Οι έμποροι της Βενετίας

3

Η παράσταση που υπογράφει (κειμενικά και σκηνοθετικά) ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, βασισμένος στον σαιξπηρικό «Έμπορο της Βενετίας», έχει αισθητική ταυτότητα και ωραία στοιχεία, όμως δεν αποκωδικοποιούνται πλήρως οι προθέσεις της. | Powered by Uber

Οι Έμποροι της Βενετίας © Ελίνα Γιουνανλή

Οι κατά Γκραουζίνις "Έμποροι" διαδραματίζονται σε μια δυστοπική Βενετία, διατηρούν όμως μέχρι τέλους την αίσθηση μιας ανάλαφρης θεατρικότητας. Μέσα στον βιομηχανικό χώρο του Cartel, η ιταλική πόλη έχει χάσει κάθε ίχνος της γραφικής γοητείας της: από τις γόνδολες έχουν απομείνει μεταλλικά κουφάρια και τα εντυπωσιακά, περίτεχνα κτίρια έχουν δώσει τη θέση τους σε άχαρες τσιμεντένιες προσόψεις και σιδερένιες πόρτες· όσο για τον Σάιλοκ, τον Εβραίο τοκογλύφο του έργου, εδώ απασχολείται και ως σιδεράς.

Είναι φανερό από το σύνολο της παράστασης πως ο Γκραουζίνις επιθυμεί να συνομιλήσει με τις προκλήσεις της εποχής μας: στη διασκευή του, οι ενεργειακές και υδάτινες πηγές έχουν στερέψει, ο έρωτας έχει μεταφερθεί στο ψηφιακό περιβάλλον και η Πόρσια εμφανίζεται ως δημιούργημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ οι άνδρες χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν τα όρια του φύλου τους.

Οι Έμποροι της Βενετίας
© Ελίνα Γιουνανλή

Κυρίως, όμως, η πρότασή του αφορά τον κωμικό χαρακτήρα του έργου· εξάλλου, και το σαιξπηρικό πρωτότυπο προσδιορίζεται ως ρομαντική κωμωδία και οι παλαιότερες ερμηνείες του ως δράμα με αντισημιτικό πρόσημο έχουν καταρριφθεί προ πολλού. Η εξαιρετική μουσική (του Γιάννη Μαθέ) και ο ρυθμός που δίνει ο έμμετρος λόγος είναι τα δύο στοιχεία που προσδίδουν ψήγματα ποίησης και συναισθήματος στην παράσταση, η οποία κατά τ’ άλλα κυριαρχείται από τη χαλαρή διάθεση ενός θεατρικού παιχνιδιού.

Σε αυτό το δρόμο, η queer και punk αισθητική των κοστουμιών (που ευνοείται από τα μοτίβα της παρενδυσίας και της καρναβαλικής μεταμφίεσης που υπάρχουν στο έργο) αποτρέπει την ταύτιση και την ψευδαισθητική δημιουργία "αληθινής", ρεαλιστικής ατμόσφαιρας (τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κέννυ ΜακΛέλλαν).

Οι Έμποροί της Βενετίας
©Ελίνα Γιουνανλή

Αν όμως ο Σαίξπηρ μιλάει για το χρήμα, το χρέος και την απληστία, την πίστη και την απιστία (θρησκευτική και ερωτική), την ηθική και τη συνείδηση, τη δικαιοσύνη, το δίκιο και την αδικία, η διασκευή τα προσεγγίζει κάπως επιδερμικά, ως αφορμές γι’ αυτήν τη συνθήκη του παιχνιδιού. Χαρακτηριστικότερος όλων του εύθυμου κλίματος, ο Σάιλοκ (τον ερμηνεύει ο Βασίλης Μπισμπίκης), που στην κατά Γκραουζίνις εκδοχή έχει αφήσει στο περιθώριο τις πτυχές ενός ήρωα που είναι και "αξιομίσητος" και "αξιοθρήνητος".

Ο Εβραίος τοκογλύφος που όσο ανάλγητα συμπεριφέρεται άλλο τόσο αποτελεί ο ίδιος θύμα, εδώ εμφανίζεται μάλλον ως ένας κωμικός ρόλος και δεν προκαλεί ούτε οίκτο ούτε απέχθεια· αποκορύφωμα η στα όρια της διακωμώδησης σκηνή της δίκης, κατά την οποία ο Δόγης της Βενετίας καλείται να εξετάσει την υπόθεση του ανεξόφλητου χρέους του Αντόνιο προς τον Σάιλοκ.

Οι Έμποροι της Βενετίας
© Ελίνα Γιουνανλή

Στον ίδιο δρόμο οι υπόλοιποι ηθοποιοί, εστιάζουν στο παιχνίδι με τους ρόλους, παρά στις ψυχικές περιπέτειες, τις δοκιμασίες και το χαρακτήρα των ηρώων, τους οποίους δείχνουν να σχολιάζουν μάλλον σκωπτικά και από απόσταση: Στέλιος Τυριακίδης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Γιάννης Κατσιμίχας, Αλέξανδρος Τσίτσος, Έρρικα Μπίγιου, Ελένη Γεωργακοπούλου, Γιανμάζ Ερντάλ, Γιώργος Σιδέρης.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι έμποροι της Βενετίας

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Με φόντο μια μεταβιομηχανική και δυστοπική Βενετία με άδεια κανάλια, όπου όλα μπορούν να συμβούν, το πιο αμφιλεγόμενο έργο του Σαίξπηρ έρχεται στο σήμερα, στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου «Κλωσταί Πεταλούδα-Μουζάκης» στο Αιγάλεω. Μια παράσταση πολιτική και πανκ με πρωταγωνιστή τον Εβραίο τοκογλύφο Σάιλοκ, που παραμένει πιστή στα κεντρικά θέματα του πρωτότυπου: τη δικαιοσύνη, τη διαφορετικότητα, την εκδίκηση καθώς και τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Χορός στη σκιά της εξουσίας: Εντατικό θεατρικό workshop στη Λευκάδα

Στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, αρχαίος λόγος και σύγχρονη αγωνία ενώνονται σε ένα εντατικό workshop για ηθοποιούς και performers, με επίκεντρο το δεύτερο χορικό του "Προμηθέα Δεσμώτη". Οι εγγραφές είναι ανοιχτές έως τις 10 Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/08/2025

"Η Λέλα και η Λέλα" επιστρέφουν στον κήπο του Θεάτρου Αλεξάνδρεια

Η ανατρεπτική υπαρξιακή κωμωδία του Ανδρέα Στάϊκου που εστιάζει στην εξουσία, την ταυτότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις ανεβαίνει για δύο μόνο παραστάσεις στο θέατρο Αλεξάνδρεια, στον Κήπο, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Το 13th Handmade and Recycled Theater Festival επιστρέφει στην καρδιά της Αθήνας

Για 13η χρονιά το φεστιβάλ προσφέρει από θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα μέχρι και bazaar.

Ο "μάγος των εικόνων" Μπομπ Ουίλσον δε μένει πια εδώ

Έγινε γνωστός ο θάνατος του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη που μάγεψε ουκ ολίγες φορές και το ελληνικό κοινό.

Δύο παραστάσεις που αγάπησε η Αθήνα επιστρέφουν- και όχι τυχαία

Το Θέατρο Μπέλλος που μπήκε δυναμικά στη ζωή μας επαναφέρει την επόμενη θεατρική σεζόν δύο παραστάσεις που ξεχώρισαν και που αξίζει να δείτε.

"Επόμενη Στάση: Κυψέλη" – Η γειτονιά γίνεται ξανά θεατρική σκηνή

Η επιτυχημένη θεατρική διαδρομή "Επόμενη Στάση: Κυψέλη" επιστρέφει για 6η χρονιά, μεταμορφώνοντας ξανά την Κυψέλη σε σκηνή γεμάτη μνήμες, ιστορίες, πρόσωπα και εκπλήξεις. Από τις 14 Σεπτεμβρίου, για επτά Κυριακές.

Νέες φωτογραφίες από την παγκόσμια πρεμιέρα του "Όρκου της Ευρώπης" με την Ζιλιέτ Μπινός στην Επίδαυρο

"Ο όρκος της Ευρώπης" του Ουαζντί Μουαουάντ, σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (1 & 2 Αυγούστου), αποκαλύπτεται μέσα από νέες φωτογραφίες που αποτυπώνουν το θεατρικό γεγονός.