ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΕΔΡΟΣ

Αν θέλετε μια τέλεια αποτοξίνωση από την πόλη και απόλυτη επαφή με ανέγγιχτη φύση, προγραμματίστε ένα ταξίδι τριών ημερών στα Τζουμέρκα. Δεν σας υποσχόμαστε ανέσεις (αντίθετα, διάθεση προσκοπισμού πρέπει να έχετε), σίγουρα όμως θα ξεχάσετε ακόμα και το δρόμο της επιστροφής.

ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΕΔΡΟΣ

Αν θέλετε μια τέλεια αποτοξίνωση από την πόλη και απόλυτη επαφή με ανέγγιχτη φύση, προγραμματίστε ένα ταξίδι τριών ημερών στα Τζουμέρκα. Δεν σας υποσχόμαστε ανέσεις (αντίθετα, διάθεση προσκοπισμού πρέπει να έχετε), σίγουρα όμως θα ξεχάσετε ακόμα και το δρόμο της επιστροφής.

ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΕΔΡΟΣ - εικόνα 1

δώ και χρόνια, κάθε φορά που προγραμμάτιζα ένα ταξίδι για τα Τζουμέρκα, κάτι συνέβαινε και το ακύρωνα. Η εικόνα τους, έτσι όπως τη γνώριζα μέσα από φωτογραφίες, περιγραφές και ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ, στοίχειωνε όλο και περισσότερο στο μυαλό μου καθώς το ταξίδι μου εδώ θα συμπλήρωνε το παζλ γνωριμίας μου με ολόκληρη την Ελλάδα. Να κλείσουμε και αυτό το λογαριασμό, σκέφτηκα - και να 'μαι στην Άρτα.

Ο δρόμος για τα Τζουμέρκα (ή Αθαμανικά Όρη) είναι ανηφορικός και διαφορετικός από κομμάτι σε κομμάτι^ αλλού φαρδύς και άνετος, αλλού στενός και δύσκολος. Τα πρώτα χωριά κοντά στην πόλη αδιάφορα, τυπικά της ελληνικής επαρχίας. Όσο όμως ανεβαίνεις τόσο τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα. Την πρώτη στάση μας την επιβάλλει η ίδια η φύση με το που στον ορίζοντα δεξιά μας αρχίζει να φαίνεται η τεχνητή λίμνη του Άραχθου και το φράγμα Πουρναρίου, ένα φράγμα που άλλαξε τελείως την εικόνα της περιοχής. Αν λατρεύετε τα «φιόρδ» των λιμνών, εδώ θα μαγευτείτε -αλλά θα το απολαύσετε από μακριά. Ελάχιστοι χωματόδρομοι φτάνουν σε κάποια σημεία κοντά στο φράγμα, δεν θα σας συνιστούσα όμως να τους ακολουθήσετε, ειδικά αυτή την εποχή.

Από αυτό το σημείο και πέρα, οι εικόνες διαδέχονται με ταχύτητα η μία την άλλη. Αυτός που οδηγεί ας είναι προσεκτικά αφοσιωμένος στο τιμόνι. Ο δρόμος μικραίνει, έχει στροφές, μια ανεβαίνει και μια κατεβαίνει και τα χιλιόμετρα φεύγουν όλο και πιο αργά. Μικρά χωριουδάκια, είτε πάνω στο δρόμο είτε αριστερά και δεξιά, αγναντεύουν τη φοβερή κοιλάδα του Άραχθου (ίσως το πιο μαγευτικό στοιχείο της περιοχής, με το αριστουργηματικό γεφύρι της Πλάκας) και τα γυμνά βουνά που μοιάζουν σαν να την προστατεύουν αιώνες τώρα από αόρατους εχθρούς. Απομόνωση είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο νου. Κι αν σας αρέσουν τα δύσκολα, αφεθείτε στην απόλαυση της πιο αυθεντικής ίσως περιοχής (από άποψη τουριστικοποίησης) στην Ελλάδα.

Ο τουρισμός δεν έχει φτάσει εδώ πάνω. Ελάχιστοι όμως ρομαντικοί που επιμένουν να ανοίγουν δρόμους -έστω και με κόστος- τολμούν να επενδύουν στην περιοχή. Ένας από αυτούς και ο Χρήστος Λάμπρης, γνωστός μας από την Trekking Hellas, ο οποίος έστησε το «αρχηγείο» του στο χωριό Καταρράκτης και είναι ο ιδανικός άνθρωπος να μας μυήσει στα μυστικά της περιοχής. Βάση μας, το Δασικό Χωριό Κέδρος, ένα «χωριό» από είκοσι ξύλινα όμορφα σπίτια (τύπου ελβετικού σαλέ) που θα ήταν πρότυπο και ως ξενοδοχείο, αν κάποιες κακοτεχνίες των κατασκευαστών (ανήκει στην Δασική Υπηρεσία) δεν έκαναν ορατά κάποια προβλήματα από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του.

Τα σπίτια είναι διαφορετικά μεταξύ τους σε μέγεθος, όλα όμως είναι εξοπλισμένα με κουζίνα, ψυγείο και τηλεόραση και φυσικά τζάκι για τις κρύες νύχτες με το χιόνι. Τα μικρά έχουν μία κρεβατοκάμαρα, αλλά μπορούν να φιλοξενήσουν και ένα παιδί, ενώ τα μεγάλα διαθέτουν δύο κρεβατοκάμαρες.

Από το χώρο που είναι κτισμένα, το μάτι διαφεντεύει όλη την περιοχή. Την κοιλάδα του Άραχθου, τα διπλανά χωριά, που νιώθεις πως θα τα αγγίξεις αν απλώσεις το χέρι αλλά είναι αρκετά μακριά (λόγω παλιάς χάραξης των δρόμων αλλά και λόγω των μικρών ταχυτήτων που μπορείς να αναπτύξεις), ο όγκος των βουνών ακριβώς από πάνω (με διαφορετικό χρώμα κάθε στιγμή της μέρας, ανάλογα με τη θέση του ήλιου). Ο Καταρράκτης είναι ένα από τα χωριά της περιοχής, με κυριότερο αξιοθέατο τους δίδυμους καταρράκτες σε απόσταση 7 χλμ. από το χωριό (ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε). Κοντά του βρίσκονται και τα μεγαλύτερα χωριά Άγναντα και Πράμαντα (πανέμορφο κεφαλοχώρι) και φυσικά τα δύο πιο ονομαστά χωριά της περιοχής, το Συρράκο και οι Καλαρύτες (αν και ανήκουν στον νομό Ιωαννίνων).

Δεν σας κρύβω πως είναι μια περιοχή που με «τρόμαξε» αλλά και εξίσου με γοήτευσε. Δεν προτείνεται για light ταξιδευτές, αλλά για όσους τολμούν να ανοίγουν δρόμους. Σε μία δεκαετία ίσως και να γίνει κι αυτός άλλος ένας μαζικός προορισμός, ακόμα όμως είναι για λίγους. Όσοι θα φτάσετε ως εδώ, αφήστε την οργάνωση του tour σας στα χέρια του Χρήστου Λάμπρη ή καλύτερα σχεδιάστε το μαζί του από την Αθήνα. Αρκεί να του πείτε τι ακριβώς τραβάει η όρεξή σας: άραγμα στο χωριό και μικρές πεζοπορίες και κρεατοκατανύξεις (ο Κέδρος διαθέτει εστιατόριο)^ ράφτινγκ στον Άραχθο και τον Καλαρύτικο^ εκδρομές γνωριμίας στα χωριά και στα μοναστήρια (εκπληκτικά αυτά της Κηπίνας και της Τσούκας).

Έλλη Μπουμπουρή
eboubouri@athinorama.gr
Ιnfo

Ο Καταρράκτης απέχει 60 χλμ. από την Άρτα. Για πληροφορίες και κρατήσεις στα 26850/31791-3. www.guesthousekedros.com

e-mail: c.lambris @trekking.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.