ΛΑΣΙΘΙ

Το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης κρύβει μερικές από τις πιο γοητευτικές όψεις της Μεγαλονήσου, είτε μιλάμε για τα κορυφαία resorts της Ελούντας είτε για την πανέμορφη λίμνη του Αγίου Νικολάου είτε για τα γραφικά χωριουδάκια, ορεινά και παραθαλάσσια. Ανακαλύψτε μαζί μας το Λασίθι!

ΛΑΣΙΘΙ

ΛΑΣΙΘΙ

από τον Άγιο Νικόλαο ως το Βάι

Το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης κρύβει μερικές από τις πιο γοητευτικές όψεις της Μεγαλονήσου, είτε μιλάμε για τα κορυφαία resorts της Ελούντας είτε για την πανέμορφη λίμνη του Αγίου Νικολάου είτε για τα γραφικά χωριουδάκια, ορεινά και παραθαλάσσια. Ανακαλύψτε μαζί μας το Λασίθι!

Ποιες πόλεις με περιμένουν;

ΛΑΣΙΘΙ - εικόνα 1

Πόλη με δύο πρόσωπα είναι ο Άγιος Νικόλαος. Νωχελική όπως η λίμνη του (η «Βουλισμένη» για τους ντόπιους) στη διάρκεια της μέρας, με το νεαρόκοσμο αραχτό στα καφέ της Ακτής Ιωσήφ Κούνδουρου (όλα σε ισόγεια υπέροχων νεοκλασικών) και τους τουρίστες να τσεκάρουν τις βιτρίνες των κοσμηματοπωλείων στην Ακτή Στυλιανού Κούνδουρου και τον όμορφο πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου. H απόλυτη μεταμόρφωση γίνεται το βράδυ, όπου η πόλη γιορτάζει κάτω στο λιμάνι με δύο ολοζώντανες πιάτσες να διεκδικούν τον τίτλο της τοπικής bar street. Από τη μια bar hopping στα μπαράκια και τα clubs της 25ης Μαρτίου (μικρό Σόχο για τους Αγιονικολιώτες) και από την άλλη ποικιλία σε ακούσματα και άφθονος χορός στα καφέ της Ιωσήφ Κούνδουρου, που κλαμπίζουν έντονα τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Η Ελούντα κρατάει ακλόνητη τη φήμη του top τουριστικού θέρετρου της Κρήτης συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα των πιο jet set επισκεπτών στα super luxurious resorts της, με την ιστορική Σπιναλόγκα να ξεμυτίζει σαν καρτ ποστάλ μέσα στη θάλασσα ακριβώς απέναντί τους. Στη Σητεία (75 χλμ. ανατολικά) ερχόμαστε κυρίως για την εντελώς feel good διάθεση των ντόπιων, που ξημεροβραδιάζονται στα ρακάδικα της Ελευθερίου Βενιζέλου. Δεν θα φύγουμε όμως από το νομό Λασιθίου αν δεν επισκεφτούμε και την νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, την Ιεράπετρα: για τις όμορφες παραλίες της, για να δούμε το σπίτι της οδού Ναπολέοντος, που (κατά το μύθο;) φιλοξένησε μια νύχτα του 1798 τον Βοναπάρτη (!), και φυσικά για να πάρουμε το καραβάκι από το λιμάνι που γύρω στις 10 το πρωί θα μας πάει απέναντι στην παραδεισένια νήσο Χρυσή.

Σε ποια παραλία να απλώσω την πετσέτα μου;

ΛΑΣΙΘΙ - εικόνα 2
Βάι

Αν έχουμε παιδιά, πηγαίνουμε σίγουρα στην Αμμουδάρα (2 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο), όπου τα περιμένει ένα τεράστιο τραμπολίνο μέσα στη θάλασσα. Τα ζευγαράκια συνεχίζουν προς τις πιο ερημικές παραλίες Καραβοστάσι και Άγιος Παντελεήμονας (θάμνοι, δέντρα, γκρίζα άμμος και βότσαλο) και οι μεγάλες παρέες αράζουν στην οργανωμένη Golden beach με την ολόχρυση τεράστια αμμουδιά της. Οι πιο απαιτητικοί θα ανακαλύψουν την (ψιλο)μυστική παραλία Θόλος, στα μισά του δρόμου από Άγιο Νικόλαο προς Σητεία, με πεντακάθαρα σμαραγδένια νερά και σκιερά δέντρα. Προηγουμένως επιβάλλεται μια στάση στο ζαχαροπλαστείο Κρητικά Εδέσματα (28420/94510) στο χωριό Καβούσι, για τα άπαιχτα σπιτικά τοπικά γλυκά του. Μετά τη Σητεία στα 24 χλμ. φτάνουμε στο φημισμένο Βάι με το συγκλονιστικό φοινικόδασος να απλώνεται παράλληλα με τον ασφαλτόδρομο και να μας δείχνει το δρόμο για την παραλία. Στα ανατολικά, στις παραλίες του Παλαίκαστρου (Κουρεμένος, Χιώνα), θα βρούμε ιδανικά νερά για surfing, ενώ οι ταβέρνες τους κρύβουν το καλύτερο φρέσκο ψάρι στο νησί. Στο νότο στη Μεγάλη Παραλία (ανατολικά της Ιεράπετρας) έχουμε εφτά ολόκληρα χιλιόμετρα ψιλής γκρίζας άμμου στη διάθεσή μας. Ο μικροσκοπικός αμμώδης κόλπος της Αγίας Φωτιάς (Ιεράπετρας) μας επιφυλάσσει το ωραιότερο ίσως beach bar του νομού με latin, cuban και acid jazz ήχους και ωραία νεολαία.

Σε ποια χωριά να σεργιανίσω;

ΛΑΣΙΘΙ - εικόνα 3
Ταβέρνα ''Σοφία'', Μόχλος

Λίγο πριν μπούμε στην όμορφη Κριτσά, μας καλωσορίζει ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης, η Παναγιά Κερά (13ος-14ος αι.), ενώ το ίδιο το χωριό έχει υπέροχη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου και το βράδυ όταν φωτίζεται έχει το σχήμα ενός σκορπιού! Απόλυτο κοντράστ με τη χλιδή της Ελούντας κάνουν τα χωριουδάκια γύρω της (Πάνω και Κάτω Ελούντα, Μαυρικιανό, Σκίσμα, Πάνω και Κάτω Πινές), χτισμένα σε καταπράσινες πλαγιές, με καφενεδάκια όπου θα πιείτε ελληνικό καφέ στο πετρογκάζ. Στο Οροπέδιο Λασιθίου (υψόμετρο 810 μ.) κατεβάζουμε τη μια ρακή μετά την άλλη στα καφενεία των δεκάξι χωριών (κεφαλοχώρι το Τζερμιάδο) που κυκλώνουν το ολοστρόγγυλο οροπέδιο και ατενίζουν τα πανιά από τους λίγους εναπομείναντες ανεμόμυλους. Το ομορφότερα ίσως παραθαλάσσια χωριά του νομού παρατάσσονται στη σειρά, στην πιο πλούσια σε βλάστηση περιοχή της βόρειας ακτογραμμής: εξαιρετικό, γραφικό και ολοζώντανο ψαροχώρι ο Μόχλος, με τα ερείπια μινωικού οικισμού να διακρίνονται στο νησάκι Άγιος Νικόλαος απέναντί του. Πεντακάθαρη η Λάστρος, με στενά σοκάκια και γραφικά σπιτάκια καρφωμένα πάνω στο βουνό, με θέα στη θάλασσα που κόβει την ανάσα στέκουν η Τουρλωτή και η Μυρσίνη. Πού θα κάνω ιστορικό sightseeing;

  • Στη Μονή Τοπλού, ένα από τα ιστορικότερα και πιο καλοδιατηρημένα μοναστήρια του νησιού (28430/61226).
  • Στα Γουρνιά (18 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου), που είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μεσαίου οικισμού και χρονολογούνται από την Υστερομινωική Ι περίοδο (1550-1450 π.Χ.).
  • Στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το τέταρτο πιο σημαντικό ανάκτορο του μινωικού πολιτισμού, που χτίστηκε το 1900 π.Χ.

    DATA

    ΛΑΣΙΘΙ - εικόνα 4
    Σητεία

    Διαμονή Άγιος Νικόλαος: art hotel Minos Beach (28410/22345, από € 118), St. Nicolas Bay (28410/25041, από € 180), Minos Palace (28410/23801, από € 386), Candia Park Village (28410/26811, από € 102), Miramare (28410/23875, από € 62). Ελούντα: Elounda Beach (28410/41412-3, από € 370), Blue Palace (28410/65500, από € 260), Elounda Bay Palace (28410/41502, από € 180), Grecotel Elounda Village (28410/41002, από € 130), Elounda Mare (28410/41102-3, από € 215), Porto Elounda De Luxe Resort (28410/41903, από € 116), The Peninsula at Porto Elounda De Luxe Resort (28410/41903, από € 323), Elounda Gulf Villas (2810/227132, από € 200). Σίσι: Kalimera Kriti (28410/71603, από € 98). Σητεία: Ίτανος (28430/22900, από € 44). Ιεράπετρα: Petra Mare Hotel (28420/23341-7, από € 54). Ενδιαφέρουσα επιλογή και τα δωμάτια των συγκροτημάτων Koutsounari Traditional Cottages και Nakou Village Maisonettes (28420/61291, από € 60) στο παραδοσιακό χωριό Κουτσουνάρι, λίγο έξω από την Ιεράπετρα. Φαγητό Άγιος Νικόλαος: Μεσογειακές γεύσεις και θέα στη λίμνη στο Migomis, κρέατα και θαλασσινά στη σχάρα (επίσης με παρόμοια θέα) στο Νέον. Αυθεντικές κρητικές γεύσεις στο Μπάρκο και τη Συνάντηση, και φοβεροί μεζέδες σε περιβάλλον παλιού καφενείου στο ρακάδικο Το Ηρώον. Κλασικά ελληνικά και δημιουργικά πιάτα στο στυλάτο Cretan Stars και φρέσκο ψάρι στην υπέροχη αυλή του Πελάγους. Ελούντα: Γκουρμέ γεύσεις επιπέδου στα Blue Lagoon (του Elounda Beach), Calypso (του The Peninsula at Porto Elounda De Luxe Resort), Διόνυσος (του Elounda Beach) και La Bouillabaisse (του Minos Beach). Σητεία: Δημιουργικές γευστικές προτάσεις στο Μπαλκόνι και ελληνική, κρητική κουζίνα στο Συμπόσιο. Ιεράπετρα: Δημιουργικούς μεζέδες θα γευτείτε στο Πόρτεγο και το Ωδείο και φρέσκο ψάρι στο Ναπολέων. Απόλυτη ψαροφαγία στης Σοφίας (Μόχλος), στην Κακαβιά (παραλία Κουρεμένος) και στη Χιώνα (παραλία Χιώνας). Night Life Άγιος Νικόλαος: Jazz στο Εν Πλω, ροκ στο Yanni's, ethnic στο Candia, r&b στο Puerto. Σταθερή αξία της πόλης ο Πολυχώρος Περίπου με φοβερή θέα στη λίμνη Βουλισμένη του Αγίου Νικολάου και επιλογές από έντεχνα ελληνικά μέχρι pop mainstream επιτυχίες. Σητεία: Καθημερινό προσκύνημα στα ρακάδικα Τζιβαέρι και Χουλή, σούπερ espresso στο Εν Πλω, μπιτάκια στο Scala και progressive house τα Σαββατοκύριακα στο μεγάλο Club Planitarion. Ιεράπετρα: Χαλαρά ποτά στο Πόρτεγο και μετά χορό στο Privilege, ακριβώς απέναντί του. Βένια Βέργου
    vvergou@athinorama.gr
    Tip

    Αν ψάχνετε για ένα φίλο που θα σας ξεναγήσει με τον καλύτερο τρόπο στο νησί, τότε αναζητήστε τον Κρήτη Guide της ταξιδιωτικής σειράς Αθηνόραμα Guides. Ο καλύτερος life style τουριστικός οδηγός που κυκλοφορεί ανανεωμένος κάθε χρόνο και έχει τα πάντα για την Κρήτη. Μπορείτε να τον αγοράσετε από την Αθήνα (βιβλιοπωλεία), έτσι ώστε να οργανώσετε μέσα από τις σελίδες του τις διακοπές σας ή και να τον προμηθευτείτε στο νησί.

    Τεύχος 216, 1/7/2004

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    18/04/2024

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.