Η Πύλη της Κόλασης

3,5

Στο τελευταίο έργο του, που δανείζεται τον τίτλο του από το δημιούργημα του Ροντέν, ο Γιάννης Καλαβριανός μιλάει για την ομορφιά και την απελπισία του έρωτα και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ παράλληλα μπλέκει τις ιστορίες πραγματικών προσώπων σε μία κοινή σκηνική συνομιλία και συναλλαγή. | Powered by Uber

Η Πύλη της Κόλασης © Ελίνα Γιουνανλή

Στην "Πύλη της Κόλασης", που δανείζεται τον τίτλο του από το δημιούργημα του Ροντέν, ο Γιάννης Καλαβριανός καταθέτει ένα ακόμη έργο για την ομορφιά, τη δύναμη και την αγωνία του έρωτα, της τέχνης και της δημιουργίας, ενώ όπως έχει κάνει και σε προηγούμενα έργα, μπλέκει  ιστορίες πραγματικών προσώπων σε μία κοινή σκηνική συνομιλία και συναλλαγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταπιάνεται με τον έρωτα δύο σημαντικών καλλιτεχνών, του γλύπτη Ογκίστ Ροντέν και της γλύπτριας Καμίλ Κλοντέλ, ενώ μέσω του Ροντέν και του περίφημου "Φιλιού" του εμπνέεται το δεύτερο ζευγάρι της ιστορίας: τον Πάολο και τη Φραντσέσκα, ένα ξακουστό ζευγάρι παράνομων εραστών του 13ου αι., που δολοφονήθηκαν από τον Τζιοβάνι Μαλατέστα, σύζυγο της Φραντσέσκα και αδελφό του Πάολο.

Η Πύλη της Κόλασης
© Ελίνα Γιουνανλή

Τέσσερα πρόσωπα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, αφηγούνται αλλά και υποδύονται τις παράλληλες ιστορίες των δύο ζευγαριών, δύο ερωτικές σχέσεις που αποδείχτηκαν καταδικασμένες, ενώ το ποιητικής χροιάς κείμενο δεν αγγίζει μόνο το θέμα του έρωτα αλλά και αυτά της καλλιτεχνικής αγωνίας και  δημιουργίας ή της θέσης της γυναίκας. Στην παράσταση –που σκηνοθετεί ο ίδιος ο Καλαβριανός- η ιστορία τοποθετείται μέσα σε ένα εξαίσιο εικαστικό περιβάλλον, που αποδίδει τη λευκότητα και την ηρεμία του μαρμάρου (σκηνικά: Μαρία Καραθάνου), ενώ υπέροχα είναι και τα ολόλευκα κοστούμια με τα γλυπτικά στοιχεία που έχει δημιουργήσει η Βάνα Γιαννούλα. Οι φωτισμοί της Εβίνας Βασιλακοπούλου ολοκληρώνουν την εικαστική εικόνα, ενώ η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου δημιουργεί το κατάλληλο συναισθηματικό πλαίσιο.  

Η Πύλη της Κόλασης @ Ελίνα Γιουνανλή (
@ Ελίνα Γιουνανλή (

Η δράση όμως είναι ανεπαίσθητη, ειδικά καθώς η παράσταση επιλέγει μία στατική προσέγγιση και οι ηθοποιοί κινούνται στο χώρο θυμίζοντας αγάλματα (η κίνηση είναι της Μαριάννας Καβαλιεράτου), με αποτέλεσμα η παράσταση να διατηρεί ένα σταθερό, χωρίς διακυμάνσεις, τέμπο σε όλη τη διάρκειά της• θα μπορούσε να παρομοιαστεί, πράγματι, με μια γλυπτοθήκη -ή ένα σύνολο πινάκων- που ζωντανεύει. Οι ερμηνείες των ηθοποιών βέβαια είναι ένθερμες και ζωηρεύουν τη σκηνική ατμόσφαιρα, ειδικά όταν εγκαταλείπουν το ρόλο του αφηγητή και υποδύονται τα δραματικά πρόσωπα σε στιγμές μεγάλης έντασης: ο Γιώργος Γλάστρας πλάθει έναν Ροντέν που φέρει μία ιερατική σχεδόν -και πατριαρχική- στιβαρότητα που ενίοτε αγγίζει το στόμφο, η Λυγερή Μητροπούλου δονείται στο ρόλο της Καμίλ, που διεκδικεί το δικαίωμά της να δημιουργήσει και να αναγνωριστεί ως γυναίκα καλλιτέχνιδα, η Χριστίνα Μαξούρη γοητεύει καθώς εμφανίζεται αέρινη και μαζί δυναμική Φραντσέσκα, ευαίσθητη η παρουσία του Κωνσταντίνου Ζωγράφου ως Πάολο.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πύλη της Κόλασης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 85 '

Το έργο έχει ως αφετηρία δύο θυελλώδεις ερωτικές ιστορίες, αυτή των καλλιτεχνών Καμίγ Κλοντέλ και Ογκίστ Ροντέν που συντάραξε το Παρίσι του 19ου αιώνα και εκείνη ενός άλλου παράνομου ζευγαριού του 13ου αιώνα, του Πάολο και της Φραντσέσκα, που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά γλυπτά του. Τέσσερις ερμηνευτές δημιουργούν έναν κόσμο για την αφύπνιση του ανθρώπινου πνεύματος, την προσπάθειά του να νικήσει τον χρόνο και την ασταμάτητη φόρα του να αναζητά τον έρωτα, σε μια παράσταση με έντονη εικαστικότητα.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στην ταράτσα του Λαμπέτη για θέατρο και συναυλίες

Το καλοκαίρι του 2025 μάς περιμένουν μουσικές βραδιές με τους Μελίνα Ασλανίδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ασπασία Στρατηγού, Κώστα Μακεδόνα, Γιώτα Νέγκα, Polkar, Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρή Βουτσικάκη, μια ολοκαίνουργια παράσταση με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Λαγούτη, stand up comedy με την Κατερίνα Βρανά και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2025

"Nina / where are you my de@r?": Το one woman show για λίγο μετά τα 30 επιστρέφει

Η πρώτη προσωπική δουλειά της Ειρήνης Φαναριώτη που κέρδισε το κοινό την προηγούμενη σεζόν επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις.

Επίδαυρος: Φωτογραφίες από τις πρόβες της "Ηλέκτρας" στη Χώρα της Άνδρου

Μετά το Θέατρο Πορεία, οι αναγνώσεις της "Ηλέκτρας" του Σοφοολή ολοκληρώθηκαν στο σπίτι των Καραγάτση στη Χώρα Άνδρου. Ένα τόπο που συγκινεί πολύ το σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος καταθέτει την πρώτη σκηνοθεσία του στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

"Ταιριάζει το πένθος στην Ηλέκτρα;" ρωτούν οι Κατερίνα Μπιλάλη και Κωνσταντίνος Κυριακού

Μια παράσταση που έρχεται από το… μέλλον στο θέατρο Μεταξουργείο, βασισμένη στην τριλογία του Ευγένιου Ο’Νιλ "To πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα".

"Το ξύπνημα της άνοιξης In Reverse": Το εμβληματικό έργο του Βέντεκιντ σε σύγχρονη διασκευή

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, το "Ξύπνημα της Άνοιξης" του Φρανκ Βέντεκιντ αποδεικνύεται ανατριχιαστικά επίκαιρο μέσα από τη σύγχρονη διασκευή της Σμαράγδας Μαγδαληνής, που ανεβαίνει με τον τίτλο "In Reverse".

Όσα θα δούμε στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου" τη σεζόν 2025-2026

Μοσχόπουλος, Αυγουστίδης, Μαϊστράλη, Ζερίτης και άλλοι κορυφαίοι δημιουργοί δίνουν ραντεβού στο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" την επόμενη θεατρική σεζόν με ένα ρεπερτόριο που υπόσχεται δυνατές στιγμές.

Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2025 από τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2025, που γιορτάζεται 29 Απριλίου, το μήνυμα υπογράφει ένας άνθρωπος που έχει μάθει να ζει μέσα από τη σιωπηλή γλώσσα της κίνησης: ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Αναλογιστείτε το μήνυμα του και θυμηθείτε ποιοι άλλοι παγκοσμίως έχουν γράψει για την ημέρα αυτή.