
To Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc For Dance της ομάδας DAN.C.CE Unitiva επιστρέφει για 16η χρονιά, για να εξερευνήσει τη δύναμη της "ανησυχίας". Επτά ημέρες, 70 καλλιτέχνες/ιδες από δέκα χώρες παρουσιάζουν 15 ξεχωριστές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο από τις 24 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων "Άννα και Μαρία Καλουτά", στο θέατρο Δίπυλον και διαδικτυακά. Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως Τρούσα, εστιάζει φέτος στην "αν-ησυχία" ως καταστατική ορμή του χορού, φιλοξενώντας παραστάσεις Ελλήνων/ίδων και ξένων δημιουργών ως ουσιαστικές κοινές χειρονομίες ενδιαφέροντος, αλληλεγγύης, αμφισβήτησης των βεβαιοτήτων και του συμβιβασμού.

Μέσα από ένα πρόγραμμα τριών ενοτήτων –το MAIN FEST στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων "'Άννα και Μαρία Καλουτά", με εννέα χορευτικά έργα, επτά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα PRIME MOVERS με έργα-προτάσεις πειραματισμού και ARChitects στο Θέατρο Δίπυλον- το ARC μας καλεί, στην εποχή της διάχυτης Μεγάλης Ανησυχίας, να μετασχηματίσουμε την αναταραχή και την αμφιβολία σε ενέργεια δημιουργίας, να αντισταθούμε στον εφησυχασμό, και να συμμετάσχουμε στην ποιητική της αν-ησυχίας ως προϋπόθεση για τη φροντίδα προς τον κόσμο.

PRIME MOVERS και ARChitects στο Θέατρο Δίπυλον
Το φεστιβάλ ξεκινά επιστρέφοντας στο Θέατρο Δίπυλον –όπου εμφανίστηκε το 2008– με τη χορευτική ενότητα PRIME MOVERS που κοιτάζει στο μέλλον, ενισχύοντας τη σύνδεση του κοινού με τολμηρά έργα νέων καλλιτεχνών/ιδων. Το Σάββατο 24 Μαΐου, η Διαμάντω Χατζηζαχαρία δημιουργεί έναν χορό για το τέλος του κόσμου ("Α dance for the end of the world"). Την ίδια μέρα, το "Diásporas" της Στέλλα Σπύρου παρουσιάζει δύο πλάσματα που χαρτογραφούν ένα τοπίο συλλογικής και προσωπικής μνήμης.

Την Κυριακή 25 Μαΐου, η Filiz Bozkuş Al με τη χοροθεατρική της περφόρμανς "Gong", ιχνηλατεί το ταραγμένο ταξίδι της ύπαρξης από την αθωότητα της παιδικής ηλικίας ως τις συγκρούσεις της ωριμότητας. Στη συνέχεια, το "An UMBRA Story" του 'Άγγελου Παπαδόπουλου ανιχνεύει με μίγμα επιθυμίας και φόβου τις αόρατες παρουσίες, τις σκιές και τα πνεύματα που μας κατατρύχουν. Στην ενότητα ARC dialogues, μετά το τέλος των παραστάσεων, η χορογράφος Χρυσάνθη Μπαδέκα συνομιλεί με τους/τις χορογράφους για τις πηγές έμπνευσής τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η ενότητα ARChitects προσφέρει μια εμπειρία οικειότητας με εναλλακτικές οδούς χορογραφικής έμπνευσης. To Σάββατο 31 Μαΐου, η Kristina Paunovski με το "ARTissue: Lineage" εξετάζει το παρελθόν ως πηγή δημιουργίας, ενώ ο Χάρης Κούσιος, με το "Not all wars are visible", καλεί τους θεατές να συμμετάσχουν στην έκβαση μιας μάχης όπως αυτές που δίνουν τα ενεργά σώματα καθημερινά.

MAIN FEST στον Πολυχώρο "'Άννα και Μαρία Καλουτά" Δήμου Αθηναίων
Το φεστιβάλ κορυφώνεται στο Πολυχώρο "'Άννα και Μαρία Καλουτά" Δήμου Αθηναίων με εννέα χορευτικά έργα, επτά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, ο Πάνος Μαλακτός με το "No I'm not" αποκαλύπτει τις πιέσεις που διαβρώνουν την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, ενώ η βραβευμένη Sung Im Her με την παράσταση "Tomorrowisnowtodayisyesterday" (TiNTiY) αντιμετωπίζει τον πληροφοριακό υπερκορεσμό της υπερ-συνδεδεμένης εποχής μας.

Την Παρασκευή 6 Ιουνίου, οι Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi με το "AeReA" αναδεικνύουν τη σημαία ως σύμβολο ταυτότητας και διαίρεσης, ενώ η Ερμίρα Γκόρο με το "Thirst" εξερευνά τις τελετουργίες ως απότοκα σωματικής μνήμης. Το Σάββατο 7 Ιουνίου, η Νατάσα Φραντζή ("The garden of the beastes"), ο Alex Kros ("Me.Myself.I") και οι HURyCAN ("Te odiero") μας ταξιδεύουν από την αποδοχή του εαυτού έως την παράδοξη συνύπαρξη του μίσους και της αγάπης.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται δυναμικά με το "(W(h)oman" της Εύας Γεωργιτσοπούλου, έργο που υλοποιείται από το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως ύμνος στη χάρη της επιβίωσης, και το "Masterwork For Six Dancers" των Emese Cuhorka & Csaba Molnár από την ομάδα En–Knap, όπου συγκρούονται πειθαρχία και εξέγερση, στάση και κίνηση.

Λίγα λόγια για την DAN.C.CE Unitiva
Από το 2008 έως και σήμερα κύριο έργο της DAN.C.CE Unitiva, της καλλιτεχνικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία διοργανώνει το Arc for Dance Festival, είναι η συνεπής ανάπτυξη και συστηματική φροντίδα ενός υγιούς οικοσυστήματος του χορού στην Ελλάδα. Ως μέλος των διεθνών δικτύων Aerowaves και Moving Balkans, η DAN.C.CE Unitiva ενδυναμώνει τη συμμετοχή καλλιτεχνών/ιδων στον παγκόσμιο διάλογο για τον χορό, ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία του χορού στη δημόσια σφαίρα και προτείνοντας νέους τρόπους κατανόησης και απόλαυσης της κίνησης.

'Όλοι οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι προσβάσιμοι σε χρήστες/στριες αναπηρικών αμαξιδίων ή σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Περισσότερες πληροφορίες: www.arcfordancefestival.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Arc for Dance Festival 16
Το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού, με φετινό τίτλο «#αν-ησυχία», υποδέχεται 70 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες από 10 χώρες και 15 παραστάσεις, σε μια διοργάνωση της ομάδας DAN.C.CE Unitiva που «αν-ησυχεί για όσα έχουν σημασία», σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Φρόσως Τρούσα. Στην ενότητα Prime Movers που κοιτάζει στο μέλλον, ενισχύοντας τη σύνδεση του κοινού με τολμηρά έργα νέων καλλιτεχνών/ιδων, περιλαμβάνονται τέσσερα έργα που θα δούμε στο Δίπυλον: στις 24/5 «Α dance for the end of the world» (Διαμάντω Χατζηζαχαρία) & «Diasporas» (Στέλλα Σπύρου), στις 25/5 «Gong» (Filiz Bozkus Al) & «An Umbra Story» (Άγγελος Παπαδόπουλος). Στο πλαίσιο της ενότητας ARChitects (Δίπυλον, 31/5) παρουσιάζονται τα «ARTissue: Lineage» (Kristina Paunovski) & «Not all wars are visible» (Χάρης Κούσιος). Το Main Fest (5-8/6) φέρει στη σκηνή του Πολυχώρου «Άννα και Μαρία Καλουτά» Δήμου Αθηναίων τα έργα: στις 5/6 «No I'm not» (Πάνος Μαλακτός) & «Tomorrowisnowtodayisyesterday» (Sung Im Her), στις 6/6 «AeReA» (Ginevra Panzetti - Enrico Ticconi) & «Thirst» (Ερμίρα Γκόρο), στις 7/6 «The garden of the beastes» (Νατάσα Φραντζή), «Me.Myself.I» (Alex Kros) & «Te odiero» (HURyCAN), στις 8/6 «(W(h)oman» (Εύα Γεωργιτσοπούλου) & «Masterwork For Six Dancers» των Emese Cuhorka - Csaba Molnar, της ομάδας En–Knap. Μετά το τέλος των παραστάσεων των Prime Movers κάθε βραδιάς, η χορογράφος Χρυσάνθη Μπαδέκα συνομιλεί με τους χορογράφους για τις πηγές έμπνευσής τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.