"Επόμενη στάση: Κυψέλη!": Η ιστορία μιας θρυλικής συνοικίας ζωντανεύει

Ποιος ήταν ο Φωκίων Νέγρης; Υπήρξε ποτέ το γνωστό ρεμάλι της οδού; Γίνεται μια πάστα να έχει ονομαστεί από Κυψελιώτη ζαχαροπλάστη; Οι απαντήσεις σε αυτά (και όχι μόνο) κρύβονται στις διαδρομές μιας διαδραστικής θεατρικής εμπειρίας, που έχει αφετηρία τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Επιβιβαστείτε!

Επόμενη Στάση: Κυψέλη © Γιώργος Σπανός

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη "Κυψέλη;”  Κρατήστε τη σκέψη αυτή, γιατί θα σας χρειαστεί, κατά την επιβίβασή σας στην άκρως πρωτότυπη θεατρική διαδρομή "Επόμενη στάση: Κυψέλη!” (έως 30/6). Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος δημιούργησε μία διαδρομή η οποία περνά από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της συνοικίας, σε ένα διαδραστικό ταξίδι που ξεκινά από τις "αριστοκρατικές" καταβολές της και φτάνει έως το πρόσφατο παρελθόν και τη σύγχρονη πολυπολιτισμική της ταυτότητα.

Επόμενη στάση: Κυψέλη
© Γιώργος Σπανός

Αφετηρία του ταξιδιού αυτού αποτελεί ένα τοπόσημο συνώνυμο με την Κυψέλη, που δεν είναι άλλο από τη Δημοτική της Αγορά. Το ιστορικό κτίριο λειτουργεί και πάλι χάρη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η οποία ορίστηκε από φέτος από το Δήμο Αθηναίων φορέας διαχείρισής της. Πέρα από τα μικρά καταστήματα-εργαστήρια και τις ποικίλες δράσεις που στεγάζονται στον χώρο αυτό (το "α” συνάντησε μία παρουσίαση αστικής φωτογραφίας), η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοξενεί μία μόνιμη ιστορική έκθεση για την περιοχή, σχεδιασμένη από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Μία περιπλάνηση στο εσωτερικό της, με τις ευφάνταστες συρταρωτές προθήκες και τις προβολές συνεντεύξεων Κυψελιωτών σε μικρές οθόνες εντός των τοίχων, αποτελεί τον καλύτερο πρόλογο, λίγο πριν την έναρξη του "Επόμενη στάση: Κυψέλη!” (το οποίο, επίσης, προέκυψε σε συνεργασία με το μουσείο).

Επόμενη στάση: Κυψέλη
© Γιώργος Σπανός

Η διαδρομή, την οποία αναλαμβάνουν ως "θεατρικοί ξεναγοί" οι ηθοποιοί Μάγδα Γκουβέρου και Χρήστος Χριστόπουλος (της ομάδας θεάτρου Ανεμόμυλοι) μαζί με την Άντζη Βαλσαμή ως συνοδό, ξεκινά από το άγαλμα του Κώστα Κοτζιά, επάνω στον πεζόδρομο της θρυλικής Φωκίωνος Νέγρη. Η ιδιαίτερη φύση της αποκαλύπτεται στον θεατή ήδη από την πρώτη στιγμή: η παραδοσιακή του ακίνητη θέση στο σκοτάδι της πλατείας έχει αντικατασταθεί από την ενεργητική του παρουσία στο δημόσιο χώρο. Η ίδια ανατροπή συμβαίνει και για τους ηθοποιούς, οι οποίοι καλούνται να ερμηνεύσουν σε απρόσμενες συνθήκες: περαστικοί που περνούν, παιδιά που παίζουν, οχήματα που διασχίζουν τα μικρά στενά με τους δρόμους των νησιών. "Όλα αυτά χρειάζεται να τα εντάξεις στην ερμηνεία” εκμυστηρεύονται οι ηθοποιοί στο "α”, κι εμείς σίγουρα εντυπωσιαζόμαστε από τη ζωντάνια και το ενδιαφέρον που προσδίδει στη θεατρική διαδρομή ο απρόσμενος παράγοντας. 

Επόμενη στάση: Κυψέλη
© Γιώργος Σπανός

Στη συνέχεια, το μικρό γκρουπ των περιηγητών γνωρίζει και τα υπόλοιπα γνωστά αγάλματα του πεζοδρόμου, επισκέπτεται την έκθεση στη Δημοτική Αγορά, κάνει μία στάση πίσω από αυτή μπροστά στο σπίτι του Μένη Κουμανταρέα, περπατά ως την είσοδο του πρώτου καμπαρέ της Ελλάδας, ανεβαίνει στην Αγίας Ζώνης, και καταλήγει σε μία τοποθεσία πιο ήσυχη και μυστηριακή, έχοντας πια βραδιάσει. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι δύο ηθοποιοί υποδύονται διάφορους ρόλους (όπως ένα ερωτευμένο ζευγάρι Κυψελιωτών που μας μιλά για τον έρωτά του), ενσαρκώνουν ιστορικά πρόσωπα (όπως η Λέλα Καραγιάννη), τραγουδούν και χορεύουν, με μπόλικο χιούμορ και πάντοτε εμπλέκοντας με ευφάνταστους τρόπους το κοινό. 

Επόμενη Στάση: Κυψέλη
© Γιώργος Σπανός

Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε από πού πήρε το όνομά της η πάστα σεράνο, αν υπήρξε πράγματι το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη, ή αν θέλετε να μάθετε τις φιγούρες του σέικ, δεν έχετε παρά να κλείσετε ένα εισιτήριο για το "Επόμενη στάση: Κυψέλη!”, γιατί, όπως θα τραγουδήσετε και εσείς,: "Στην Κυψέλη, η ανηφόρα μου με περιμένει”.

Info: Μην χάσετε την τελευταία παράσταση, που θα είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη, αφού ώρα εκκίνησης θα είναι τα μεσάνυχτα. Φορέστε τα άνετά σας παπούτσια και σπεύσατε.

Για εισιτήρια, επισκεφθείτε το viva.gr με ένα κλικ εδώ. Παράλληλα, λειτουργεί φυσικό ταμείο και στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, μία ώρα πριν από την έναρξη της θεατρικής διαδρομής, στο σημείο συνάντησης: είσοδος Έκθεσης/εντός του Αιθρίου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

*Η μόνιμη ιστορική έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, "Δημοτική Αγορά Κυψέλης - Φωνές | Ιστορίες | Άνθρωποι”, μας περιμένει καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο! Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 09.00 - 20.00 και Κυριακή 11.00 - 18.00, εφόσον υπάρχει εκδήλωση στον χώρο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Επόμενη Στάση: Κυψέλη!

  • Performance
  • Διάρκεια: 70 '

Η Δημοτική Αγοράς Κυψέλης μάς καλεί σε μια θεατρική περιπατητική διαδρομή που μας ταξιδεύει στο χρόνο με δύο ξεναγούς, αντλώντας από μαρτυρίες, ιστορικά γεγονότα, τραγούδια και αστικούς μύθους, που χαρακτήρισαν την πορεία της πολυπολιτισμικής Κυψέλης, σε έρευνα και δραματουργία του Χρήστου Χριστόπουλου. Η Κυψέλη είναι μία περιοχή, πολύχρωμη, πολυπληθής, πολυπολιτισμική. Συνδυάζει αρμονικά την κλασική Αθήνα με τις πιο μοντέρνες τάσεις, ενώ η ιστορία της απλώνεται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Μια πόλη, μια γειτονιά, που κοιτάζει νοσταλγικά προς το παρελθόν αλλά κλείνει το μάτι στο μέλλον αναζητώντας τη σύγχρονη ταυτότητά της. Με ποια γεγονότα συνδέεται; Ποιοι έζησαν ή πέρασαν από εδώ; Ποιος ήταν επιτέλους ο Φωκίων Νέγρης; Υπήρξε πράγματι το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει η παράσταση.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & Σποράδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.