Σάμος reloaded

Το κλασικό οικογενειακό νησί του Ανατολικού Αιγαίου ζει μια πολιτιστική αναγέννηση με νέα events που μας δίνουν την αφορμή να το ανακαλύψουμε από την αρχή. Από την Ελευθερία Αλαβάνου

Σάμος reloaded

Το κλασικό οικογενειακό νησί του Ανατολικού Αιγαίου ζει μια πολιτιστική αναγέννηση με νέα events που μας δίνουν την αφορμή να το ανακαλύψουμε από την αρχή. Από την Ελευθερία Αλαβάνου

Σάμος reloaded - εικόνα 1

Σιγά σιγά έγινε η μεταμόρφωση. Πριν από τρία χρόνια ήχησαν οι βιόλες και τα βιολιά στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου, σ’ ένα πρωτόγνωρο για το νησί διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής (Samos Young Artists Festival), το οποίο φέτος κλείνει τον τέταρτο χρόνο ζωής. Πέρυσι το καλοκαίρι ξεπετάχτηκε ακόμα ένα διεθνές φεστιβάλ (Παράκτιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάμου) αλλά και μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης, που εγκαινιάστηκε με έργα του φημισμένου καλλιτέχνη Harun Farocki και στεγάζεται στο ανακαινισμένο πλέον ξενοδοχείο «Πυθαγόρας». Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τον αρχαιολογικό πλούτο, τους καταρράκτες, τις σπηλιές, τις αμμώδεις παραλίες, τη θάλασσα των «50 αποχρώσεων του μπλε», τις πρασινωπές κατάφυτες πλαγιές, τα νεανικά κλαμπάκια και τα μοδάτα beach bars, μάλλον μπορούμε να πούμε ότι η Σάμος είναι ένα νησί που αξίζει να ανακαλύψουμε από την αρχή.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Σάμος reloaded - εικόνα 2

Υπάρχουν πολλές... Η Ψιλή Άμμος με ρηχά νερά, τα Βοτσαλάκια με ξαπλώστρες και αλμυρίκια, η Τσαμαδού για νεολαία, η Χρυσή Άμμος, το Μεγάλο και το Μικρό Σεϊτάνι (απαιτούν 1,5 ώρα και 45 λεπτά περπάτημα αντιστοίχως, όμως αξίζουν), τα Αυλάκια για τους γυμνιστές, το Κοκκάρι και η Μυκάλη για θαλάσσια σπορ, το Λιβαδάκι και πολλές ακόμα. Περισσότερα στο www.samosportal.gr/pages/paralies.php.

ΒΡΕΣ ΤΗ ΒΑΣΗ ΣΟΥ

Σάμος reloaded - εικόνα 3

Τop θέρετρα του νησιού είναι το Πυθαγόρειο με τα μεγάλα ξενοδοχεία κοντά στο αεροδρόμιο που γεμίζει Σκανδιναβούς και το Κοκκάρι που μαζεύει περισσότερο νέους, ακολουθεί ο Μαραθόκαμπος, ιδανικό μέρος για πεζοπορίες και θαλάσσια σπορ και τελευταία έρχονται το Καρλόβασι που αρέσει κυρίως στους Έλληνες και το λιγότερο τουριστικό Βαθύ.

ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΘΕΑ

Design πολυτέλεια στο 5άστερο «Doryssa Seaside Resort» στο Πυθαγόρειο (2273088300, € 175), άνετα δωμάτια και διαμερίσματα με θέα στον ελαιώνα και τη θάλασσα στο «Samaina Inn» στο Καρλόβασι (2273030400-5, € 96), value for money στο «Kerkis Bay» στον όρμο Μαραθοκάμπου, για όσους αγαπούν το ψάρεμα, την πεζοπορία και τις καταδύσεις (2273037202, € 38). Οι τιμές αντιστοιχούν σε δίκλινο με πρωινό την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.

MUST SEE

Το Ναό της Ήρας, το Ευπαλίνειο Όρυγμα (αρχαίο υδραγωγείο σκαμμένο στον βράχο), τον Πύργο του Σαρακίνη (τριώροφος πύργος του 1577), το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ με τους διάσημους κούρους, το νεαρό Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, την Παναγία Σπηλιανή και τους καταρράκτες στην περιοχή Ποτάμι.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕVENTS

Σάμος reloaded - εικόνα 4

Το φετινό Samos Young Artists Festival θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 13/8 στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου με διεθνή ονόματα της κλασικής μουσικής (www.samosfestival.com), ενώ στα της τέχνης η κολεκτίβα Slavs and Tatars θα παρουσιάσει τη δουλειά της στο Αrt Space Pythagorion από 20/7 έως 10/10.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Υπάρχουν πόλοι διασκέδασης σε διάφορα σημεία του νησιού, που κινούνται κυρίως σε mainstream μονοπάτια: δυναμικό κλαμπάκι είναι το «Μπλε Club» στο Βαθύ, ενώ στο Καρλόβασι βρίσκονται δίπλα-δίπλα το «Cinema Café» και το «Πανσαμιακό Playroom Sport Cafe», που συγκεντρώνει φοιτητές ορεξάτους για παιχνίδια. Νεολαία πηγαίνει στο beach bar «Ναυαγός» στην παραλία Τσαμαδού, ενώ ένα γλυκύτατο μαγαζί για κοκτέιλ είναι το «Ευ Ζην» στο Πυθαγόρειο.

ΦΑΓΗΤΟ

Στο «Γαλάζιο Πηγάδι» στους Βουρλιώτες για παραδοσιακή κουζίνα με σπεσιαλιτέ τον κόκορα κρασάτο (2273093480, € 12-15), στις «Νοστιμιές της Ουρανίας» στο Άνω Βαθύ για μελιτζάνα καπνιστή με φέτα και κότσι χοιρινό με δεντρολίβανο και πορτοκάλι (2273022488, € 13-15), στον «Διόνυσο» στο Καρλόβασι με συχνές εναλλαγές σαμιώτικων και ελληνικών γεύσεων, πιάτα ημέρας όπως κατσίκι με χλωρά κουκιά (2273030120, € 12-15) και στο πιο in «Hippys Beach Bar» στο Ποτάμι με πιάτα ημέρας όπως μαριναρισμένο χταπόδι και φασολάδα στο φούρνο αλλά και ποτά (2273033796, € 15-18).

Περισσότερα για τη Σάμο μαζί με αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.