
Σε μια ιδέα της Φένιας Παπαδόδημα βασίζεται η παράσταση "Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης” που θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μπέλλος στις 9 Δεκεμβρίου. Η πολυσχιδής καλλιτέχνιδα που συνδυάζει τις ιδιότητες της ηθοποιού, μουσικού, σκηνοθέτιδας και συγγραφέα ενσωματώνει για μια ακόμα φορά τη μουσική, το θέατρο, και τις εικαστικές τέχνες στο έργο της, δημιουργώντας πολυδιάστατες εμπειρίες για το κοινό. Στην παράσταση "Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης" βασισμένη στο αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για παράδειγμα, συνδυάζει μουσικές από τη βυζαντινή παράδοση, την τζαζ και άλλες σύγχρονες επιρροές, ενώ εμπλουτίζει το σκηνικό με visuals και ζωγραφικά στοιχεία. Η ίδια πρωταγωνιστεί και παίζει πιάνο.

Το έργο πραγματεύεται διαχρονικά θέματα, όπως η κοινωνική απομόνωση, η πολιτισμική διαφορετικότητα και η ενσυναίσθηση προς τους περιθωριοποιημένους. Ο πρωταγωνιστής, ένας ξένος δερβίσης, περιπλανιέται στα σοκάκια της Αθήνας το 1896, αναδεικνύοντας τη μοναξιά και τη διαχρονική αναζήτηση νοήματος.
Στο πλευρό της Φένιας Παπαδόδημα, δύο μουσικοί, ο Γιώργος Παλαμιώτης στο μπάσο και ο Παναγιώτης Κωστόπουλος στα τύμπανα, ερμηνεύουν τη μουσική και το κείμενο μέσα από το πρίσμα του δικού τους προσωπικού ήχου, αλλά και εστιάζοντας στα προσωπικά
τους βιώματα ως "ξένοι" σε μεγάλες μητροπόλεις της Δύσης. Ένα πλήθος από ήχους, εικόνες και εμβόλιμα κείμενα δημιουργούν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο, ένα dream sequence συνειρμών μέσα στο οποίο κινείται ο Δερβίσης του Παπαδιαμάντη.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Ο ξεπεσμένος δερβίσης
Το αριστουργηματικό αφήγημα για την κοινωνική απομόνωση και την πολιτισμική διαφορετικότητα εμποτίζεται με μουσική και τραγούδια, έναν παράλληλο μουσικό κόσμο εμπνευσμένο από τα προσωπικά βιώματα των ερμηνευτών και ψηφιακή ζωγραφική του Γ. Κόρδη. Ο αινιγματικός ήρωας του «Ξεπεσμένου Δερβίση» τριγυρίζει σαν αερικό στα σοκάκια της Ακρόπολης το φθινόπωρο του 1896, πίνοντας καμιά φορά τη μαστίχα του στο καφενείο «έμπροσθεν του Θησείου», αν κάποιος τον κεράσει. «Άστεγος, ανέστιος, φερέοικος, διωγμένος, εξωρισμένος», ο Δερβίσης είναι ο διαχρονικός ξένος. Κεντρικό σκηνικό της αφήγησης, το βουητό των θαμώνων που μπαινοβγαίνουν στο καφενείο μέχρι που αυτό κλείνει όταν έρχεται «η πεπρωμένη νυξ». Αυτή την κρύα και μοιραία νύχτα ο δερβίσης θα βρεθεί ολομόναχος στον δρόμο, μετά την αστυνομική διαταγή να κλείσει το καφενείο. Μην έχοντας που να κοιμηθεί, κατεβαίνει στην τότε ακόμα υπό κατασκευή σήραγγα του Θησείου.