Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος

Τρία από τα πιο αρχετυπικά κυκλαδονήσια και ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Ο Βαλσάμης Δουκάκης περπάτησε σε Χώρες και χωριά, ανακάλυψε νέα στέκια κι εμπειρίες, βούτηξε στις ομορφότερες παραλίες, τσιμπολόγησε ματσάτα και ρεβιθάδες από τους ξυλόφουρνους, ήπιε κοκτέιλ σε μπαράκια πάνω στο κύμα και σας βοηθά στην επιλογή με ένα άρθρο-καρτ ποστάλ από τις Κυκλάδες.

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος

Τρία από τα πιο αρχετυπικά κυκλαδονήσια και ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Ο Βαλσάμης Δουκάκης περπάτησε σε Χώρες και χωριά, ανακάλυψε νέα στέκια κι εμπειρίες, βούτηξε στις ομορφότερες παραλίες, τσιμπολόγησε ματσάτα και ρεβιθάδες από τους ξυλόφουρνους, ήπιε κοκτέιλ σε μπαράκια πάνω στο κύμα και σας βοηθά στην επιλογή με ένα άρθρο-καρτ ποστάλ από τις Κυκλάδες.

Σίφνος

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - εικόνα 1
Η Παναγία Πουλάτη είναι μόνο μία από τις Παναγίες της Σίφνου με... περίεργη ονομασία

Μαγεία για εξερεύνηση
Έχει μια αφοπλιστική γοητεία τούτο το νησί. Σαν κάποιο χέρι να πήρε έναν τυπικά κυκλαδίτικο καμβά και με εκείνες τις λεπτεπίλεπτες, αλλά απολύτως σταθερές κινήσεις που «επιβάλλουν» οι αιώνες αγγειοπλαστικής παράδοσης να απέτρεψε κάθε τουριστική παραφωνία, προικίζοντάς το με απροσποίητη κομψότητα κι ένα χαλαρό, στα όρια του ζεν, χαρακτήρα. Θυμάμαι πως πρώτη μου αυθόρμητη σκέψη φτάνοντας στις Καμάρες, το λιμάνι της Σίφνου, ήταν να βουτήξω στην πανέμορφη παραλία και να μείνω για πάντα εκεί, ιδανικά μπροστά στον «Ίσαλο», με ένα κοκτέιλ πάνω στην άμμο. Σου τη μεταδίδει αυτήν τη χαλαρότητα το νησί, αλλά ταυτόχρονα σε φωνάζει να το εξερευνήσεις. Να εντοπίσεις όσο περισσότερους μπορείς από τους 76 πύργους-φρυκτωρίες του ή όλες εκείνες τις Παναγίες με τα περίεργα ονόματα, όπως η Παναγία τα Γουρνιά, η Παναγία Βουνό, η Παναγία Πουλάτη, να χωθείς στα ενδότερα του μεσαιωνικού Κάστρου και να ξαναδείς τη θάλασσα από το περιφερειακό του μονοπάτι βαδίζοντας σύρριζα στον γκρεμό, να επισκεφθείς τη μυκηναϊκή ακρόπολη Αγίου Ανδρέα, που βραβεύτηκε πέρυσι από τον οργανισμό Europa Nostra, στον ομώνυμο λόφο με τη μαγευτική θέα, να μη λυπηθείς τα χιλιόμετρα μέχρι το γραφικό ψαροχώρι της Χερρονήσου στο βόρειο άκρο του νησιού, να «συλλάβεις» τον παραδοσιακό αγγειοπλάστη Αντώνη Ατσόνιο επί το έργον στο εργαστήρι του κοντά στο Βαθύ. Και στη συνέχεια να παραδοθείς άνευ όρων στα χωριά του που στολίζουν αντικριστές λοφοκορφές της ενδοχώρας. Την πρωτεύουσα Απολλωνία, τον Αρτεμώνα, τα Άνω και Κάτω Πετάλι, την Καταβατή, τον Άγιο Λουκά και τα Εξάμπελα – όλα φροντισμένα και πάλλευκα, έχουν εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους στην καρδιά τους.

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - εικόνα 2
Το Στενό της Απολλωνίας στη Σίφνο είναι η bar district του νησιού

Αν τώρα με ρωτάτε σε ποιο απ’ όλα «ταξιδεύω» αυτήν την ώρα, θα σας έλεγα πως βρίσκομαι νοερά στο Στενό του Αρτεμώνα. Περιεργάζομαι τα εντυπωσιακά νεοκλασικά με τις μαρμάρινες σκάλες και τις φροντισμένες αυλές, δοκιμάζω τα καλύτερα σιφνέικα παραδοσιακά κουλουράκια στο φούρνο του Γρηγόρη Βενιού, υπέροχα αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες και μαστίχα-υποβρύχιο στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής του Θεοδώρου, αράζω με τις ώρες στην «Πεντζούλα» του ζαχαροπλάστη Γιώργου, κρυφοκοιτάζω μέσα στο studio του RadioActive, του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού με τις θεϊκές μουσικές και το καθιερωμένο street party (φέτος 10/8). Όχι ότι η Απολλωνία δεν έχει τις χάρες της. Άλλωστε, το δικό της Στενό με τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα είναι και η bar district του νησιού: «Αργώ», «Δόλωμα», «Μπότζι» και «Gad» είναι κάποιες από τις επιλογές, ενώ φοβερή αυλή διαθέτει και ο πανέμορφος πολυχώρος Κυκλάδων Χώρος. Νησί του Τσελεμεντέ η Σίφνος, δεν θα μπορούσε να μην τιμά τις γευστικές παραδόσεις. Έτσι, λοιπόν, το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» διοργανώνεται και φέτος (5-7/9) στην πλατεία του Αρτεμώνα με συμμετοχές από πολλά νησιά των Κυκλάδων (πέρυσι έφτασαν τις 15) κι ένα νησί εκτός συμπλέγματος σε ρόλο επίτιμου προσκεκλημένου.

Παραλίες

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - εικόνα 3
Εύκολη πρόσβαση αλλά και Γαλάζια Σημαία για την παραλία στις Καμάρες της Σίφνου

Οι παραλίες δεν είναι το δυνατό σημείο της Σίφνου, ωστόσο μια χαρά βουτιές μπορείτε να κάνετε στις αμμουδιές των παραθαλάσσιων οικισμών της (Καμάρες, Βαθύ, Πλατύς Γιαλός), που αποτελούν και τις δημοφιλέστερες βάσεις διαμονής, με αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες κ.λπ. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα βράχια μπροστά στο μοναστήρι της Παναγιάς­ της Χρυσοπηγής, που στολίζει το ομώνυμο ακρωτήρι, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση σημειώστε το Αποκοφτό, με άμμο, αρμυρίκια και δύο ταβέρνες, και τη μικρή παραλία Σαούρες με βότσαλα. Δημοφιλής είναι και ο Φάρος, με επιλογές για καφέ και φαγητό. Με εκδρομικό ιστιοπλοϊκό από τον Πλατύ Γιαλό επισκέπτεστε, μεταξύ άλλων, το νησάκι Κιτριανή αλλά και τις παραλίες Φυκιάδα και Βλυχάδα στη δυτική πλευρά του νησιού, που προστατεύεται σχεδόν ολόκληρη από το δίκτυο Natura 2000.

Πού να μείνετε

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - εικόνα 4
Πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης στο «Elies Resort»της Σίφνου

Elies Resort (Βαθύ, 2284034000, από € 340) Πανέμορφο resort σε σύγχρονο κυκλαδίτικο στιλ, με χαμηλά λευκά κτίρια περιτριγυρισμένα από ελιές­ και άλλα μεσογειακά φυτά, πολύ άνετα δωμάτια, καλό spa και ατμοσφαιρικό χώρο πισίνας.
Αλέξανδρος (Πλατύς Γιαλός, 2284071300, από € 130) Συγκρότημα σε κλασικό κυκλαδίτικο στιλ, απλώνεται αμφιθεατρικά σε λόφο πάνω από την παραλία με άνετα δωμάτια και μπανγκαλόους, πρωινό με κάποια σπιτικά προϊόντα και άνετη πισίνα.
Kamaroti Suites (1 χλμ. από τον Αρτεμώνα, 2284032069, από € 155) Καινούργιο γοητευτικό συγκρότημα μέσα σε ελαιώνα, εξασφαλίζει ιδιωτικότητα και χαλάρωση, με δωμάτια λιτού κυκλαδίτικου στιλ, πισίνα, παιδότοπο και μπιστρό που σερβίρει μεσογειακές γεύσεις.
Delfini Apartments (Καμάρες, 2284033740, από € 85) Συμπαθέστατη μονάδα πάνω στην παραλία, με θέα στις Καμάρες και στη θάλασσα, άνετα και πεντακάθαρα δωμάτια, πισίνα, πρωινό ενισχυμένο με καθημερινές εκπλήξεις και αξιοσημείωτη ταβέρνα.
Πετάλι Village Hotel (Άνω Πετά­λι, 2284033024, από € 170) Όμορφο ξενοδοχείο με αύρα ρομαντικής πολυτέλειας, σε ήσυχο σημείο με μαγευτική θέα, μεγάλα και καθαρά δωμάτια, αυλές γεμάτες λουλούδια και ωραία διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, με πισίνα, που ευνοεί τη χαλάρωση.

Πού να φάτε

Το Τσικάλι (Βαθύ, 2284071150) Τοπική κουζίνα στα καλύτερά της και πολλές πρώτες ύλες από τη φάρμα του ιδιοκτήτη. Υπέροχα δικά τους σιφνέικα τυριά, καππαροσαλάτα, τέλεια γεμιστά, απίθανο κατσικάκι με κρασί και άνηθο και, βέβαια, αρνάκι μαστέλο.
Cayenne (Απολλωνία, 2284031080) Ξεφεύγοντας από τη γευστική πεπατημένη, ο νεαρός σεφ και ιδιοκτήτης Νικόλαος Νερούτσος προτείνει πιάτα με έντονα δημιουργικές αποχρώσεις σε ωραία αυλή πάνω στο Στενό.
Mamma Mia (Πλατύς Γιαλός, 2284071219 / Απολλωνία, 2284033086) Είτε στην περαντζάδα του Πλατύ Γιαλού είτε στην όμορφη αυλή της Απολλωνίας, θα απολαύσετε καλοφτιαγμένες πίτσες με λεπτή ζύμη, ζυμαρικά, ριζότο, ­κλασικά ιταλικά ορεκτικά και μαγειρευτά ημέρας.
Νερό & Αλάτι (Πλατύς Γιαλός, 2284071208) Απλή ταβέρνα με ­έμφαση στις τοπικές γεύσεις και από τα λίγα μέρη με δικό τους ξυλόφουρνο, τουτέστιν αυθεντική σιφνέικη ρεβιθάδα όλες τις ημέρες, και όχι μόνο τις Κυριακές.
Absinthe (Καμάρες, 2284031202) Σε ατμοσφαιρική βεράντα πάνω από την περαντζάδα, σερβίρει πιάτα της σμυρναίικης κουζίνας, λοξοκοιτάζοντας ταυτόχρονα προς την ασιατική, και τα καταφέρνει μια χαρά και στις δύο.

Μήλος

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - εικόνα 5
Το Σαρακήνικο είναι από τις must παραλίες της Μήλου

Παραλίες και νέες εμπειρίες
Έφτασα στη Μήλο έχοντας στο μυαλό μου σχεδόν αποκλειστικά τις 70 και βάλε παραλίες της, όμως ξαφνικά βρέθηκα να παρατηρώ τους πολύχρωμους, σαν ουράνιο τόξο, γεωλογικούς σχηματισμούς στο ανοικτό ορυχείο μπεντονίτη της Αγγεριάς, να περιπλανιέμαι στις δαιδαλώδεις στοές ενός υπόγειου καταφυγίου στον Αδάμαντα, να βλέπω νέα ξενοδοχεία, να δοκιμάζω καινούργια εστιατόρια. Τι συνέβη; Έπαψε η Μήλος να είναι το… ζευγαρονήσι που ξέρουμε και αγαπάμε; Όχι, συμβαίνουν όμως διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα που μας δίνουν επιπλέον αφορμές για να την επισκεφθούμε. Να, όπως το Miloterranean Geo Experience, μια πρωτοβουλία του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου, που φωτίζοντας γνωστές και άγνωστες πλευρές του νησιού­, όπως η Αγγεριά, το ακρωτήριο Βάνι και το ηφαίστειο της Φυριπλάκας, προτείνει μια βιωματική γνωριμία μαζί του μέσω ενός δικτύου επτά λεπτομερώς χαρτογραφημένων διαδρομών (τσεκάρετε το πολύ κατατοπιστικό site www.miloterranean.gr). ή το πολύ ενδιαφέρον Refuge Project, χάρη στο οποίο ξαναζωντανεύει το επί χρόνια κλειστό καταφύγιο στον Αδάμαντα με in situ εγκαταστάσεις δεκαεννέα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (διάρ­κεια έκθεσης μέχρι 31/8).
Από κοντά οι κλασικές βόλτες στο Κλήμα για φωτογραφίες μπροστά στα πολύχρωμα «σύρματα» που ξεχειμωνιάζουν οι ψαρόβαρκες και στην… αξιοθέατη πλαγιά κάτω από την Τρυπητή, με τις παλαιοχριστιανικές κατακόμβες, το ρωμαϊκό θέατρο και το σημείο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης, ενώ όταν σουρουπώνει κανείς δεν χάνει το ραντεβού με το ηλιοβασίλεμα στην πρωτεύουσα­ Πλάκα. Τα καλύτερα πόστα προσφέρουν η Παναγία Θαλασσίτρα και η Παναγία Σκοινιώ­τισσα στο λόφο του Κάστρου καθώς και η Παναγία Κορφιά­τισσα εντός του οικισμού, για όσους δεν είναι και πολύ της ανάβασης. Η συνέχεια γράφεται με υπέροχα γλυκά στο ζαχαροπλαστείο «Παλιός» ή ποτάκια με φανταστική θέα στο «Utopia», λίγο χάζι στα μαγαζάκια του οικισμού και φύγαμε καρφωτοί για Αδάμαντα. Με παγωτάκι­ στο χέρι από την «Αγγελική» σουλατσάρουμε στην περαντζάδα, ψωνίζουμε γλυκό του κουταλιού «κουφέτο» από τα Παραδοσιακά Εδέσματα και αν πεινάσουμε καθόμαστε για καλοφτιαγμένους μεζέδες στο ολοκαίνουργιο ρακάδικο «Μηλέικο». Ακριβώς από πάνω το «Vipera Lebetina», το «Aragosta» και η «Πλώρη» θα στρώνουν ήδη νυχτερινή κατάσταση, οπότε ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια μέχρι τις βεράντες τους και αν μας φανούν πολύ crowded προχωράμε ευθεία μέχρι­ την «Άκρη» για τις ωραίες μουσικές­ του Χρήστου. Εκείνο, πάντως, που θα σας έλεγα­ να μη χάσετε είναι το πολύ ενδια­φέρον Εκκλησιαστικό Μουσείο στην αξιοθέατη από μόνη της εκκλησία της Αγίας Τριάδας (καθημερινά, εκτός Κυριακής, 09.15-13.15). Τα γραφικά Πολλώνια, τέλος, είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός που συγκεντρώνει τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές για διαμονή και φαγητό (must το πέρασμα από την «Κιβωτό των Γεύσεων» για φοβερά γλυκά και κάθε είδους χειροποίητα και παραδοσιακά προϊόντα), ενώ από το λιμανάκι του πετάγεστε για εύκολη μονοήμερη στην όλο και πιο δημοφιλή Κίμωλο.

Παραλίες

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - εικόνα 6
Στις σπηλιές και στα πανέμορφα νερά του Παπάφραγκα

Εδώ έχουμε να κάνουμε με το αδια­φιλονίκητο highlight του νησιού­, καθώς βρισκόμαστε σε μία από τις εντυπωσιακότερες ακτογραμμές του Αιγαίου, με παραλίες-φυσικά μνημεία, υπέροχα νερά αλλά και αξέχαστα τοπία. Όσες κι αν κατορθώσετε να χωρέσετε σε ένα ταξίδι, με αιχμή του δόρατος τόσο το Σαρακήνικο όσο και το Κλέφτικο και από εκείνες με εύκολη πρόσβαση (Πλάθιενα, Παλιοχώρι, Προβατάς, Φυριπλάκα, Αχιβαδόλιμνη) μέχρι τις πιο ζόρικες (Τσιγκράδο, Παπάφραγκας, Αγκάθια, Τριάδες, Γέροντας) ή ακόμη και τα ζεστά ηφαιστειακά νερά της Κάναβας, να είστε σίγουροι πως θα σας μείνουν τόσες και άλλες τόσες για την επόμενη φορά. Αν, πάλι, σας ιντριγκάρει μια 8ωρη συναρπαστική κρουαζιέρα-σαφάρι στις ομορφότερες παραλίες του νησιού, με μπόνους το Κλέφτικο, βαρκάδα στις σπηλιές, φαγητό εν πλω και στάση για βουτιές όπου θέλετε, τότε κλείστε θέση σε ένα από τα ιστιοπλοϊκά καταμαράν της Χρυσοβαλάντου (6944587574).

Πού να μείνετε

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - εικόνα 7
Country chic πολυτέλεια στο ολοκαίνουργιο «Miland Suites» της Μήλου

Miland Suites (Κόρφος, 2287300403, από € 280) Ολοκαίνουργιο και πολυτελές, σε λόφο με συγκλονιστική θέα στον κόλπο του Αδάμαντα, με οκτώ ευρύχωρες σουίτες διακοσμημένες σε στιλ country chic.
Salt (Πολλώνια, 2287041110, από € 200) Ολόλευκο συγκρότημα στην άκρη της Πελεκούδας, με φοβερή θέα στο νησάκι του Καλόγερου και δωμάτια ή σουίτες σε μίνιμαλ κυκλαδίτικο στιλ.
Καπετάν Τάσος (Πολλώνια, 2287041287, από € 170) Ατμοσφαιρικό all suites ξενοδοχείο με ευχάριστα μίνιμαλ διακοσμητικές γραμμές και μικρή σκεπαστή πισίνα, όπου σερβίρεται το προαιρετικό πρωινό για όσους δεν το παραγγείλουν στο δωμάτιο.
Limeri Apartments (Σαρακήνικο, 2287022439, από € 140 χωρίς πρωινό) ­Τέσσερα κουκλίστικα σπιτάκια που φιλοξενούν μέχρι και τέσσερα άτομα, σε σχεδόν ερημικό σημείο κοντά στη θάλασσα, με φόντο το μαγευτικό Σαρακήνικο.
Λιόγερμα (Αδάμαντας, 2287022300, από € 70) Περιποιημένο οικογενειακό ξενοδοχείο πολύ κοντά στην παραλία Λαγκάδα, με δωμάτια σε παραδοσιακο-ρομαντικό στιλ, λουκούλλειο πρωινό (προαιρετικό), πισίνα και τρεις «στέρνες» με γεωθερμικό νερό.

Πού να φάτε

Αρμύρα (Πολλώνια, 2287041015) Καινούργια ψαροταβέρνα, συνδυάζει το ευχάριστο περιβάλλον με τα νόστιμα και πρωτότυπα πιάτα, όπως σουπιά καραμελωμένη και αρωματισμένη με θυμάρι, λουκουμάδες καλαμαριού και καρπάτσιο ψαριού ημέρας μαριναρισμένο σε μοσχολέμονο.
Ενάλιον (Πολλώνια, 2287041415) Ψάρια και θαλασσινά σε πρώτο ρόλο, θα βρείτε ωστόσο και κάποια ­πιάτα με κρέας, όπως και ωραίες σαλάτες με πολλά ζαρζαβατικά από το μποστάνι τους.
Αρμενάκι (Πολλώνια, 2287041061) Από τις φημισμένες περιπτώσεις, οπότε προνοήστε για κράτηση και απολαύστε αστακομακαρονάδα, σουπιά με δεντρολίβανο και σκορπίνα με φασκόμηλο.
Αρχοντούλα (Πλάκα, 2287021384) Στην καρδιά του οικισμού, με πιάτα από την παραδοσιακή κουζίνα αλλά και κάποια με πιο σύγχρονη αντίληψη, όπως χοιρινό με κάρι.
Ω! Χαμός (Αδάμαντας, 2287021672) Σε μεγάλη αυλή πάνω στον παραλιακό, θα δοκιμάσετε πιάτα μαγειρεμένα με μαεστρία, όπως αρνάκι σουρτούκικο στη λαδόκολλα και κατσικίσια συκωτάκια.

Φολέγανδρος

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - εικόνα 8
Η πλατεία της Πούντας στη Φολέγανδρο είναι κλασικό spot για θέα αλά Καλντέρα

Όλα είναι Χώρα
Είναι μικρή, είναι κούκλα και τα τελευταία καλοκαίρια –ειδικά τον Αύγουστο– δεν πέφτει ούτε καρφίτσα. Ποια είναι; Μα ποια άλλη από τη Φολέγανδρο, την αγαπημένη των ερωτευμένων ζευγαριών και των ας-τους-πούμε-έτσι εναλλακτικών επισκεπτών. Αν ψάχνεις εξηγήσεις για την ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία της, δεν έχεις παρά να αφήσεις πίσω σου το λιμάνι του Καραβοστάση με προορισμό μια Χώρα τόσο όμορφη, που σχεδόν μοιάζει ψεύτικη. Ο έρωτας μαζί της είναι σχεδόν ακαριαίος. Ξεκινά από τις χειροποίητες επιγραφές που στολίζουν τα σοκάκια και τις πλατείες της, σουλατσάρει στο μεσαιωνικό Κάστρο μετρώντας δεκάδες διαφορετικά χρώματα στα πορτοπαράθυρα των κατοικημένων εδώ κι αιώνες σπιτιών του, σκαρφαλώνει εκείνο το ζιγκ ζαγκ μονοπάτι που, σαν «τυπωμένο» πάνω στο λόφο, οδηγεί στην Παναγία και –ασφαλώς– πιάνει πόστο στην άκρη του γκρεμού για θέα που έχει κάτι από Καλντέρα. Ταυτόχρονα χαμογελά μαθαίνοντας ότι ο παραδοσιακός φούρνος, εκτός από υπέροχη καρπουζένια, έχει και δική του σελίδα στο facebook και αναζητά την πηγή των ερωτικών vibes που πλανώνται στην ατμόσφαιρα στη Χρυσοσπηλιά, όπου σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους κατέφθαναν νέοι από όλη την Ελλάδα για να μυηθούν στον έρωτα. «Αμπελοφιλοσοφείς!» θα πείτε ορισμένοι. Σίγουρα, είναι όμως η φτιαξιά του νησιού που σε προδιαθέτει. Άλλωστε, εδώ δεν θα έρθετε ούτε για να δείτε αξιοθέατα ούτε για να γράψετε χιλιόμετρα. Θα έρθετε για εκείνα τα πρωινά που ξαφνικά ακόμη μία πορτοκαλόπιτα στις γαλά­ζιες καρέκλες τού «Κι Άραξε» ή ακόμη ένας καφές στην υπέροχη αυλή της «Πούντας» θα μεταθέσουν με συνοπτικές διαδικασίες το μπάνιο για την επομένη. Θα έρθετε ακόμη για τις βόλτες στην Άνω Μεριά που αποκαλύπτουν το άλλο πρόσωπο της Φολεγάνδρου, το αγροτικό, με τα δενδρόσπιτα και τις θεμωνιές αλλά και για τις τοπικές νοστιμιές που ετοιμάζουν καθημερινά η κ. Ειρήνη στη μικρή κουζίνα του παντοπωλείου της και η κ. Μαρία στην ταβέρνα «Η Συνάντηση». Θα έρθετε, τέλος, και για εκείνες τις βραδιές στη Χώρα, όπου μπαράκια όπως η «Αστάρτη», ο «Υδροχόος», το «Beez» και το «BaRaKi» δίνουν το σύνθημα για παρεΐστικα ξενύχτια μέχρι το ξημέρωμα

Παραλίες

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - εικόνα 9
Ελεύθερες από ξαπλώστρες οι παραλίες της Φολεγάνδρου

Μακριά από το οργανωμένο beach life και χωρίς οι παραλίες να είναι το δυνατό του σημείο, το νησί προσφέρει­ αφορμές για βουτιές, είτε με αυτοκίνητο είτε με καραβάκι, ενώ άφθονες είναι οι επιλογές και οι συγκινήσεις για όσους επιλέξουν τη λύση της πεζοπορίας από τα μονοπάτια της Άνω Μεριάς­. Οδηγώντας στον παραλιακό­ δρόμο από τον Καραβοστάση, φτάνετε εύκολα στις μικρές παραλίες Λατινάκι, Βιτσέντζου, Πουντάκι και στο ­μεγαλύτερο Λιβάδι, ενώ με καραβάκι προσεγγίζετε το Κάτεργο. Στην άκρως δημοφιλή Αγκάλη πηγαίνει και το αυτοκίνητο, ενώ από εκεί φτάνετε με εύκολο μονοπάτι ή καραβάκι σε Φηρά­, Γαλίφο και Άγιο Νικόλαο. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την ­ταβέρνα-έκπληξη «Παπαλάγκι». Με σημείο εκκίνησης την Άνω Μεριά και χωματόδρομο στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής φτάνετε στις παραλίες Αμπέλι, Σερφιώτικο και Αγ. Γεώργιος.

Πού να μείνετε

Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - εικόνα 10
Ενσταντανέ από την καθημερινή ζωή της Φολεγάνδρου στους τοίχους του «Anemi Hotel»

Anemi Hotel (Καραβοστάσης, 2286041610, από € 290) Εντυπωσιακό resort με minimal interior design που κάνει αίσθηση, πισίνα κι ενδιαφέρον εστιατόριο υπό την επιμέλεια του σεφ Βαγγέλη Δρίσκα.
Themonies Luxury Suites (Χώρα, 2286041517, από € 230) Με επίκεντρο ένα συγκρότημα παραδοσιακών θεμωνιών που στεγάζουν τα πιο ιδιαίτερα δωμάτια, απλώνεται και σε νεότερα πετρόκτιστα κτίρια με καλαίσθητους κοινόχρηστους χώρους, ωραία θέα στη Χώρα και φιλικό σέρβις.
Aspalathras White Hotel (Χώρα, 2286041670, από € 220) Καινούργιο και ντυμένο στα λευκά, με ευρύχωρα δωμάτια, χτιστές κατασκευές για τα κρεβάτια και τους καναπέδες και ωραία θέα από τις μεγάλες κοινόχρηστες βεράντες.
Ανεμόμυλος (Χώρα, 2286041309, από € 200, πρωινό προαιρετικό) Το εμβληματικό ξενοδοχείο «κρέμεται» στην άκρη του γκρεμού και διαθέτει άνετα δωμάτια, ατμοσφαιρικό καθιστικό και αυλή με υπέροχη θέα.
Καλλίστη (Χώρα, 2286041555, από € 130, πρωινό προαιρετικό) Μικρό, στιλάτο ξενοδοχείο με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν τόσο στα παραδοσιακού ύφους δωμάτια όσο και στον εξωτερικό χώρο με τα φροντισμένα παρτέρια και την πισίνα.
Ανεμούσα (Χώρα, 2286041077, από € 90, πρωινό προαιρετικό) Απλό και περιποιημένο ξενοδοχείο λίγο έξω από τη Χώρα (από την πλευρά που βλέπει στον γκρεμό), με δωμάτια σε παραδοσιακό στιλ και μεγάλη πισίνα.

Πού να φάτε

Σικ (Χώρα, 2286041515) Είτε στη βεραντούλα είτε στον πεζόδρομο, θα δοκιμάσετε ιδιαίτερα πιάτα, κάποια vegetarian, ενώ αρκετά λαχανικά και κρεατικά είναι δικά τους.
Σπιτικό (Χώρα, 2286041235) Όνομα και πράγμα σπιτικό φαγητό, με έμφαση στα μαγειρευτά από τα χεράκια της κ. Ειρήνης, η οποία φτιάχνει και τα δικά της ματσάτα.
Eva’s Garden (Χώρα, 2286041110) Αύρα ρομαντισμού στο μικρό μπαρ-εστιατόριο που σερβίρει μεσογειακές γεύσεις με δημιουργικές αποχρώσεις.
Κρητικός (Χώρα, 2286041219) Ταβέρνα φημισμένη για τα ντόπια κρεατικά της, θα βρείτε όμως και κάποια μαγειρευτά, ενίοτε και γαμοπίλαφο.
Καλύμνιος (Καραβοστάσης, 2286041146) Θα έρθετε για τη φημισμένη αστακομακαρονάδα τους, τιμήστε όμως και το σαγανάκι γαρίδας με ντόπιο τυρί, τις καβουροδαγκάνες ή κάποιο μαγειρευτό.

Εκτός αν αναγράφεται κάτι διαφορετικό, οι τιμές αφορούν ημερήσια διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό για την υψηλή τουριστική περίοδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.