Νάχτλαντ

3,5

Πυκνό και εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο από τον συγγραφέα του «Άσχημου», το οποίο θέτει πολλαπλά ηθικά ερωτήματα περί φιλοναζισμού, αντισημιτισμού, τέχνης και χρήματος, και αποδίδεται ικανοποιητικά στο πρώτο ελληνικό ανέβασμά του. | Powered by Uber

Νάχτλαντ ©Patroklos_Skafidas

Με το τελευταίο έργο του, ο Μάριους φον Μάγενμπουργκ επιβεβαιώνει πως έχει κατακτήσει το δικό του ύφος, όπου η παραδοξότητα συναντάει το σαρκασμό και το μαύρο χιούμορ την τραγικότητα. Πρωταγωνιστές είναι δύο αδέρφια, η Νίκολα και ο Φίλιπ, και οι σύζυγοί τους, ο Φαμπιάν και η Τζούντιθ, που έχουν συγκεντρωθεί στο πατρικό σπίτι των πρώτων προκειμένου να το αδειάσουν μετά το θάνατο του πατέρα τους. Η ανακάλυψη στην αποθήκη ενός πίνακα με την υπογραφή του Αδόλφου Χίτλερ πυροδοτεί μια σειρά συγκρούσεων σχετικά με την κατάληξή του, ειδικά μετά την επίσκεψη μιας εκτιμήτριας που επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της υπογραφής και κοστολογεί την αξία του σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Νάχτλαντ
©Patroklos_Skafidas

Ο Μάγενμπουργκ δεν γράφει την ιστορία μιας οικογενειακής έριδας αλλά μια σαρκαστική αλληγορία, όπου η συγκεκριμένη οικογένεια που τρώει τις σάρκες της αποτελεί μια μικρογραφία της σημερινής (γερμανικής) κοινωνίας, ενώ καθώς περιστρέφει την υπόθεση γύρω από το απεχθέστερο ίσως πρόσωπο του 20ού αι., φέρνει στο τραπέζι μια σειρά ζητημάτων: για τον αειθαλή σπόρο του ναζισμού, το εβραϊκό τραύμα και βίωμα, τον βαθιά ριζωμένο αντισημιτισμό σε ολόκληρη την ιστορία του δυτικού πολιτισμού, για τη μετάβαση της βίας από γενιά σε γενιά, αλλά και από έθνος σε έθνος, για την ενοχή ως προγονική κληρονομιά, μαζί με άλλα ερωτήματα για την ηθική χρεωκοπία του καπιταλισμού, την αποσύνδεση ή όχι του έργου τέχνης από το δημιουργό του κ.ά. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας πως ο ρεαλισμός δεν είναι το πεδίο του, ο Μάγενμπουργκ εισάγει ποιητικά και συμβολικά στοιχεία, ενώ κλείνει το έργο με μια ανατροπή, που κάνει την ιστορία ακόμη πιο σαρκαστική.

Νάχτλαντ
©Patroklos_Skafidas

Είναι σημαντικό το γεγονός του πρώτου ελληνικού ανεβάσματος ενός έργου που τροφοδοτεί τη σκέψη και κρατάει το θεατή σε συνεχή εγρήγορση. Συγχωρείται έτσι η στατικότητα και η ρητορικότητα που χαρακτηρίζει σε σημεία την παράσταση του Νικορέστη Χανιωτάκη. Εξάλλου, όσο αυτή εξελίσσεται, αποκαλύπτει το εύρος και το βάθος της συγγραφικής προβληματικής, αναδεικνύει την αιχμηρή ειρωνεία της, ενώ παίρνει τα πάνω της και η ίδια η πλοκή, καθώς ανακύπτουν συνεχώς νέα γεγονότα. Οι ηθοποιοί μεταφέρουν ένθερμα τα ηθικά διλήμματα και τις ιδεολογικές συγκρούσεις των προσώπων, κυρίως η Πέγκυ Τρικαλιώτη στο ρόλο της (Εβραίας) Τζούντιθ. Πολύ καλός ο Γιάννης Στεφόπουλος στον κυνικό ρόλο του συζύγου της, ωραίος ο Σπύρος Σταμούλης στον διπλό ρόλο του Φαμπιάν και του εκκεντρικού υποψήφιου αγοραστή, ακατανόητη όμως μένει η "μηχανική" απόδοση της Νίκολα από την Κάτια Γκουλιώνη, η οποία μάλιστα ξεχωρίζει και ενδυματολογικά, υιοθετώντας ένα αυστηρό "ανδρικό" λουκ (σκηνικά-κοστούμια: Πάρις Μέξης). Καίρια η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη ως εκτιμήτρια έργων τέχνης, κρύβει κάτω από τον αντικειμενικό επαγγελματισμό της μια ανατριχιαστική φιλοχιτλερική στάση, ενώ η ίδια ερμηνεύει και τον σύντομο, αλλά καίριο ως προς την τελική ανατροπή, ρόλο της Λουίζ.

Περισσότερες πληροφορίες

Νάχτλαντ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα η νέα καυστική σάτιρα του συγγραφέα του «Άσχημου» για τις σύγχρονες σχέσεις (ερωτικές, συγγενικές), το χρήμα, την τέχνη, τον φασισμό, την άνοδο της νέας δεξιάς και τις αντιλήψεις που κρύβουμε βαθιά στο υποσυνείδητό μας. Κάπου στην Γερμανία δύο αδέρφια, η Νίκολα και ο Φιλίπ, τσακώνονται καθώς καθαρίζουν το σπίτι του νεκρού πατέρα τους. Μόλις βρίσκουν έναν παλιό πίνακα στη σοφίτα με την υπογραφή του καλλιτέχνη «Α. Χίτλερ», τα πράγματα ζορίζουν. Η Νίκολα θέλει να τον πουλήσει, ο Φιλίπ θέλει να τον κρατήσει κι η σύζυγός του, Τζούντιθ, θέλει να τον κάψει. Η κατάσταση δεν θα αργήσει να βγει εκτός ελέγχου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέντε ραντεβού στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Με σύγχρονα ελληνικά έργα, μία επανάληψη, δύο πολυαναμενόμενες ξένες μετακλήσεις και μια σημαντική πολιτική μαρτυρία συνεχίζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σε Μικρή Επίδαυρο και Πειραιώς 260, την εβδομάδα 10-16 Ιουλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/07/2025

Ακρόαση από το θέατρο Αγγέλων Βήμα με προορισμό τη θεατρική Αυστραλία

Ένα θεατρικό αφιέρωμα στη σύγχρονη δραματουργία της Αυστραλίας ετοιμάζει το Αγγέλων Βήμα για τη σεζόν 2025-26.

"Η θάλασσα και ο γέρος": Ο Τάσος Νούσιας στον συγκλονιστικό ρόλο του Σαντιάγο, στην Ηλιούπολη

Ο βραβευμένος Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστεί, για 2η χρονιά, στην παράσταση "Η Θάλασσα και ο Γέρος" – μια θεατρική μεταφορά του αριστουργήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο Γέρος και η Θάλασσα", σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνκσι.

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.