
15 χρόνια φεστιβάλ Off-Off Athens στο Επί Κολωνώ!
Ο φεστιβαλικός θεσμός του Off Off Athens Theater Festival που δημιούργησαν στο θέατρο Επί Κολωνώ η Ελένη Σκότη και ο Γιώργος Χατζηνικολάου κλείνει τα δεκαπέντε του χρόνια, μετρώντας 420 καλλιτεχνικές ομάδες, 3.000 καλλιτέχνες και 43.000 θεατές. Φέτος υποδέχεται τριανταένα θεατρικά σχήματα που είναι έτοιμα να πειραματιστούν με δραματουργίες και σκηνικές φόρμες, γύρω από τη βασική θεματική "Φωσφορισμοί" μέσα από σκηνικές περφόρμανς κάθε είδους.
Οι νέοι δημιουργοί εμπνέονται
Κλασικοί όπως ο Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Τενεσί Ουίλιαμς, ο Νικολάι Γκόγκολ, ο Ντάριο Φο και οι δικοί μας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Γιάννης Ρίτσος, οι ήρωες και τα έργα τους ενέπνευσαν τους νέους δημιουργούς. Φυσικά, ξεχωριστή θέση στο δραματουργικό υλικό που προέκυψε μέσα από τη διαδικασία του φεστιβάλ έχει η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και θέματα όπως τα στερεότυπα, η βία, η κοινωνική αποδοχή, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, η οικογένεια κ.ά. Οι παραστάσεις θα παιχτούν σε κυλιόμενο πρόγραμμα, για δύο βραδιές η καθεμιά.
Τι πρέπει να ξέρετε
-Σε κάθε βραδιά θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις δυο διαφορετικών ομάδων (8.15 μ.μ./ 10 μ.μ.), ενώ η κάθε ομάδα θα πραγματοποιήσει δυο παραστάσεις σε δύο συνεχόμενες μέρες.
-Οι παραστάσεις δεν υπερβαίνουν τα 60 λεπτά.
-Το μπαρ και η αυλή του θεάτρου είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 7 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ.
-Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει από το more.com

Οι 31 παραστάσεις του Off-Off Athens
"Miss Julie, ζούμε μαζί" - Θεατρική ομάδα Νους Vivons Ensemble
"Ο έρωτας είναι ένα παιχνίδι των πλουσίων. Μα και επικερδής για τους φτωχούς, όπως και να το κάνουμε". Ίσως τελικά, κάποιες φορές, η πτώση ενός ανθρώπου να σημαίνει την ανάδειξη μιας ολόκληρης τάξης. Δημιουργία που αντλεί αποκλειστικά από τα αποθέματα της καταστροφής που η ίδια η φύση συσσωρεύει. Τα πρόσωπα του Στρίντμπεργκ, η φιλοσοφία του Ντε Σαντ και μια Τζούλια-Σαλώμη που ζητά από τον υπηρέτη της ό,τι ποθεί περισσότερο: το αντικείμενο που θα υπηρετεί τις ηδονές της όταν η πτώση θα πάψει να είναι επιλογή. Θα χρειαστεί όμως να μπει ένα τέλος, αφού ανάμεσα στον κυρίαρχο και τον υποταγμένο, θα υπάρχει πάντα αίμα.
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Νικόλας Δρίγκας
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: 'Άννα Θανασούλια
Φωτισμοί: Κωνσταντίνα Λύρα, Μάνια Αποστολίδου
Ερμηνεύουν: Αρετή Κακαράνη, Δήμητρα Τσιμοπούλου, Νικόλας Δρίγκας
(26/5, 8.15 μ.μ. - 27/5, 10 μ.μ.)

"Ποιος παίζει τάβλι το 2025;" - Θεατρική ομάδα Νέον
Δύο φίλοι στην Αθήνα σε οικονομικό αδιέξοδο και με μηδενική κοινωνική αποδοχή ψάχνουν τον δρόμο της επιτυχίας. Με μεγάλα όνειρα για πλούτο και αναγνώριση σχεδιάζουν νόμιμα ή μη το δρόμο για την κορυφή. Η σχέση και η συνεργασία τους ταρακουνιέται συθέμελα όταν ο ένας μπλέξει αυτόβουλα και τη γυναίκα του φίλου του. Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το "Τάβλι" του Δημήτρη Κεχαΐδη.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τουτζιαράκης
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Τουτζιαράκης, Μιχάλης Γεωργίου
(27/5, 8.15 μ.μ. - 28/5, 10 μ.μ.)

"Υβρίδια" - Ομάδα σωματικού θεάτρου Χωρίς λόγο
Υβρίδια φωτός και σκοταδιού, ομορφιάς και ασχήμιας, πραγματικότητας και ονείρου. Ζωντανά πλάσματα που ταλαντεύονται ανάμεσα στο ανθρώπινο και το ζωώδες, έχουν ξεφύγει από την τροχιά ισορροπίας τους και αναζητούν νέους κώδικες συνύπαρξης και επικοινωνίας. Μία εξερεύνηση για τα πρόσωπα που έχουμε αγαπήσει και θαυμάσει, για τα πρόσωπά μας. Τι γίνεται όταν ξετρυπώνουν ανοίκειοι, αφανέρωτοι κόσμοι; Όταν αποκαλύπτεται η ρωγμή τους;
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Λουκάς Μεσσηνέζης
Επιμέλεια σκηνικών αντικειμένων: Αλέκος Μπουρέλιας
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
Ερμηνεύουν: Γιώτα Κοτρώνα, Ακριβή Μαλισσόβα, Παναγιώτα Τριανταφύλλου
(28/5, 8.15 μ.μ. - 29/5, 10 μ.μ.)

"Καημός" - Θεατρική Συμπαιγνία
Πέντε "στοιχειά" αφηγούνται ιστορίες, που μιλούν για τον ανθρώπινο καημό, τη βιαιότητα της ζωής, την "άγρια" γυναικεία φύση, την αγάπη και τον έρωτα. Μια σύγχρονη παράσταση υπό τους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας και με επιρροές από τις κινήσεις-χορούς και τις μουσικές των "παραδοσιακών performer" της Ηπείρου. "Τα παραμύθια, λένε, είναι για παιδιά, κι όμως, τα παραμύθια τα έλεγαν στα πανηγύρια, στα νυχτέρια, δίπλα στο τζάκι τον χειμώνα και σ' όλα τα μέρη, όπου σίγουρα κατοικούσαν παιδιά, που μισοκοιμισμένα άκουγαν κρυφά τις ιστορίες των μεγάλων..." - Άννα Αγγελοπούλου
Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Γιολάντα Καπέρδα
Σκηνογραφία: Χρήστος Κόλλιας
Ενδυματολογία: Βέρα Εμμανουηλίδου
Φωτισμοί: Νίκος Βόσιος
Μουσική σύνθεση: Κώστας Κωσταδήμας
Ερμηνεύουν: Βασίλης Σιάφης, Γιολάντα Καπέρδα, Στέλλα Κατσαρού, Τερέζα Παπακώστα, Χρήστος Δημητρίου
(29/5, 8.15 μ.μ. - 30/5, 10 μ.μ.)
"No Woman’s Land" - Θεατρική ομάδα 'Άρρητες
Η παράσταση βασίστηκε σε μια πρωτότυπη ιδέα της ομάδας "Άρρητες", και σύμφωνα με τις αρχές του devised theater, θα μεταφερθούν επί σκηνής οι αδιέξοδες συνθήκες και τα στερεότυπα που περιβάλλουν τις Ρομά γυναίκες, τις δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν προκειμένου να καταφέρουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες που διατηρούν για το μέλλον τους. Η παράσταση μεταφέρει πραγματικές μαρτυρίες γυναικών με αφορμή τον γάμο μιας 14χρονης Ρομά κοπέλας. Όσο μακριά κι αν πιστεύουμε ότι είμαστε, η σύγκριση είναι αναπόφευκτη: Τελικά, πόσο διαφέρουμε από τις γυναίκες αυτές και τι πραγματικά μας ενώνει;
Σκηνοθεσία: Βασιλεία Κλήμη
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Έλλη Ναλμπάντη
Φωτισμοί: Σμαρώ Πολυχρονιάδου
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Κώστας Βαπορίδης
Ερμηνεύουν: Αδριανή Λιάτα, Θεοδώρα Χατζηαναστάσογλου, Ευφροσύνη Νεκταρία Χατζηγεωργιάδου, Συμέλα Σιδηροπούλου, Εύη Ρέμπα
(30/5, 8.15 μ.μ. - 31/5, 10 μ.μ.)

"Οι Μπλανς" - Θεατρική ομάδα Επί Εκατό
Η Μπλανς Ντιμπουά βρίσκεται στο δωμάτιο του ψυχιατρείου, όπως προμηνύεται από το έργο Λεωφορείον ο Πόθος. Περιμένει από στιγμή σε στιγμή να εμφανιστεί εκείνος ο άντρας που φαντάζει στα μάτια της ως μία ευκαιρία να λάμψει στο φως. Η αναμονή γίνεται όλο και πιο βασανιστική. Η Μπλανς συμβιώνει με το κομμάτι εκείνο του εαυτού της που την κρατάει στο σκοτάδι, εγκλωβίζεται στο παρελθόν της και αναβιώνει τις στιγμές που τη σημάδεψαν. Καταλήγει να ζει την κάθε μέρα σε λούπα. Δύο γυναίκες συνθέτουν το χαρακτήρα της ηρωίδας, παίζοντας με τα όρια πραγματικότητας και παραίσθησης.
Ερμηνεύουν: Μαρκέλλα Μαλαγάρη, Ελπίδα Μπαρούτα
Μουσικός επί σκηνής: Κώστας Κασιδάκης
(31/5, 8.15 μ.μ. - 1/6, 10 μ.μ.)

"Σκουπίδια ή When life gives you garbage" - Θεατρική ομάδα F and the anonymous girl
Μια χοροθεατρική performance για το "καθάρισμα" του σπιτιού και του μυαλού, μέρη που πάντα καθαρίζεις, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο παραμένουν διαρκώς ασυμμάζευτα. Μια σπουδή πάνω στην πτώση, την επανάκαμψη και την αγάπη μας να (μην) βρισκόμαστε στο πάτωμα, και ταυτόχρονα μία "ωδή” στην ανάγκη για συνεχή παραγωγικότητα και την πεποίθηση ότι από κάθε δυσκολία πρέπει να βγαίνουμε δριμύτεροι. Οι δυσκολίες αυτές μας φέρνουν αντιμέτωπους με τα όρια, τις αδυναμίες, τις αναμνήσεις και τα τραύματά μας. Μια συλλογή από τα υγιή και ανθυγιεινά τελετουργικά που προσφεύγουμε για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνησή μας.
Kείμενο/Ερμηνεία: Σαββίνα Ρωμανού-Πύλλη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπόγδανος
(1/6, 8.15 μ.μ. - 2/6, 10 μ.μ.)

"A Circus Tale" - Θεατρική ομάδα The Reus Effect
Σε ένα δυστοπικό περιβάλλον τσίρκου, δύο ζώα θα ανακαλύψουν το ένα το άλλο, θα έρθουν σε σύγκρουση και στο τέλος θα καταλάβουν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Μια βαθιά προσπάθεια επικοινωνίας και κατανόησης διαπερνούν όλη την παράσταση, φτάνοντας δυο κοινωνικά "φυσιολογικούς" ανθρώπους να επικαλεστούν τα ζωώδη ένστικτα τους και να επιστρέψουν σε αυτά προκειμένου να επέλθει μία τελική συμφωνία. Μήπως άραγε αυτά τα ζωώδη ένστικτα είναι και τα φυσικά μας; Η παράσταση βασίζεται στην "Ιστορία Ζωολογικού Κήπου" του Έντουαρντ Άλμπι.
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Κωνσταντίνα Σταματάκη
Μουσική Σύνθεση και Επιμέλεια: Θανάσης Τρίγγος, Γιώργος Παπαδογιάννης
Ερμηνεύουν: Γιώργης Κούρλας, 'Άρης Κασαπίδης
(2/6, 8.15 μ.μ. - 3/6, 10 μ.μ.)

"Σε περιμένουμε καιρό" - Θεατρική ομάδα Φαλτσέτες
Μια τάξη σχολείου κατηγορείται για την αποχώρηση ενός ακόμη δασκάλου. Μια τάξη που έχουν συνηθίσει να την κατηγορούν. Μια τάξη που τη διώχνουν από το σύστημα, γιατί δεν ταιριάζει σε αυτό. Επτά μαθητές αναγκάζονται να αναλάβουν την ευθύνη της διδασκαλίας, να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα. Μέσα από ένα παιχνίδι γίνονται οι ίδιοι δάσκαλοι των εαυτών τους. Έτσι μια ανορθόδοξη διδακτέα ύλη ξεπηδά σε μια αίθουσα σχολείου. Επτά μαθήματα που διαμορφώνονται από τις προσωπικές τους εμπειρίες και το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Μια τάξη που είναι ζωντανή, σπάει πλάκα, ίσως και κάνα θρανίο, έχει όρεξη και όνειρα.
Σκηνοθεσία: Νίκη Χρυσοφάκη, Βίκτωρας Νασιούλας
Δραματουργία: Αφροδίτη Σαραντέα, Γαρυφαλιά Μαρίνη
Ερμηνεύουν: Χρυσάνθη Μαρκέτου, Βάσω Παγιοπούλου, Μαριάννα Παπαευθυμίου, Αφροδίτη Σαραντέα, Χρήστος Τζον Μούσλι, Κωνσταντίνος Καραγεώργος, Αργύρης Βογιάρης
(3/6, 8.15 μ.μ. - 4/6, 10 μ.μ.)

"Καφενείο ο Μπούλης" - Θεατρική ομάδα Αντάμα
Αθήνα 2025. Δύο γυναίκες συναντιούνται για πρώτη φορά στο καφενείο του Μπούλη μετά την κηδεία του. Η Στέλλα δε γνωρίζει την Ιουλία και η Ιουλία δε γνωρίζει τη Στέλλα. Και οι δυο τους γνώριζαν τον Μπούλη. Είναι και οι δυο τους κληρονόμοι του καφενείου. Ένας όρος στη διαθήκη τις φέρνει αντιμέτωπες με αποφάσεις που δεν πήραν ποτέ και τώρα είναι η στιγμή.
Κείμενο: Μαρία Πότση, Δέσποινα Γραμματικάκη, Εύα Χριστάνα
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Ενδυματολογία/Κίνηση/Φωτισμοί: Μαρία Πότση
Δραματουργία: Δέσποινα Κολοκούτσα
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Γιώργος Περιστέρης, Μαρία Πότση
Ερμηνεύουν: Δέσποινα Γραμματικάκη, Εύα Χριστάνα
(4/6, 8.15 μ.μ. - 5/6, 10 μ.μ.)

"In-Box" - Θεατρική ομάδα Θεατρόλ
Mια οικογένεια περνάει μια συνηθισμένη βραδιά στην τραπεζαρία του σπιτιού της. Είναι όλοι προσκολλημένοι μπροστά σε ψηφιακές οθόνες. Κάθε στιγμή τους τη μετατρέπουν σε ψηφιακό αποτύπωμα. Παρότι η αταραξία της ευτυχισμένης οικογενειακής ατμόσφαιρας μοιάζει με εύθραυστο γυαλί, τίποτα κακό δεν προμηνύεται. Ένας άνδρας, μια γυναίκα και ένας νεαρός πλησιάζουν στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού και συζητούν. Είναι αυτόπτες μάρτυρες σε ένα τραγικό γεγονός και αγωνιούν για το πώς θα ανακοινώσουν το νέο στα μέλη της οικογένειας προτού προλάβουν να το μάθουν από τα social media.
Κείμενο: Μορίς Μέτερλινκ
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Ελένη Μπενέκου
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Μαρία Μεθυμάκη
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Περικλής Λιακάκης
Ερμηνεύουν: Σεμίνα Αγγελή, Ζωή Κατσιάδα, Κωνσταντίνος Κουφάκης, Κωνσταντίνος Περιστεράκης, Λουκάς Περιστεράς, Σοφία Τσιμπούκα, Αναστασία Ρισάνου
(5/6, 8.15 μ.μ. - 6/6, 10 μ.μ.)

"Πάσα γυνή παυσάτω ή αυτή που λάμπει για όλους" - Θεατρική ομάδα Κράμα
Πρόκειται για ένα σατιρικό πολιτικό έργο της ομάδας Κράμα, βασισμένο στον αρχαίο μύθο της Πασιφάης. Η Πασιφάη δικάζεται ύστερα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια σε ένα απρόβλεπτο δικαστήριο αντιμετωπίζοντας τον άντρα της, Μίνωα. Το έργο αποτελεί την πρώτη απόπειρα της ομάδας να γράψει και να σκηνοθετήσει μία παράσταση που στόχο έχει να αφηγηθεί την ιστορία αυτής της ξεχασμένης ηρωίδας και να θίξει συγχρόνως τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας, θέτοντας ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης και τη σχέση της με την εξουσία. Πώς μια γυναίκα αναμετράται με τη δικαστική εξουσία, όταν δεν μπορεί να αποδείξει το δίκιο της;
Σκηνοθεσία: Ρία Μοιραναίου και Ομάδα Κράμα
Ερμηνεύουν: Ματθαίος Ζαννίκος, Αγγελική Ιωακειμίδη, Ρία Μοιραναίου, Αφροδίτη Μπαλίδου, Νίκος Ορφανουδάκης
(6/6, 8.15 μ.μ. - 7/6, 10 μ.μ.)
"Saluga 9" - Θεατρική ομάδα Λευκά Δωμάτια
Ο Σαλονικιός ανοίγει την πόρτα. Ένας άντρας εισβάλλει στο σπίτι του. Έχει όψη αλήτη και φοράει παλιά ρούχα. Ίσως έχει έρθει η ώρα της εκδίκησης. Η ληστεία ενός γέρου τοκογλύφου πριν τριάντα χρόνια έχει μείνει ατιμώρητη για έναν από τους δύο. Η ξαφνική θύμηση της παλιάς ζωής του Σαλονικιού, αλλά και το πρόσωπο του Σαλταπήδα, του Άρη, απειλούν την νοικοκυρεμένη μικροαστική ζωή του. Ποιο είναι όμως τελικά το έγκλημα της ιστορίας; Μπορεί ο επισκέπτης να πάει κόντρα σε ένα ολόκληρο σύστημα-τέρας; Θύτες και θύματα θα παλέψουν μέχρι εσχάτων μέσα σε ένα σπίτι παγωμένο σαν ψυγείο για κρέατα.
Κείμενο: Νίκη Λάμπρου
Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Μυρτώ Λαμπρινάκου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Λυδία Μαργαρώνη
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος
Ερμηνεύουν: Άπος Κυπραίος, Βέρα Κατσιμπάρου, Δημήτρης Κωνσταντέλλης
(7/6, 8.15 μ.μ. - 8/6, 10 μ.μ.)

"Πριν την επανάσταση" - Θεατρική ομάδα Αίθουσα 10
Πώς είναι άραγε να σου χτυπά την πόρτα η μοναξιά και να μην είσαι έτοιμος να τη δεχτείς; Να ξεχωρίζεις σαν τη μύγα μες στο γάλα; Να μην μπορείς να πεις τον πόνο σου πουθενά; Να νιώθεις διαφορετικός; Πέντε μέρες πριν την επανάσταση όλα κυλούσαν φυσιολογικά.25 Μαρτίου του 1832 στην Αγία Πετρούπολη. Ένα απρόσμενο γεγονός αλλάζει τη ζωή ενός ανθρώπου. Ένας αυτοσχεδιασμός με βάση τη "Μύτη" του Νικολάι Γκόγκολ.
Κείμενο: Νικολάι Γκόγκολ
Μετάφραση: Γεωργία Γοργολίτσα
Σκηνοθεσία/Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Λίλη Τέγου
Φωτισμοί: Λίλη Τέγου, Θοδωρής Τσαβαλας
Ερμηνεύουν: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Μυρσίνη Γιαννακοπούλου, Πέγκυ Δαμούλη, Μάτα Κουμουνδούρου, Ερρίκος Παλαιολόγος, Λίλη Τέγου, Μαρκέλλα Χριστογιαννάκη
(8/6, 8.15 μ.μ. - 9/6, 10 μ.μ.)
"Η Νοσταλγός" - Θεατρική ομάδα Επ Αρχή
"Η σελήνη επρόβαλλε, μόλις αρχίσασα να φθίνητρίτην νύκτα μετά το ολογέμισμά της, εις την κορυφήν του βουνού {..}". Η Λιαλιότο σκάει κρυφά ένα βράδυ από τη συζυγική της εστία και μπαίνει σε μια ξένη βάρκα για να επιστρέψει στον τόπο της. Πίσω της αφήνει τον σύζυγό της, τον κατά πολλών ετών μεγαλύτερο της μπάρμπα-Μοναχάκη. Στην αιφνίδια φυγή της δεν είναι μόνη: τη συνοδεύει ο Μαθιός, ο κρυφά ερωτευμένος μαζί της νεαρός γείτονάς της. Όταν πια φτάνουν στην αντίπερα όχθη, όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
Κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Δασκαλάκης
Σκηνογραφία: Αλίκη-Μαρία Γερογιαννάκη
Ενδυματολογία: Γεωργία Δίπλα
Φωτισμοί: Σοφέλπι Σταΐκου
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Δημοσθένης Γούσιος
Ερμηνεύουν: Μαρία Χατζηχριστοδούλου, Ανδριάνα Ζαχαριάδου, Άννα Κόπακα, Θάνος Μάνος, Σπύρος Δασκαλάκης
(9/6, 8.15 μ.μ. - 10/6, 10 μ.μ.)
"Ιουλιέττα (η)" - Θεατρική ομάδα Μπλαστ
Μέσα σ' ένα διαλυμένο τοπίο, αναδύεται μια θηλυκή φιγούρα, που ακροβατεί ανάμεσα στο κορίτσι και τη γυναίκα, η Ιουλιέττα. Ξεκινά μια περιπέτεια σ' ένα ταξίδι στο τοπίο της μνήμης. Τι αναζητά αυτή η ανάκληση; Μπορεί αυτή η ανάκληση να επαναφέρει το βίωμα; Το βίωμα καθαυτό, δηλαδή το Ρωμαίο; Ή την επίσκεψη ενός καινούργιου βιώματος, που καθιστά τον Ρωμαίο αναλώσιμο; Είναι ο Ρωμαίος πάνω απ' τον έρωτα ή ο έρωτας πάνω απ' τον Ρωμαίο; Τι σημαίνει θυσία στον έρωτα; Τι θυσιάζουμε; Τον εαυτό μας ή οτιδήποτε άλλο εκτός του εαυτού; Σ' αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει η ηθοποιός - Ιουλιέττα που ανακαλεί τον έρωτά της γιατί μόνο αυτό της έχει μείνει να ανακαλέσει.
Σύνθεση Κειμένων: Γιώργος Χιώτης
Σκηνοθεσία/Δραματουργία/Κίνηση: Τάσος Τυρογαλάς
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Ελίνα Δράκου
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Νατάσα Πετροπούλου
Μουσική: Χρήστος Αδαμόπουλος και Δημήτρης Μπασδάνης
Ερμηνεύει: Θαλασσινή Βοσταντζόγλου
(10/6, 8.15 μ.μ. - 11/6, 10 μ.μ.)

"Θέλημα Θεού" - Θεατρική ομάδα Black Swan
Εσύ θα έσωζες τη ζωή αυτού που κατέστρεψε τη δική σου; Τρεις φίλοι, η Ελένη, ο Πέτρος και ο Παύλος είναι καλεσμένοι στη δεξίωση του Πρέσβη. Είναι τα γενέθλια του Πέτρου. Μια βραδιά για γιορτή, σαμπάνια και… φόνο; Ο Πέτρος δεν περνά καλά μέσα στον κόσμο και βρίσκει αφορμή να "κρυφτεί" στις τουαλέτες. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον χειρότερο εφιάλτη του και θα πρέπει να επιλέξει: το δρόμο του Θεού ή το δρόμο του ανθρώπου. Μαζί του όμως θα κληθείς να διαλέξεις και εσύ, σε ένα έργο γεμάτο σασπένς και αποκαλύψεις που έχει χαρακτηριστεί υπερβολικά ρεαλιστικό, σκληρό, ειρωνικό και σοκαριστικό.
Κείμενο/Σκηνοθεσία/Δραματουργία/Σκηνογραφία/Ενδυματολογία/Φωτισμοί/Μουσική Επιμέλεια: Χάρης Λυμπερόπουλος
Ερμηνεύουν: 'Άννα Τζανακάκη, Άντα Πουράνη, Κωνσταντίνος Πινότσης
(11/6, 8.15 μ.μ. - 12/6, 10 μ.μ.)

"Rebel" - Ερευνητικό Θέατρο
Ένας απλοϊκός άνθρωπος, παρολίγον ποιητής - που μοιάζει να έρχεται από περασμένες δεκαετίες- αφηγείται τη γνωριμία του με έναν καταξιωμένο συγγραφέα που εξαφανίστηκε, έχοντας προαναγγείλει την εξαφάνισή του σε βιβλίο του. O Rebel μιλώντας για την εξαφάνισή του φαίνεται να τον υποκαθιστά, θεωρώντας πως οι απόψεις του (λαϊκές, παρωχημένες αλλά και πρωτότυπες ή αποκαλυπτικές) έχουν την ίδια βαρύτητα και την ίδια απήχηση με εκείνες του συγγραφέα. Σταδιακά, κι ενώ μέσα απ’ την αφήγησή του αποκαλύπτεται το πρόσωπο τού συγγραφέα, ο Rebel μοιάζει να παίρνει τη θέση του.
Κείμενο/Σκηνοθεσία/Ερμηνεία: Χρήστος Γαλάνης
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Κωνσταντίνος Βερούτης
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Γαλάνης, Αλεξία Ξυγαλά
(12/6, 8.15 μ.μ. - 13/6, 10 μ.μ.)
"Παράσταση στον Πατέρα" - Ομάδα θεάτρου νείρομαι
Ο X. ξυπνάει σε μια θεατρική σκηνή. Κοιτάζει το κοινό. Δεν θυμάται πώς βρέθηκε εκεί. Στη σκηνή, δύο περίεργα πλάσματα – η Ψ. και η Ζ. – τον προετοιμάζουν. Του φορούν ένα σακάκι, του φτιάχνουν τον χώρο, του δίνουν έναν ρόλο. Είναι ηθοποιός. Είναι γιος. Είναι κάποιος που δεν κάλεσε τον πατέρα του στην παράσταση. Τρία αδέρφια εγκλωβισμένα σε ένα παιχνίδι που δεν τελειώνει ποτέ και κανείς δεν θυμάται πότε ξεκίνησε. Η Παράσταση στον Πατέρα είναι μια τελετουργία που επαναλαμβάνεται. Μια διαρκής αναπαράσταση που δεν μπορεί να σταματήσει.
Δραματουργία/Σκηνοθεσία: Στάθης Συμεωνίδης
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: νείρομαι
Ερμηνεύουν: Χρήστος Δαλκυριάδης, Καλλιόπη Κουνιάδη, Σάντυ Μακροπούλου
(13/6, 8.15 μ.μ. - 14/6, 10 μ.μ.)
"Ωραία..." - Θεατρική ομάδα Υποκριτές
Σ’ έναν κόσμο που υφίσταται ταχύτατα εξαλλαγή, η ορθή κι έντιμη στάση μοιάζει με άλυτο γρίφο. Η ύπαρξη παιδιών κάνει τα πράγματα τρισχειρότερα. Είναι σαν να προσπαθούμε να λύσουμε τον γρίφο με τα μάτια δεμένα, χωρίς να ξέρουμε καν ποιος είναι ο γρίφος. Μας περνάνε διάφορες σκέψεις: Μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά ένα καλύτερο κόσμο αναίμακτα; Ποιος πρέπει να θυσιαστεί αν είναι να ζήσουμε καλύτερα; Ο παλιός κόσμος δεν θα χάσει με κάτω τα χέρια κι ο νέος ήδη χαροπαλεύει. Και γιατί είναι τόσο δύσκολα όλα; Είναι που μεγαλώνουμε κι όλα φαίνονται ν’ αλλάζουν, είναι που ξεχνάμε ότι πρέπει πού και πού να κινούμαστε ή μήπως είναι ότι ο κόσμος μίκρυνε απότομα;
Κείμενο: Αποστόλης Χριστοδούλου
Σκηνοθεσία/Μουσική Επιμέλεια: Παναγιώτης Τζαφέρης
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Βάσια Σκούρα- Παναγιώτης Τζαφέρης
Φωτισμοί: Πάνος Κουκουρουβλής
Μουσική σύνθεση: Head On
Ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Δρακουλαράκου, Αλέξια Μπογδάνου, Μιχάλης Παναγιωτούνης, Βασίλης Ρήγας
(16/6, 8.15 μ.μ. - 17/6, 10 μ.μ.)

"Taniko" - Θεατρική ομάδα Θέατρο Πρόταση
Σε ένα εξευγενισμένο wine bar της Αθήνας, οι τρεις συνιδιοκτήτριες προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των επιθέσεων που δέχονται από τους κατοίκους της περιοχής και των δυσάρεστων εξελίξεων που βάλλουν την προσωπική τους ζωή. Η υγεία της μητέρας τους επιδεινώνεται, ο αδελφός τους απουσιάζει χωρίς να ξέρουν πού είναι ή αν είναι καλά, την ώρα που μία μέτζο σοπράνο έρχεται για να τραγουδήσει μια άρια που τους είναι ανησυχητικά οικεία. Ένα κοινωνικό δράμα για το ολοένα αυξανόμενο κόστος της υγείας, το gentrification και την κοινωνική ασφυξία, με φόντο έναν μύθο που κατάγεται από το ιαπωνικό θέατρο Nō και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αβράμης
Φωτισμοί: Χαράλαμπος Ιωαννόπουλος
Μουσική σύνθεση: Δέσποινα Γεώργα
Ερμηνεύουν: Λίνα Μπότη, Ελένη Νιωτάκη, Μαρίσσα Φαρμάκη
Μουσικός επί σκηνής: Δέσποινα Γεώργα
(17/6, 8.15 μ.μ. - 18/6, 10 μ.μ.)

"Πειραιώς 12" - Θεατρική ομάδα Chaotica
Μια ιστορία, που εκτυλίσσεται σε ένα νυχτερινό κέντρο. Τέσσερις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με τα λάθη και τα πάθη ενός άντρα και καλούνται να πληρώσουν για αυτά χωρίς να γνωρίζουν γιατί και πώς. Επειδή είναι γυναίκες. Τις πιέζει ο χρόνος. Αντιμέτωπες με εκβιασμούς, απειλές και όσα επιστρέφουν χωρίς καμία προειδοποίηση. Αυτή η ιστορία είναι καθαρά ανθρώπινη. Η εξουσία εδώ χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης στις γυναίκες αυτές, που αντιστέκονται με την υπομονή, την αγάπη και την αξιοπρέπεια τους. Για πόσα πράγματα στη γη μπορείς να πουλήσεις αυτούς που αγαπάς; Μια γρήγορη, αποτελεσματική ιστορία για τα παιχνίδια εξουσίας, την έμφυλη βία, τα νταραβέρια, τις παράνομες δουλειές, τη νύχτα , την καταπίεση και τον εγκλωβισμό. Πού είναι η διέξοδος; Μπορείς να αφήσεις πίσω όλη σου τη ζωή σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου;
Κείμενο: Αλεξάνδρα Λιώλιου
Σκηνοθεσία: Μαριτίνα Κουτσοχιώνη
Συνεργάτες Σκηνοθεσίας: Βασίλης Σταματάκης, Τάσος Κωλέτσης
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Ιερονίκη Πιπεράκη
Φωτισμοί: Μαίρη Νταλαμάγκα
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Βίκυ Καπετανοπούλου, Αλέξης Δημουλέας
Ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Λιώλιου, Άρτεμη Μπούταλη, Ελένη Λυκούδη, Αριάδνη Τζουρμανά, Αντώνης Καραστεργίου, Σπύρος Σιγκέρης
(18/6, 8.15 μ.μ. - 19/6, 10 μ.μ.)

"Αυτό που γεννιέται και πεθαίνει στο φως" - Θεατρική ομάδα Volya
Η παράσταση αποτελεί μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση θραυσμάτων από την Εαρινή Συμφωνία και τα Ερωτικά του Γιάννη Ρίτσου, εστιάζοντας στην αναζήτηση του έρωτα, την απώλεια και την ανθρώπινη ανάγκη για σύνδεση. Με οδηγό τη μουσικότητα του λόγου του ποιητή, τέσσερις ηθοποιοί εξερευνούν σκηνικά τη συναισθηματική έκφραση, την ευαισθησία και τα πρότυπα ανδρισμού, φωτίζοντας το πώς αυτά διαμορφώνουν τις ερωτικές και υπαρξιακές μας σχέσεις. Η παράσταση αποτελεί μία σκηνική εξομολόγηση που καλεί το κοινό σε μια βιωματική και συγκινητική εμπειρία.
Κείμενο: Γιάννης Ρίτσος
Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Ζωή Σιγαλού
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Άννα Μπίζα
Φωτισμοί: Θάνος Οικονομάκος
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Αλέξης Δημουλέας
Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Σιγαλός, Γεώργιος Ταλιάνης Ζαφειρόπουλος, Άγγελος Κούκος, Γρηγόρης Πανταζής
(19/6, 8.15 μ.μ. - 20/6, 10 μ.μ.)

"Μαμά Φρικιό" - Θεατρική ομάδα Artifex
Μια γυναίκα εμφανίζεται απρόσμενα στο εξομολογητήριο μιας εκκλησίας. Κυνηγημένη, εκκεντρική, πληγωμένη και μαγνητικά ειλικρινής, ξετυλίγει με χιούμορ και οργή το νήμα της ζωής της: από την αφοσίωση στην οικογένεια, στην επανάσταση, τη φυγή και την ελευθερία. Μια τολμηρή εξομολόγηση για την ταυτότητα, τη μητρότητα, την αγάπη και την ανάγκη να σπάσουμε τους κανόνες. Ένας μονόλογος-καταιγίδα, βαθιά πολιτικός και ανθρώπινος. Το έργο βασίζεται στον εμβληματικό μονόλογο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε "Η μαμά φρικιό" — μια μαμά που δεν χωράει πουθενά. Ή παντού.
Σκηνοθεσία: Ελισσαίος Βλάχος
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Νατάσα Λέκκου
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Ερμηνεύει: Εβίτα Μπαζάκου
(20/6, 8.15 μ.μ. - 21/6, 10 μ.μ.)

"Απέναντι" - Θεατρική ομάδα black box
1970! Γερμανία, σχεδόν 25 χρόνια μετά τη λήξη του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σάρα, μια Εβραία γκαλερίστα επιζήσασα του ολοκαυτώματος και η Χάνα μια Γερμανίδα φυλακισμένη πρώην νοσοκόμα της δράσης Τ4 των Ναζί. Η μία μέσα από την γκαλερί όπου δραστηριοποιείται και η άλλη μέσα από το κελί της φυλακής απ’ όπου σε λίγο θα βγει. Δυο γυναίκες μοιραίες, η μία απέναντι από την άλλη σε έναν άτυπο διάλογο. Ακραίες εμπειρίες, ακραίες ζωές. Όμως τα άκρα πάντα κάπως συναντώνται και αποτελούν τις διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.
Κείμενο: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Λάμπρος Τζώρας (πάνω σε μια ιδέα του Δημήτρη Καρατζιά)
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Oμάδα black box
Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Ερμηνεύουν: Μαρία Φραγκάτου, Μαρία Χασιώτη
(21/6, 8.15 μ.μ. - 23/6, 10 μ.μ.)

"Βλέπω φίδια παντού" - Θεατρική ομάδα Serpenti Volanti
Ο Βασίλης έχει μια ήσυχη ρουτίνα στη δουλειά γραφείου του, ώσπου κάνουν εμφάνιση στη ζωή του κάποια... φίδια! Αποφασίζει να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο – ο οποίος δεν έχει ακριβώς την όψη ενός ψυχολόγου, όπως θα φανταζόταν κανείς – και ο οποίος τον οδηγεί στο συμπέρασμα πως μια ριζική αλλαγή ζωής θα τον απαλλάξει από τις φιδόμορφες φοβίες του. Κάνει, λοιπόν, ένα νέο ξεκίνημα στην Κρήτη, με εντελώς διαφορετικό επάγγελμα κι εκεί που φαινομενικά όλα έχουν στρώσει, κάνουν ξανά εμφάνιση τα φίδια. Λύση στο δράμα του και φως στη ζωή του θα φέρει ένας πολύ αναπάντεχος deusexmacchina.
Κείμενο/Σκηνοθεσία/Δραματουργία/Κίνηση: Βλάσσης Χρυσικόπουλος
Φωτισμοί: Νίκος Θετάκης
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Βασιλική Πουλάκη
Ερμηνεύουν: Χρήστος Δερβεντζής, Βασιλική Πουλάκη
(23/6, 8.15 μ.μ. - 24/6, 10 μ.μ.)

"Ακίρα" - Θεατρική ομάδα Yonoma
Η Άννα, μετά από μια οδυνηρή απογοήτευση, αυτοσυστήνεται ως Ακίρα Κουροσάβα – το μόνο γιαπωνέζικο όνομα που γνωρίζει. Αυτό γίνεται ο μηχανισμός της για να αντέξει την κατάρρευση της πραγματικότητάς της. Η εγκατάλειψή της από τον σύντροφό της, ο οποίος έφυγε για την Ιαπωνία, πυροδοτεί την αποδόμηση του εαυτού της. Οι μνήμες μιας κακοποιητικής παιδικής ηλικίας την καταδιώκουν, δημιουργώντας έναν λαβύρινθο συναισθημάτων και φαντασιώσεων.
Κείμενο: Αλίκη Λιναρδάκη, Γαλάτεια Μαυρομάτη
Σκηνοθεσία: Γαλάτεια Μαυρομάτη
Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πολύζος, Εμμανουέλα Βιδάκη, Μενέλαος Γιαννάκος Καμπίτσης
Ερμηνεύουν: 'Άννα Τράκου, Τάρια Δημακογιάννη, Νεφέλη Καστανιά
Μουσικοί επί σκηνής: Κωνσταντίνος Πολύζος, Εμμανουέλα Βιδάκη, Μενέλαος Γιαννάκος Καμπίτσης
(24/6, 8.15 μ.μ. - 25/6, 10 μ.μ.)

"Tender" της Μαρίας Μέντζα
Ταξιδέψτε στον κόσμο του Ντάφι, ενός τρυφερού αλλά θαρραλέου κλόουν, και ακολουθήστε τον στην περιπέτειά του στην ψηφιακή εποχή.Ο ήρωάς μας μεταμορφώνεται σε influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και καλείται να εξερευνήσει τα όρια μεταξύ της διαδικτυακής ψευδαίσθησης και της απτής πραγματικότητας. Θα διαλέξει ο Ντάφι τον δρόμο της τεχνητής λάμψης ή θα παραμείνει πιστός στην αυθεντικότητά του; Συνδεδεμένοι αλλά και μόνοι. Με χιούμορ και ευαισθησία, η παράσταση Tender σας προσκαλεί να αναλογιστείτε την αξία της αληθινής επαφής στις μέρες μας.
Κείμενο/Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Ερμηνεία: Μαρία Μέντζα
Επιμέλεια κίνησης: Ραλλού Σάββα
Μουσική σύνθεση: Andrea Salani, Oulcan
Ενδυματολογία: Ελευθερία Τσακίρη
(25/6, 8.15 μ.μ. - 26/6, 10 μ.μ.)

"Πλαστικά κουτιά" - Θεατρική ομάδα Harmonica
Το έργο πραγματεύεται τη σχέση ενός νιόπαντρου ζευγαριού. Εκείνος είναι διευθυντής στη βιοτεχνία πλαστικών του πατέρα της. Εκείνη ζει εγκλωβισμένη σε ένα σπίτι καθώς ο μοναδικός σκοπός της καθημερινότητάς της είναι να ικανοποιεί τις επιθυμίες του. Η ασύμμετρη αυτή σχέση εμφανίζει ολοένα και περισσότερα προβλήματα καθώς εκείνος, θύμα των στερεοτύπων της πατριαρχικής κοινωνίας, προσπαθεί να καλύψει τις ανασφάλειές του καταφεύγοντας, ενίοτε, σε κακοποιητική συμπεριφορά προκειμένου να την υποδουλώσει. Εκείνη, δέσμια των τραυματικών παιδικών της βιωμάτων, συμμετέχει παθητικά σε αυτή την ολοένα κλιμακούμενη σχέση κυριαρχίας-υποταγής που σύντομα τίθεται εκτός ελέγχου σε σημείο που κινδυνεύει να έχει ολέθριες συνέπειες.
Κείμενο/Μουσική σύνθεση & Επιμέλεια/Σκηνοθεσία: Χάρις Μέγα
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Σταμουλίδης
Ενδυματολογία: Κωνσταντίνος Σταμουλίδης, Αγγελική Πέτρου
Φωτισμοί/Επιμέλεια ήχου: Λάζαρος Σκαρτάδος
Ερμηνεύουν: Χάρις Μέγα, 'Άρης Νούσης
(26/6, 8.15 μ.μ. - 27/6, 10 μ.μ.)
"Προσοχή στο Κενό" - Θεατρική ομάδα SassPens
Αν καθημερινά περιμένεις το μετρό 15 λεπτά, στα 70 θα έχεις περάσει 265 μέρες στα σκοτεινά… αναφέρει ένας από τους χαρακτήρες της παράστασης. Σε μια πλατφόρμα του μετρό, ένα κορίτσι, μια κύρια, ένας πλανόδιος μουσικός, άτομα που συνομιλούν μεταξύ τους, με τον εαυτό τους, με το κοινό, όλοι περαστικοί αλλά και συνεπιβάτες μιας κοινής διαδρομής, εμπλέκονται σε τυχαίες καταστάσεις και συμβάντα. Προσωπικοί στόχοι - προορισμοί διασταυρώνονται με μία συλλογική εμπειρία. Όλοι επιθυμούν να φτάσουν κάπου αλλού. Μια ατέρμονη προσμονή για το εκεί, τη μετάβαση, το αύριο. Η παράσταση αποτελεί μια αλληγορία για το πέρασμα του χρόνου, το πέρασμα της ζωής και τις ενδιάμεσες "στάσεις".
Κείμενο: Αθηνά Ψευτούδη
Σκηνοθεσία/Δραματουργία/Φωτισμοί/Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: SassPèns
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Νέλη Ζερίτη
Ερμηνεύουν: Νέλη Ζερίτη, Ματίνα Καϊάφα, Ρέα Κοντογιώργη, Αθηνά Ψευτούδη
(27/6, 8.15 μ.μ. - 28/6, 10 μ.μ.)

"Upside Down" - Θεατρική ομάδα Synthesis
Η θεατρική περφόρμανς ακολουθεί την ιστορία ενός άνδρα που, μετά από ένα ατύχημα κατά την αναρρίχηση, κρέμεται ανάποδα, αδυνατώντας να επανέλθει στην αρχική του θέση. Μέσα από την αγωνία και την αβεβαιότητα της κατάστασής του, ο ήρωας αναλογίζεται τη ζωή του, τις φιλοδοξίες και τις επιλογές του, καθώς και τα προσωπικά του εμπόδια. Καθώς παλεύει με τις εσωτερικές του συγκρούσεις, οι αναμνήσεις και οι φωνές των ανθρώπων που τον έχουν επηρεάσει τον οδηγούν σε μια βαθιά αναζήτηση νοήματος. Στην πορεία, συνειδητοποιεί ότι η ζωή δεν είναι μόνο για την επιτυχία, αλλά και για τις σχέσεις, την αγάπη και την αποδοχή του εαυτού του.
Κείμενο/Μουσική σύνθεση και Επιμέλεια: Φώτης Βλάχος, Θοδωρής Φραγκούλης
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Ενδυματολογία/Φωτισμοί: Θοδωρής Φραγκούλης
Ερμηνεύει: Φώτης Βλάχος
(28/6, 8.15 μ.μ. - 30/6, 10 μ.μ.)
Περισσότερες πληροφορίες
Off-Off Athens 15
Συνδεδεμένο με τη νεανική θεατρική δημιουργικότητα, το Off-Off Athens μετρά πλέον 15 χρόνια πορείας, καλωσορίζοντας φέτος 31 θεατρικά σχήματα που κάθε μέρα παρουσιάζουν δύο παραστάσεις με διάρκεια που δεν υπερβαίνει τα 60 λεπτά η καθεμία, γύρω από τη βασική θεματική «Φωσφορισμοί». Από το 2008, κάθε καλοκαίρι οι πόρτες του θεάτρου Επί Κολωνώ ανοίγουν σε νέους καλλιτέχνες για ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ με θέατρο και κάθε είδους σκηνική περφόρμανς, έχοντας για βασική προϋπόθεση συμμετοχής την ανάγκη για τέχνη και επικοινωνία. Κλασικοί όπως ο Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Τενεσί Ουίλιαμς, ο Νικολάι Γκόγκολ, ο Ντάριο Φο και οι δικοί μας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Γιάννης Ρίτσος, οι ήρωες και τα έργα τους ενέπνευσαν τους νέους δημιουργούς. Φυσικά, ξεχωριστή θέση στο δραματουργικό υλικό που προέκυψε μέσα από τη διαδικασία του φεστιβάλ έχει η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και θέματα όπως τα στερεότυπα, η βία, η κοινωνική αποδοχή, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, η οικογένεια κ.ά.