Δον Ζουάν

3,5

Ελεύθερη διασκευή του κλασικού μύθου του διαβόητου «γυναικοκατακτητή», που καταθέτει (ανάμεσα σε πολλά άλλα) ένα σύγχρονο σχόλιο για την ανδρική ταυτότητα, την πατριαρχία, τους έμφυλους ρόλους. Το αποτέλεσμα είναι πληθωρικό, σε σημεία ανοικονόμητο και προβληματικό, αλλά και άκρως ενδιαφέρον και γοητευτικό. | Powered by Uber

Δον Ζουάν 2024-25 Γκέλυ Καλαμπάκα©

Η νέα κειμενική προσέγγιση της Λητώς Τριανταφυλλίδου και του Πάνου Βλάχου εμπνέεται ελεύθερα από το χαρακτήρα του γνωστού (αντι)ήρωα, τον οποίο επανατοποθετεί σε σύγχρονο πλαίσιο. Ο δικός τους πρωταγωνιστής είναι ένας σημερινός άνδρας, άνεργος καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Δον Ζουάν, τόπος δράσης το σκυλόμπαρο του πατέρα του, ενός τυπικού Έλληνα "παλαιάς κοπής", και αφετηρία της ιστορίας η διάλυση του παρ’ ολίγον γάμου του με την Ελβίρα, καθώς πιάστηκε επ' αυτοφώρω σε σεξουαλικές περιπτύξεις με την αδερφή της.

Δον Ζουάν 2024-25
vaggelis.vlassopoulos

Ξεκινώντας με το ερώτημα πώς μπορούν να αποτυπωθούν σήμερα ένας κενός άνδρας που συνεχώς εκφεύγει των ευθυνών του αλλά και μια εποχή που στερείται ιδεολογιών, το έργο ανοίγεται σε πλήθος θεμάτων, σατιρίζοντας και αποδομώντας την ελληνική οικογένεια, τους στερεοτυπικούς ρόλους αρσενικού και θηλυκού, τα κλισέ για την κάστα των καλλιτεχνών, τον εκφυλισμό των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την κούφια προσωπολατρία και την αποθέωση του "τίποτα". Κυρίως όμως επιχειρεί να συνθέσει ένα σύγχρονο αφήγημα για την ανδρική ταυτότητα, για τον έρωτα και τις σχέσεις, για το φεμινισμό και την πατριαρχία, θίγοντας παράλληλα αιτήματα του #metoo, εκθέτοντας την κουλτούρα του βιασμού κ.ά.

Δον Ζουάν 2024-25
vaggelis.vlassopoulos

Όλα αυτά με τρόπο πληθωρικό και ανοικονόμητο –στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τη σκηνοθεσία της Λητώς Τριανταφυλλίδου– χωρίς να αποφεύγονται δραματουργικά κενά ή με ιδέες που δεν είναι πάντα πειστικά δοσμένες (όπως το κομμάτι της νέας θρησκείας που συστήνει ο Δον Ζουάν, συστηματοποιώντας τη λατρεία προς το πρόσωπό του). Παρ' ολ' αυτά, αυτός ο "Δον Ζουάν" αποτελεί ένα δυναμικό, ιδιαίτερης ταυτότητας δείγμα γραφής (δραματουργικής και σκηνικής) και, μέσα στην πληθώρα των αθηναϊκών παραστάσεων, δικαιούται να πει πως ξεχωρίζει. Η παράσταση ενσωματώνει γνώριμα είδη και στιλ, το "κιτσοπουλικό" γκροτέσκο, την αμεσότητα και την τραχύτητα του "ωμού ρεαλισμού", τη μουσικοθεατρική τάση (η εκρηκτική μουσική είναι του Αλέξανδρου Κούρου), ακόμη και το stand up, δεν καταλήγει όμως αντίγραφο αλλά ένα αυθύπαρκτο σκηνικό κομμάτι με δικό του χαρακτήρα.

Δον Ζουάν 2024-25
vaggelis.vlassopoulos

Η ατμόσφαιρα στη σκηνή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της σαρωτική και καθηλωτική και οι ερμηνείες παραπάνω από ικανοποιητικές, παρόλο που οι ηθοποιοί βρίσκονται σε συνεχή φρενίτιδα και ερμηνεύουν με οδηγό την υπερβολή. Εξαιρετικός ο Κώστας Φιλίππογλου, συνθέτει το ρόλο του πατέρα σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, γελοιοποιώντας τα τσιτάτα μιας ολόκληρης γενιάς περί των "αληθινών ανδρών". Στο δοσμένο σκηνοθετικό κλίμα οι υπόλοιποι ερμηνευτές (Παναγιώτης Κατσώλης, Μελίνα Βαμπούλα, Ειρήνη Μπούνταλη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη), ενώ τα σκηνικά (Δημήτρης Πολυχρονιάδης), τα κοστούμια (Ματίνα Μέγκλα) και τα φώτα (Βαλεντίνα Ταμιωλάκη) δημιουργούν το σωστό περιβάλλον τόσο του τριτοκλασάτου μπαρ όσο και του κιτς τόπου λατρείας του Δον Ζουάν. Όσον αφορά τον Πάνο Βλάχο, είναι ένας χαμαιλεοντικός περφόρμερ, μοιάζει να παίζει αυτοσχεδιάζοντας, όμως δεν ξεφεύγει σπιθαμή από τη λεκτική, σωματική και εκφραστική κατασκευή του ρόλου. Εξαιρετικοί οι στίχοι του, σε σημεία αποτυπώνουν ευστοχότερα από το λόγο τη συγγραφική στόχευση.

Περισσότερες πληροφορίες

Δον Ζουάν

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Ανατρεπτική σκηνική προσέγγιση του «βλάσφημου» ήρωα που το όνομά του είναι συνώνυμο με την απόρριψη των παραδοσιακών αξιών και την αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας, που επανεξετάζει τη θέση του σύγχρονου άντρα. Στο έργο, ένας αποτυχημένος καλλιτέχνης, ο Δον Ζουάν, προσπαθώντας να ξεφύγει τις συνέπειες των πράξεων του, καταφεύγει στο μπαρ του πατέρα του. Εκεί, σε εκεί σε μια διαστρεβλωμένη απεικόνιση της κοινωνίας μας, ο Δον Ζουάν ανακαλύπτει ότι το πραγματικό του ταλέντο είναι να κερδίζει ακολούθους. Γοητεύει τους αποπροσανατολισμένους θαμώνες και σχηματίζει μια λατρεία γύρω από την προσωπικότητά του. Καθώς το μπαρ μετατρέπεται σε “Εκκλησία”, χώρος έκφρασης μιας New Age Cult (αίρεση), και οι ακόλουθοι του γίνονται όλο και πιο αφοσιωμένοι, τα όρια μεταξύ πίστης και χειραγώγησης γίνονται θολά. Σε αυτήν την ανανεωμένη εκδοχή του ήρωα, ο Δον Ζουάν γίνεται το απόλυτο σύμβολο της εποχής μας, κατέχοντας δύο κρίσιμα "ταλέντα": την απουσία ιδεολογίας και την αμετροεπή φιλοδοξία. Αποδεσμευμένος από κάθε ηθικό φραγμό, ο Δον Ζουάν επιδίδεται σε ένα εμπόριο ελπίδας, προσφέροντας τον εύκολο δρόμο προς την ευτυχία σε κάθε ακόλουθό του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στην ταράτσα του Λαμπέτη για θέατρο και συναυλίες

Το καλοκαίρι του 2025 μάς περιμένουν μουσικές βραδιές με τους Μελίνα Ασλανίδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ασπασία Στρατηγού, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Polkar, Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρή Βουτσικάκη, μια ολοκαίνουργια παράσταση με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Λαγούτη, stand up comedy με την Κατερίνα Βρανά και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2025

"Nina / where are you my de@r?": Το one woman show για λίγο μετά τα 30 επιστρέφει

Η πρώτη προσωπική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη που κέρδισε το κοινό την προηγούμενη σεζόν επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.

Επίδαυρος: Φωτογραφίες από τις πρόβες της "Ηλέκτρας" στη Χώρα της Άνδρου

Μετά το Θέατρο Πορεία, οι αναγνώσεις της "Ηλέκτρας" του Σοφοολή ολοκληρώθηκαν στο σπίτι των Καραγάτση στη Χώρα Άνδρου. Ένα τόπο που συγκινεί πολύ το σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος καταθέτει την πρώτη σκηνοθεσία του στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

"Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;" ρωτούν οι Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού

Μια παράσταση που έρχεται από το… μέλλον στο θέατρο Μεταξουργείο, βασισμένη στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νιλ "To πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα".

"Το ξύπνημα της άνοιξης In Reverse": Το εμβληματικό έργο του Βέντεκιντ σε σύγχρονη διασκευή

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, το "Ξύπνημα της Άνοιξης" του Φρανκ Βέντεκιντ αποδεικνύεται ανατριχιαστικά επίκαιρο μέσα από τη σύγχρονη διασκευή της Σμαράγδας Μαγδαληνής, που ανεβαίνει με τον τίτλο "In Reverse".

Όσα θα δούμε στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου" τη σεζόν 2025-2026

Μοσχόπουλος, Αυγουστίδης, Μαϊστράλη, Ζερίτης και άλλοι κορυφαίοι δημιουργοί δίνουν ραντεβού στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" την επόμενη θεατρική σεζόν με ένα ρεπερτόριο που υπόσχεται δυνατές στιγμές.

Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2025 από τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2025, που γιορτάζεται 29 Απριλίου, το μήνυμα υπογράφει ένας άνθρωπος που έχει μάθει να ζει μέσα από τη σιωπηλή γλώσσα της κίνησης: ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Αναλογιστείτε το μήνυμα του και θυμηθείτε ποιοι άλλοι παγκοσμίως έχουν γράψει για την ημέρα αυτή.