"Τι είναι η σκηνογραφία σήμερα;": Μια ενδιαφέρουσα σειρά συζητήσεων για τις παραστατικές τέχνες

Γαλλικό Ινστιτούτο και Ινστιτούτο Γκαίτε συνεργάζονται για το δημόσιο πρόγραμμα του πρότζεκτ «Engaged Scenography».

Engaged Scenography

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ "Engaged Scenography" (Ενεργή Σκηνογραφία) το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Γκαίτε, παράλληλα με τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που απευθύνονται σε εγχώριους επαγγελματίες που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, παρουσιάζουν στις 27 Ιουνίου ένα δημόσιο πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων, στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Tο πρόγραμμα "Engaged Scenography" εστιάζει στη σκηνογραφία στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Στόχος του είναι η συγκρότηση μιας πλατφόρμας ανταλλαγών, πειραματισμού, δημιουργίας και δικτύωσης μεταξύ επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο διευρυμένο πεδίο της σκηνογραφίας. Εγχώριοι και διεθνείς καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από διαφορετικούς κλάδους συμμετέχουν σε μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σύγχρονη πρακτική και θεωρία της σκηνογραφίας. Με επίκεντρο θέματα οικολογίας και ταυτότητας, το πρότζεκτ περιλαμβάνει εργαστήρια, συναντήσεις και έρευνα πεδίου για επαγγελματίες, καθώς και ένα πρόγραμμα ομιλιών και επιτελεστικών δράσεων ανοιχτών προς το ευρύ κοινό, πυροδοτώντας συζητήσεις και προβληματισμούς για την πορεία προς έναν νέο κόσμο.

Το πρόγραμμα με τίτλο "Τι είναι η σκηνογραφία σήμερα;" φιλοδοξεί να διερευνήσει πρόσφατες προσεγγίσεις στη σκηνογραφία. Περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τους Samuel Valensi, Αντώνη Βολανάκη και Ralph Zeger (Szenografie-Bund), όπως και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή του Σωτήρη Μελανού, του Γιώργου Σαπουντζή, του Mario Banushi και της Nadia Beugré. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δέσποινα Ζευκιλή.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δημόσιες παρουσιάσεις – περφόρμανς των εργαστηρίων των Nadia Beugré, Γιώργου Σαπουντζή και Νεφέλης Παπαδημούλη, στις οποίες θα συμμετέχουν οι επαγγελματίες που παρακολούθησαν τα συγκεκριμένα εργαστήρια.

Δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 27 Ιουνίου, 5.30 μ.μ.
Samuel Valensi
Ομιλία: Πώς οι μυθοπλασίες αλλάζουν τον κόσμο"
Σε μια περίοδο οικολογικής, τεχνικής και πολιτικής κρίσης, οι καλλιτέχνες, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν. Μπορούν να βοηθήσουν τους πολιτικούς; Είναι αυτός ο ρόλος τους; Υπάρχει άραγε καλύτερος συνομιλητής από έναν καλλιτέχνη για να φανταστούμε το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα; Αντλώντας από τη λαϊκή μας κουλτούρα και διερευνώντας τον ρόλο των ιστοριών και των καλλιτεχνών στις κοινωνικές μεταβολές, αυτά είναι τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

Γλώσσα: γαλλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά και στα αγγλικά

Αντώνης Βολανάκης
Ομιλία: "Σύνθεση χώρου και κοινωνική ύφανση"
Η παρουσίαση του Αντώνη Βολανάκη εστιάζει στη διευρυμένη σκηνογραφία που βασίζεται στις τοπικές κοινότητες, προβάλλοντας ένα από τα έργα του με κοινωνική συμμετοχή. Το συγκεκριμένο έργο, με τίτλο Χάριτες ζυμώνουν, καμιά δεν είναι ξένη: κοινωνική γλυπτική στη δημόσια σφαίρα, δημιούργησε μια πλατφόρμα ώστε μια ομάδα από γυναίκες διαφορετικών γενεών να ζυμώσουν ψωμί, να ανταλλάξουν γνώσεις και να μοιραστούν ευφάνταστες προοπτικές για την πόλη τους.

Γλώσσα: ελληνικά, με διερμηνεία στα αγγλικά και στα γαλλικά

Ralph Zeger (Szenographie Bund)
Ομιλία: "Βιωσιμότητα στον σχεδιασμό σκηνικών"
Η εισήγηση θα προσφέρει μια εισαγωγή στον σχεδιασμό και την παραγωγή βιώσιμων σκηνικών. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε δύο κομβικά σημεία: τη γνώση των υλικών και την κυκλική σκέψη. Η θεωρητική ανάλυση και η παρουσίαση παραδειγμάτων βέλτιστων πρακτικών θα βοηθήσουν στη συνολική επεξήγηση του θέματος.

Γλώσσα: αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά και στα γαλλικά

Στρογγυλή τράπεζα: "Τι είναι η σκηνογραφία σήμερα;"
Οι καλλιτέχνες Mario Banusi, Nadia Beugré, Σωτήρης Μελανός και Γιώργος Σαπουντζής θα ανταλλάξουν σχετικά με την προσέγγισή τους στη σκηνογραφία, καθώς και για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν.

Συντονίζει η Δέσποινα Ζευκιλή, Κριτικός τέχνης, Διευθύντρια Αθηνόραμα.

Γλώσσα: αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Πρόγραμμα | Δημόσιες παρουσιάσεις | Περφόρμανς

Σάββατο 29 Ιουνίου, 8-9 μ.μ.
Nadia Beugré – Quartiers Libres
Κέντρο τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας, Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 3 Ιουλίου, 8 μ.μ.
Γιώργος Σαπουντζής – Urban Longing
Κέντρο Μελέτης Χορού Ι & Ρ. Ντάνκαν, Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 5 Ιουλίου, 8.30 μ.μ.
Νεφέλη Παπαδημούλη – Partial Stars, Transposed Cartographies
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Ταράτσα, Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Στο τσακ!" της Δήμητρας Παπαδοπούλου – Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει

Η ανατρεπτική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Στο τσακ!" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης και υπόσχεται γέλιο μέχρι δακρύων, μέσα από παρεξηγήσεις, σύγχρονες σχέσεις και... εκπλήξεις στο τσακ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία

Έχοντας ήδη επισκεφτεί κάποια θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η κατά Τερζόπουλο "Ορέστεια" συνεχίζει να περιοδεύει με τελευταίο σταθμό το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: Ένα θερινό σινεμά γεννιέται στο Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ είναι μια κυψέλη πολιτισμού που δεν σταματά να ονειρεύεται και να μοιράζεται ιδέες και εμπειρίες. Φέτος, μετατρέπει την αυλή του σε θερινό σινεμά, προσκαλώντας μας σε βραδιές ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, κάτω απ’ τον πλάτανο.

"Ιφιγένεια / Βορά": Από τον βωμό της Αυλίδας, στη σκηνή της Πειραιώς

"Ήρθα εδώ, να δω τη θάλασσα, να διαλογιστώ, ν’ αλλάξω. Πάντα μπορείς να ξαναρχίζεις…". Με αυτή τη φράση ξεκινά το ταξίδι της Ιφιγένειας, όχι στην Αυλίδα αυτή τη φορά, αλλά στην Πειραιώς 260, μέσα από τον θεατρικό μονόλογο "Ιφιγένεια / Βορά", σε κείμενο της Βίβιαν Στεργίου και σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

"ζ-η-θ, ο Ξένος": Η Κλέλια Ανδριολάτου διασχίζει την Οδύσσεια του Μαρμαρινού

Στην παράσταση "ζ-η-θ, ο Ξένος" του Μιχαήλ Μαρμαρινού, η Κλέλια Ανδριολάτου συμμετέχει σε έναν πολυμελή θίασο και μιλά για τη δύναμη της ομάδας, την έννοια του "ξένου" και τη βιωματική αφήγηση της Οδύσσειας, λίγο πριν δούμε την παράσταση στην Επίδαυρο (11 & 12/7).

Για την Kat Valastur, ο χορός είναι μια πράξη ελευθερίας και επαναπροσδιορισμού

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Kat Valastur μιλά για το έργο της "Dive into You", τη συμμετοχή της στο 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την πορεία της στο εξωτερικό, τη σχέση σώματος-χώρου και τους καλλιτέχνες που την εμπνέουν.

Οι κορυφαίοι χορευτές του κόσμου έρχονται στο Ηρώδειο

Το φθινόπωρο θα δούμε το μεγαλύτερο γκαλά μπαλέτου της χρονιάς για να αποχαιρετήσουμε το ρωμαϊκό ωδείο για τα τρία επόμενα χρόνια.