Μονεμβασιά

Η Δέσποινα Ζευκιλή επέστρεψε ύστερα από χρόνια στην εμβληματική καστροπολιτεία της Πελοποννήσου τσεκάροντας τις νέες φιλόδοξες αφίξεις, προτού αποδράσει στους ανεμοδαρμένους δρόμους του Κάβο Μαλιά, που συνεχίζουν να κρατούν καλά φυλαγμένα τα μυστικά τους. Τα όσα είδε δίνουν υλικό για τουλάχιστον δύο long weekends.

Μονεμβασιά

Η Δέσποινα Ζευκιλή επέστρεψε ύστερα από χρόνια στην εμβληματική καστροπολιτεία της Πελοποννήσου τσεκάροντας τις νέες φιλόδοξες αφίξεις, προτού αποδράσει στους ανεμοδαρμένους δρόμους του Κάβο Μαλιά, που συνεχίζουν να κρατούν καλά φυλαγμένα τα μυστικά τους. Τα όσα είδε δίνουν υλικό για τουλάχιστον δύο long weekends.

Μονεμβασιά - εικόνα 1
Bόλτα στο Κάστρο

Μπορεί ο δρόμος για να φτάσεις μέχρι τη Μονεμβασιά να μην αξίζει σε έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς για ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα, με το που πατάς όμως το πόδι σου στο Κάστρο η σταματημένη στο χρόνο ατμόσφαιρα σε αποζημιώνει. «Δεν θέλουμε ούτε δρόμο ούτε resorts», θα ακούσεις να σου λένε αρκετοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο – προφανώς πιστεύοντας ότι με αυτόν τρόπο θα διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία της περιοχής. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει η πολιτεία στην ανάπτυξη τόσο μοναδικών τουριστικών περιοχών, αλλά βλέποντας την άναρχη δόμηση της εκτός Κάστρου πόλης και των γύρω παραλιών, με τις copy-paste μεζονέτες να ξεπροβάλλουν μέσα από τις μπανανιές και τα πέτρινα πυργόσπιτα να καταρρέουν, δεν μπορείς παρά να ευχηθείς κι εσύ την καθυστέρηση του δρόμου… Με τουλάχιστον τρεις νέους ξενώνες κι ένα ολοκαίνουργιο συγκρότημα με πολυτελείς σουίτες και γκουρμέ εστιατόριο, το Κάστρο της Μονεμβασιάς έχει ανανεώσει το τουριστικό του προφίλ χωρίς να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του.

Μονεμβασιά - εικόνα 2
«Ξενώνας Ιζαμπώ»

Το πολύ αξιόλογο και μοντέρνο στο στήσιμό του αρχαιολογικό μουσείο είναι η ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσετε τον πραγματικά μοναδικό οικισμό, που με τη δροσιά του φθινοπώρου περπατιέται πολύ πιο άνετα απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Αφήσαμε για την επόμενη φορά την πάντα ατμοσφαιρική βεράντα του «Cafe Μαλβάζια» κι επιλέξαμε να απολαύσουμε τη θέα από το «Χρυσόβουλο» (2732062022), το νέο talk of the town που άνοιξε μόλις τον Αύγουστο. Η φιλικότατη ιδιοκτήτρια Νεκταρία Μπραβάκη έκανε ό,τι μπορούσε για να μας εξυπηρετήσει και το ντιπ-καλωσόρισμα με τη χειροποίητη μαγιονέζα με λαχανικά ήταν νοστιμότατο, το ίδιο και η τηγανητή φέτα με μέλι κι έντονο άρωμα φρέσκου θυμαριού (το μενού επιμελείται ο Μιχάλης Ντουνέτας). Είναι σημαντικό που ένας τέτοιας διεθνούς ακτινοβολίας αρχαιολογικός χώρος αποκτά ένα εστιατόριο που βλέπει με πιο σύγχρονο μάτι την ελληνική κουζίνα και δίνει έμφαση στα τοπικά υλικά, γι’ αυτό κι ελπίζουμε να βελτιωθούν σύντομα τα προβλήματα ρονταρίσματος των πρώτων εβδομάδων.

Μονεμβασιά - εικόνα 3
«Likinia Hotel»

Ακριβώς από πάνω, σε διαφορετικά επίπεδα του ιστορικού κτιρίου, οι τρεις σουίτες της ίδιας ιδιοκτησίας «Moni Emvasis», που άρχισαν να λειτουργούν περίπου πριν από δύο εβδομάδες, προτείνουν επίσης κάτι νέο για τον οικισμό: διαμονή σε μεσαιωνικό «καβούκι» με επώνυμα design έπιπλα (Roda, Driade, Poltrona Frau κ.λπ.) για exclusive κοινό, σε ανάλογες τιμές (από € 250, 2732062122, www.moniemvasis.gr). Παράλληλα συνδυάζουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την ιδιαίτερη θέα και τις ανέσεις που σπανίζουν στον παραδοσιακό οικισμό (π.χ. πριβέ χαμάμ σε μία από τις τρεις). Δεν τις είδαμε ολοκληρωμένες, αλλά η όλη προσπάθεια φαίνεται πολύ φιλόδοξη. Ωστόσο, παρότι δεν λείπουν οι νέες αφίξεις, κάτι που εξακολουθεί να λείπει από τους ξενώνες του Κάστρου είναι μια πιο εμπνευσμένη, σύγχρονη διακοσμητική ματιά στην ιστορία του οικισμού που να ξεφεύγει από τα κλισέ του «νεο-παραδοσιακού» ή «ρομαντικού» και το ιδιοσυγκρασιακό γούστο του κάθε ιδιοκτήτη. Περισσότερη φαντασία και νέες ιδέες για την αξιοποίηση της τοπικής παράδοσης θα θέλαμε και από τις λίγες ταβέρνες εντός του Κάστρου, οι οποίες δεν θα έπρεπε να αρκούνται στη σιγουριά του «μονοπωλίου». Το ίδιο ισχύει και για τα μαγαζιά, που –με λίγες εξαιρέσεις, όπως το «Κελλάρι» με τα τοπικά προϊόντα– θα μπορούσαν να μεταφερθούν σχεδόν αυτούσια σε οποιαδήποτε τουριστική γειτονιά Παλιάς Πόλης στην Ευρώπη…

Ξενοδοχείο-προορισμός

Μονεμβασιά - εικόνα 4
«Kinsterna Hotel & Spa»

Όσο κι αν είχα προετοιμαστεί από συναδέλφους για τη μοναδικότητα του «Kinsterna Hotel & Spa», οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα. «Είναι από τις λίγες φορές που οι φωτογραφίες ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα», σκεφτόμουν καθώς χαλάρωνα στην πισίνα με θέα ένα άσπρο άλογο που έβοσκε κάτω από τα δέντρα. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, σε ένα ειδυλλιακό κτήμα, το οποίο αξίζει και με το παραπάνω για όσους μπορούν να προσφέρουν μια ιδιαίτερη απόδραση στον εαυτό τους.

Μονεμβασιά - εικόνα 5
To εστιατόριο του «Kinsterna Hotel & Spa»

Το αρχοντικό το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του περιβάλλεται από έναν πέπλο μυστηρίου (έχουν κατοικήσει εδώ από τον Ιμπραήμ Μπέη μέχρι την επονομαζόμενη και αρχόντισσα της Μονεμβασιάς Λίνα Καπιτσίνη, της οποίας τα πασχαλιάτικα τραπέζια κατά τη δεκαετία του ’70 έχουν αφήσει ιστορία). Σχεδόν κάθε δωμάτιο είναι μοναδικό (προσωπική μου αδυναμία εκείνα στο παλιό κτίριο, που δεν είναι «για όλους», όπως το σκοτεινό ατμοσφαιρικό «Κελλί»). Στα συν η ευγένεια του προσωπικού και η αγάπη τους για την ευρύτερη περιοχή, η αναβίωση διάφορων αγροτικών εργασιών τώρα το φθινόπωρο (τρύγος, πάτημα σταφυλιών στο πατητήρι, ψήσιμο ψωμιού στο φούρνο κ.λπ.) και ιδίως η ατμόσφαιρα του κτήματος, που τέτοια εποχή προσφέρεται για περιπάτους (θέλω να επιστρέψω μόνο για να περπατήσω μέχρι τη συντηρημένη από το ξενοδοχείο παλιά Οθωμανική Οικία στο Μεγάλο Ρέμα).



Ακόμη κι αν δεν μείνετε εδώ, αξίζει να έρθετε για δείπνο και ποτό στο εστιατόριό του, το οποίο σερβίρει μεσογειακή κουζίνα με έμφαση στα προϊόντα του κτήματος, σε τραπέζια που «ίπτανται» πάνω από τη βυζαντινή στέρνα. Εδώ θα λάβει χώρα και το Food & Wine Matching Dinner που έχουν ετοιμάσει ειδικά για το σαββατοκύριακο 5-7/10, σε συνεργασία με τον μοναδικό Έλληνα master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Καθένα από τα έξι πιάτα θα συγκριθεί με δύο κρασιά και οι συμμετέχοντες θα σχολιάζουν τα θετικά και τα αρνητικά κάθε συνδυασμού, με στόχο φεύγοντας να έχουν πάρει μια ιδέα για το πώς μπορούν να επιλέξουν ένα κρασί για κάποιο συγκεκριμένο φαγητό και το αντίθετο [τιμή πακέτου από € 580 σε δίκλινο δωμάτιο για δύο άτομα, με δύο διανυκτερεύσεις, συμμετοχή στο δείπνο με τα ποτά, πρωινό και μία ώρα χαλάρωσης στο spa. Τιμή δίκλινου (Παρ. ή Σάβ.) από € 200, 2732066300, www.kinsternahotel.gr ].

Πού να μείνετε

Οι ξενώνες του Κάστρου έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να γνωρίζετε: συνήθως μοιράζονται σε διαφορετικά παραδοσιακά κτίρια και σχεδόν πάντα κάθε δωμάτιο είναι μοναδικό, σε πολλές περιπτώσεις λόγω διατηρητέων κτιρίων έχουν ορισμένους περιορισμούς (π.χ. ορισμένα μπάνια μπορεί να είναι μικροσκοπικά, κάποια δωμάτια χαμηλοτάβανα ή χωρίς πολλά παράθυρα κ.λπ.), ενώ σε γενικές γραμμές παραμένουν σχετικά ακριβοί. Εκτός από το «Moni Emvasis» στην αρχή του κεντρικού στενού που αναφέραμε παραπάνω, μια νέα ξενοδοχειακή πιάτσα έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο διαφορετικά παραδοσιακά και νεόκτιστα κτίρια πάνω από την Πλατεία Χρυσαφίτισσας με την ανεμπόδιστη θέα στο πέλαγος. Νέα άφιξη εδώ, κοντά στο ανακαινισμένο κλασικό ξενοδοχείο «Κελλιά» (από € 55, 2732061520, www.kelliaguesthouse.com ), το «Θεοφανώ Art Hotel» (από € 90, 2732061212, www.theophano.gr ), με 14 δωμάτια που φέρουν τη διακοσμητική σφραγίδα της ιδιοκτήτριας Φανής Ζαμπέλη^ εδώ νιώθεις φιλοξενούμενος σε σπίτι. Το πρωινό είναι σπιτικό με διάφορες γεύσεις-έκπληξη που εναλλάσσονται, τα δωμάτια διακοσμημένα σε παραδοσιακό ρομαντικό στιλ με αντίκες και παλιά κομμάτια (ορισμένα δίκλινα και οι σουίτες έχουν μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα και στο Κάστρο), ενώ για χαλάρωση μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στη roof terrace και στο θολωτό υπόγειο με τις αγιογραφίες-έργα της ιδιοκτήτριας και τη γωνιά για βραδιές ποίησης.

Στην ίδια γειτονιά άνοιξε πριν από λίγα χρόνια το «Likinia Hotel» (από € 100, 2732061939, www.likinia.gr ), το οποίο προσφέρει ανέσεις που σπανίζουν στον παραδοσιακό οικισμό, καθώς μοιράζεται σε τέσσερα νεόκτιστα πέτρινα κτίρια με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και με ορισμένα στοιχεία του παρελθόντος να διασώζονται αυτούσια. Διαθέτει άνετα δωμάτια με πολυτελή υλικά (μάρμαρο σε πολλά πατώματα κ.λπ.), καλό εξοπλισμό, υπέροχη θέα από τα περισσότερα στο Μυρτώο και διακόσμηση κλασικού στιλ, με βαριά έπιπλα από ξύλο καρυδιάς.

Μονεμβασιά - εικόνα 6
«Θεοφανώ Art Hotel»

Σκαρφαλωμένος σε μια ήσυχη γειτονιά στο τελευταίο κομμάτι της Κάτω Πόλης (πρόκειται για το τελευταίο κτίσμα ανάμεσα στην Πάνω και την Κάτω Πόλη), ο κουκλίστικος ξενώνας «Ιζαμπώ» διαθέτει μόνο τρία δωμάτια με εκπληκτική θέα από τα μπαλκονάκια και πλήρη εξοπλισμό κουζίνας (από € 75, 2732061443, www.izambo.gr ). Ψυχή του η επικοινωνιακότατη Μαίρη Παπαδάκη, η οποία θα σας τρατάρει σπιτικό γλυκό και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας. All time classic επιλογές το «Malvasia Hotel» (€ 75, 2732063007, www.malvasia-hotel.gr ), οι ατμοσφαιρικοί «Ξενώνες Αρδάμης» (από € 105 χωρίς πρωινό, 2732061887, www.ardamis.gr ) και το «Κελάρι» (από € 75, 2732061695, www.kelari-monemvasia.gr ). Για κάτι πιο οικονομικό θα πρέπει να βγείτε εκτός Παλιάς Πόλης, στο «Topalti Village», με θέα στο Κάστρο (από € 40 χωρίς πρωινό, 2732061196, www.topalti.gr ).

Πού να φάτε

Μονεμβασιά - εικόνα 7
Τα τοπικά προϊόντα έχουν τον πρώτο λόγο στο νέο εστιατόριο «Χρυσόβουλο»

Αν επιμένετε να φάτε μες στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, κλασικές επιλογές είναι η «Μαριάνθη» (2732061371), η «Ματούλα» (2732061660) και το «Κανόνι» (2732061387). Από τις ψαροταβέρνες της Νέας Πόλης που αγναντεύουν το Κάστρο δοκιμάστε την «Τράτα» (2732062084) με επιλογές και για κρεατοφάγους, ενώ αν θέλετε να κάνετε μια κοντινή βόλτα πάρτε το φιδογυριστό δρόμο για το χωριό Φούτια και απολαύστε μαμαδίστικες γεύσεις στο «Επιδήλιον» (2732066252)
Επειδή όμως η περιοχή της Μονεμβασιάς δεν εξαντλείται σε ένα weekend και ο γειτονικός Κάβο Μαλιάς παραμένει ένας ιδιαίτερος προορισμός γεμάτος μυστικά θα επανέλθουμε σύντομα με ένα μεγαλύτερο ρεπορτάζ για τις άγνωστες γωνιές της Λακωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.