To "Dogville" του Λαρς Φον Τρίερ μιλάει για την εποχή μας

Η αλληγορία του μεγάλου κινηματογραφιστή για την κοινωνική καταπίεση και τα όρια της ηθικής συνεχίζεται με επιτυχία στον Νέο Ακάδημο, παράλληλα με την ελληνική διασκευή της “Ποντικοπαγίδας” της Αγκάθα Κρίστι.

Dogville Πάτροκλος Σκαφίδας©

Τη θεατρική μεταφορά ενός από τα κορυφαία έργα της ιστορίας του κινηματογράφου, του αριστουργηματικού "Dogville" του Λαρς Φον Τρίερ, υπογράφει η Λίλλυ Μελεμέ στον Νέο Ακάδημο με την Έλλη Τρίγγου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και έναν πολυδιάστατο θίασο στο πλευρό της: Στέλιος Μάινας, Θοδωρής Κατσαφάδος, Νικολέτα Βλαβιανού, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ανδρέας Νάτσιος, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Πάρης Λεόντιος και Νίνα Έππα

Dogville
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Διαβάστε Επίσης

Το έργο που μιλά για την κοινωνική καταπίεση, τα όρια της ηθικής και τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης, βασίζεται στο θέατρο του Μπρεχτ και τη δομή της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Παίζει με τα δίπολα θύμα-θύτης, καλό-κακό και καταδικάζει την εκμετάλλευση και τον ρατσισμό. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν παύει να μιλά για την αγάπη, τη δειλία, την συγχώρεση. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα βαθιά φιλοσοφικό έργο που αποκαλύπτει ότι όσο κι αν προσπαθεί κανείς να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο, οδηγείται απλώς σε μια διαφορετική μορφή καταπίεσης. Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2003, και απέσπασε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις σε όλο το κόσμο. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας "USA - Land of Opportunities" στην οποία καθρεφτίζεται η αμερικανική κοινωνία την εποχή του οικονομικού κραχ – όπως και η δική μας.

Dogville
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η υπόθεση του "Dogville”

Στην απομονωμένη κωμόπολη "Dogville” καταφθάνει η γοητευτική Γκρέις (Έλλη Τρίγγου) κυνηγημένη από εγκληματίες. Παρότι η παρουσία της μοιάζει να απειλεί τον φιλήσυχη ζωή των ντόπιων, εκείνοι πείθονται να την προστατέψουν με αντάλλαγμα την εργασία της στις καθημερινές δουλειές τους. Ενώ, όμως, η πόλη δείχνει να την αγκαλιάζει, οι κάτοικοι του "Dogville” δεν θα αργήσουν να αποκαλύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Το μόνο που δεν ξέρουν είναι ότι ούτε εκείνη τους έχει δείξει το δικό της.

Dogville
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Οι συντελεστές

Το θεατρικό κείμενο βασίζεται στο τελικό σενάριο της ταινίας όπως τη γνωρίζουμε, με πρόσθετες σκηνές από παλαιότερες εκδοχές του ή σκηνές που παρουσιάστηκαν στην ταινία ως εικόνες χωρίς διάλογο. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει ο Κρίστιαν Λολίκε και τη μετάφραση ο Αντώνης Γαλέος. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος, τα σκηνικά η Θάλεια Μέλισσα, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και την κίνηση η Κική Μπάκα.

Τι άλλο θα δούμε στον Νέο Ακάδημο;

Ποντικοπαγίδα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Διαβάστε Επίσης

Η "Ποντικοπαγίδα” συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και με ανανεωμένο θίασο στον Νέο Ακάδημο -Μάριος Αθανασίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Νίκος Πολυδερόπουλος, Βαγγέλης Σαλευρής, Χάρης Τζωρτζάκης και Σάννυ Χατζηαργύρη- σε μια διασκευή που μεταφέρει το θρυλικό μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι από τα 50’s σε μια απομονωμένη πανσιόν της ελληνικής επαρχίας κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90’. Το έργο της Αγκάθα Κρίστι που παίζεται ακατάπαυστα στο Γουέστ Εντ από τo 1952 μέχρι σήμερα, αποκτά νέα πνοή στην τολμηρή εκδοχή της Κίρκης Καραλή.

Ποντικοπαγίδα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή το έργο τοποθετήθηκε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά σε μια εποχή που η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν ήταν διαδεδομένη, καθώς δεν θα επέτρεπε στην πλοκή να διαρκέσει για πολύ. Οι οκτώ ήρωες βρίσκονται απομονωμένοι και αποκλεισμένοι σε ένα ξενοδοχείο. Ο κάθε ένας από αυτούς κρατά ένα μυστικό, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για μια ιστορία εκδίκησης με μεγάλες ανατροπές, έξυπνα τεχνάσματα, πολύ σασπένς κι έναν δολοφόνο που τρίβει τα χέρια του ανάμεσά τους.

Ποντικοπαγίδα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ένας από τους λόγους που το έργο παίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα -εκτός από το αριστουργηματικό μυστήριο και το βρετανικό κωμικό φλέγμα γύρω από το οποίο πλέκεται- είναι η παρότρυνση της συγγραφέως στους θεατές να μην μοιράζονται την ταυτότητα του δολοφόνου. Με την ίδια παράκληση θα αποχωρήσουμε και από την "δική" μας "Ποντικοπαγίδα".

Ποντικοπαγίδα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Την απόδοση υπογράφει ο Αντώνης Γαλέος, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης υπογράφει ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Άση Δημητρολοπούλου και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Προπώληση μέσω viva.gr για το "Dogville" και την "Ποντικοπαγίδα"
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ποντικοπαγίδα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Το αστυνομικό μυστήριο που θέλει οκτώ ήρωες εγκλωβισμένους σε ένα δολοφονικό παιχνίδι, μεταφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας.

Dogville

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Αριστουργηματική αλληγορία που εξετάζει τα όρια της ηθικής, παίζει με το δίπολο θύμα-θύτης, ενώ ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης.

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Ακούστε τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά για το "Περλιμπλίν και Μπελίσα"

Ο σημαντικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης του Πορεία, η οποία μόλις κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή.

Βίκυ Αδάμου: "Τα αγόρια καταπιέζονται και αυτό τα οδηγεί στο να καταπιέζουν"

Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, δημιουργός του "Κινητήρα" και... φαν του Rupaul's Drag Race μιλά στο "α" για το "Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;", την performance που ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στις όψεις της αρρενωπότητας.