Η Μάνη μέσα από τη γυναικεία ματιά της Φένιας Παπαδόδημα

Η παράσταση-κάθαρση για τη μυθική χώρα των Νυκλιάνων και την παράδοση της Μάνης, που αντλεί και από αληθινές αφηγήσεις, πραγματεύεται την αδυναμία αλλά και τη δύναμη της Μανιάτισσας γυναίκας, στο πλαίσιο του προγράμματος «'Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Φένια Παπαδόδημα

Η Φένια Παπαδόδημα μάς επιφυλλάσσει ένα ξεχωριστό ταξίδι στο Μουσείο του οχυρού συγκροτήματος των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην Παλιά Καρδαμύλη στο πλαίσιο του προγράμματος "'Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού. Η πολυσχιδής καλλιτέχνιδα, ηθοποιός με σπουδαία πορεία και στη Γαλλία, σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, δημιουργός του ElaiΩnas Festival, μουσικός και ερμηνεύτρια, υπογράφει το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τη μουσική στη νέα θεατρική παράσταση μουσικού θεάτρου με τίτλο "Νυκλιάνοι" που παρουσιάζεται την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Αυγούστου

Στο οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων -μνημείο που μαρτυρεί την ιστορία των τελευταίων Παλαιολόγων που μετονομάστηκαν Μούρτζινοι - Τρουπάκηδες επειδή κρυβόντουσαν μέσα σε τρύπες για να γλιτώσουν από τους Τούρκους- η Φένια Παπαδόδημα επιχειρεί μία αναδρομή στο παρελθόν του μνημείου, της Μάνης και της Μέσα Μάνης, μέσα από το πρίσμα μιας γυναικείας ματιάς. Ερμηνεύει η ίδια μαζί με τους Γιώργο Παλαμιώτη, Κώστα Μπαλταζάνη, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Θωμά Μελετέα, Παναγιώτη Κωστόπουλο.

Φένια Παπαδόδημα

Ακολουθώντας τα χνάρια του Άγγλου συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ, που περπάτησε από την Καρδαμύλη μέχρι τη Μέσα Μάνη και οδηγό το βιβλίο του "Μάνη" αλλά και αληθινές αφηγήσεις γυναικών, η Φένια Παπαδόδημα διαγράφει και η ίδια το προσωπικό της ταξίδι, σαν γυναίκα και απόγονος μιας οικογένειας Νυκλιάνων της Μέσα Μάνης. Η παράσταση πραγματεύεται την αδυναμία αλλά και τη δύναμη της Μανιάτισσας γυναίκας. Την κραυγή και το νανούρισμα της. Την τραγικότητα και την υπέρβαση της.

Οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις της Φένιας Παπαδόδημα, τα ηχητικά περιβάλλοντα του Γιώργου Παλαμιώτη, οι αυτοσχεδιασμοί των κορυφαίων μουσικών (Γιώργος Παλαμιώτης - μπάσο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος - τρομπέτα, Θωμάς Μελετέας - ούτι, Κώστας Μπαλταζάνης - κιθάρα, Παναγιώτης Κωστόπουλος - τύμπανα) καθώς και οι ζωγραφισμένες πάνω σε πέτρες προσωπογραφίες του Γιώργου Κόρδη, που προβάλλονται στους τοίχους του πύργου, οδηγούν τη δραματουργία μέσα από ιστορικά, μυθολογικά αλλά και προσωπικά δεδομένα. Το ταξίδι θα καταλήξει στην Πύλη του Άδη, σε χρόνο μετέωρο μεταξύ ζωής και θανάτου. 

Μουσείο του οχυρού συγκροτήματος των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην Παλιά Καρδαμύλη
Μουσείο του οχυρού συγκροτήματος των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην Παλιά Καρδαμύλη

Με τα λόγια της Φένιας Παπαδόδημα

"Η  μουσική παράσταση "Νυκλιάνοι" γεννήθηκε λόγω της ιδιαίτερης σχέσης μου με τη Μάνη. Κατάγομαι από τα Μουντανίστικα και το Μάραθο της Λακωνίας. Τη χώρα των Νυκλιάνων. Ένα είδος στρατιωτικής γαιοκτημονικής αριστοκρατίας, παρόμοιο με τους Ιάπωνες σαμουράι, είχαν διαμορφώσει μέσα στους αιώνες, μία σκληρή πατριαρχική κοινωνία.

Από της γυναίκες της οικογένειας μου άκουγα ιστορίες για βεντέτες, παραμύθια με φαντάσματα, παραδόσεις όπου ο θάνατος είναι διαρκώς παρών. Το τέλος του χρόνου μέσα στον κόσμο και η αρχή ενός μετά- χρόνου, λειτουργούσε μέσα μου σαν μαγνήτης, όπως και το πλανητικό τοπίο της Μάνης, "ιδανική κατοικία για δράκους".

Φένια Παπαδόδημα

"Από μικρό παιδί έβλεπα με μεγάλο θαυμασμό τις Μανιάτισσες στο πρόσωπο της γιαγιάς μου Φωτεινής και της προγιαγιάς μου Καλλιόπης. Οι γυναίκες αυτές έζησαν ηρωικά, σε μία κοινωνία σκληρή, με το στραγγάλισμα κάθε προσωπικής τους θέλησης".

"Από μικρό παιδί έβλεπα με μεγάλο θαυμασμό τις Μανιάτισσες στο πρόσωπο της γιαγιάς μου Φωτεινής και της προγιαγιάς μου Καλλιόπης. Οι γυναίκες αυτές έζησαν ηρωικά, σε μία κοινωνία σκληρή, στρατιωτική και πατριαρχική, με την αγωνία, την απώλεια, το στραγγάλισμα κάθε προσωπικής τους θέλησης. Μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τα σπούδασαν, περνώντας κυριολεκτικά μέσα από τη φωτιά, σαν να μην έγινε τίποτα. Ή σχεδόν. Ήρωες όμως ήταν αναγκαστικά και οι άντρες. Το να γεννιέσαι μέσα τ’ αγκάθια και τις πέτρες και να φτάνεις να σπουδάζεις φιλολογία στην Ευρώπη, στις αρχές του 20ου αιώνα, να γίνεσαι ακαδημαϊκός, όπως κατάφερε ο Ι. Σταματάκος, παππούς μου, δεν το λες και απλό πράγμα. Πόσα ακόμη τέτοια παραδείγματα…

Νυκλιάνοι

Μία επιγραφή σ’ ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στα Μουντανίστικα τα λέει όλα: "Ή τρεις επιστήμονες ή τρεις τάφοι". Ήρωες ή τάφοι. Οι προσωπογραφίες του Γιώργου Κόρδη, στην παράσταση, εκφράζουν μοναδικά τα συναισθήματα αυτών των "ηρώων".

Το οδοιπορικό  "Μάνη" του Πάτρικ Λι Φέρμορ σκιαγραφεί το μυθικό τοπίο των Νυκλιάνων μέσα στους αιώνες. Οι προσωπικές μου μνήμες, τα μανιάτικα μοιρολόγια, οι αρχαίοι μύθοι, η Πύλη του Άδη στο Ταίναρο, συνδέονται και με τη "Νέκυια" του Ομήρου. Μουσική παράσταση που έχω ανεβάσει παλιότερα, της οποίας τα τοπία επανέρχονται, γιατί ανήκουν στο μεταφυσικό χωροχρόνο της Μάνης. Ο πύργος των Μούρτζινων είναι ο ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσει αυτό το μουσικό ταξίδι  στα βάθη των αιώνων. Το βλέπω σαν κάθαρση”.

Νυκλιάνοι

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού | Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr | Ώρα έναρξης: 9.15 μ.μ. | Διάρκεια: 70’

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Συζήτηση με αφορμή "Τα κύματα" της Βιρτζίνια Γουλφ

Αρχές Μαϊου, μετά την παράσταση που σκηνοθέτησε ο Ένκε Φεζολλάρι στο Θέατρο Noūs, σημαντικοί ομιλητές αναλύουν το ρευστό σύμπαν της Γουλφ. Μια συνάντηση θεάτρου και ψυχανάλυσης για την ανθρώπινη ταυτότητα, με ειδική τιμή εισιτηρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2026

Τι είναι το "Black Dot" της Όλγας Γερογιαννάκη;

Η Όλγα Γερογιαννάκη παρουσιάζει μια τελετουργική έρευνα ανάμεσα στο φως και τη σκιά, όπου η κίνηση ενώνει ιστορίες, μνήμες και ανθρώπινα αποτυπώματα.

Οι πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (1 & 2/05)

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία 1 και 2 Μαϊου και ξεχωρίζουν.

Το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου γίνεται φέτος οικουμενική σκηνή: Το πρόγραμμα για το 2026

Φιλοξενεί επτά εμβληματικές παραστάσεις: Από το ρεμπέτικο και τη σύγχρονη περφόρμανς έως τη χορωδιακή κραυγή της Ουκρανίας, η τέχνη ανασκάπτει το παρελθόν για να φωτίσει το σήμερα.

Εννιά χρόνια επιτυχίας για την "Κυρά της Ρω"

Η επιτυχία της "Κυράς της Ρω" σφραγίζει εννέα χρόνια συγκίνησης. Μια παράσταση-σταθμός, που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, επιστρέφει για τελευταία φορά, τιμώντας τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και την ιστορική μνήμη μιας ολόκληρης πατρίδας.

Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την "Ιεροτελεστία" του Κώστα Τσιούκα

Η αναμέτρηση του χορογράφου Κώστα Τσιούκα με την εμβληματική "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" μοιάζει με ένα ξεσηκωτικό κάλεσμα αναγέννησης. Πριν δούμε την παράσταση στη σκηνή του Σφενδόνη (από 10 Μαϊου) μοιράζεται μαζί μας τα τρία βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα αυτής της παράστασης.

Γνωρίζουμε καλύτερα τον ηθοποιό Δημήτρη Τσιγκριμάνη

Ο ταλαντούχος ηθοποιός επισφραγίζει μία επιτυχημένη σεζόν με την ερμηνεία του στην παράσταση "Barrymore: ο άνθρωπος πίσω από το θρύλο" (Άνεσις, από 30/4) δίπλα στον Δημήτρη Καταλειφό.