Καλάβρυτα

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου φέρνει στην επικαιρότητα το αγαπημένο ski resort της ορεινής Αχαΐας. Ακολουθεί το πιο ενημερωμένο know how για καλά... Καλάβρυτα. Προλάβετε όσο είναι ακόμη χιονισμένα.

Καλάβρυτα

Προσκύνημα στις πίστες

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου φέρνει στην επικαιρότητα το αγαπημένο ski resort της ορεινής Αχαΐας. Ακολουθεί το πιο ενημερωμένο know how για καλά...Καλάβρυτα. Προλάβετε όσο είναι ακόμη χιονισμένα.

Καλάβρυτα - εικόνα 1

Παιχνίδια με το χιόνι σε ένα από τα πιο ζωντανά χιονοδρομικά της Ελλάδας, κρεατοκατανύξεις στις ορίτζιναλ χασαποταβέρνες, λουκουμάδες στο καφενεδάκι του σταθμού, καυτές σούπες σερβιρισμένες casually σε χάρτινο μπολάκι και τσάι του βουνού στις σεζλόγκ με θέα τις πίστες, αυτοκινητάδες στα χωριά του Χελμού, τσιπουρόμελα μέχρι πρωίας. Δυο... τούνελ δρόμο από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα προσφέρουν ένα πλήρες πακέτο Σαββατοκύριακου στο βουνό τόσο για οικογενειακές όσο και για παρεΐστικες εξορμήσεις. Μέρες που είναι, ένα πέρασμα από τη Μονή της Αγίας Λαύρας επιβάλλεται. Το μοναστήρι όπου σύμφωνα με το θρύλο ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί του '21 διατηρεί ζωντανές τις μαρτυρίες της Επανάστασης. Οι μοναχοί θα σας ξεναγήσουν στο μουσείο, όπου θα δείτε, μεταξύ άλλων, μια εκπληκτική συλλογή πολύτιμων κειμηλίων: όπλα των αγωνιστών, άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εκπληκτικές χειροποίητες εικόνες του 18ου αιώνα. Αν έχετε όρεξη για αυτοκινητάδα στα κοντινά χωριά, αξίζει να περάσετε από την πνιγμένη στα έλατα Ζαρούχλα με όμορφα πέτρινα σπίτια και τη Ζαχλωρού, χωμένη βαθιά μες στο φαράγγι που μοιάζει ξεχασμένη στο χρόνο - όσο κι αν τα διπλοπαρκαρισμένα Cherokee, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα, μας επαναφέρουν στο σήμερα. Στην Αγία Βαρβάρα, πατρίδα των διάσημων Βαρβαριτών μαστόρων της πέτρας, θα χαζέψετε τα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού και τους πύργους του Θεοχαρόπουλου και του Αργυριάδη. Γύρω από τα Καλάβρυτα, αν χορτάσατε το χιόνι στις πίστες, τραβήξτε νοτιοδυτικά προς τους Άνω και Κάτω Λουσούς. Δύο χωριουδάκια από άλλη εποχή, πάνω σε δύο σχεδόν αντικριστούς λόφους. Πιο γραφικούς θα βρείτε τους Κάτω Λουσούς με τον επιβλητικό κοκκινωπό πύργο της ιστορικής οικογένειας Πετμεζά, ενώ αν βαρεθήκατε τα κρέατα, αξίζει μια βόλτα για πέστροφα μέχρι το Πλανητέρο.

Καλάβρυτα - εικόνα 2

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στον ατμοσφαιρικό ξενώνα Φίνταϋ (26920/24552) με μοναδική θέα στο χωριό και τα βουνά, στο αξιόλογο ξενοδοχείο Ανεράδα (26920/24777), στα cosy σαλέ του συγκροτήματος Georgios V Chalet (26920/24600-1) στο ανακαινισμένο Mont Helmos (26920/31221), στο ζεστό ξενώνα Φαναρά (26920/ 23665), στον «κινηματογραφικό»-θεματικό ξενώνα Montage (26920/24700), στο Πανδοχείον ο Σταθμός (26920/22360) με δυνατότητες για διάφορα activities, στον ξύλινο ξενώνα της Eco Action (210/3317866-7) για τους φαν των εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Καλάβρυτα - εικόνα 3

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Εξαιρετική χορτόπιτα αλλά και καλομαγειρεμένες εκδοχές του best of των τοπικών τραπεζιών (χωριάτικος κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια, κατσικάκι φρικασέ και κουνέλι στιφάδο) στην ταβέρνα Καταφύγιο. Στον Χαραλαμπόπουλο, την απόλυτη επαρχιακή χασαποταβέρνα, μαστόρικα ψημένα παϊδάκια, πολύ καλό σουβλάκι και χωριάτικο λουκάνικο, σπιτικές τηγανητές πατάτες χειροποίητες και καλό χύμα κρασί. Στο Σπιτικό αρνάκι με αγκινάρες αυγολέμονο και ζουμερά αρωματικά σουτζουκάκια στη ζεστή νεο-παραδοσιακή πέτρινη σάλα του παρεΐστικου οινομαγειρείου. Στη Ζαχλωρού, στη νεο-ρουστίκ ταβέρνα Το όνειρο της Ζαχλωρούς, ζαρκάδι στιφάδο με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και στο παραδοσιακό Ρομάντζο εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, πρασοκασερόπιτα και αγριόχορτα.

ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟΜΕΛΑ

Λουκουμάδες στο κλασικό καφενεδάκι Σταθμός, δίπλα στις ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού. Στο cafe-bar Bresler's ελληνικό σε μαντεμένιο μπρίκι στη χόβολη, αλλά και παγωτά Kayak και τσιπουρόμελα. Στο μικροσκοπικό Σκηνικό η πλέον έμπειρη κονσόλα εγγυάται τρελό χορό με beat, παλιο-ροκιές μέχρι και ρεμπέτικα (!). Στο Αρχοντικό live αρχή με έντεχνα ελληνικά και ρεμπέτικα και ξημέρωμα με λουλουδοπόλεμο.

TIPS

  • Πριν φύγετε, γεμίστε το πορτ μπαγκάζ ντόπιο γιαούρτι, γραβιέρα Χελμού αλλά και τραχανά και χειροποίητες χυλοπίτες από το μπακάλικο του Στέλιου Αλεξόπουλου.
  • Αν θέλετε να μοιράσετε την απόσταση του γυρισμού, κάντε στάση για φαγητό στο Μουράγιο στην Αιγείρα, που, εκτός από ψάρι, τέτοια εποχή έχει και πολύ νόστιμα μαγειρευτά ημέρας. SKI INFO
  • Το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων διαθέτει πίστες όλων των τύπων - από τον Ερμή και τον Ηρακλή της πρώτης φοράς στη Στύγα και την Άρτεμη των έξτρα έμπειρων.
  • Τα πάρκα για σνοουμπορντάδες και snowmobile maniacs είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του χιονοδρομικού, ενώ παρέχονται ακόμη οι δυνατότητες για moguls ski, freestyle, cross country, νυχτερινό σκι και βόλτες με χιονορακέτες, ATVs ή έλκηθρα.
  • Τα δύο σαλέ του χιονοδρομικού στα Καλάβρυτα, ένα στα 1.850 μ. και το άλλο στα 1.650 μ. (δίπλα στο πάρκινγκ), παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην κουλτούρα του σκι - όπου όλο και κάποιο χάπενινγκ ή νυχτερινό πάρτυ θα πετύχετε.
  • Το τελευταίο... extreme sport του χιονοδρομικού είναι ο γάμος με φόντο το απόλυτο λευκό στο εκκλησάκι του Αγίου Υακίνθου.
  • Όλες οι πληροφορίες για το χιονοδρομικό στα 2692024451-2, www.kalavrita-ski.com. Κλαουδάτος, 210/5781875, 210/5781880. Δέσποινα Ζευκιλή
    dzeykili@athinorama.gr
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    25/04/2024

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.