Η Ίρις Καραγιάν μάς ρωτά: "Ποια είναι τα σώματα της εποχής μας;"

Για έξι μόνο παραστάσεις θα παρουσιαστεί το πρωτότυπο χορευτικό έργο που προκαλεί τα όρια της φαντασίας μας, εξερευνώντας τη συνύπαρξη των σωμάτων στη σύγχρονη εποχή.

Ποια είναι τα σώματα της εποχής μας © Ελισάβετ Μωράκη

Μετά το σόλο "My mind like the sky" που παρουσιάστηκε με επιτυχία τον Δεκέμβριο
του 2022, η χορογράφος Ίρις Καραγιάν επιστρέφει με ένα νέο έργο που θα παρουσιαστεί μόνο για έξι παραστάσεις, από το Σάββατο 21 έως την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στον χώρο "Μ54" στην Ομόνοια. Η νέα παραγωγή είναι ένα ντουέτο που αρθρώνει ερωτήματα και ανησυχίες, καταγράφει σκέψεις και επιθυμεί να παροτρύνει σε μια απόπειρα να προκαλέσει τα όρια της φαντασίας και της συνύπαρξης, καθώς αναρωτιέται "Ποια είναι τα σώματα της εποχής μας;".

Ποια είναι τα σώματα της εποχής μας;
© Ελισάβετ Μωράκη

Δύο νέες χορεύτριες, η Δάφνη Δρακοπούλου και η Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, ερμηνεύουν μαζί αλλά και σε διάκριση η μια από την άλλη ρυθμικούς χορούς, κινητικές φράσεις και χειρονομίες με στόχο να επικοινωνήσουν με το κοινό αισθητηριακά και διανοητικά. Μαζί τους, η προβολή ενός κειμένου, σε επιμέλεια της χορογράφου, που αρθρώνει ερωτήματα και συλλογισμούς για έναν δικαιότερο κόσμο. Η μουσική που συνοδεύει τις χορογραφίες είναι του ILIOS. Τα κοστούμια, υπό την επιμέλεια της Βασιλείας Ροζάνα, και οι φωτισμοί, υπό την επιμέλεια της Ελίζας Αλεξανδροπούλου, συνοδεύουν την ατμόσφαιρα της παράστασης.

Ποια είναι τα σώματα της εποχής μας;
© Ελισάβετ Μωράκη

Η δημιουργός

Η Ίρις Καραγιάν ζει και εργάζεται στην Αθήνα και είναι χορογράφος. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 απέσπασε το 1ο βραβείο χορογραφίας Jarmila Jebrakova award στο New Europe Festival 2010, με τα έργα "A time to mourn" (2009) και "Legacy" (2010). Ανακηρύχθηκε καλλιτέχνης Aerowaves το 2013 με το έργο "Mothers", καθώς επίσης το 2020 με το έργο "Unauthorised". Το 2017 ήταν υπότροφος του Kone Foundation στο Saari της Φινλανδίας, τo 2018 απέσπασε την υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright για την πραγματοποίηση της καλλιτεχνικής της έρευνας στη Νέα Υόρκη και το 2020 την υποτροφία του Ιδρύματος Bogliasco στην Ιταλία. Τα έργα της έχουν υποστηριχθεί και επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟΑ, το ΕΚΕΘΕΧ, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. 

Ποια είναι τα σώματα της εποχής μας;
© Ελισάβετ Μωράκη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ποια είναι τα σώματα της εποχής μας;

  • Χορός
  • Διάρκεια: 40 '

Η διακεκριμένη δημιουργός παρουσιάζει το νέο της έργο. Ένα ντουέτο που αρθρώνει ερωτήματα και ανησυχίες, καταγράφει σκέψεις και επιθυμεί να προκαλέσει τα όρια της φαντασίας και της συνύπαρξης, καθώς διερευνά ποιά είναι τα σώματα της εποχής μας. Δύο νέες χορεύτριες ερμηνεύουν μαζί αλλά και ξεχωριστά, ρυθμικούς χορούς, κινητικές φράσεις και χειρονομίες με στόχο να επικοινωνήσουν με το κοινό αισθητηριακά και διανοητικά. Μαζί τους, η προβολή ενός κειμένου που αρθρώνει ερωτήματα και συλλογισμούς για έναν δικαιότερο κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "4 + ένα" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι μια σπουδή πάνω στα στοιχεία της φύσης (μας)

Το νέο έργο της Κυριακής Νασιούλα είναι μία συνάρτηση χορού και επιστήμης που θα επιτρέψει στα στοιχεία της φύσης να καταλάβουν την αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/05/2024

Λευτέρης Γιοβανίδης: "Με τους Τούρκους συναδέλφους μας θέλαμε να μιλήσουμε για τη δύναμη που έχει η τέχνη να ενώνει"

Διαβάστε τι μας είπε ο σκηνοθέτης του σημαντικού εγχειρήματος που φέρνει επί σκηνής Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς στη σπουδαία σαιξπηρική τραγωδία, "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", που έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής (16-19/5) μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις της στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Νεκταρία Γιαννουδάκη: "Η επικαιρότητα αποδεικνύει ότι η πατριαρχία ακόμα καλά κρατεί"

Στο νέο ανέβασμα του κλασικού έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" που υπογράφει σκηνοθετικά ο Αλέξανδρος Κοέν, η γνωστή ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη που είδαμε πολύ πρόσφατα και στο "Da" με τον Γρηγόρη Βαλτινό, όπως και στις τηλεοπτικές "Ψυχοκόρες", υποδύεται το ρόλο της οικονόμου στο πλευρό της "Μπερνάρντα" Αιμιλίας Υψηλάντη.

Το "Farewell / Εν τόπω χλοερώ" είναι αφιερωμένο σε όσους δεν θα έρθουν αλλά έστειλαν καρτούλα αλλαγής

Η Βάσια Ατταριάν και η ομάδα Ντουθ επανέρχονται μετά το talk of the town "Nostalgia generation" και μοιράζονται μαζί μας αποκλειστικά ένα σημείωμα με εξαιρετικές αφιερώσεις.

Νέες φωτογραφίες από τη "Γραμμή του ορίζοντος" του Εθνικού

Ρίχνουμε μια ματιά στο σκηνικό σύμπαν της νέας και τελευταίας παράστασης που ετοιμάζει η Πειραματική για φέτος, η οποία παρουσιάζει στη σκηνή το εμβληματικό βιβλίο του Χρήστου Βακαλόπουλου.

"Η Θάλασσα κι ο Γέρος": Ένα νέο έργο με τον Τάσιο Νούσια, σε καλοκαιρινή περιοδεία

Ανακαλύψτε τους σταθμούς της νέας παράστασης που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνκσι και που βασίζεται στο αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο γέρος και η θάλασσα".

Eurovision 2024: Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μας λένε ποια τραγούδια ξεχωρίζουν από την αρχή της διοργάνωσης μέχρι σήμερα

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές του "Reunion The Musical" και αγαπημένοι ερμηνευτές απαντούν με αφορμή την 68η διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ποια είναι τα τραγούδια που δεν ξεχνούν (εκτός από τα δικά τους φυσικά!).