καστοριανά Ραγκουτσάρια

Κάναμε Χριστούγεννα στην Καστοριά, τσεκάραμε τα καινούργια και προετοιμάζουμε το έδαφος για το δικό σας ταξίδι. Το πρώτο καρναβάλι της χρονιάς, τα περίφημα καστοριανά Ραγκουτσάρια, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για απόδραση στο χιονισμένο Βορρά.

καστοριανά Ραγκουτσάρια

Κάναμε Χριστούγεννα στην Καστοριά, τσεκάραμε τα καινούργια και προετοιμάζουμε το έδαφος για το δικό σας ταξίδι. Το πρώτο καρναβάλι της χρονιάς, τα περίφημα καστοριανά Ραγκουτσάρια, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για απόδραση στο χιονισμένο Βορρά.

καστοριανά Ραγκουτσάρια - εικόνα 1

Τι είναι τα Ραγκουτσάρια: Το σημαντικότερο έθιμο της Καστοριάς^ το περίφημο καρναβάλι που αρχίζει την ημέρα των Φώτων και ολοκληρώνεται στις 8 Ιανουαρίου, γιορτή της αγίας Δομηνίκης. Η ονομασία του έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, από την οποία μέσω της Ρώμης και του Βυζαντίου έφτασε στις μέρες μας. Είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από το λατινικό Rogatones (ζητιάνοι), που πολύ εύστοχα περιγράφει την αμφίεση των συμμετεχόντων. Η γιορτή: Τρία είναι τα χαρακτηριστικά της: οι μεταμφιέσεις (απαραίτητη η μάσκα), η μουσική (τις καλές χρονιές συμμετέχουν πάνω από διακόσια μουσικά σχήματα) και το φαγοπότι (εκτός από τα ολονύκτια στις ταβέρνες, ο δήμος προσφέρει δωρεάν μεζέδες και κρασί). Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος όλοι οι Καστοριανοί, άντρες, γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, χωρισμένοι σε μπουλούκια, το καθένα με τη δική του παραδοσιακή ορχήστρα. Την πρώτη ημέρα, μετά τον Αγιασμό των Υδάτων ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα σ' όλα τα παιδιά. Την επομένη ήδη όλη η πόλη χορεύει. Το τριήμερο αυτό όργιο μουσικής, τραγουδιών και χορού κορυφώνεται με την παρέλαση όλων των μπουλουκιών και τη βράβευση των πιο εμπνευσμένων.

καστοριανά Ραγκουτσάρια - εικόνα 2
Limneon Resort

Νέες προτάσεις διαμονής: Τρία νέα ξενοδοχεία αξίζουν την προσοχή μας. Καλύτερο το Limneon Resort, 4 χλμ. από την πόλη, πάνω στο δρόμο της λίμνης και με πανοραμική θέα σ' αυτήν. Μεγάλα δωμάτια, ντιζαϊνάτα, με μαρμάρινα μπάνια. Στο μπαρ-ρεστοράν με την άπλετη θέα στη λίμνη (μεγάλη τζαμαρία) σερβίρεται καλή μεσογειακή κουζίνα (24670/85111). Το Αιολίς είναι ένα μικρό παλατάκι που ξαφνιάζει για το ύφος του (μοναδικό κτίριο στην πόλη με χαρακτηριστικά γερμανικής και αυστριακής αρχιτεκτονικής). Διαθέτει μόλις 14 δωμάτια (24670/21070). Ο παραδοσιακός ξενώνας Απόσκεπος βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, διαθέτει μόλις 4 δωμάτια (ιδανικός για μεγάλη παρέα) και δίνει περισσότερο την αίσθηση σπιτιού. Ο ιδιοκτήτης του Θόδωρος Βασιλείου ετοιμάζει ειδικό χώρο όπου θα παραδίδονται μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής (24670/21480).

καστοριανά Ραγκουτσάρια - εικόνα 3

Νέες διευθύνσεις για φαγητό: Ελληνική κουζίνα στο Ντολτσό (στο ισόγειο αρχοντικού του 1860, στην ομώνυμη συνοικία). Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα στην Casablanca (στη βόρεια παραλία). Ιταλικά πιάτα στο Casa di Ernesto (με θητεία στο ξενοδοχείο "Ανδρομέδα" ο Ερνέστο). Ανανεωμένο και καλύτερο βρήκαμε το Nautical Hall. Νύχτα: Εκτός από τα γλέντια που δίνουν και παίρνουν με τα Ραγκουτσάρια, σημειώστε: με στυλ τα Lago και Bar 63, για ξενύχτηδες τα Domus και Οίστρος, για καθαρή ροκ κατάσταση ο Στελλάκης. Πώς θα πάτε: Αν δυσκολεύεστε οδικώς (512 χλμ. από Αθήνα), πετάξτε με την "Ολυμπιακή" για το αεροδρόμιο του Άργους Ορεστικού και από εκεί καλέστε ραδιοταξί (24670/8400). Έλλη Μπουμπουρή
eboubouri@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.