Μπιλ και Λου

4

Η αισθητική των κόμικς παντρεύεται με το θέατρο, όσο ο θεατής απολαμβάνει τρεις ικανότατους ηθοποιούς σε μια σπάνιας ανθρωπιάς ιστορία.

Μπιλ και Λου ©Patroklos_Skafidas

Το τρυφερό claymation (animation από πηλό) "Mary & Max", από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη και σεναριογράφο Άνταμ Έλιοτ ("Harvie Krumpet"), έδωσε την έμπνευση για τη δημιουργία της παράστασης "Μπιλ και Λου" στο σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνο-Αγειοπετρίτη. Η ιστορία του περιγράφει μια δυνατή φιλία που αναπτύσσεται διά αλληλογραφίας, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές ηπείρους. Η Λου, μια κάπως αλλόκοτη, μοναχική 8χρονη κοπέλα που μένει στα προάστια της Μελβούρνης μαζί με τους εκκεντρικούς γονείς της, και ο Μπιλ Σπίλμπεργκ, ένας παχύσαρκος, φοβικός και μοναχικός 44χρονος που πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ και ζει στη χαοτική Νέα Υόρκη αλληλογραφούν και ξορκίζουν τη μοναξιά τους σε έναν κόσμο που δεν τους αποδέχεται επειδή είναι διαφορετικοί. Όλα ξεκινούν από την επιθυμία της Λου να λύσει μια σειρά από απορίες, όπως το "Πώς γεννιούνται τα μωρά στην Αμερική;". Γιατί στη χώρα της, σύμφωνα με όσα έχει μάθει, τα μωρά τα βρίσκουν στον πάτο του ποτηριού της μπίρας… Οι απίθανες απορίες της Λου αναγκάζουν τον σχεδόν μεσήλικα Μπιλ να υπερβεί τις κρίσεις πανικού και να απαντά με κάθε ειλικρίνεια, ενώ για εκείνη ξεκινά ένα ταξίδι από την εφηβεία στην ενηλικίωση, το οποίο της αποκαλύπτει το νόημα της συνύπαρξης και της μαθαίνει να νικά τους φόβους της.

Μπιλ και Λου
©Patroklos_Skafidas

Το έργο έχει μια παιδική, αφοπλιστική ειλικρίνεια και λειτουργεί ως αντίδοτο στη μοναχικότητα και την κοινωνική απομόνωση, δίνει ήχο στις φωνές που έχουν μάθει να ζουν στη σιωπή, απενοχοποιεί τη διαφορετικότητα, δείχνει έναν τρόπο για τη συμφιλίωση με τον εαυτό μας και με τους άλλους χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και διδακτισμούς, αλλά με πολύ χιούμορ. Σαρκάζει την παρακμιακή, απάνθρωπη, σχιζοφρενική κοινωνία, που "γεννά" όλο και πιο πολλούς δυστυχισμένους, όλο και περισσότερους θύτες και θύματα. Η παράσταση του Δημήτρη Μπογδάνου-Αγειοπετρίτη έχει έναν πολύ ωραίο ρυθμό και δίνει χώρο στον αυτοσχεδιασμό. Τα σκηνικά "σκίτσα" που συνέθεσε αποκτούν ζωντάνια και νόημα χάρη στους τρεις εξαιρετικούς ηθοποιούς.

Μπιλ και Λου
©Patroklos_Skafidas

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σε πολλαπλούς ρόλους, ενός ραδιοφωνικού παραγωγού, της αλκοολικής μαμάς της Λου, ενός τηλεπαρουσιαστή, ενός αυστηρού Γερμανού γιατρού κ.ά. με τη φωνή, την κίνηση και τις μεταμορφώσεις υπογραμμίζει το γκροτέσκο στοιχείο που χαρακτηρίζει όλη την παράσταση. Το παίξιμό του είναι μια ακροβασία σκιτσογραφικής εικόνας, καυστικού χιούμορ και ανθρώπινης αλήθειας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους συμπρωταγωνιστές του. Η Λυδία Τζανουδάκη από την αρχή της παράστασης σε κερδίζει με τον οίστρο και την αθωότητα της Λου. Διαθέτει κωμικό ταλέντο, δυνατή αίσθηση του χιούμορ, κλοουνίστικη εκφραστικότητα και, έχοντας βρει το ανάλογο σκηνοθετικό έδαφος, φέρνει στη σκηνή μια εύφορη υποκριτική "τρέλα".

Μπιλ και Λου
©Patroklos_Skafidas

Ευαισθησία και μια δραματική αλήθεια, την οποία ευφυώς μισοκρύβει πίσω από το κωμικό στοιχείο, διαθέτει ο Στέλιος Ιακωβίδης στο ρόλο του μελαγχολικού και εύθραυστου Μπιλ. Προσωποποιεί με λεπτότητα τις φοβίες, τις εμμονές, τη δυσκολία επικοινωνίας και τα προβλήματα που βιώνει ο ήρωας που υποδύεται. Εξαιρετικά δημιουργικοί, ταυτισμένοι με τη σκηνοθετική ανάγνωση είναι όλοι οι συντελεστές: η Λυδία Κοντογιώργη στα σκηνικά και τα κοστούμια, η Σοφία Αλεξιάδου στο σχεδιασμό φωτισμών, ο Θωμάς Γαλαζούλας στις κομμώσεις-περούκες και η Olga Faleichyk στο μακιγιάζ. Είναι μια παράσταση που αξίζει να δείτε με εφήβους. Μ.Κ.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους και Θαρύπου, 2109212900. Διάρκεια: 105΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπιλ και Λου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Η 8χρονη Λου αποφασίζει να γράψει για τα δυσεπίλυτα προβλήματά της σε έναν άγνωστο στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Εκείνος της απαντά και μια δυνατή φιλία ξεκινά.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Νία Βαρντάλος έρχεται στο Παλλάς με το "Tiny beautiful things" μία παράσταση-κατάθεση ψυχής

Η υποψήφια για Όσκαρ Νία Βαρντάλος φέρνει στην Ελλάδα και στη σκηνή του Παλλάς, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (από 16/5), το "Tiny beautiful things", ένα συγκινητικό θεατρικό έργο βασισμένο σε αληθινές ιστορίες, ερμηνευμένο στην ελληνική γλώσσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
09/05/2025

"Girls & Boys": Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης με πρωταγωνίστρια την Νατάσα Εξηνταβελώνη

Δείτε φωτογραφίες από την επίσημη πρεμιέρα του επιτυχημένου θεατρικού μονολόγου που σκηνοθετεί η Λητώ Τριανταφυλλίδου, όπου έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων, οι Σωτήρης Τσαφούλιας, Άννα Μενενάκου, Πάνος Βλάχος, Θέμης Καραμουρατίδης.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου περιοδεύει σε Αθήνα, Επίδαυρο, περιφέρεια και εξωτερικό

Η ιστορική παράσταση του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία της σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα, δίνοντας μας τη δυνατότητα να τη ζήσουμε για ακόμα μια φορά.

"Tiny Beautiful Things": Τι αποκάλυψε η Νία Βαρντάλος και ο θίασος πριν την πρεμιέρα στο Παλλάς

"Όταν αποφασίσεις να ανοίξεις την καρδιά σου, παίρνεις περισσότερη αγάπη". Αυτή η φράση συμπυκνώνει την ουσία της συγκινητικής παράστασης, όπως μάθαμε στη συνέντευξη τύπου με τους Νία Βαρντάλος, Δημήτρη Παπανικολάου, Δανάη Λουκάκη και Δημήτρη Κίτσο.

5 πράγματα που μας είπε ο Παντελής Δεντάκης για τη "Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος"

Με αφορμή την παράσταση "Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος" στο Σύγχρονο Θέατρο, ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης μιλά για τον σύγχρονο μύθο της βίας, τη "βουβή" δύναμη της σιωπής, την τεχνική μαγεία των υλικών επί σκηνής, αλλά και τη συγκλονιστική ανταπόκριση του κοινού στην Ευρώπη. Μια παράσταση που μετατρέπει το τραύμα σε τελετουργία κάθαρσης και αναγέννησης, μέσα από την τέχνη και τη συλλογικότητα.

Ο "Βιτρούβιος" του Ντα Βίντσι γίνεται θεατρικός ήρωας στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Ο άνθρωπος πίσω από το ομώνυμο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι παίρνει σάρκα και οστά στον θεατρικό μονόλογο του Στέφανου Κακαβούλη.

2ο Φεστιβάλ Κλασικού, Νεοκλασικού και Κάρακτερ Χορού στο Ολύμπια

Μετά τη θερμή ανταπόκριση που γνώρισε πέρυσι, άνοιξε ο δρόμος για την παγίωση ενός ανοιχτού στο κοινό, σημαντικού θεσμού για τον κλασικό χορό στην Ελλάδα.