Weekend στα Καλάβρυτα

Νέα στέκια, ενδιαφέρουσες συνέργιες με άξονα το πρωτοπόρο χιονοδρομικό, και βέβαια μια πανέμορφη φύση και σημαντικά αξιοθέατα. Τα Καλάβρυτα δεν επαναπαύονται στο χιόνι, και ανανεώνουν διαρκώς το προφίλ τους. 

Weekend στα Καλάβρυτα

Νέα στέκια, ενδιαφέρουσες συνέργιες με άξονα το πρωτοπόρο χιονοδρομικό, και βέβαια μια πανέμορφη φύση και σημαντικά αξιοθέατα. Τα Καλάβρυτα δεν επαναπαύονται στο χιόνι, και ανανεώνουν διαρκώς το προφίλ τους.

Weekend στα Καλάβρυτα - εικόνα 1
Το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων ανανεώνεται διαρκώς

Ένα ευπρόσδεκτο αεράκι ανανέωσης βρήκα να πνέει τα Καλάβρυτα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου. Αιχμή του δόρατος ασφαλώς το δραστήριο Χιονοδρομικό, το οποίο δεν σταματά να εξελίσσεται. Έτσι, από φέτος εξειδικευμένοι παιδαγωγοί προσφέρουν δημιουργική απασχόληση σε παιδιά έως 12 ετών στον ολοκαίνουργιο παιδότοπο δίπλα στο κάτω σαλέ, ενώ τα πακέτα Αll Inclusive Ski (διαμονή, ski pass, εξοπλισμός, ημιδιατροφή από €45), προσφέρονται πλέον και σε light εκδοχή με διαμονή και ski pass από €25. Ακόμα και να μην είστε λάτρεις του σπορ, αξίζει να κάνετε την πνιγμένη στα έλατα διαδρομή μέχρις εδώ και να απολαύσετε τον καφέ σας στο σαλέ (Είσοδος: €25 τα σαββατοκύριακα, €15 τις καθημερινές, 2692024451, www.kalavrita-ski.gr).

Weekend στα Καλάβρυτα - εικόνα 2
«Χύμα»: νέα sui generis άφιξη

Παράλληλα, νέοι επιχειρηματίες καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις. «Χώρισα και πήρα τα βουνά» μου λέει χαριτολογώντας ο Μαρίνος Ντούνης, ιδιοκτήτης του καινούργιου και γλυκύτατου μεζεδοπωλείου «Χύμα» χαμηλά στον κεντρικό πεζόδρομο. Ατμόσφαιρα sui generis και χειροποίητη, στην οποία μπορείτε να συμβάλλετε και εσείς ζωγραφίζοντας σε ένα μικρό καμβά που στη συνέχεια θα κάνει παρέα με άλλους που κρέμονται στους τοίχους, ενώ πολλά πιάτα έχουν τις δημιουργικές πινελιές του ίδιου του Μαρίνου. Δοκιμάστε φέτα Καλαβρύτων με σουσάμι και μέλι, φορμαρελίνο (ψαρονέφρι με φορμαέλα στη σχάρα και σος πέστο), χοιρινό με χόρτα (μία παραλλαγή του φρικασέ στο τηγάνι), μανιτάρια σε διάφορες εκτελέσεις, αλλά και κότσι μελωμένο στη γάστρα με ξυνολάχανο και πατατοσαλάτα.

Με πατέρα Καλαβρυτινό και μητέρα από τη Μαδαγασκάρη (!), ο Γιώργος Παρασκευόπουλος ανέλαβε από πέρυσι τον «Ξενώνα Φαναρά» (2692023665, από €90), έναν από τους παλαιότερους των Καλαβρύτων, ο οποίος ζει μια δεύτερη νιότη χάρη σε μια σειρά βελτιωτικές κινήσεις. Το πλούσιο πρωινό με πολλά χειροποίητα και τοπικά προϊόντα σερβίρεται στον ανακαινισμένο οντά με θέα στην πόλη.
Αν και ξεκίνησαν μόλις το Νοέμβριο, οι βόλτες με τα άλογα του Νικόλα Ιντζόγλου έχουν ήδη βρει το κοινό τους, ιδίως ανάμεσα στα ζευγαράκια που επισκέπτονται τα Καλάβρυτα. Λογικό, αφού «σκαρφαλώνουν» από δασικούς δρόμους στις πλαγιές του Χελμού προς τη θέση Βραχνή εξασφαλίζοντας πότε φανταστική θέα, πότε απόλυτη ησυχία, πάντα όμως συνοδεία του Νικόλα που ασχολείται από μικρός με τα άλογα. Έχει κι ένα πόνυ, ιδανικό για νεαρούς αναβάτες. Το καλύτερο είναι πως απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους, ενώ θα τον βρείτε στην έδρα του, στην αρχή της ανηφόρας προς το Χιονοδρομικό (2692083211, €25 για 1 ώρα).

Weekend στα Καλάβρυτα - εικόνα 3
Με τα άλογα του Νικόλα Ιντζόγλου θα σκαρφαλώσετε στο Χελμό

Σε εξέλιξη βρίσκονται όμως και τα έργα ανάπλασης στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, όπου τον τόνο εξακολουθούν να δίνουν οι ταβέρνες με τις μεγάλες σάλες που περιμένουν κυρίως τα πούλμαν με τους ημερήσιους εκδρομείς, αλλά και τα πολλά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Μεγάλη ποικιλία σχεδόν στα πάντα θα βρείτε στο «Χελμός», πάρα πολλά τυριά στον «Τάγαρη», 15 είδη μελιού στο «Παντοπωλείο Μαρώση-Παλαιά Αγορά» και πολλά ζυμαρικά στο εργαστήρι της Παρασκευής Γούσα. Αναζητήστε επίσης την πεντανόστιμη τοπική εκδοχή της μπουγάτσας, που θυμίζει κέικ με ζύμη μουστοκούλουρου.
Συμπαθέστατα all-day spots το «Event» κοντά στην είσοδο των Καλαβρύτων και η «Χόβολη» στον κεντρικό πεζόδρομο. Για πιο βραδινές καταστάσεις, στο καινούργιο «Mood» (στη θέση του παλιού «Μονοπώλιο») και στο μικροσκοπικό «Σκηνικό», αμφότερα ψηλά στον πεζόδρομο, όπως και στο ιστορικό «Μύλος» από τη μεριά του παλιού σταθμού των ΚΤΕΛ. Πιάνοντας την ανηφόρα προς Χιονοδρομικό, θα λατρέψετε τη θέα από τη τζαμαρία του καφέ-μπαρ «Πένταρχος», ενώ ωραία φάση με σουβλάκια και μπύρες μετά το σκι στήνει η καινούργια καντίνα που άνοιξε έξω από το κατάστημα της σχολής σκι «Altitude».

Μάθημα ιστορίας Ακόμα και να μη γνωρίζεις ότι καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκαν από την αρχή, η μαρτυρική ιστορία των Καλαβρύτων είναι παρούσα σε κάθε βήμα και, για εμένα τουλάχιστον, ορίζει σε μεγάλο βαθμό την επίσκεψη εδώ: από το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στην είσοδο της πόλης απέναντι από το γραφικό σταθμό του Οδοντωτού, μέχρι τον πελώριο σταυρό του σχετικού μνημείου καθώς πιάνεις την ανηφόρα για το Χιονοδρομικό, αλλά και το ογκώδες βιβλίο έξω από το ζαχαροπλαστείο του Ερμείδη, όπου μπορείς να υπογράψεις υπέρ της αποπληρωμής των γερμανικών χρεών προς την Ελλάδα.

Weekend στα Καλάβρυτα - εικόνα 4
Μέρες που είναι το ιστορικό Μέγα Σπήλαιο έχει την τιμητική του

Για όσους θέλουν να γράψουν χιλιόμετρα, γύρω από τα Καλάβρυτα παραμονεύουν μια φύση θεϊκή και σημαντικά αξιοθέατα. Το τουρ των πρωτάρηδων περιλαμβάνει ασφαλώς το Μέγα Σπήλαιο, τη Μονή Αγίας Λαύρας και το μοναδικό Σπήλαιο των Λιμνών, που συνδυάζεται ωραιότατα με πέστροφες μαγειρεμένες με 8 διαφορετικούς τρόπους στο «Πλανητέρο» (2692032055) στο ομώνυμο χωριό.

Weekend στα Καλάβρυτα - εικόνα 5
Οff road βόλτα στο Χελμό

Αν, πάλι, δεν θέλετε να απομακρυνθείτε τόσο πολύ, επισφραγίστε μια βόλτα στην κοντινή Ζαχλωρού με νοστιμιές στο νοσταλγικό «Ρομάντζο» (2692022758) δίπλα στο σταθμό του Οδοντωτού. Φυσιολατρικό highlight παραμένει ασφαλώς το Φαράγγι του Βουραϊκού – σημειώστε ότι το πανελλήνιο πέρασμα του φαραγγιού διοργανώνεται από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαβρύτων κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Weekend στα Καλάβρυτα - εικόνα 6
Τα Καλάβρυτα δεν έχουν ιδιαίτερα παραδοσιακό χαρακτήρα, έχουν όμως ζωή και υπέροχη φύση τριγύρω

Από την άλλη πλευρά του Χελμού, η Ζαρούχλα διεκδικεί το δικό της μερίδιο δημοσιότητας, όσο κι αν ο δρόμος που τη συνδέει με τα Καλάβρυτα παραμένει συχνά κλειστός, υποδαυλίζοντας τοπικές έριδες και δυσκολεύοντας, βεβαίως, τους εκδρομείς. Απλωμένη αρχοντικά σε δυο μεριές γύρω από το ρέμα του ποταμού Κράθη, συγκεντρώνει όλη της την κίνηση στον πλακόστρωτο πεζόδρομο της Αγοράς και διαθέτει ξενώνες υψηλού επιπέδου, το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων της Αριάδνης, μερικές συμπαθητικές ταβέρνες αλλά και δύο γοητευτικά μπαράκια: το όνομα και πράγμα «Στο Ρέμα» και το στιλάτο «Νώνακρις» στην πλαγιά. Με βάση τη Ζαρούχλα, μπορείτε να εξορμήσετε προς τα υπόλοιπα Κλουκινοχώρια (Περιστέρα, Μεσορούγι, Σόλο), ενώ οι έχοντες τετρακίνηση θα ακολουθήσουν τις ταμπέλες προς Ύδατα Στυγός-Καστράκι-Πηγή Γκόλφως. Όλοι βέβαια κλείνουν υδάτινα ραντεβού με τη Λίμνη Τσιβλού.

Πού να φάτε

Η Αυλή μας (Καλάβρυτα, 2692032055): Περιποιημένη ταβέρνα κάτω από το σταθμό του Οδοντωτού. Ωραία μοσχαρόσουπα σε βαθύ μπολ με ρύζι, πατάτα και καρότο, πίτες με δικό τους φύλλο και τέλειο κεμπάπ που λιώνει στο στόμα.
Βαρβιτσιώτης (Καλάβρυτα, 2692022049): Ταβέρνα με ιστορία κοντά στον παλιό σταθμό των ΚΤΕΛ. Πολλά κρεατικά της ώρας ή μαγειρευτά και γουρουνόπουλο στη σούβλα.
Το Σπιτικό (Καλάβρυτα, 2692024260): Ωραίο οινομαγειρείο κοντά στον παλιό σταθμό των ΚΤΕΛ με μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών, πολλές σούπες, κυνήγι ανάλογα με την εποχή και πιάτα της ώρας με ντόπια κρέατα.
Χαραλαμπάς (Καλάβρυτα, 2692023014): Η υποτυπώδης σάλα μπορεί να σας ξενίσει, αλλά τα μαστόρικα ψημένα κρεατικά του κύριου Γιώργου θα σας απογειώσουν. Άψογα χοιρινά σουβλάκια, τέλειο κοκορέτσι και χωριάτικα λουκάνικα.
Χωριάτικη Ταβέρνα (Σκεπαστό, 2692024042): Ο απόλυτος προορισμός για κρεατοφάγους, σε απόσταση 3 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Must τα παϊδάκια και το μπιφτέκι γεμιστό με γραβιέρα από την Κλειτορία.
Μαχαίρας (Ζαρούχλα, 2696033928): Πολύ φροντισμένη ταβέρνα στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Απίθανη αρωματική χορτόπιτα με όλων των ειδών τα χορταρικά, αρνάκι γκιούλμπασι και κεφτεδάκια κρασάτα.

Πού να μείνετε

Weekend στα Καλάβρυτα - εικόνα 7
Διαχρονική πρόταση το «Αροάνια» στη Ζαρούχλα

Ahilion (Καλάβρυτα, 2692029111, από €80): Σε ύφος city hotel, σε βολικό σημείο κέντρο-απόκεντρο της πόλης. Στα συν, η ύπαρξη πάρκινγκ και το περιποιημένο πρωινό.
Kalavrita Canyon Hotel & Spa (Καλάβρυτα, 2692022004, από €120): Το πιο καινούργιο ξενοδοχείο της πόλης συνδυάζει τις μοντέρνες αρχιτεκτονικές γραμμές με την πολυτελή ατμόσφαιρα.
Αρχοντικό Ζαφειρόπουλου (Καλάβρυτα, 2692024500, από €80): Επιβλητικό ξενοδοχείο στην είσοδο της πόλης, που μοιράζεται σε 3 κτίρια με ισόγεια δίκλινα και μεζονέτες 2 επιπέδων.
Hotel Helmos Kalavrita (Καλάβρυτα, 2692029222, από €85): Εμβληματικό ξενοδοχείο σε ανακαινισμένο κτίριο του Μεσοπολέμου στην πλατανόφυτη Πλατεία Ελευθερίας.

Weekend στα Καλάβρυτα - εικόνα 8
Cosy φιλοξενία στον ξενώνα «Timberland Cabins» στη Ζαρούχλα

Chalet Azania’s (Καλάβρυτα, 2692029100, από €120): Γουστόζικα αυτοεξυπηρετούμενα σαλέ σε δίδυμα κτίρια με φοβερή θέα στο δρόμο προς το Χιονοδρομικό.
Ανεράδα (Καλάβρυτα, 2692024777, από €70): Περιποιημένα δωμάτια σε παραδοσιακό στυλ σε ύψωμα στην έξοδο της πόλης προς το Χιονοδρομικό.
Αροάνια (Ζαρούχλα, 2696035090, από €80): Από τους πρώτους ξενώνες του χωριού, σε εντυπωσιακό πέτρινο τριώροφο κτίριο στην άκρη του οικισμού, μέσα στις καστανιές.
Styga Mountain Resort (Ζαρούχλα, 2696031431, από €95): Επιβλητικό συγκρότημα στο πιο ψηλό σημείο του χωριού με ευρύχωρα δωμάτια και πολλές γωνιές χαλάρωσης.
Timber Land Cabins (Ζαρούχλα, 6981403012, από €100): Πέντε πέτρινες κατοικίες, φροντισμένες και διακοσμημένες σε English Country Style, πάνω στο ρέμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.