Σέριφος: ελεύθερη κι ωραία!

Επιστρέφοντας στη Σέριφο μετά από μερικά χρόνια, ο Βαλσάμης Δουκάκης τη βρίσκει να υπερασπίζεται σθεναρά την ήπια ανάπτυξη, με παρθένες ακόμη γωνιές, νέες ποιοτικές αφίξεις που δεν αλλάζουν το προφίλ του νησιού, και δυναμική φεστιβαλική κίνηση που της πάει.

Σέριφος: ελεύθερη κι ωραία!

Επιστρέφοντας στη Σέριφο μετά από μερικά χρόνια, ο Βαλσάμης Δουκάκης τη βρίσκει να υπερασπίζεται σθεναρά την ήπια ανάπτυξη, με παρθένες ακόμη γωνιές, νέες ποιοτικές αφίξεις που δεν αλλάζουν το προφίλ του νησιού, και δυναμική φεστιβαλική κίνηση που της πάει.

Οι παραλίες της είναι από τις ομορφότερες στο Αιγαίο. Η Χώρα της το ίδιο. Το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί ελάχιστα. Αν το επιθυμούσε θα μπορούσε να είναι μια σταρ του Αιγαίου. Κι όμως, η πανέμορφη Σέριφος απορρίπτει την κοσμικότητα σχεδόν μετά μανίας. Το ίδιο και αυτοί που την επιλέγουν για τις διακοπές τους. Οι πιστοί φαν της, με καλλιτεχνικό συχνά background, επιλέγουν συνήθως να αναπαλαιώσουν παραδοσιακά σπίτια της Χώρας ή να χτίσουν με σεβασμό προς το περιβάλλον, ενώ όσοι το επιλέγουν για τις διακοπές τους χωρίς να έχουν σπίτι εδώ ικανοποιούνται απόλυτα με τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και το κάμπινγκ της και τα απλά ταβερνάκια. Η Σέριφος πάλι παρουσιάζει το πιο τουριστικό της πρόσωπο στο Λιβάδι, το λιμάνι του νησιού, υπόσχεται μαγευτικά ηλιοβασιλέματα από την κορυφή της Χώρας, δεν αιχμαλωτίζει τις παραλίες της κάτω από ξαπλώστρες και beach bars, θυμάται το πλούσιο μεταλλευτικό παρελθόν της στο Μέγα Λιβάδι και ανταμείβει όσους το ψάχνουν λίγο παραπάνω με ταξίδια στο χρόνο σε χωριά όπως η Γαλανή και η Παναγιά.

Beach life

Σέριφος: ελεύθερη κι ωραία! - εικόνα 1

Με περισσότερες από 70 παραλίες, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως το κεφάλαιο «βουτιές στη Σέριφο» δύσκολα εξαντλείται. Είναι όλες πανέμορφες και ως επί το πλείστον αμμουδερές με αρμυρίκια. Από τις πιο δημοφιλείς και σχετικά κοντινές είναι η Λια και ο Άγιος Σώστης. Όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν το μπάνιο με νοστιμιές σε παραλιακά ταβερνάκια επιλέγουν την Ψιλή Άμμο, τον όνομα και πράγμα όρμο του Πλατύ Γιαλό (απλώνεται σε 3 παραλίες), την Συκαμιά και το Γάνεμα, όπου στην ταβέρνα της παραλίας προστέθηκε ακόμα μία που μόλις άνοιξε ψηλά, πάνω στο δρόμο. Ταβέρνα διαθέτει και ο Κουταλάς, όπου ανάμεσα στις πρασινάδες πάνω από την παραλία μπορείτε ακόμα να διακρίνετε τα κουφάρια από παλιές κατοικίες μεταλλωρύχων, παλιά φορτηγά αλλά και ένα σκουριασμένο λεωφορείο! Για ερημίτες ενδείκνυνται παραλίες όπως το Καλό Αμπέλι, το Μαλιάδικο και λίγο πιο δίπλα ο Καλόγερος. Ωραία παραλία διαθέτουν και τα Λιβαδάκια, οικισμός-επίνειο του Λιβαδιού, όπου βρίσκεται και το «Coralli» το υποδειγματικό κάμπινγκ του νησιού. Τέλος, για τους action lovers η σχολή Serifos Scuba Divers, με έδρα στο Λιβάδι, είναι από τις ελάχιστες στην Ελλάδα που προσφέρουν το FlyBoard, το ολοκαίνουργιο και για πολλούς απόλυτο water game.

Όταν πιάνει να σουρουπώνει…

Σέριφος: ελεύθερη κι ωραία! - εικόνα 2

Ένα από τα καλά της Σερίφου είναι πως ο μοναδικός… πονοκέφαλος των διακοπών αφορά στην επιλογή παραλίας. Γιατί κατά τα άλλα, τα σούρουπα μοιράζονται αναλόγως διάθεσης ανάμεσα στο Λιβάδι και τη Χώρα. Χωρισμένη σε άνω και κάτω συνοικία, η Χώρα έχει κάτι από την επιβλητικότητα των… Μετεώρων έτσι όπως την αντικρίζεις σκαρφαλωμένη στην κόψη ενός πανύψηλου βράχου. Περάστε κάτω από τις λότζιες στα ενδότερα του Κάστρου με τα χαμηλά σπιτάκια το ένα πλάι στο άλλο και φτάστε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή για μεγαλειώδη ηλιοβασιλέματα. Το περιποιημένο Λαογραφικό Μουσείο, ένα από τα ελάχιστα κτίσματα με κεραμίδια, είναι ανοικτό καθημερινά από τις 6 μέχρι τις 9 μ.μ. και είναι κρίμα να το χάσετε, ενώ οι αδέσμευτοι και οι αδέσμευτες θυμηθείτε πως (η παράδοση λέει πως) αν πιείτε νερό από την πηγή ακριβώς απ’έξω θα ερωτευτείτε Σερφιώτη ή Σερφιώτισσα. Η ώρα περνάει όμως και ήδη οι μυρωδιές από ζεστά ρακόμελα και απίθανα γλυκά που βγαίνουν από το καφενείο «Στου Στράτου» πλημμυρίζουν την Πάνω Πιάτσα, οπότε βιαστείτε για τραπεζάκι με θέα στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Αθανασίου που δεσπόζει πλάι στο εξίσου επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου σε ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό μείγμα. Τσεκάρετε το ψαγμένο και arty «Θιδύρα» και καθίστε για μεζέδες στο «Λούη» με τα ρετρό προϊόντα στα ράφια να θυμίζουν πως μέχρι πρόσφατα εκεί υπήρχε παντοπωλείο. Εκτός απροόπτου, αυτές τις ημέρες ανοίγει και το ολοκαίνουργιο «Πάνω Πιάτσα», ένα πειραγμένο παραδοσιακό καφενείο με εναλλασσόμενα έργα στους τοίχους, ιδιαίτερα φωτιστικά και ψαγμένες μουσικές. Ένα άλλο κλασικό spot της Χώρας, το «Αερινό» κλείνει φέτος τα δέκα του χρόνια και προσθέτει στη μεγάλη του λίστα με καθαρά ποτά και ευφάνταστα cocktail το επετειακό Ten years after με ρακή, σιρόπι μελιού, αστεροειδή γλυκάνισο και πατημένες ρόγες σταφυλιού. Must μετά από ξενύχτι ο ανεφοδιασμός στον φούρνο του Χαλίδα. Την χάρη της έχει όμως και η περαντζάδα του Λιβαδιού. Τα σκήπτρα από γευστικής απόψεως κρατά η πολύ καλή «Ψαροταβέρνα της Καλής», ενώ παροιμιώδεις είναι οι «μάχες» που δίνονται για ένα τραπέζι στο «Yacht Club» όλες τις ώρες της ημέρας. Ατμοσφαιρικά spots είναι επίσης τα «Indigo» και «Calma», ενώ ιταλιάνικος αέρας φυσάει στο ολοκαίνουργιο «Strobelli». Απολαύστε κρασιά, τυριά και αλλαντικά από τη γείτονα και αν αποφασίσετε να το πάτε μέχρι πρωίας ανεβείτε τα σκαλοπάτια μέχρι το «Shark», το club με τις mainstream μουσικές που βρίσκεται ακριβώς από πάνω.

Sightseeing best

Σέριφος: ελεύθερη κι ωραία! - εικόνα 3

Την απόλυτη γαλήνη θα βιώσετε μέσα στα τείχη της Μονής Ταξιαρχών του 16ου αιώνα. Θα σας ξεναγήσει ο Πατήρ Μακάριος, που ζει εκεί τα τελευταία 55 χρόνια, 37 εκ των οποίων ως ερημίτης (επισκέψιμη από 11 π.μ. μέχρι 1 μ.μ.). Η εξαιρετικά απόκρημνη γεωλογία της Σερίφου, γεμάτη φαράγγια που καταλήγουν σε γαλάζιους όρμους, αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο αν κατευθυνθείτε προς τα βόρεια του νησιού. Περνώντας από την Γαλανή, χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια βουνοπλαγιά, και τον ερειπωμένο Πύργο καταλήγετε στο ατμοσφαιρικό χωριό Παναγιά. Ζητήστε από την κυρία Δήμητρα που έχει το καφενείο που θα συναντήσετε φτάνοντας να σας ανοίξει τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και να σας διηγηθεί την ενδιαφέρουσα ιστορία του και μετά σεργιανίστε τα κατηφορικά στενοσόκακα μέχρι την άκρη του χωριού που βλέπει θάλασσα. Κοντά στην Παναγιά, στην καρδιά της ενδοχώρας, βρίσκεται η Διασέλα, ένα πραγματικό διάσελο ιδανικό για ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα με θέα 360Ο σε όλα τα γειτονικά κυκλαδονήσια. Μην παραλείψετε τέλος μια επίσκεψη στον παραθαλάσσιο οικισμό Μέγα Λιβάδι. Δεν είναι ο πιο όμορφος, ούτε η παραλία του αξίζει, είναι όμως ένας τόπος συνυφασμένος με την Ιστορία του νησιού, αφού εδώ βρισκόταν, μέχρι το 1963 που έκλεισαν, η έδρα των Μεταλλείων Σερίφου. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχουν ακόμα οι ράγες, τα βαγονέτα και η γέφυρα φόρτωσης ενώ από την απέναντι μεριά το κτίριο των Διοικητηρίων αφήνεται να ρημάζει. Την εικόνα συμπληρώνει μια επίσκεψη στην Έκθεση Πετρωμάτων και Μεταλλευτικών Εργαλείων Σερίφου στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, μία προσωπική προσπάθεια της αντιδημάρχου του νησιού κας Φλώρας Προκοπίου με την οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε για ξεναγήσεις στο 6971891106. Η προτομή στην είσοδο απεικονίζει τον Κωνσταντίνο Σπέρα, πρωτεργάτη της αιματηρής επανάστασης των μεταλλωρύχων στις 21/8/1916.

Hot άφιξη: Coco-Mat Eco Residences

Σέριφος: ελεύθερη κι ωραία! - εικόνα 4

Η είδηση πριν από λίγους μήνες ότι το επόμενο ξενοδοχείο της Coco-Mat θα άνοιγε στη Σέριφο μπορεί να προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους, η αλήθεια είναι όμως ότι οι παλιές κατοικίες των μεταλλωρύχων στην άκρη της πανέμορφης Βαγιάς πηγαίνουν γάντι στη λιτή και back to basics φιλοξενία με οικολογικό χαρακτήρα που πρεσβεύει η γνωστή εταιρεία. Εγένετο έτσι το «Coco-Mat Eco Residences Serifos». Ξεμακραίνοντας από κάθε είδους τυπικότητα reception δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι του ξενοδοχείου, ντυμένοι απλά, με υποδέχθηκαν στην είσοδο πλάι στα ρετρό ποδήλατα που παρέχονται για βόλτες και με οδήγησαν σε μία από τις 14 κατοικίες του μικρού συγκροτήματος. Κάνοντας μια στάση για να απολαύσω τη θέα από τη βεράντα με τα φαρδιά sun beds και το χτιστό κυβόσχημο τραπέζι, ξεκλείδωσα την πόρτα που άνοιγε σε 4 μέρη θυμίζοντας σπίτι στο χωριό. Πρώτη αίσθηση αυτή της σπαρτιατικής λιτότητας, η οποία δρα ανακουφιστικά στο μάτι. Ξύλινο πάτωμα, ένα τραπέζι, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και ένας χουχουλιάρικος καναπές να προκαλεί για ξάπλες με γαλάζια θέα από τα παράθυρα. Κατεβαίνοντας τη μικρή στριφογυριστή σκάλα βρέθηκα ένα επίπεδο κάτω, όπου υπήρχε ένα βοηθητικό δωμάτιο με δικό του μπάνιο, αλλά και το master bedroom με διπλό κρεβάτι, μπάνιο και ανοιχτή ντουλάπα σε έναν άνετο, ενιαίο χώρο. Είναι σχεδόν περιττό να επισημάνω την μαγική αίσθηση ξεκούρασης που αισθάνθηκα ξαπλώνοντας στο signature σύστημα ύπνου της Coco-Mat, ενώ την εικόνα συμπλήρωναν οι μαλακές παντόφλες, οι αφράτες πετσέτες και τα ποιοτικά amenities.

Σέριφος: ελεύθερη κι ωραία! - εικόνα 5

Μοναδική παρέμβαση στον εξωτερικό χώρο αποτελεί η δημιουργία ενός all day deck με καλαμωτή, ανοιχτή κουζίνα και τραπέζια όπου σερβίρονται όλα τα γεύματα της ημέρας, με την επιμέλεια του Δημήτρη Σκαρμούτσου, αλλά και κάθε είδους ροφήματα και ποτά. Ομολογώ πως με δυσκολία απαρνιόμουν κάθε φορά τη δροσιά και τους αναπαυτικούς καναπέδες του deck χάριν των φοβερών στρωμάτων πάνω στις φαρδιές ξύλινες ξαπλώστρες που βγάζει το Coco-Mat στην παραλία κάτω από τις ψάθινες ομπρέλες (από €180, 2117709305, http://serifos.coco-mat-hotels.com)

Φεστιβαλικό καλοκαίρι

Σέριφος: ελεύθερη κι ωραία! - εικόνα 6

Συνεχίζοντας την πολύ καλή προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι, το «Φεστιβάλ Σερίφου» επιστρέφει και φέτος στο απίθανο θεατράκι της Χώρας με την πανοραμική θέα σε ολόκληρο το Λιβάδι και το γαλάζιο του Αιγαίου. Ψυχή του ο Στράτος Μαστοράκης, λάτρης του νησιού και ιδιοκτήτης του κλασικού πλέον καφενείου «Στου Στράτου», ο οποίος διοργανώνει από τις 26/7 μέχρι τις 20/8 μια ξεχωριστή μουσική γιορτή με σημαντικούς «προσκεκλημένους», όπως ο Χρήστος Θηβαίος (26/7), ο Γεράσιμος Ανδρεάτος (30/7), ο Μανώλης Φάμελλος (31/7), ο Φοίβος Δεληβοριάς (5/8) και ο Νότης Μαυρουδής (11/8). Το πλούσιο πρόγραμμα αγκαλιάζει και το 5ο Φεστιβάλ Σουραυλιού στις 4/8 (περισσότερα στο 2281052566 και στη σελίδα SerifosFestival στο facebook).

Πού να μείνεις

Indigo Studios (Λιβάδι, 2281052548, από €40 χωρίς πρωινό): Καλόγουστο συγκρότημα δίκλινων δωματίων και αυτοεξυπηρετούμενων διαμερισμάτων με μεγάλη αυλή και πάρκινγκ, σε απόσταση αναπνοής από την περαντζάδα. Πιο προνομιακά τα δίχωρα του επάνω ορόφου με χτιστούς καναπέδες και μεγάλες βεράντες.

Αρετή (Λιβάδι, 2281051479, από €50 χωρίς πρωινό): Μικρό και περιποιημένο ξενοδοχείο πάνω ακριβώς από την είσοδο του λιμανιού. Πιο ευρύχωρα τα διαμερίσματα που φιλοξενούν μέχρι και 5 άτομα, αύρα παράδοσης στη διακόσμηση.

Αμφιτρίτη (Λιβάδι, 2281052563, από €100): Διώροφο κτίριο με εμφανές το στοιχείο της πέτρας και άνετα δωμάτια με μπαλκόνια. Μαζί με το αδελφό «Νιόβη Studios» ξεχωρίζουν στο λόφο απέναντι από το λιμάνι και χαρίζουν όμορφη θέα.

Αστάρτη (Λιβαδάκια, 2281051042, από €50 χωρίς πρωινό): Άνοιξε το 2010 σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία. Διαθέτει 7 ευρύχωρα διαμερίσματα με κουζίνα, σε παραδοσιακό στυλ με χτιστούς καναπέδες και σιδερένια κρεβάτια.

Ρίζες (Συμπόταμα, 2281052222, από €150): Όμορφο συγκρότημα με μαγευτική θέα και δωμάτια-διαμερίσματα που συνδυάζουν την κυκλαδίτικη λιτότητα με τη σύγχρονη αντίληψη. Ακόμα και να μη μείνετε εδώ, περάστε για ένα ποτό πλάι στην πισίνα ή για να γευματίσετε στο εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας.

Πού να φας

Σέριφος: ελεύθερη κι ωραία! - εικόνα 7

Ψαροταβέρνα της Καλής (Λιβάδι, 2281052301): Πλήρως ανακαινισμένη φέτος η καλή ψαροταβέρνα της Καλής Κοντογιάννη σερβίρει δημιουργικούς θαλασσινούς μεζέδες όπως γαριδοπρασοπιτάκια με σος πετιμέζι, ριζότο με γαρίδες και κίτρινη κολοκύθα και μεγάλες δροσερές σαλάτες, αν και την παράσταση κλέβουν μοιραία τα ολόφρεσκα ψάρια, ψημένα στην εντέλεια.

Τάκης (Λιβάδι, 2281051159): Με παράδοση από το 1981 και έναν κατάλογο όπου θα βρείτε σχεδόν τα πάντα: από όλων των ειδών τα μαγειρευτά μέχρι φρέσκα ψάρια και αχινομακαρονάδα.

Μεταλλείο (Λιβάδι, 2281051755): Το πιο ιδιοσυγκρασιακό spot της Σερίφου, όπου στη βεράντα του θα απολαύσετε δημιουργικά πιάτα όπως αμπελοφάσουλα με ζάρια ντομάτας και τραγανό μπούτι κοτόπουλο σε άχυρο πατάτας), ενώ στο club του πρώτου ορόφου θα ακούσετε από θεϊκές μουσικές μέχρι τον Vassilikos που παραδοσιακά εμφανίζεται εκεί γύρω στο Δεκαπενταύγουστο.

Νικούλιας (Πλατύς Γιαλός, 2281052174): Καλοβαλμένο εστιατόριο ιδανικό για μετά το μπάνιο και όχι μόνο, που σερβίρει τραγανές μαραθοτηγανίτες, μελωμένη ρεβυθάδα και νόστιμα μαγειρευτά.

Ο Κύκλωπας (Μέγα Λιβάδι, 2281051009): Από τις ξακουστές ταβέρνες του νησιού, ιδανική για early dinners με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Η ομελέτα είναι από τις πιο νόστιμες που έχετε δοκιμάσει, θεσπέσια και τα μαγειρευτά «από ζώα αμολητά» όπως επεσήμανε ο φιλικότατος ιδιοκτήτης κος Σπύρος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.