Η ζωή του Χαλεπά ζωντανεύει ξανά στο θέατρο

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Γιώργης Κοντοπόδης-υποψήφιος για το Βραβείο «Κάρολος Κουν» 2024/25— σηκώνει στις πλάτες του ολόκληρο το ερμηνευτικό βάρος του μονολόγου "Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος" που αναμετριέται με τα όρια της ανθρώπινης λογικής.

ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ 4η χρονιά Ευάγγελος Κάλλοου

Η παράσταση "Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος" του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία για τέταρτη χρονιά. Με τον Γιώργη Κοντοπόδη στον ρόλο του σπουδαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο Καλλιρρόης από την Κυριακή 5 Οκτωβρίου.

Το έργο μας μεταφέρει στην απίστευτη ζωή του Χαλεπά, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, του οποίου τα έργα εξακολουθούν να θαυμάζονται και να μελετώνται παγκοσμίως. Η ζωή του, γεμάτη δημιουργικότητα αλλά και προσωπικό πόνο, θυμίζει μυθιστόρημα ή ταινία τρόμου με τελικά χαρούμενο τέλος. Από τα πρώτα χρόνια στην Τήνο και τις σπουδές στο εξωτερικό, μέχρι τα δημιουργικά του χρόνια στην Αθήνα του 19ου αιώνα, ο Χαλεπάς απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση, βραβεύσεις και θαυμασμό.

Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος
©Ραμπέλλα Γρε

Ωστόσο, η ζωή του δεν ήταν μόνο δημιουργία. Η παράσταση αποκαλύπτει και τις σκοτεινές στιγμές του: την απομόνωση και τον εγκλεισμό στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας για 14 χρόνια, την αυστηρή επίβλεψη της μητέρας του, τον μεγάλο του έρωτα και τη μοναξιά που χαρακτήριζε την καθημερινότητά του. Μέσα από αυτά τα βιώματα, αναδεικνύεται η ευφυΐα, η ευαισθησία και η ψυχική αντοχή του, αλλά και η μοίρα όλων των καλλιτεχνών που χαρακτηρίζονται "Σαλεμένοι" από την κοινωνία, ενώ παραμένουν χαραγμένοι στη μνήμη και τη συνείδησή μας.

Η παράσταση είναι  ένα ψυχολογικό ταξίδι στο εσωτερικό του καλλιτέχνη, μια αναδρομή στους σταθμούς της ζωής του που φέρνουν στο φως την πίστη, την επιμονή και την αστείρευτη δημιουργικότητα ενός ανθρώπου που, παρά τις αντιξοότητες, αγγίζει το Θείο. Το έργο υπενθυμίζει ότι η έμπνευση και η δημιουργία δεν γνωρίζουν όρια, και ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στον κόσμο. Η ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη ζωντανεύει τον Χαλεπά με συγκίνηση και βάθος, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει την ψυχή ενός καλλιτέχνη που, ακόμα και μέσα από τον πόνο, δημιούργησε αθανασία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θέατρο Καλλιρρόης

Καλλιρρόης 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η ομάδα "κι όμΩς κινείται" επιχειρεί να αγγίξει ξανά τον ουρανό

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το "Νεφέλωμα Ωμέγα" επιστρέφει στο Θέατρο Ροές. Μια παράσταση χορού και ακροβασίας που διερευνά την ανθρώπινη ανάγκη να κοιτάζει ψηλότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/10/2026

Ο "Σωσμένος" του Μποντ στο Cartel, με Βασίλη Μπισμπίκη και Λένα Κιτσοπούλου

Με νέες φωτογραφίες και trailer, ο "Σωσμένος" του Έντουαρντ Μποντ κάνει πρεμιέρα για δεύτερη σεζόν στις 15 Οκτωβρίου, στον Τεχνοχώρο Cartel.

MIR festival 2026: "Η δύναμη των αδυνάτων" επιστρέφει στην Αθήνα

Το αθηναϊκό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών συμπληρώνει 18 χρόνια παρουσίας και παρουσιάζει 16 έργα από Έλληνες και διεθνείς δημιουργούς.

Η "AI-MILIA" της Υψηλάντη επιστρέφει για 2η χρονιά

Εικόνες, βιώματα και αναμνήσεις έξι δεκαετιών ξεδιπλώνονται μέσα από μια σκηνική αφήγηση που συνδέει την προσωπική μνήμη με τη συλλογική ιστορία.

Ο Πέτρος Αποστολόπουλος μένει "Στη Σιωπή" για 4η χρονιά

Ο μονόλογος του Δημήτρη Λέντζου επιστρέφει στο Θέατρο Αλκμήνη, ξετυλίγοντας μια ιστορία αγάπης, προδοσίας και μιας σιωπής που διαρκεί 25 ολόκληρα χρόνια.

Οι "Δίκαιοι" του Καμύ ακροβατούν ανάμεσα στην ηθική και τη βία

Το έργο του Αλμπέρ Καμύ "Οι Δίκαιοι" ανεβαίνει στο θέατρο Αποθήκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με φόντο μια πολιτική δολοφονία του 1905.

"Deadlift": Βαλέρια Δημητριάδου ποιος σηκώνει τελικά το βάρος της ζωής;

Από μια προσφορά 49 ευρώ μέχρι έναν θάνατο, η Βαλέρια Δημητριάδου μετατρέπει ένα συνοικιακό γυμναστήριο σε καθρέφτη της κοινωνίας. Στο "Deadlift. Άρση θανάτου", που παίζεται στο Εμπορικόν τα πιο βαριά φορτία δεν είναι σιδερένια.