Αιγαίο το… καθολικόν

Το Πάσχα ήταν πάντα η καλύτερη ευκαιρία για μια πρώτη απόβαση στις Κυκλάδες, άσε που έτσι το έχουμε δίπορτο στα έθιμα και στις παραδόσεις. Όσοι παίρνετε το πλοίο για Σύρο, Τήνο, Σαντορίνη, να οι διευθύνσεις για να πάρετε μυρωδιά και από το καθολικό Πάσχα!

Αιγαίο το… καθολικόν

Το Πάσχα ήταν πάντα η καλύτερη ευκαιρία για μια πρώτη απόβαση στις Κυκλάδες, άσε που έτσι το έχουμε δίπορτο στα έθιμα και στις παραδόσεις, ειδικά φέτος που πέφτουν μαζί το ορθόδοξο και το καθολικό Πάσχα. Όσοι παίρνετε το πλοίο για Σύρο, Τήνο, Σαντορίνη, να οι διευθύνσεις για να πάρετε μυρωδιά και από το καθολικό Πάσχα!

Σαντορίνη

Αιγαίο το… καθολικόν - εικόνα 1
«Villa Fabrica»

Καθολικά στα Φηρά ή ορθόδοξα στον Πύργο;

Αν ξεφυλλίζετε αυτό το τεύχος Μεγάλη Πέμπτη στο πλοίο, φτάνοντας στη Σαντορίνη, ανηφορίστε κατευθείαν στην καθολική μητρόπολη ή στο αντικρινό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, όπου ο ιερέας –σαν άλλος Ιησούς– πλένει τα πόδια δώδεκα παιδιών στη μυσταγωγική αναπαράσταση της τελετής του Νιπτήρος. Με πασχαλινή αφορμή ή όχι, τα Καθολικά είναι από τις πιο γραφικές γειτονιές των Φηρών και προσωπικά μου αρέσει να λοξοδρομώ στα στενά τους προτού ξεκινήσω για πεζοπορία στο κατάσπαρτο με αγριολούλουδα τέτοια εποχή φρύδι της Καλντέρας. Τις επόμενες ημέρες, βέβαια, ξέρω ότι θα είναι δύσκολο να μην κινηθείτε… ορθόδοξα: κάτι η περιφορά του Επιταφίου στον Πύργο, με τα ντενεκεδένια φαναράκια να φωταγωγούν τα σοκάκια στο πέρασμά του, κάτι η κατανυκτική Ανάσταση στον Προφήτη Ηλία και το δείπνο στη «Σελήνη» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας), όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Πύργο. Ωστόσο, αν αυτήν τη φορά προτιμήσετε κάτι διαφορετικό, σημειώστε ότι ο καθολικός Επιτάφιος με το αγαλματίδιο του Ιησού θα κατηφορίσει, εν μέσω ψαλμών, από τον Αϊ-Γιάννη στα σοκάκια των Φηρών κατά τις οκτώμισι το βράδυ. Και στη συνέχεια μπορείτε να αράξετε στο «Asirtico», το γκουρμέ εστιατόριο του Νίκου Πουλιάση («Κουκούμαβλος», Φηρά) και του Βασίλη Ζαχαράκη («Νυχτέρι», Καμάρι) το οποίο μόλις έκανε το ντεμπούτο του.

Διαμονή Στον Πύργο, με παρέα, στις πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες «Villa Fabrica» (2108084217, www.villafabrica.com). Στo Ημεροβίγλι στο πλήρως ανανεωμένο «Chromata Up Style» (2286024850, www.chromata-santorini.com) και στο ατμοσφαιρικό «Above Blue Suites» (2286024644, www.hotelbrain.com). Χαλαρωτική ατμόσφαιρα και θέα στην Καλντέρα από το ανανεωμένο «Katikies The Hotel» (2286071401, www.katikies.com) και το «Perivolas Traditional Houses» (2286071308, www.perivolas.gr). Προσιτές τιμές και νεανικό στιλ στο πλήρως μεταμορφωμένο «Acqua Vatos» (2286028866, www.aquavistahotels.com) στο Καμάρι.

Σύρος

Αιγαίο το… καθολικόν - εικόνα 2

Ανάσταση Φραγκοσυριανή

Καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι της Ερμούπολης και το βλέμμα μας χαϊδεύει τα καμπαναριά που στεφανώνουν τους δυο της λόφους, ένα δίλημμα γεννιέται στο μυαλό μας: να πάμε στην ορθόδοξη Ανάσταση ή στον καθολικό Σαν Τζώρτζη; Για εσάνς… διαθρησκευτική το βράδυ του Επιταφίου, πάντως, πιάνουμε κέντρο. Ξεκινάμε με ένα γλυκό στα καφέ της Ροΐδη (στο καφέ-ζαχαροπλαστείο «Delice» ή το αγαπημένο «Jar») και κατόπιν βρίσκουμε ένα καλό σημείο θέας στην κεντρική πλατεία με το υπέροχο –διά χειρός Τσίλερ– δημαρχείο. Από εδώ περνάει αρχικά ο Επιτάφιος της καθολικής Ευαγγελίστριας, για να ακολουθήσουν λίγο αργότερα οι ορθόδοξες ενορίες του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης και της Μεταμορφώσεως. Με δεκαπέντε καθολικές ενορίες, βέβαια, όπου κι αν σταθούμε στη Σύρο όλο και κάποιο «Ave Maria» θα ακούσουμε. Την Ανάσταση, πάντως, προτιμάμε να την περάσουμε στον Σαν Τζώρτζη και ο λόγος –πέρα από την περιέργεια (το ομολογώ, πάτερ, και αμαρτία ουκ έχω)– δεν είναι και τόσο… ευλαβικός: από την κορυφή της Άνω Σύρας το πανοραμίκ στα αναστάσιμα βεγγαλικά θα είναι τέλειο. Μόνο να έχουμε κλείσει τραπέζι για το δείπνο: μέρες που είναι η μαγειρίτσα, τα αρνιά και τα… πασχάλια γίνονται ανάρπαστα στην «Κουζίνα», στο «Πέτρινο» και στα «Οινοπνεύματα» στην Ερμούπολη.

Διαμονή Ατμοσφαιρική βάση στα Βαπόρια προσφέρει το «Villa Selena» (2281086007, www.villaselena.eu). Πιο πρόσφατες αφίξεις είναι το εμβληματικό «Palazzo Ploes» (2281079360, www.hotelploes.com) στη Μικρή Βενετία, τα μίνιμαλ δωμάτια «5 Hermoupolis Concept Sites» (2281089001, www.5hermoupolis.gr) σε νεοκλασικό δίπλα στο Θέατρο Απόλλων και το «Απολλώνειον Palace» (2281089056, www.apollonionpalace.gr). Θέα στη θάλασσα από το ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Νησάκι» (2281088200, www.hotelnisaki.gr).

Τήνος

Αιγαίο το… καθολικόν - εικόνα 3

Πάσχα σε Χώρα και εξοχές

Κατεξοχήν θρησκευτικό νησί η Τήνος, με ιδιαίτερα ορθόδοξα και καθολικά δρώμενα στην πόλη και στις πανέμορφες εξοχές της, μας προδιαθέτει για κατανυκτικό Πάσχα. Τα πρωινά θα κάνουμε βόλτες στο νησί, στα σοκάκια της Κώμης και στις μεσαιωνικές στοές του Αρνάδου, θα χαζέψουμε τις μαρμαρόγλυπτες λεπτομέρειες των σπιτιών στον Πύργο αλλά και τους περιστεριώνες στο Ταραμπάδο. Το βράδυ επιστρέφουμε στη Χώρα για το μυστήριο του Νιπτήρος στο ναό του Αγίου Νικολάου τη Μ. Πέμπτη και την τελετή του Πάθους, μιαν αναφορά στα πάθη και στη σταύρωση του Χριστού, και την περιφορά του Επιταφίου στα στενά της πόλης τη Μ. Παρασκευή. Όσοι δεν σκορπίσετε στα ταβερνάκια και τα ξενοδοχεία για να τσουγκρίσετε τα πρώτα αβγά το βράδυ της Ανάστασης μπορείτε να ακολουθήσετε την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στα στενά της Χώρας. Η Κυριακή του Θωμά θα μας βρει στην εκκλησία της Παναγίας στο Βρυσί, όπου οδηγοί και οχήματα από όλη την Ελλάδα μαζεύονται για να λάβουν την ευλογία της εικόνας! Μεταξύ βόλτας κι εκκλησίας, ωστόσο, κάνουμε στάση για λίγο τσιπουράκι και μαραθοτηγανίτες στο «Κουτούκι της Ελένης» στη Χώρα (2283024857), στο Κτικάδο θα καθίσουμε στη «Δροσιά» (2283021087) για να τιμήσουμε την τοπική κουζίνα, ενώ στον Όρμο Υστερνίων στο «Θαλασσάκι» (2283031366) θα κάνουμε κατάσταση με θαλασσινά σβησμένα με ούζο και σούπερ ρεβιθοσαλάτα.

Διαμονή Για άμεση πρόσβαση στην παραλία, άνεση χώρου και κλασικές ξενοδοχειακές παροχές κλείστε δωμάτιο στο «Τήνος Beach» (2283022626), ενώ για απομόνωση και αυτονομία στο «Vega Apartments» (2283024035) – αμφότερα στα Κιόνια. Για relax σε καταπράσινους κήπους με θέα στη θάλασσα, στο «Golden Beach» (2283022579) της Χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.