"Φακντ-απ" είναι τα πράγματα στο Θέατρο Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου", με την Gen Z να παίρνει θέση επί σκηνής

Η πρωτότυπη νέα παράσταση σε κείμενο Τάσου Ιορδανίδη και σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα συνεχίζται για λίγες ακόμη παραστάσεις, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην γενιά των 20άρηδων και στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις ψυχικές ασθένειες.

Φακντ-απ © Alexandros Skourletis

Ο "Κεφάλας" (Διονύσης Παπανδρέου) και το "Βλήμα" (Αφροδίτη Λιάντου) είναι δύο νέοι της γενιάς Ζ που βρίσκονται έγκλειστοι σε μια κλινική αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων κάπου στο δυτικό κόσμο. Εκείνη λόγω της νευρικής ανορεξίας της κι εκείνος… Αυτό είναι κάτι που θα μάθετε μόνο εάν παρακολουθήσετε την παράσταση, αφού ο "Κεφάλας" αρνείται πεισματικά να το αποκαλύψει στο "Βλήμα" μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το αγόρι είχε όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Το κορίτσι τραγουδίστρια. Τελικά, η ζωή τα έφερε έτσι και είναι "φακντ απ". Είναι και οι δύο πολύ πληγωμένοι από τα οικογενειακά τους βιώματα, με τα όνειρά τους κατεστραμμένα από τις πράξεις των γονιών τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το αγόρι προσπαθεί να "σκηνοθετήσει" μία πιο υποφερτή πραγματικότητα για το κορίτσι που σιγά-σιγά θα αγαπήσει όλο και περισσότερο-παρόλο που εκείνη αρνείται να κατεβάσει την "κυνική" πανοπλία της. Δύο νέοι που προσπαθούν να ακουστούν σε έναν κόσμο που δεν τους ακούει. Στην προσπάθεια τους θα φτιάξουν μία δική τους πραγματικότητα για το τώρα και για το μετά. Για να γιατρέψουν αυτά που τους πονάνε.

Φακντ-απ
© Alexandros Skourletis

Όπως σχολιάζει και η κριτικός του "α", "πρόκειται για δύο διαφορετικές προσωπικότητες: εμμονικά, εκνευριστικά αισιόδοξος ο Κεφάλας, απότομη και αμυντική το Βλήμα. Το αγόρι φλερτάρει επισταμένα το κορίτσι, επιμένει πως σε μια άλλη ζωή ήταν ήδη ζευγάρι, μότο του είναι πως "η ζωή είναι ωραία". Σαν τον Γκουίντο, τον ήρωα της ομώνυμης ταινίας του Μπενίνι και προσωπικό του ήρωα, που έστησε ένα ανακουφιστικό παραμύθι μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για να ξεγελάσει το γιο του, έτσι κι αυτός δημιουργεί φανταστικούς κόσμους, στους οποίους προσπαθεί να συμπαρασύρει το Βλήμα, που όμως αντιστέκεται σθεναρά".

Χωρίς να μάθουμε ποτέ τα πραγματικά ονόματά τους, οι δύο πρωταγωνιστές ψάχνουν έναν κοινό κώδικα. Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα και οι κραυγές τους παλεύουν να δημιουργήσουν το νόημα της νέας ζωής που προσπαθούν να φτιάξουν. Σε έναν κόσμο που τρέχει γρήγορα. Που κρίνει εύκολα. Που βάζει ταμπέλες με ελαφριά καρδιά. Που ζει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η γνωριμία των δύο εξελίσσεται σε μία σχέση φροντίδας. Αυτό είναι το συναίσθημα που επικρατεί ανάμεσά τους, με τα αισθήματα αγάπης να σιγοντάρουν την ουσιαστική επαφή τους, χωρίς να κατευθύνονται στην εύκολη λύση του απλού ρομάντζου.

Φακντ-απ
© Alexandros Skourletis

Ο Τάσος Ιορδανίδης δημιουργεί ένα πολύ ευφάνταστο δραματουργικό παζλ με πυλώνα τη γενιά των 20something και τις ψυχικές ασθένειες, ρίχνοντας μια πολύ διακριτική ματιά πάνω τους, χωρίς να φλυαρεί, να αναλύει διεξοδικά και να κάνει τον ειδήμονα. Η Θάλεια Ματίκα, από το ρόλο της σκηνοθέτη, δίνει το χέρι της στους δύο νεαρούς ηθοποιούς με απόλυτη εμπιστοσύνη, ευαισθησία και δυναμισμό που αντικατοπτρίζονται στην ερμηνεία τους. Την παράσταση ντύνουν με ιδανικό τρόπο οι μουσικές επιλογές της Αφροδίτης Λιάντου, όπως το "Wonderful life” των Black και το "Are you gonna be my girl?” των Jet. Το λιτό  σκηνικό του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη πλαισιώνει το video art που επιμελείται ο Γιώργος Αποστολόπουλος με τις γαλαξιακές προβολές, το οποίο συνδυάζει εικόνες από αναφορές του Κεφάλα, από τη Βιρτζίνια Γουλφ και την Έιμι Γουάινχάουζ, μέχρι τον Στάλιν και τον Γκουίντο από το "Η ζωή είναι ωραία” του Μπενίνι. Σε πλήρη αρμονία με όλα τα παραπάνω βρίσκονται και τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη (Βραβείο θεατρικών Βραβείων Κοινού 2023 του "α"). 

Οι δύο νεαροί ηθοποιοί, Αφροδίτη Λιάντου και ο Διονύσης Παπανδρέου φωτίζουν πραγματικά τη σκηνή με το ταλέντο τους και δίνουν φρεσκάδα στην σκηνή του θεάτρου Άλφα- "Ληναίος-Φωτίου".

Φακντ-απ
© Alexandros Skourletis

Όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης, "οι δύο νέοι μου ήρωες μπήκαν με μεγάλη ορμή στη ζωή μου. Είναι η γενιά του εδώ και τώρα. Με τις ανησυχίες της, τους προβληματισμούς της, τα ερωτηματικά της. Ψάχνουν το μονοπάτι για να αγαπηθούν. Είναι το παρελθόν των ανθρώπων που πάλεψαν για τη σωτηρία της ψυχής τους. Τι είναι πιο σημαντικό; Ο προορισμός; Ο άνθρωπος που θα σταθεί δίπλα σου; Μήπως τελικά ο ερωτευμένος είναι γεμάτος απορίες που ψάχνει απαντήσεις; Οι δύο ήρωες είναι εσύ κι εγώ σε μια Fucked up φάση της ζωής μας"

Κατάλληλο για 12 ετών και άνω.

Κάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:30 για λίγες ακόμη παραστάσεις.

Προπώληση εισιτηρίων στο more.com και στα ταμεία του θεάτρου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Φακντ-απ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Σκηνικός χώρος: μια κλινική αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων κάπου στο δυτικό κόσμο. Ρόλοι: δύο εκπρόσωποι της γενιάς Ζ, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι. Εκείνος είχε όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Εκείνη τραγουδίστρια. Τελικά, η ζωή τα έφερε έτσι και είναι «φακντ απ». Από την άλλη «η ζωή είναι ωραία», όπως έχει πει κι ο Ρομπέρτο Μπενίνι. Δύο νέοι που προσπαθούν να ακουστούν σε έναν κόσμο που δεν τους ακούει. Στην προσπάθεια τους θα φτιάξουν μία δική τους πραγματικότητα. Για το τώρα και για το μετά. Για να γιατρέψουν αυτά που τους πονάνε. Ψάχνουν έναν κοινό κώδικα. Εκείνος πιο αποφασισμένος. Εκείνη, επιφυλακτική. Ή μήπως συμβαίνει το αντίστροφο; Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα και οι κραυγές τους παλεύουν να δημιουργήσουν το νόημα της νέας ζωής που προσπαθούν να φτιάξουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O 'Ερρίκος Ε’' και οι πρώτες φωτογραφίες από τις πρόβες του

Οι πρώτες φωτογραφίες και το trailer από τις πρόβες του "Ερρίκου Ε’" μας φέρνουν κοντά στην πολυαναμενόμενη παράσταση του Σαίξπηρ, σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 85 χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/10/2025

Για τον Δημήτρη Μακαλιά, η κωμωδία είναι το πιο γενναιόδωρο είδος

Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά στο "α" για τον "Ράφτη κυριών" του Ζορζ Φεϊντό (avant première στις 24/10) και το "Σποτ" του Ζήση Ρούμπου (από 27/10). Δύο κωμωδίες που τον κρατούν απασχολημένο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας στο θέατρο Γκλόρια.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Οι θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 23 έως 29/10 και ξεχωρίζουν.

Το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας δείχνει τη νέα του δυναμική παρουσία με πλούσιες φθινοπωρινές δράσεις

Με τις νέες πρωτοβουλίες της Τζένης Αργυρίους σηματοδοτείται μια νέα εποχή για το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, ένα κέντρο ανοιχτό, δημιουργικό, σε συνεχή διάλογο με τον κόσμο. Αυτές είναι οι Φθινοπωρινές Δράσεις.

Ο Άρης Λεμπεσόπουλος σε δύο εμβληματικούς ρόλους

Ο Άρης Λεμπεσόπουλος επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή, ερμηνεύοντας δύο σπουδαίους ρόλους που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ανδρικής ψυχής, την αγωνία, την εξουσία και την αναζήτηση ταυτότητας μέσα στον χρόνο.

Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου με νέα σατιρική παράσταση

Ζάμπρας, Θεοδωρόπουλος, Φουντούλης και Ρούπος στήνουν μαζί του μια επιχείρηση γέλιου.

"Εκείνος που έκλεψε τη μέρα και πλήρωσε τη νύχτα"-Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει με μια παράσταση για το τίμημα της ελευθερίας

Ένα έργο στοχαστικό, συγκινητικό και απολαυστικά αιχμηρό φέρνει στη σκηνή ο Θωμάς Μοσχόπουλος με πρωταγωνιστές τους Ορφέα Αυγουστίδη και Ευγενία Σαμαρά.