Πρεμιέρες: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας (8-14/2)

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 8 έως 14 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Η προξενήτρα Εθνικό ©Patroklos Skafidas

"Η προξενήτρα"

Τη σπαρταριστή κωμωδία για τον έρωτα, το χρήμα και την ευτυχία του Θόρντον Ουάιλντερ σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος με ένα λαμπερό θίασο: Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Σίμος Κακάλας, Ράνια Οικονομίδου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιάννης Σαμψαλάκης, Πάνος Παπαδόπουλος, Φώτης Στρατηγός, Θανάσης Δήμου κ.ά. Κεντρικό πρόσωπο, η δαιμόνια Ντόλι Λεβί. (Εθνικό Θέατρο Rex, από 14/2)

A.K.A.
© Patroklos Skafidas

"Α.Κ.Α. (Also Known As)"

Τον έφηβο Κάρλος που ψάχνει τον εαυτό του ερμηνεύει ο Μιχάλης Πανάδης στον πολυβραβευμένο εκρηκτικό μονόλογο του Ντάνιελ Μέγιερ, που σκηνοθετεί η Μαριτίνα Πάσσαρη για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θέμα του, η γενιά του WhatsApp και ο κοινωνικός ρατσισμός. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 12/2)

Burn this
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Burn this"

Η Νάντια Κοντογεώργη σκηνοθετεί για πρώτη φορά, καθοδηγώντας τους Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Κίμωνα Κουρή, Ιβάν Σβιτάιλο, Μάριο Σαραντίδη, στο βραβευμένο με Πούλιτζερ και αγαπημένο του Μπρόντγουεϊ έργο του Λάνφορντ Γουίλσον για τον έρωτα, την απώλεια, την ομοφοβία και την ανθρώπινη επαφή. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 14/2)

Spa-σε κατάρα

"Spa-σε κατάρα"

Μια σουρεαλιστική κωμωδία για το κυνήγι της ευτυχίας σκηνοθετούν οι Λάζαρος Βαρτάνης και Στέφανος Παπατρέχας (σε κείμενο του δεύτερου) με φόντο το πολυτελές κέντρο ευεξίας Isaris Spa για την "αποτοξίνωση απ’ όσα μας εμποδίζουν από την ευτυχία". Παίζουν οι ίδιοι, μαζί με τους Κ. Ελματζίογλου, Κ. Κλαψινού, Σ. Μπατσή. (Μικρό Άνεσις, από 12/2)

Ο φίλος μου ο Χίτλερ
Τάσος Καυκάς©

"Ο φίλος μου ο Χίτλερ"

Με αφορμή τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, τη μαζική εκκαθάριση από τον Χίτλερ των εσωτερικών του εχθρών, το έργο του σπουδαίου Ιάπωνα Γιούκιο Μίσιμα, ο οποίος προτάθηκε για Νόμπελ, μιλά για την ανθρωπότητα που δεν μαθαίνει ποτέ από τα λάθη της. Σκηνοθετεί η Βικτώρια Τσεκμάκ. (Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, από 8/2)

Σεργκέι Ραχμάνινοφ - Αναστασία Ρομανόφ

"Σεργκέι Ραχμάνινοφ - Αναστασία Ρομανόφ"

Στο νέο μουσικοθεατρικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη "συναντιούνται" δύο ιδιαίτερες φυσιογνωμίες: ένας σπουδαίος συνθέτης και μια μυστηριώδης δούκισσα. Μαζί με τη Μαυρογιάννη ερμηνεύει η Ανδρομάχη Δαυλού. Στο πιάνο ο Άρης Γραικούσης και στο τραγούδι η σοπράνο Κάτια Πάσχου. (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, 8/2)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η προξενήτρα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 150 '

Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη του 19ου αρχίζει με οδηγό τη δαιμόνια προξενήτρα Ντόλυ Λεβί, η οποία θα αναλάβει με ενθουσιασμό να βρει την ιδανική σύζυγο στον πλούσιο αλλά δύστροπο χήρο Οράτιο. Ταυτόχρονα, η Ντόλυ θα βοηθήσει την ανιψιά του Οράτιου Ερμενεγάρδη, να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της και θα μηχανορραφήσει προκειμένου όλοι και όλες βρουν το ιδανικό τους ταίρι ή τουλάχιστον κάποιον που μπορεί να διαλύσει τη μοναξιά τους. Στην απολαυστική αυτή φάρσα για το χρήμα και τον έρωτα όλοι και όλες αναζητούν διακαώς την περιπέτεια και την εφικτή ευτυχία. Για να την κατακτήσουν όμως θα πρέπει να περάσουν από μια σειρά κωμικοτραγικών εμποδίων: να κρυφτούν, να μεταμφιεστούν, να συνωμοτήσουν, να αντιμετωπίσουν απρόσμενες καταστάσεις που σε όλες έχει βάλει το χεράκι της η τετραπέρατη Ντόλυ.

Σεργκέι Ραχμάνινοφ - Αναστασία Ρομανόφ

  • Θεατρικό Αναλόγιο
  • Διάρκεια: 80 '

Το μουσικοθεατρικό αναλόγιο παρουσιάζεται με αφορμή τα 250 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου συνθέτη, πιανίστα, αρχιμουσικού Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Τι κοινό υπάρχει μεταξύ του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και της Αναστασίας Ρομανόφ; Ένα από τα μεγάλα μυστήρια του 20ου αιώνα. Η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας η οποία θεωρείται ότι δολοφονήθηκε αλλά οι φήμες την θέλουν ζωντανή έξω από τη χώρα της, ψάχνει να βρει την αλήθεια της και προσπαθεί να πείσει για την καταγωγή της. Ο μεγάλος συνθέτης Σεργκέι Ραχμάνινοφ εγκαταλείπει τη Ρωσία γιατί σημαντικά διεθνή γεγονότα κάνουν την ζωή του περίπλοκη και τον ωθούν έξω από τη χώρα του. Η αδιάκοπη θέληση να συνθέσει μουσική είναι μια εσωτερική παρότρυνση για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Η μουσική είναι η έκφραση της προσωπικότητάς του. Ο Ραχμάνινοφ δημιουργεί ήχους, μελωδίες και η Αναστασία εξομολογείται στην ψυχίατρο τους φόβους της προσπαθώντας να λύσει τον γρίφο της ζωής της.

Ο φίλος μου ο Χίτλερ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Στην επιφάνεια αυτού του πολυφωνικού έργου που αγγίζει ποικίλα θέματα είναι η ιστορία που προηγήθηκε της Νύχτας των Μεγάλων Μαχαιριών: το τριήμερο μαζικών δολοφονιών από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 1934 στη Γερμανία, όταν εκκαθαρίστηκε από τον Άντολφ Χίτλερ ολόκληρη η ηγεσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Sturmabteilung. Τότε, δολοφονήθηκαν επίσης άλλοι δεξιοί πολιτικοί που δεν είχαν σχέση με την SA, αλλά και διάφοροι αντίπαλοι του Χίτλερ. Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι τέσσερις ιστορικές προσωπικότητες (Άντολφ Χίτλερ, Ερνστ Ρεμ, Γκρέγκορ Στράσερ, Γκούσταφ Κρουπ) η καθεμιά από τις οποίες κάνει προσπάθειες να επιβιώσει τόσο από την πολιτική όσο και από την προσωπική κρίση.

Burn this

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η Άννα και ο Λάρρυ θρηνούν τον απροσδόκητο χαμό του φίλου και συγκατοίκου τους Ρόμπι, που σκοτώθηκε σε ναυτικό δυστύχημα με τον σύντροφό του. Η Άννα ανακαλύπτει στην κηδεία του πως η οικογένειά του δεν έχει ιδέα πως ο Ρόμπι ήταν ομοφυλόφιλος, ούτε βέβαια πως εργαζόταν σαν χορευτής. Στις δύσκολες στιγμές που ακολουθούν, αποδεικνύεται πως ο επί σειρά ετών σύντροφός της, Μπάρτον, επιτυχημένος σεναριογράφος του Χόλιγουντ, αποτυγχάνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μετά από λίγο, ο αδερφός του Ρόμπι, o Πέιλ, εισβάλει στο σπίτι, ανατρέποντας τα δεδομένα και δημιουργώντας νέες δυναμικές και συναισθήματα. Μια θυελλώδης σχέση ανάμεσα σ’ αυτόν και την Άννα γεννιέται, πέρα από τη ζώνη ασφαλείας και των δύο. Ένας έρωτας, στον οποίο και οι δύο αντιστέκονται σθεναρά, επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως δεν τον θέλουν.

Α.Κ.Α. (Also Known As)

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Κάρλος υιοθετημένος γιος αγνώστου προέλευσης, δεν είχε ποτέ πρόβλημα με την ταυτότητά του. Η ζωή του ήταν γεμάτη μουσική και φίλους και παιχνίδι έως ότου γνωρίζει στο διαδίκτυο και ερωτεύεται την Κλαούντια. Κι έτσι λόγω συνθηκών ανεξάρτητων από τη θέλησή του, τρίζουν τα θεμέλια και οι ρίζες του. Η ματιά των άλλων τον αναγκάζει να ξανασκεφτεί ποια είναι η “αληθινή” του ταυτότητα: μπορεί να μην είναι καθόλου αυτός που έχει αποφασίσει ο ίδιος να είναι. Ο Κάρλος προσγειώνεται απότομα στην κόλαση του κοινωνικού ρατσισμού. Το Α.Κ.Α. δεν είναι μόνο ένα έργο για τη γενιά του WhatsApp και του χιπ χοπ. Πίσω από τη σύγχρονη γλώσσα του, μια θεματική που θυμίζει Ρωμαίο και Ιουλιέτα εξελίσσεται σε ένα μοντέρνο, κοινωνικό και υπαρξιακό δράμα.

Spa-σε κατάρα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Πέντε πρόσωπα με διαφορετικές ζωές και στόχους, συναντιούνται στο Isaris Spa, ένα πολυτελές κέντρο ευεξίας, με σκοπό την «αποτοξίνωση από όσα μας εμποδίζουν από την ευτυχία». Όμως, μια θρυλική ινδιάνικη κατάρα ξεσπάει, εγκλωβίζοντας τους ήρωες στο Spa για άγνωστο χρονικό διάστημα. Μέσα από ανατροπές και παρεξηγήσεις, ανάμεσα σε μάσκες ομορφιάς, ασκήσεις ψυχικής ενδυνάμωσης, ανάμεσα σε Zumba και σε κλύσματα, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο καθαρό το τι ορίζει ο καθένας ως «ευτυχία». Το νέο έργο του Στέφανου Παπατρέχα, μέσα από κωμικές καταστάσεις, αλλά και υπαρξιακά ερωτήματα, μέσα από την αναζήτηση της ευτυχίας και τους διαφορετικούς ορισμούς που οι άνθρωποι δίνουν σε αυτήν, επιχειρεί να αντικατοπτρίσει τον σύγχρονο άνθρωπο και το ολοένα πιο επικίνδυνο βύθισμά του στις απαιτήσεις του σημερινού τρόπου ζωής.

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Μικρό Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.