Ο Ιβάν Βιριπάγεφ έρχεται στο βιβλιοπωλείο της Κάπα Εκδοτικής

Το βιβλιοπωλείο θα φιλοξενήσει τον διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφέα και σκηνοθέτη που θα μιλήσει μεταξύ άλλων για το τελευταίο του έργο που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα ελληνικά.

Ιβάν Βιριπάγεφ

Το βιβλιοπωλείο της Κάπα Εκδοτικής (Σόλωνος 103) πρόκειται να φιλοξενήσει τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στις 5.30 μ.μ. τον διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ιβάν Βιριπάγεφ σε μια ιδιαίτερη βραδιά συνάντησης με το κοινό. Ο σημαντικός δημιουργός του σύγχρονου ευρωπαϊκού θεάτρου θα μιλήσει για το έργο του, τη σχέση του με τη γραφή και το θέατρο, καθώς και για τη νέα του έκδοση στα ελληνικά, το "Mahamaya Electronic Devices".

Τα βιβλία του Βιριπάγεφ από τις εκδόσεις Κάπα

"Mahamaya Electronic Devices"
Το "Mahamaya Electronic Devices" είναι το τελευταίο κείμενο του Ιβάν Βιριπάγεφ, γραμμένο το 2022. Πρόκειται για έναν διάλογο (ή μονόλογο) τεσσάρων φωνών, που ρωτούν και απαντούν με καταιγιστικό ρυθμό πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξης. Οι θεματικές του έργου αγγίζουν με τόλμη και οξύτητα τα μεγάλα ζητήματα της ανθρώπινης εμπειρίας: σεξ, αγάπη, έρωτας, ναρκωτικά, ζωή, συνείδηση, πόλεμος και Θεός.

Το έργο έχει ήδη ταξιδέψει διεθνώς, με παραστάσεις σε Ινδονησία, Πολωνία, Μολδαβία, Ρουμανία, Γερμανία, Αυστρία, Λιθουανία, Ιταλία και Κύπρο, ανεβασμένο σε αγγλικά, ρωσικά, ουκρανικά και ρουμανικά. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, σε ελληνική μετάφραση.

"Οξυγόνο"
Το "Οξυγόνο", έργο-μανιφέστο της γενιάς των 00s, γράφτηκε ως θεατρική πρόζα ειπωμένη από δύο πρόσωπα – ένα κορίτσι κι ένα αγόρι. Η παράσταση, δομημένη σε δέκα κεφάλαια, σαν μια μεταγραφή των Δέκα Εντολών, σαν μια νέα Καινή Διαθήκη, εκκινεί από το ανάποδο του "Ου φονεύσεις" και καταλήγει σε μια βιβλική Αποκάλυψη.

"Γράφω για μια γενιά μορφωμένων νέων που δεν πολυπηγαίνει στο θέατρο" δήλωσε το 2003 ο Ιβάν Βιριπάγεφ, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Νέας Ρωσικής δραματουργίας, επικηρυγμένος από το ρωσικό καθεστώς και πολιτογραφημένος Πολωνός.

Η έκδοση περιλαμβάνει δύο κείμενα: "τη μετάφραση, που είναι ακριβής και πιστή στο πρωτότυπο, όμως δεν έχει τη ροή και την ηχητική πολυπλοκότητά του, και μια διασκευή – απόδοση που έχει τη μουσικότητα που χρειάζεται αλλά και πολλές αλλαγές, κοψίματα και προσθήκες, που είναι όμως σύμφωνα –πιστεύω– με το πνεύμα του συγγραφέα", αναφέρει ο Γιώργος Κουτλής, ο οποίος μετέφρασε το έργο. Και προσθέτει, αναφορικά με τη διασκευή που έκανε σε συνεργασία με τον Βασίλη Μαγουλιώτη: "Οι εναλλαγές του ύφους και ο ρυθμός της γραφής δημιουργούν μια δραματουργία στη φόρμα της γλώσσας, ένα γλωσσικό κολάζ τρομερά πρωτότυπο. […]

"Το συνέδριο για το Ιράν"
Σε ένα συνεδριακό αμφιθέατρο στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εννέα μέλη της εγχώριας πνευματικής ελίτ συναντώνται για να συζητήσουν το περίπλοκο Ιρανικό Ζήτημα και τη διένεξη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Πολύ γρήγορα, όμως, το "Συνέδριο για το Ιράν" μετατρέπεται σε ένα "Συνέδριο για το Εμείς" και οδηγείται σε μια σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων σχετικά με το σύμπαν, την ανθρώπινη ύπαρξη και το αιώνιο ερώτημα για το ποιο είναι τελικά το νόημα της ζωής.

"Τι μένει λοιπόν στους ανθρώπους όταν συνειδητοποιούν τη "φυλακή της ανθρωπινότητας”; Τι μένει στους ανθρώπους όταν έχουν δοκιμάσει τον πόλεμο; Την καταστολή; Τη βία; Την καταπάτηση του συνανθρώπου και των δικαιωμάτων του; Την επώδυνη αποτυχία όλων αυτών;" αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Περνώντας από τη φιλοσοφία στην επιστήμη και από τη συντηρητική στην προοδευτική σκέψη, το έργο αναζητά τις βαθύτερες αιτίες που μας έχουν οδηγήσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, συνδέοντας το "πολιτικό" με το "προσωπικό" και εμμένοντας στο δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η έλλειψη επικοινωνίας και η απουσία αγάπης.\

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έφυγε από τη ζωή η Μέλπω Ζαρόκωστα

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η ηθοποιός Μέλπω Ζαρόκωστα, αφήνοντας πίσω της μια σημαντική πορεία στο ελληνικό και ομογενειακό θέατρο, με θεατρικούς ρόλους, τηλεοπτικές εμφανίσεις και διεθνείς σπουδές στην υποκριτική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/01/2026

Η κωμική όπερα Φάλσταφ επιστρέφει για έξι παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Στις 15, 18, 21, 26 Φεβρουαρίου και στις 1, 5 Μαρτίου αναβιώνει το κύκνειο άσμα του Βέρντι, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1893.

Ο Sidi Larbi Cherkaoui έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής να χορέψει ενάντια στη βία και τη λήθη

Ένα συγκλονιστικό έργο μνήμης και συμφιλίωσης από τον Sidi Larbi Cherkaoui θα δούμε στο Φεστιβάλ της Ανοιξης του Μεγάρου Μουσικής. Ο χορός, η ζωντανή μουσική και η εικαστική δύναμη ενώνονται σε μια τελετουργία ταυτότητας, απώλειας και ανθρωπιάς.

"Ο Γιάννης το βούδι": Η αθέατη ιστορία ενός παιδιού ζωντανεύει στο Ίδρυμα 'Μιχάλης Κακογιάννης'

Το συνταρακτικό έργο της Ευαγγελίας Γατσωτή 'Ο Γιάννης το βούδι' επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις για να μας θυμίσει πόσο βαθιά μέσα μας ριζωμένα είναι τα αγκάθια της "μικρής" μας κοινωνίας.

"Μάκβεθ" από την Κατερίνα Ευαγγελάτου με Γάλλο και Καραμπέτη

Μετά από μια καθοριστική και ουσιαστική πορεία στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου επιστρέφει σε έναν χώρο που δεν είναι απλώς τόπος δημιουργίας, αλλά κομμάτι της θεατρικής της μνήμης. Το Αμφι-Θέατρο ανοίγει ξανά έναν κύκλο συνέχειας, με σεβασμό στην ιστορία του και βλέμμα στραμμένο στο παρόν.

Οι παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το σαββατοκύριακο (17-18/01)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα το σαββατοκύριακο (17-18/01) και αξίζουν την προσοχή σου.

Δημήτρης Χορν: Ο ηθοποιός που έγινε Φως

Σαν σήμερα, 16 Ιανουαρίου 1998, η ελληνική σκηνή έχασε μια από τις πιο λαμπρές φιγούρες της.