρες παρά ένα μίνιμουμ ποσό κατανάλωσης στα € 3. Όσο για το φαγητό, σταθερή αξία είναι η παραδοσιακή ταβέρνα «Αιγειρούσα» (2296051779), που πήρε το όνομα της από το αρχαίο όνομα του Αλεποχωρίου και σερβίρει φαγητά της ώρας, φρέσκα ψάρια, μαγειρευτά και ουζομεζέδες. Για ψάρι και μαγειρευτά υπάρχουν επίσης το «Μελτέμι» (2296052850), η «Θάλασσα» (2296052040) και η «Ταβέρνα του Τζαβάρα» (2296051310) πάνω στο λιμανάκι. Για πάστα και πίτσα (η κουζίνα ανοίγει στις 3 μ.μ.), παγωτό και βουτιά στην πισίνα υπάρχει το family friendly «Il Desto» (2296051129) του οδηγού αγώνων αυτοκινήτου Μιχάλη Ευθυμίου, το οποίο έχει «αδερφάκι» στην Ψάθα, ένα από τα πιο cosy beach bars της περιοχής.

Οι παραλίες της Αττικής: Μέρος 2ο. Μέρες και νύχτες στα δυτικά. - εικόνα 4
David Morales

«Cariocas» στο ρυθμό του DJ
Είναι σχεδόν αυτονόητο πως μετά το Αλεποχώρι επόμενη στάση για κολύμπι είναι η Ψάθα. Εμείς όμως λοξοδρομήσαμε και από την παραλία του Αλεποχωρίου φύγαμε αριστερά για Σχίνο. Η διαδρομή είναι υπέροχη, τα πεύκα φτάνουν στη θάλασσα και μέχρι το λιμανάκι της Μαυρολίμνης στις βραχώδεις ακτές βουτάνε πολλοί ψαροντουφεκάδες. Από την Αττική έχουμε περάσει πλέον στην Κορινθία. Από εδώ και κάτω υπάρχουν πολλές μοναχικές παραλίες για φυσιολάτρες.

Εμείς τραβήξαμε χειρόφρενο στον Σχίνο με τη σκούρα άμμο και το σήμα κατατεθέν «Cariocas Beach Bar». Δεν είναι διάσημο μόνο για τα κοκτέιλ αλλά και για τα DJ parties του. από τα decks του έχει περάσει και ο θρυλικός David Morales, ένας από τους πιο αγαπημένους house DJs του ελληνικού κοινού. Τα απογεύματα τα beats στο «Cariocas» δυναμώνουν και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο χορευτικό κάλεσμά του.

Οι παραλίες της Αττικής: Μέρος 2ο. Μέρες και νύχτες στα δυτικά. - εικόνα 5
«Wet Seaside Puzzle» στην παραλία Βαρέας

Ψάθα, η ντίβα της περιοχής
Σε μια νοητή ευθεία από το Αλεποχώρι η Ψάθα – οι λαογράφοι συμφωνούν πως πήρε το όνομά της από το φυτό ψαθί-βούρλο που φύεται στην περιοχή. Λίγο exotic φαντάζει το σκηνικό με τους καλαμιώνες και στο βάθος τη μακρόστενη­ ανοιχτόχρωμη πλαζ, με τα beach bars «Summer Τime», «Samaka», «Paradise», «Aqua» με τις νεροτσουλήθρες και «Teluk», να συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε χρώματα, στιλ και μουσικές. Ζευγάρια, παρέες και οικογένειες απολαμβάνουν τα πεντακάθαρα, κρύα νερά.

Στη δεξιά πλευρά της ακτογραμμής το σκηνικό αλλάζει με το μικρό λιμανάκι, τις αγκυροβολημένες βάρκες και πάπιες να σουλατσάρουν στο νερό. Εκεί, πάνω στο κύμα, υπάρχουν δύο γραφικά ταβερνάκια. Δοκιμάσαμε (και καταευχαριστηθήκαμε) ρεβιθοκεφτέδες, φρεσκοβρασμένα χόρτα, τραγανή κάππαρη και άπαιχτα μπακαλιαράκια στου «Σακελλάρη» (2296052184) και χταπόδι με βαλσάμικο και μυδοπίλαφο στου «Άγγελου» (2296052852).

Οι παραλίες της Αττικής: Μέρος 2ο. Μέρες και νύχτες στα δυτικά. - εικόνα 6
Χαλάρωση στην Ψάθα με θέα στις Αλκυονίδες

Μια θαλασσινή αγκαλιά το Πόρτο Γερμενό
Φεύγοντας από Ψάθα, με κατεύθυνση προς τα Βίλια, κάνουμε στάση και αφήνουμε το βλέμμα να χαϊδέψει την ακτογραμμή της Ψάθας και το θαλασσινό ορίζοντα με τις Αλκυονίδες Νήσους στο βάθος. Στη διασταύρωση για Πόρτο Γερμενό στρίβουμε αριστερά και κατεβαίνουμε τον ασφάλτινο δρόμο, θαυμάζοντας από ψηλά τον κόλπο που κλείνουν στην αγκαλιά τους δύο βουνά, το όρος Πατέρας από αριστερά και ο Κιθαιρώνας από δεξιά. Ο δρόμος κατηφορίζει μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή και καταλήγει στους πρόποδες των βουνών, στον κόλπο του Πόρτο Γερμενό, με τις εξοχικές κατοικίες από τη δεκαετία του ’70.

Ιδιαίτερα λαοφιλείς είναι οι βοτσαλωτές παραλίες του με τα γαλαζοπράσινα νερά. Αν κολυμπήσετε στη μεσαία και την κεντρική παραλία, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις ψαροταβέρνες, καλό είναι να παρκάρετε στο δημοτικό parking. Αν πάλι επιλέξετε την παραλία του Αγίου Νικόλαου στην αριστερή πλευρά του κόλπου ή το Προσήλι στη δεξιά πλευρά, αράξτε στα βράχια και μην ξεχάσετε τη μάσκα σας, διότι έχουν ενδιαφέροντα βυθό. Όταν το φως αρχίζει να πέφτει, είναι πανέμορφο το ηλιοβασίλεμα από τα cafes «Βράχος» κι «Εν Πλω», που αγναντεύουν τη θάλασσα ακριβώς πάνω από την κεντρική παραλία. Το κέντρο του Πόρτο Γερμενό θυμίζει νησί, αν και κάπως decadent λόγω των εγκαταλειμμένων ή μισοχτισμένων κτιρίων.

Αν μείνετε εδώ για φαγητό, επιλέξτε κάποιο από τα παραταγμένα στην παραλία ταβερνάκια ή πεταχτείτε στην άλλη πλευρά του κόλπου, στο «Μαραμπού» (2263041301). Με τη δροσούλα είναι ωραία η βόλτα στο αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών, το οποίο στεφανώνει τον κόλπο, όμως αυτήν την περίοδο είναι κλεισμένο σε σκαλωσιές λόγω έργων αναστύλωσης.

Οι παραλίες της Αττικής: Μέρος 2ο. Μέρες και νύχτες στα δυτικά. - εικόνα 7
Δροσιά να την πιεις στο ποτήρι στο «Wet Seaside Puzzle»

Από το γαλάζιο της θάλασσας στο πράσινο του ελάτου
Το τοπίο αλλάζει εντυπωσιακά καθώς αφήνεις τη θάλασσα και πλησιάζεις στο ζωογόνο βουνό. Στο δρόμο της επιστροφής πήραμε την κατεύθυνση προς τα Βίλια, που είναι χτισμένα σε υψόμετρο 600 μ. Πνιγμένο στο πράσινο, το χωριό της Έλλης Λαμπέτη προσφέρεται για relax, καφέ και γλυκό: αμυγδαλόπιτα και γαλακτομπούρεκο στο Ζαχαροπλαστείο Ρούσσης και ραβανί στις «Αλκυονίδες». Για φαγητό προτιμήστε το κρεοπωλείο-ταβέρνα «Έλατος», την ψησταριά «Όπως Παλιά» κάτω από τη δροσιά των πλατάνων και το ανακαινισμένο εστιατόριο «Μουριές» (2263022436). Προτού φύγετε, πάρτε μαζί σας ζυμωτό ψωμί από το αρτοποιείο της Ισμήνης και αναζητήστε στα παντοπωλεία την εξαιρετική φέτα του Πλούμπη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.