7 θεματικά μουσεία - εμπειρία

Με πάνω από 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, τα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υπηρετούν με συνέπεια το όραμα για τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

7 θεματικά μουσεία - εμπειρία

Με πάνω από 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, τα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υπηρετούν με συνέπεια το όραμα για τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Καταθέτοντας μια μοντέρνα μουσειολογική άποψη, αναδεικνύουν το ευρύτερο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο με τρόπο πρωτοποριακό, αλλά ταυτόχρονα απτό και γλαφυρό, κάνοντας έτσι την επίσκεψη μια χαρούμενη βόλτα για όλη την οικογένεια.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Δημητσάνα

7 θεματικά μουσεία - εμπειρία - εικόνα 1

Λίγο έξω από την πανέμορφη Δημητσάνα της ορεινής Αρκαδίας, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία πνιγμένη­ στο πράσινο και στα τρεχούμενα νερά, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης ξαναζωντανεύει με τρόπο­ άμεσο και γλαφυρό παμπάλαιες πρακτικές παραγωγής προϊόντων, βασισμένες στην ορμητική δύναμη­ των νερών του ποταμού Λούσιου­. Ένα μικρό σύμπλεγμα μοναδικά αποκατεστημένων κτισμάτων κι ένας θαυμάσιος περιβάλλων χώρος γίνονται το ιδανικό σκηνικό για μια βόλτα στο προβιομηχανικό παρελθόν, που θα σας περάσει διαδοχικά από μια νεροτριβή, έναν αλευρόμυλο και το ρακοκάζανο που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, ένα βυρσοδεψείο με όλα τα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων αλλά κι έναν μπαρουτόμυλο από τον καιρό της Επανάστασης του ’21, τότε που το χωριό πρωτοστατούσε στην παραγωγή πολεμοφοδίων. Βάλτε τα παιδιά να ρίξουν σπόρους καλαμπο­κιού στη σκαφίδα του αλευρόμυλου και συνεχίστε την εκδρομή σας στο φαράγγι του Λούσιου, που προσφέρεται για πεζοπορία, ράφτινγκ, καγιάκ­ αλλά και συναρπαστικές αυτοκινητάδες μέσα στη φύση.
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα, 2795031630
Όλα τα must-do της Δημητσάνας και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού απο τον alpha guide εδώ

Μουσείο Περιβάλλοντος, Στυμφαλία

7 θεματικά μουσεία - εμπειρία - εικόνα 2

Ακριβώς απέναντι από τη γαλήνια λίμνη της Στυμφαλίας με την έντονη μυθολογική αύρα, το Μουσείο Περιβάλλοντος στεγάζεται σε ένα σοφά σχεδιασμένο και αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό κτίριο των Τάση Παπαϊωάννου και Δημήτρη Ησαΐα, το οποίο μοιάζει με φυσική συνέχεια των πλαγιών της Ζήριας που το περιβάλλουν. Ακόμη και στο πλαίσιο της μονοήμερης από την Αθήνα, είναι απόλαυση η βόλτα στους φωτεινούς και προσεγμένους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια χώρους του μουσείου, που εστιάζει αρχικά στο περιβάλλον της περιοχής και στη σημασία του για να καταδείξει στη συνέχεια πώς αυτό επηρέασε τη ζωή του ανθρώπου – ειδικά όσον αφορά τα παραδοσιακά επαγγέλ­ματα. Πλούσιο υλικό, μακέτες, ψηφιακές αναπαραστάσεις και ταινίες­ τεκμηρίωσης παρουσιάζονται με σύγχρονο τρόπο, εξάπτοντας τη φαντασία των παιδιών. Εκείνο ωστόσο που σίγουρα θα τα ξετρελάνει­ είναι ο χώρος του ενυδρείου με τη μικρογραφία της Στυμφαλίας, το αντίγραφο της παραδοσιακής βάρκας των ψαράδων και την αναπαράσταση της πορείας του νερού από τις κορυφές των βουνών στις λίμνες της περιοχής.
Στυμφαλία Κορινθίας, 2747022296
Όλα τα must-do της Στυμφαλίας και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού απο τον alpha guide εδώ

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα, Βόλος

7 θεματικά μουσεία - εμπειρία - εικόνα 3

Ένα κτίριο-φόρος τιμής στη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης αλλά­ κι ένα μοναδικό για την Ελλάδα δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην όλο και πιο δημοφιλή συνοικία των Παλαιών στον Βόλο. Βαγονέτα­, δεξαμενές αργίλου, τριβεία, πρέσες­, κοπτήρες, ξηραντήρια αλλά και η επιβλητική κάμινος Hoffmann ξανα­ζωντανεύουν βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία που ακολουθούσαν στο παλιό ατμοκίνητο πλινθοκεραμοποιείο για να παραχθούν τούβλα και κεραμίδια διαφόρων τύπων. Σημαντικό ρόλο παίζει κι εδώ η καθημερινή ζωή των εργατών οι οποίοι δούλευαν στο εργοστάσιο, ενώ η εμπειρία συμπληρώνεται από επεξηγηματικές μακέτες και πλούσιο αρχειακό υλικό. Στο πλαίσιο ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αλλά και να ασχοληθούν δημιουργικά με τις μικρογραφίες των μηχανημάτων.
Νότια Πύλη, Βόλος, 2421029844
Όλα τα must-do του Βόλου και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού απο τον alpha guide εδώ

Μουσείο Μετάξης, Σουφλί

7 θεματικά μουσεία - εμπειρία - εικόνα 4

Γνωστό και ως πόλη του μεταξιού, το Σουφλί φιλοξενεί στην καρδιά του το Μουσείο Μετάξης, σε ένα αναστυλωμένο αρχοντικό του 1885 – ενθύμιο από την εποχή της μεγάλης ακμής του ως μεταξοπαραγωγικού κέντρου στα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι περίπου τα μέσα του 20ού. Στον επάνω όροφο αποκαλύπτονται κυκλικά όλα τα στάδια της σηροτροφίας: από την παραγωγή και την εκκόλαψη του σπόρου μέχρι την ύφανση των πολύτιμων κουκουλιών, τον καθαρισμό και τη διαλογή τους. Ακολουθεί η διαδικασία της μεταξουργίας, η οποία περιλαμβάνει το ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού με τη βαφή και την ύφανση των μεταξωτών, σε συνδυασμό με την προβολή οπτικού υλικού που βοηθά τους επισκέπτες να συλλάβουν το ευρύτερο χωροχρονικό και κοινωνικό πλαίσιο. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την ενότητα «Φορεσιές στο Σουφλί», όπου αναδεικνύονται η λαμπρότητα της τοπικής ενδυμασίας αλλά και η φιλοσοφία της. Τα παιδιά, τέλος, κατανοούν με πρακτικό τρόπο τα στάδια επεξεργασίας του μεταξιού με το πρόγραμμα «Ελάτε να Υφάνουμε».
Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί, 2554023700
Όλα τα must-do του Έβρου και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού απο τον alpha guide εδώ

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Τήνος

7 θεματικά μουσεία - εμπειρία - εικόνα 5

Αφιερωμένο στο μάρμαρο, ένα υλικό ταυτισμένο τόσο με την Ελλάδα­ όσο και με το ίδιο το νησί, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου στεγάζεται σε ένα κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής αντίληψης, με παραδοσιακά στοιχεία, στην άκρη του Πύργου. Με εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό­ εξοπλισμό, πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, είδη καθημερινής χρήσης από μάρμαρο­ αλλά και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα, η μόνιμη έκθεση βρίθει αυθεντικών­ αντικειμένων, ενώ παρουσιάζει με καίριο και άμεσο τρόπο ολόκληρη την τεχνολογία του υλικού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στους εξωτερικούς χώρους αναπαριστώνται, τρόπον τινά, οι φυσικές συνθήκες εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη με ολοκληρωμένα και ημι-κατεργασμένα έργα, μια ανυψωτική μηχανή, ένα βαγονέτο και ράγες από το λατομείο της Πατέλας. Πέρα από την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με το μάρμαρο, να το αγγίξουν και να το παρατηρήσουν με το μεγεθυντικό­ φακό, οι μικροί επισκέπτες παρακολουθούν τις βραβευμένες εκπαιδευτικές ταινίες του μουσείου, με τη συμμετοχή Τηνιακών παλιών μαστόρων.
Πύργος, Τήνος, 2283031290
Όλα τα must-do της Τήνου και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού απο τον alpha guide εδώ

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη

7 θεματικά μουσεία - εμπειρία - εικόνα 6

Από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα και από την οικονομία και τη διατροφή μέχρι τη θρησκευτική λατρεία, την τέχνη και την τεχνολογία, η ελιά είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον τόπο μας, όπως κι εν γένει με τη Μεσόγειο. Ακριβώς αυτός ο πολυδιάστατος ρόλος της υπογραμμίζεται στον επάνω όροφο της έκθεσης­, με σπάνια απολιθωμένα φύλλα ­ελιάς (50.000-60.000 ετών) από τη Σαντορίνη και ακριβή αντίγραφα από πινακίδες της Γραμμικής Β΄ με τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες, ενώ στον κάτω όροφο η εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής του ελαιόλαδου –από την αρχαιότητα μέχρι την πρωτοβιομηχανική περίοδο– παίρνει σάρκα και οστά με ένα εντυπωσιακό, διπλό ξύλινο πιεστήριο με βαρούλκο από το γειτονικό Ξηροκάμπι, ένα ζωοκίνητο ελαιοτριβείο και με ακριβή αντίγραφα από προϊστορικό, ελληνιστικό και βυζαντινό ελαιοτριβείο. Αυτά τα εκθέματα σίγουρα θα ενθουσιάσουν τα παιδιά, όπως και το πρόγραμμα «Μια μέρα στο ελληνιστικό ελαιοτριβείο», κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές βγάζουν ­λάδι «με τον αρχαίο τρόπο».
Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη, 2731089315
Όλα τα must-do της Σπάρτης και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού απο τον alpha guide εδώ

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, Λέσβος

7 θεματικά μουσεία - εμπειρία - εικόνα 7

Ως λογική συνέχεια του Μουσείου­ Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού της Σπάρτης, αυτό το μουσείο ξετυλίγει το κουβάρι της βιομηχανικής φάσης της ελαιουργίας στην Ελλάδα στο παλιό και άκρως πρωτοποριακό για την εποχή του κοινοτικό ελαιοτριβείο του χωριού Αγία Παρασκευή. Περιδιαβαίνοντας τα υποδειγματικά αναστυλωμένα κτίρια με τον πλήρως αποκατεστημένο μηχανολογικό εξοπλισμό, το πέρασμα από την ατμοκίνηση στην πετρελαιοκίνηση αποτυπώνεται με σαφήνεια, ενώ η παρουσίαση των βασικών σταδίων ελαιοπαραγωγής ακολουθείται από τον κύκλο εργασιών που συνδέονται μαζί της. Και σε αυτό το μουσείο η επίσκεψη των παιδιών αποδεικνύεται πλούσια­ και πολυποίκιλη εμπειρία, καθώς θα ακούσουν την μπουρού του εργοστασίου να σφυρίζει καλώντας τους εργάτες για δουλειά, θα παρακολουθήσουν τα μηχανήματα σε λειτουργία, θα κάνουν τα δικά τους πειράματα οξυμέτρησης, κατανοώντας τον τρόπο ελέγχου αλλά και τη σημασία της ποιότητας του ελαιό­λαδου, και θα παίξουν με την πολυμεσική εφαρμογή «Του κοινού η μηχανή», μαθαίνοντας έτσι για τη λειτουργία των μηχανημάτων του ελαιουργείου.
Αγία Παρασκευή, Λέσβος, 2253032300
Όλα τα must-do της Λέσβου και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού απο τον alpha guide εδώ

Έρχονται

- Το Μουσείο Αργυροτεχνίας εντός του Κάστρου Ιωαννίνων, με ­στόχο να παρουσιάσει την τεχνολογία της αργυροτεχνίας, η οποία συνδέεται με την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.
- Το Μουσείο Μαστίχας Χίου στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων, με στόχο να αποτυπώσει την τεχνική της παραδοσιακής καλλιέργειας­ αυτού του μοναδικού προϊόντος και την εξέλιξή της κατά την προ­βιομηχανική και τη βιομηχανική εποχή.

Όλες οι πληροφορίες για τα μουσεία του ΠΙΟΠ στο σάιτ του ιδρύματος www.piop.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.