
"Χειμαρρώδες και από σκηνικής άποψης άκρως λειτουργικό, όπως αποδεικνύεται, το έργο της Κικής Μαυρίδου ευτυχεί σε μία εξίσου θερμή απόδοση, που υπογράφει σκηνοθετικά ο Βαγγέλης Λάσκαρης και ερμηνεύει η Ράνια Σχίζα. Η ηθοποιός, σε μία πραγματικά σπουδαία στιγμή, δίνει σάρκα και οστά σε μια γυναίκα που πάλεψε να ξεφύγει από τις νόρμες της εποχής, που ήταν θύμα και θύτης, που διεκδίκησε την ελευθερία και την ανεξαρτησία της με πολύ βαρύ αντίτιμο. Η ερμηνεία της είναι καθηλωτική” υπογραμμίζει στην κριτική της η Τώνια Καράογλου (Αθηνόραμα) για την παράσταση "Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή". Είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project "Ο Γιος μου... ". Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών, ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη.

Το έργο βασίζεται στη ζωή της Έλλης Ζάχου Ταχτσή, μητέρας του σπουδαίου συγγραφέα Κώστα Ταχτσή. Μέσα από συγκλονιστικές αφηγήσεις, που μεταφέρει στο κοινό η σπουδαία ερμηνεύτρια Ράνια Σχίζα, το κείμενο φέρνει στο φως την έντονη προσωπικότητα της Έλλης, μια γυναίκα δυναμική, γεμάτη πάθη και αντιφάσεις, που βίωσε τη φτώχεια, τη μοναξιά και τον αγώνα για επιβίωση, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του γιου της.
Η παράσταση αποτελεί μια βαθιά εξερεύνηση της μητρότητας, της γυναικείας ψυχής, αλλά και της σχέσης ανάμεσα στη μάνα και το παιδί. Με φόντο την Ελλάδα μιας άλλης εποχής, το έργο αναδεικνύει τις δυσκολίες, τις θυσίες και τις συναισθηματικές συγκρούσεις που έζησε η πρωταγωνίστρια. Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή έως τις 13 Απριλίου.
Η Ράνια Σχίζα θα πρωταγωνιστήσει μαζί με τους Ιωσήφ Πολυζωΐδη, Φώτη Λαζάρου, Έλενα Τυρέα και στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό του Καταλανού συγγραφέα Σέρτζι Πομπερμάγιερ, "New Order", όπου ανιχνεύονται τα θολά όρια μεταξύ δικαιοσύνης και αυτοδικίας. Πρόκειται για ένα κοινωνικοπολιτικό θρίλερ και στο Εν Αθήναις θ’ ανεβαίνει σε μια σκληρή, ρεαλιστική παράσταση, σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη. Ήρωες είναι τρεις άνθρωποι "της διπλανής πόρτας", που απαγάγουν τη διευθύντρια μιας τράπεζας (και πρώην υπουργό Εργασίας) με την απαίτηση να σταματήσει τις κατασχέσεις κατοικιών και τις εξώσεις.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή
Το έργο της Κικής Μαυρίδου, ορμώμενο από το φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου…», δίνει φωνή στη μητέρα του σπουδαίου λογοτέχνη της μεταπολεμικής γενιάς, Κώστα Ταχτσή, μέσα από την αξιομνημόνευτη ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα για την οποία βραβεύτηκε. Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή υπήρξε μια ανυπότακτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε η ίδια πιο σκληρή από αυτήν. Η «Μάνα αυτουνού», προσφώνηση απαξιωτική, ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα, αποτελεί ένα από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Το έργο πέρα από μια καταγραφή είναι κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι», το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα την ελληνίδα μάνα και γυναίκα και τα κρυμμένα μυστικά που κρατά καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής της.