Η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη γράφει για τον "Βράχο" της ευτυχίας, του φόβου και της αντοχής

Με το "Βράχος", η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη επιχειρεί μια ανατομία της σύγχρονης εμμονής με την ευτυχία, φωτίζοντας τον φόβο, τη θνητότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο guest editor κείμενό της, καταθέτει τη δική της οπτική πάνω στο έργο και στις υπαρξιακές αγωνίες που αναδύονται από αυτό στον θεατρικό χώρο Κάμιρος.

Ηλέκτρα Ελληνικιώτη Valeria Isaeva

Η σκηνοθέτις, ηθοποιός και δραματουργός Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, στο πρώτο της θεατρικό έργο, με τίτλο "Βράχος” αντλεί έμπνευση από τον Καμύ και τη διαχρονική μουσική του δίσκου "Ανθρώπων Έργα" των Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνας Νικολακοπούλου. Στην παράσταση που ανεβάζει στον θεατρικό χώρο Κάμιρος (από 14/2) επιχειρεί μια ανατομία της εμμονής με την ευτυχία, φωτίζοντας τον φόβο, τη θνητότητα και την ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη μοιράζεται τη δική της οπτική πάνω στο έργο και τις υπαρξιακές του αγωνίες.

Βράχος
© Stelios Papardelas

"Λίγα έχουν μείνει να ειπωθούν, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί ανακούφιση". Κάτι τέτοιο γράφει, σε ελεύθερη μετάφραση, ο Samuel Beckett στο Ohio Impromptu. Σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη των παραστάσεων, αυτή η φράση στριφογυρνάει συνεχώς στο μυαλό μου και έχω την αίσθηση ότι ίσως τελικά ο "Βράχος" να μην είναι κάτι περισσότερο από μια τέτοια προσπάθεια. Δεν ξέρω ακριβώς τι σκεφτόμουν όταν αποφάσιζα να γράψω για πρώτη φορά. Ήταν μάλλον περισσότερο μια επιθυμία να βουτήξω στο κενό χωρίς προστατευτικά, χωρίς την ασφάλεια ενός σημαντικού κειμένου, μιας καλλιτεχνικής αξίας που προϋπήρχε και με την οποία θα συνομιλούσα σκηνοθετώντας. Κι ίσως -πιο πολύ από όλα- να ήταν και μια μετατραυματική αντίδρασή μου στο πώς με ισοπέδωσαν και με ταπείνωσαν πολύ πρόσφατα οι "καλές προθέσεις", οι "μεγάλες ιδέες" και η "θετική σκέψη". Αναρωτιόμουν πραγματικά πώς μπορεί το "καλό" να κάνει τόσο κακό. Είχα φτάσει στο σημείο να μην πιστεύω πια στα μάτια μου, στην αντιληπτική μου ικανότητα. Και τη στιγμή ακριβώς που όλα όσα υποτίθεται πως έχουν νόημα στη ζωή, έχασαν το νόημα τους, ξεκίνησα να γράφω. "Έπρεπε να φανταστώ" αυτό που δεν υπήρχε. Έπρεπε να καλύψω το παράλογο κενό ενός αδιανόητα λογικού κόσμου.

Βράχος
© Stelios Papardelas

Εμένα είδα πρώτα στο μύθο του Σίσυφου, σε αυτόν τον αέναο κόπο του Βράχου. Τον δικό μου Βράχο θέλησα να ερωτευτώ παράφορα. Και μετά άνοιξε μια πόρτα κι από μέσα της πέρασαν πρώτοι όσοι έχω αγαπήσει άνευ όρων, όσοι μου κρατούν έως σήμερα το χέρι, οι πιο λατρεμένοι και ασυγχώρητα απόντες νεκροί μου, όσοι με αδίκησαν χωρίς να το θέλουν, όσοι είμαστε φτιαγμένοι από άλλα υλικά, αλλά κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν ακόμα κι όταν είναι η χειρότερη εκδοχή του εαυτού τους, η σκληρότητα του κόσμου και η παντελής έλλειψη νοήματος, το τραχύ και θορυβώδες γέλιο ορισμένων στιγμών, η μουσική έτσι όπως κυλάει σαν υπόγειο ποτάμι σε αυτόν τον κόσμο έξω και πέρα από τις λέξεις, ένα καφενείο που έχω για καταφύγιο μαζί με τους θαμώνες του, το οριστικό μου διαζύγιο με την χωρική αντίληψη του Χρόνου, η πόλη που μεγάλωσα και εξακολουθώ να ζω, το  συγκράτητο κλάμα και ο αλλόκοτος χορός ενός σύμπαντος, που όπως γραφεί ο Καμύ, "κυκλοφορεί αδέσποτο".

Βράχος
© Stelios Papardelas

Δεν έχουν μείνει επομένως και πολλά να ειπωθούν: ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, γνωρίζει πια πολύ καλά -κι όταν δεν το παραδέχεται- ότι ο κόσμος μετατοπίζεται πολύ αργά αλλά όταν είναι να γκρεμιστεί, το κάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και εξαιτίας αυτής τη γνώση, κάθε άνθρωπος είναι ένας Σίσυφος. Κι ίσως το μόνο που μένει, το μόνο που απομένει είναι η ποίηση, η ακατέργαστη, που απλώνει το χέρι της και σέρνει πρώτη αυτόν  τον αδέσποτο και ομαδικό χορό του σύμπαντος. Ίσως το μόνο που απομένει να είναι αυτή η προσπάθεια να ανακουφιστεί το σώμα της ανθρωπότητας από το ασταμάτητο κουβάλημα.

Βράχος
© Stelios Papardelas

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Βράχος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Το εμβληματικό βιβλίο του Αλμπέρ Καμί «Ο μύθος του Σίσυφου» και ο δίσκος-ορόσημο των Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνας Νικολακοπούλου «Ανθρώπων Έργα» ενέπνευσαν το πρώτο θεατρικό έργο της δημιουργού για την διακαή αναζήτηση της ευτυχίας στη σύγχρονη εποχή, το φόβο και τη συνείδηση του θανάτου. Ένα καφενείο, δύο αδέρφια με υπερφυσικές δυνάμεις, η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, μια τραγουδίστρια που δεν φοβάται την ευτυχία, μια ηλικιωμένη που της έχει λείψει να χορέψει, και η ανησυχητική αίσθηση ότι μπορεί να γινόμαστε μάρτυρες των τελευταίων ωρών ενός καταδικασμένου κόσμου, συνθέτουν τη λυπημένη κωμωδία για όσους αναρωτιούνται για τη δυστυχισμένη ευτυχία ή την ευτυχισμένη δυστυχία τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).

Για την Kat Valastur, ο χορός είναι μια πράξη ελευθερίας και επαναπροσδιορισμού

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Kat Valastur μιλά για το έργο της "Dive into You", τη συμμετοχή της στο 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την πορεία της στο εξωτερικό, τη σχέση σώματος-χώρου και τους καλλιτέχνες που την εμπνέουν.

Οι κορυφαίοι χορευτές του κόσμου έρχονται στο Ηρώδειο

Το φθινόπωρο θα δούμε το μεγαλύτερο γκαλά μπαλέτου της χρονιάς για να αποχαιρετήσουμε το ρωμαϊκό ωδείο για τα τρία επόμενα χρόνια.