
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Εργαστήριο "Νέες και Νέοι Δημιουργοί, Νέες Ιδέες", το οποίο αποτέλεσε μια ιδιαίτερη στιγμή για τον κόσμο των παραστατικών τεχνών και την ανανέωση της δημιουργικότητας. Η δράση, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 16 Μαρτίου στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου, στο Σχολείον της Αθήνας "Ειρήνη Παπά", έφερε στο προσκήνιο την αισιοδοξία και την ελπίδα που γεννιούνται μέσα από τη συνεργασία και τη συνάντηση νέων καλλιτεχνών.
Η πρωτοβουλία αυτή, με στόχο την ενίσχυση της δικτύωσης και της συνεργασίας μεταξύ δημιουργών από διάφορους τομείς των παραστατικών τεχνών, έδειξε πόσο σημαντικό είναι να ενθαρρύνονται οι νέες φωνές και να τους παρέχεται το πλαίσιο για να εξελιχθούν και να αναδείξουν τις ιδέες τους. Οι 28 νέες και νέοι δημιουργοί που συμμετείχαν στο εργαστήριο, με τη βοήθεια των έμπειρων Μεντόρων, παρουσίασαν έργα που έδειξαν τον ζωντανό παλμό της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής.

Οι ομάδες εργασίας, με αφετηρία την κοινή θεματική "Η Αθέατη Όψη", εργάστηκαν με ενθουσιασμό και φρέσκες ιδέες, αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας και της αμοιβαίας υποστήριξης. Η παρουσίαση των έργων τους ενώπιον ειδικών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου απέδειξε το υψηλό επίπεδο της δουλειάς τους, παρά τον περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας.
Τις ομάδες εργασίας καθοδήγησαν συμβουλευτικά οι Επιμελήτριες του εργαστηρίου: Ελένη Ευθυμίου (Σκηνοθέτρια, Υπεύθυνη της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου), Δηώ Καγγελάρη (Θεατρολόγος, Διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφ. Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.), Στέφανι Καρπ (Δραματουργός, Διεθνής Επιμελήτρια).

Οι Μέντορες του Εργαστηρίου: Ανέστης Αζάς (Σκηνοθέτης, Δραματουργός, τ.Υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής [-1] του Εθνικού Θεάτρου), Ιώ Βουλγαράκη (Σκηνοθέτρια), Χριστιάνα Γαλανοπούλου (Ιστορικός Τέχνης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MIRfestival, Διδάσκουσα στην ΑΣΚΤ), Χαράλαμπος Γωγιός (Συνθέτης), Χριστίνα Θανάσουλα (Σχεδιάστρια Φωτισμού), Δάφνις Κόκκινος (Χορευτής της Pina Bausch, Διευθυντής της ΚΣΟΤ), Δημήτρης Καμαρωτός (Συνθέτης), Μιχαήλ Μαρμαρινός (Ηθοποιός - Σκηνοθέτης, αφ. Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.), Νίκος Ναυρίδης (Εικαστικός, Καθηγητής ΑΣΚΤ), Θοδωρής Οικονόμου (Συνθέτης), Μαρία Πανουργιά (Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος, Σκηνοθέτρια, Ηθοποιός), Κωνσταντίνος Σκουρλέτης (Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος), Αγγελική Στελλάτου (Χορογράφος, Χορεύτρια, Καθηγήτρια Αυτοσχεδιασμού), Σύλλας Τζουμέρκας (Σκηνοθέτης του Σινεμά και του Θεάτρου), Έλενα Τριανταφυλλοπούλου (Θεατρολόγος - Δραματουργός), Άγγελος Τριανταφύλλου (Συνθέτης, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός), Χριστίνα Χατζηβασιλείου (Σκηνοθέτρια, Επίκουρη Καθηγήτρια Σκηνοθεσίας-Υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.)
Οι συμμετέχοντες απέδειξαν ότι οι νέες γενιές καλλιτεχνών έχουν τη δύναμη και το όραμα να μεταμορφώσουν το τοπίο των παραστατικών τεχνών. Με την ευχή να συνεχιστούν και να επεκταθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, το εργαστήριο αυτό υπήρξε μια πηγή αισιοδοξίας και έμπνευσης για το μέλλον της τέχνης.
