"Επόμενη στάση: Κυψέλη!": Η ιστορία μιας θρυλικής συνοικίας ζωντανεύει

Ποιος ήταν ο Φωκίων Νέγρης; Υπήρξε ποτέ το γνωστό ρεμάλι της οδού; Γίνεται μια πάστα να έχει ονομαστεί από Κυψελιώτη ζαχαροπλάστη; Οι απαντήσεις σε αυτά (και όχι μόνο) κρύβονται στις διαδρομές μιας διαδραστικής θεατρικής εμπειρίας, που έχει αφετηρία τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Επιβιβαστείτε!

Επόμενη Στάση: Κυψέλη © Γιώργος Σπανός

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη "Κυψέλη;”  Κρατήστε τη σκέψη αυτή, γιατί θα σας χρειαστεί, κατά την επιβίβασή σας στην άκρως πρωτότυπη θεατρική διαδρομή "Επόμενη στάση: Κυψέλη!” (έως 30/6). Ο ηθοποιός Χρήστος Χριστόπουλος δημιούργησε μία διαδρομή η οποία περνά από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της συνοικίας, σε ένα διαδραστικό ταξίδι που ξεκινά από τις "αριστοκρατικές" καταβολές της και φτάνει έως το πρόσφατο παρελθόν και τη σύγχρονη πολυπολιτισμική της ταυτότητα.

Επόμενη στάση: Κυψέλη
© Γιώργος Σπανός

Αφετηρία του ταξιδιού αυτού αποτελεί ένα τοπόσημο συνώνυμο με την Κυψέλη, που δεν είναι άλλο από τη Δημοτική της Αγορά. Το ιστορικό κτίριο λειτουργεί και πάλι χάρη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η οποία ορίστηκε από φέτος από το Δήμο Αθηναίων φορέας διαχείρισής της. Πέρα από τα μικρά καταστήματα-εργαστήρια και τις ποικίλες δράσεις που στεγάζονται στον χώρο αυτό (το "α” συνάντησε μία παρουσίαση αστικής φωτογραφίας), η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοξενεί μία μόνιμη ιστορική έκθεση για την περιοχή, σχεδιασμένη από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Μία περιπλάνηση στο εσωτερικό της, με τις ευφάνταστες συρταρωτές προθήκες και τις προβολές συνεντεύξεων Κυψελιωτών σε μικρές οθόνες εντός των τοίχων, αποτελεί τον καλύτερο πρόλογο, λίγο πριν την έναρξη του "Επόμενη στάση: Κυψέλη!” (το οποίο, επίσης, προέκυψε σε συνεργασία με το μουσείο).

Επόμενη στάση: Κυψέλη
© Γιώργος Σπανός

Η διαδρομή, την οποία αναλαμβάνουν ως "θεατρικοί ξεναγοί" οι ηθοποιοί Μάγδα Γκουβέρου και Χρήστος Χριστόπουλος (της ομάδας θεάτρου Ανεμόμυλοι) μαζί με την Άντζη Βαλσαμή ως συνοδό, ξεκινά από το άγαλμα του Κώστα Κοτζιά, επάνω στον πεζόδρομο της θρυλικής Φωκίωνος Νέγρη. Η ιδιαίτερη φύση της αποκαλύπτεται στον θεατή ήδη από την πρώτη στιγμή: η παραδοσιακή του ακίνητη θέση στο σκοτάδι της πλατείας έχει αντικατασταθεί από την ενεργητική του παρουσία στο δημόσιο χώρο. Η ίδια ανατροπή συμβαίνει και για τους ηθοποιούς, οι οποίοι καλούνται να ερμηνεύσουν σε απρόσμενες συνθήκες: περαστικοί που περνούν, παιδιά που παίζουν, οχήματα που διασχίζουν τα μικρά στενά με τους δρόμους των νησιών. "Όλα αυτά χρειάζεται να τα εντάξεις στην ερμηνεία” εκμυστηρεύονται οι ηθοποιοί στο "α”, κι εμείς σίγουρα εντυπωσιαζόμαστε από τη ζωντάνια και το ενδιαφέρον που προσδίδει στη θεατρική διαδρομή ο απρόσμενος παράγοντας. 

Επόμενη στάση: Κυψέλη
© Γιώργος Σπανός

Στη συνέχεια, το μικρό γκρουπ των περιηγητών γνωρίζει και τα υπόλοιπα γνωστά αγάλματα του πεζοδρόμου, επισκέπτεται την έκθεση στη Δημοτική Αγορά, κάνει μία στάση πίσω από αυτή μπροστά στο σπίτι του Μένη Κουμανταρέα, περπατά ως την είσοδο του πρώτου καμπαρέ της Ελλάδας, ανεβαίνει στην Αγίας Ζώνης, και καταλήγει σε μία τοποθεσία πιο ήσυχη και μυστηριακή, έχοντας πια βραδιάσει. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι δύο ηθοποιοί υποδύονται διάφορους ρόλους (όπως ένα ερωτευμένο ζευγάρι Κυψελιωτών που μας μιλά για τον έρωτά του), ενσαρκώνουν ιστορικά πρόσωπα (όπως η Λέλα Καραγιάννη), τραγουδούν και χορεύουν, με μπόλικο χιούμορ και πάντοτε εμπλέκοντας με ευφάνταστους τρόπους το κοινό. 

Επόμενη Στάση: Κυψέλη
© Γιώργος Σπανός

Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε από πού πήρε το όνομά της η πάστα σεράνο, αν υπήρξε πράγματι το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη, ή αν θέλετε να μάθετε τις φιγούρες του σέικ, δεν έχετε παρά να κλείσετε ένα εισιτήριο για το "Επόμενη στάση: Κυψέλη!”, γιατί, όπως θα τραγουδήσετε και εσείς,: "Στην Κυψέλη, η ανηφόρα μου με περιμένει”.

Info: Μην χάσετε την τελευταία παράσταση, που θα είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη, αφού ώρα εκκίνησης θα είναι τα μεσάνυχτα. Φορέστε τα άνετά σας παπούτσια και σπεύσατε.

Για εισιτήρια, επισκεφθείτε το viva.gr με ένα κλικ εδώ. Παράλληλα, λειτουργεί φυσικό ταμείο και στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, μία ώρα πριν από την έναρξη της θεατρικής διαδρομής, στο σημείο συνάντησης: είσοδος Έκθεσης/εντός του Αιθρίου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

*Η μόνιμη ιστορική έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, "Δημοτική Αγορά Κυψέλης - Φωνές | Ιστορίες | Άνθρωποι”, μας περιμένει καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο! Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 09.00 - 20.00 και Κυριακή 11.00 - 18.00, εφόσον υπάρχει εκδήλωση στον χώρο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Επόμενη Στάση: Κυψέλη!

  • Performance
  • Διάρκεια: 80 '

Η Δημοτική Αγοράς Κυψέλης μάς καλεί σε μια θεατρική περιπατητική διαδρομή που μας ταξιδεύει στο χρόνο με δύο ξεναγούς, αντλώντας από μαρτυρίες, ιστορικά γεγονότα, τραγούδια και αστικούς μύθους, που χαρακτήρισαν την πορεία της πολυπολιτισμικής Κυψέλης, σε έρευνα και δραματουργία του Χρήστου Χριστόπουλου. Η Κυψέλη είναι μία περιοχή, πολύχρωμη, πολυπληθής, πολυπολιτισμική. Συνδυάζει αρμονικά την κλασική Αθήνα με τις πιο μοντέρνες τάσεις, ενώ η ιστορία της απλώνεται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Μια πόλη, μια γειτονιά, που κοιτάζει νοσταλγικά προς το παρελθόν αλλά κλείνει το μάτι στο μέλλον αναζητώντας τη σύγχρονη ταυτότητά της. Με ποια γεγονότα συνδέεται; Ποιοι έζησαν ή πέρασαν από εδώ; Ποιος ήταν επιτέλους ο Φωκίων Νέγρης; Υπήρξε πράγματι το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει η παράσταση.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & Σποράδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αλεξία Καλτσίκη, Φιντέλ Ταλαμπούκα, πώς επιδρά στην ψυχή μας η βία;

Μια ανάσα από την πρεμιέρα του "Σπιτιού" του Δημήτρη Καραντζά στη Στέγη, οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης μιλούν στο "α" για τις ρουτίνες μας, τις δυσκολίες των προβών και το κατά πόσο ζούμε σε μια πραγματικότητα διαμεσολαβημένη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
29/09/2023

Αυτές είναι οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλα τα έργα που σηκώνουν αυλαία από τις 29/9 έως τις 4/10.

Ο Μάνος Καρατζογιάννης "συναντιέται" με τη Νάνα Μούσχουρη

Το μονόλογο του Νταβίντ Λελέ-Ελό "Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη" ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός στο Θέατρο Σταθμός. Με αφορμή την παράσταση για την αξία των ονείρων και της επιμονής μας μίλησε για το έργο.

Δύο νέα χορογραφικά έργα κάνουν πρεμιέρα

Οι ομάδες "Dance Company Mazi" και "YELP danceco" μάς δίνουν διπλό χορευτικό ραντεβού, με το "2 routes" , που ενώνει το νεοκλασικό με το σύγχρονο, και το "Η ανάσα του κόσμου" που εξερευνά την αναπνοή ως την πρωταρχική μας σύνδεση με τον κόσμο.

Η Εμίλια Κλαρκ "Νίνα" στο Γλάρο του Τσέχοφ στο Μέγαρο μέσω του National Theatre Live

Οι δορυφορικές μεταδόσεις του Μεγάρου ξεκινούν με την παράσταση του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη Τζέιμι Λόιντ κι έναν δυνατό θίασο από το Θέατρο Χάρολντ Πίντερ του Λονδίνου.

Οι "Στρακαστρούκες" του Δημήτρη Σαμόλη ανεβαίνουν στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός παρουσιάζει το πρώτο θεατρικό του έργο, που βάζει την "αγία ελληνική οικογένεια" στο μικροσκόπιο.

"Δον Κιχώτης": Ουκρανικό μπαλέτο με σπανιόλικο πάθος στο Ηρώδειο

Η Εθνική Όπερα της Οδησσού μάς προσκαλεί σε μια μοναδική βραδιά κλασικού χορού όπου η ορχήστρα και οι καταξιωμένοι χορευτές της ζωντανεύουν το διάσημο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους, που εμπνέεται από το ομότιτλο έργο του Θερβάντες.