
Η χαρισματική ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου και ο έμπειρος ηθοποιός, ιδρυτής και κλαρινετίστας της μπάντας Klezmer Yunan Λεονάρδος Μπατής πρωταγωνιστούν στην μουσικοθεατρική παράσταση "Madre Salonico”, σε κείμενο του διακεκριμένου συγγραφέα Λέοντα A. Ναρ. Η παράσταση που θα φιλοξενηθεί στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (από 4 έως τις 11/4), αποτίνει φόρο τιμής στη γλώσσα, τη μουσική και την ιστορία των Σεφαραδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Το έργο "Madre Salonico” αναδεικνύει την ισπανοεβραϊκή γλώσσα των Σεφαραδιτών, τα "λαντίνο", η οποία φθίνει με το πέρασμα των χρόνων. Μέσα από ένα μοναδικό μείγμα "λαντίνο" και ελληνικών, η παράσταση αναβιώνει τις αναμνήσεις και τις μουσικές των εβραϊκών κοινοτήτων της Μεσογείου. Οι χαρακτήρες του έργου, ο Ιντό, μετανάστης τρίτης γενιάς που ζει στη Νέα Υόρκη, και η Ζάνα, η γιαγιά του και κάποτε διάσημη τραγουδίστρια, ταξιδεύουν το κοινό σε μια πορεία μνήμης, αναζητώντας τις ρίζες τους και ξαναζωντανεύοντας το χαμένο πολιτισμό τους.

Σκηνοθεσία και μουσική ορίζουν το βάθος στην αφήγηση
Η σκηνοθεσία του πολύ έμπειρου Βίκτωρα Αρδίττη δημιουργεί ένα θεατρικό σύμπαν όπου το παρόν και το παρελθόν συνυπάρχουν, αποκαλύπτοντας το βάρος της ιστορικής μνήμης. Πολύτιμος συνοδοιπόρος η μουσική διασκευή και η πρωτότυπη σύνθεση της Μάρθας Μαυροειδή αναδεικνύει την πολυπολιτισμική φύση των σεφαραδίτικων τραγουδιών, με ήχους από τανγκό, ρεμπέτικο, άριες και οθωμανικές μελωδίες. "Οι ενορχηστρώσεις και τα μέρη με πρωτότυπη μουσική επιδιώκουν να αποδώσουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα αυτής της μουσικής παράδοσης, αλλά και ταυτόχρονα να συνθέσουν το φαντασιακό τοπίο της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και να αναδείξουν το πεδίο δράσης του έργου, που είναι η μνήμη. Η μουσική του έργου παλινδρομεί ανάμεσα στο όνειρο και στην κυριολεξία", υπογραμμίζει η σημαντική μουσικός της νεότερης γενιάς. Το μουσικό σύνολο Σμάρι, σε σύμπραξη με τον Φώτη Σιώτα (βιολί), συνοδεύει τη σκηνική δράση, δημιουργώντας ένα μουσικό ταξίδι στη σεφαραδίτικη παράδοση. Το μουσικό σύνολο Σμάρι αποτελούν οι Χάρης Λαμπράκης (νέυ), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα), Μάρθα Μαυροειδή (λάφτα, φωνή), Γιώργος Ταμιωλάκης (βιολοντσέλο), Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο).
Θέατρο για όλους: Πρόσβαση και συμπερίληψη
Η "Madre Salonico” δεν είναι μόνο μια παράσταση για τη μνήμη, αλλά και για την ένταξη. Οι παραστάσεις της 9ης και 10ης Απριλίου 2025 θα διεξαχθούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, διασφαλίζοντας την οπτικοακουστική εμπειρία για όλους τους θεατές, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με ακουστικές ή οπτικές αναπηρίες. Οι θεατές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσβασιμότητας παρακαλούνται να πραγματοποιήσουν την αγορά των εισιτηρίων τους στα Ταμεία της ΕΛΣ, τηλεφωνικά στο 2130885700 ή με email στο boxoffice@nationalopera.gr . Για υποβοήθηση στις κρατήσεις, μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με την ATLAS E.P. στο 6993507553 ή με email στο askatlasep@gmail.com.
Περισσότερες πληροφορίες
Madre Salonico
Ένα έργο σε μια γλώσσα που χάνεται, επενδεδυμένο με τα σεφαραδίτικα τραγούδια των εβραϊκών κοινοτήτων της λεκάνης της Μεσογείου, που συνδέει το παρόν με το παρελθόν ως μια χειρονομία μνήμης. Κεντρικοί ήρωες του έργου είναι o Ιντό, μετανάστης τρίτης γενιάς που ζει στη Νέα Υόρκη, και η Ζάνα, η γιαγιά του, διάσημη κάποτε τραγουδίστρια. Οι δυο τους μοιράζονται τα βιώματα, τις αναμνήσεις και τους προβληματισμούς τους, με έμφαση στην ιστορική διαδρομή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που είναι ταυτισμένη με τη συλλογική μνήμη της πόλης. Γιαγιά και εγγονός ανακαλούν μνήμες, η Ζάνα αναπολεί τις επιτυχίες της ως τραγουδίστρια ερμηνεύοντας σεφαραδίτικα τραγούδια στη σκηνή, ενώ αναζητά παράλληλα τον παιδικό της έρωτα που επιβίωσε από τον θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα.