29ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: 17 παραγωγές με κοινό γνώμονα το σώμα και τη ζωή γύρω από αυτό

Στον χώρο του auditorium του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάστηκε επισήμως το πρόγραμμα του πολυαναμενόμενου 29ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Διαβάστε όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στη φετινή διοργάνωση.

Marco Da Silva © José Caldeira

Πολλά υποσχόμενο, το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με σαφή διεθνή αέρα αλλά πάντα γειωμένο στην τοπική κοινωνία, έρχεται για να μας υπενθυμίσει τη κοινή μας βάση: το σώμα. 

Το "α" παρευρέθηκε στην συνέντευξη τύπου, η οποία έγινε παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Πολιτισμού κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Συμπληρώνοντας την πολιτικη ηγεσία, την ανακοίνωση του προγράμματος παρακολούθησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας κος Αθανάσιος Βασιλόπουλος καθώς και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Νίκας. 

Λίντα Καπετανέα
Η καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα στη συνέντευξη τύπου του φεστιβάλ

Τον τόνο της παρουσίασης έδωσε η σύντομη περφόρμανς σύγχρονου χορού που παρουσίασε η χορεύτρια Λαμπρινή Γκόλια. Στη συνέχεια, στον κύριο χώρο του auditorium, την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Καλαμάτας, που ευχαρίστησε τους συντελεστές της διοργάνωσης, ενώ δήλωσε ότι το φεστιβάλ "γράφει λαμπρές σελίδες ιστορίας" και "ταιριάζει στο καλαματιανό DNA".  Τη σκυτάλη πήρε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος τόνισε τον ρόλο της Περιφέρειας στη συνεργασία Δήμου και Υπουργείου και χαρακτήρισε "διεθνώς καταξιωμένο εγχείρημα" το φεστιβάλ. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημείωσε ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της μεγαλύτερης συμπεριληπτικότητας του Φεστιβάλ (όπως τα άτομα με αναπηρία) αλλά και η γεωγραφική επέκτασή του σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, ενώ, η Λίνα Μενδώνη αφιέρωσε διαίτερη μνεία στη Μελίνα Μερκούρη και στον Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος και οραματίστηκε την Καλαμάτα ως διεθνές κέντρο χορού και, έτσι, επί υπουργείας του, ιδρύθηκε ο θεσμός του Φεστιβάλ. 

"Είναι ανάγκη να μιλήσουμε για το σώμα σε σχέση με τη ζωή. Όλοι είμαστε τα σώματά μας και, ενώ στη σύγχρονη εποχή έχουμε τόση γνώση για αυτά, στην ουσία δεν τα γνωρίζουμε". Με γνώμονα τη διαπίστωση αυτή και θέτοντας το σώμα όχι πια ως σύμβολο αλλά ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής, η Λίντα Καπετανέα, καλλιτεχνική διευθύντρια τα τελευταία 5 χρόνια, παρουσίασε τον τίτλο του Φεστιβάλ "(Επι)στροφή στο σώμα/(Re)turn to the body”.

Tao Dance Theater
© Fan Xi
Tao dance theatre

Από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου, η Καλαμάτα πρόκειται να δονηθεί στον παλμό του 29ου Φεστιβάλ Χορού, με τις 17 παραγωγές του, από καλλιτέχνες 10 χώρων και 4 ηπείρων. 
Τα δρώμενα της Κεντρικής Σκηνής, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, θα ανοίξουν με το "11" του Tao dance theatre, μιας κινεζικής ομάδας χορού με διεθνή απήχηση που αφοσιώνεται με σχεδόν ασκητική προσήλωση στη δημιουργία. Κεντρική αναζήτηση της παράστασης είναι του χορογράφου Τάο Γιε θα είναι η "αναζήτηση της πρωτόγονης απλότητας, μακριά από το καταναλωτικό πλαίσιο" όπως δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια. 

Στις 16 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το "The others" του Άντον Λάτσκι, ένα έργο για όλη την οικογένεια, που ακολουθεί την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που ζουν απομονωμένοι σε έναν παράξενο κόσμο. Δύο ημέρες αργότερα, θα έρθουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Out innerspace με το "Bygones", μια δημιουργία που "ξεπερνά την παραδοσιακή φόρμα και εξερευνά τη σχέση μορφής-αμορφίας". Στις 22 και 23 του ίδιου μήνα, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα αποκτήσει αέρα Πορτογαλίας με το "Carcaça" του Μάρκο ντα Σίλβα Φερρέιρα, που πραγματεύεται την έννοια της μνήμης ή, όπως το έθεσε καλύτερα η κα Καπετανέα, "το πώς αποφασίζουμε να ξεχάσουμε ή να θυμηθούμε".

Bygones
© Jessica Han
"Bygones" των Out innerspace

Το γαλλικό "En son lieu" του Νικολά Φαγιόλ, που θα αποσυνθέσει χορούς που προέκυψαν σε στούντιο, το "Flutter" της Βάσως Γιαννακοπούλου όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο, το ταξίδι στο χιπ-χοπ του "A bounce 4 men" του Ηλία Χατζηγεωργίου και οι αναζητήσεις στο τρίπτυχο σώμα-αντικείμενο-ήχος στο "Mos" της Ιωάννας Παρασκευόπουλου είναι όσα πρόκειται να λάβουν χώρα στο χώρο του Black box.

A Bounce 4 men
© Pinelopi Gerasimou
"A bounce 4 men" του Ηλία Χατζηγεωργίου

Στην Κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική δράση σύνδεσης του Φεστιβάλ με την πραγματικότητα της πόλης θα προσφερθούν διάφορες παραστάσεις με δωρεάν είσοδο. Ανάμεσα σε όσες αναφέρθηκαν από τη Λίντα Καπετανέα ξεχωρίζουν το "Remembering bodies" της Εύας Γεωργιτσοπούλου με τη συμμετοχή των τελειόφοιτων της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, αλλά και τα "Fàrisa" και "Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα" του καλλιτεχνικού διδύμου Δανάη και Διονύσιος. Επιπλέον, θα επιστρέψει και το αγαπημένο από τους ντόπιους χορευτικό battle "Art within one", στο οποίο το κοινό κρίνει τον νικητή ανάμεσα σε 2 μονόλεπτες χορευτικές παρουσιάσεις ενώ, τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρομ φάνηκε το "Shooting stars" του Αντονέλο Γκέτσι, που αν και δεν σχετίζεται άμεσα με το χορό, θα μας μεταφέρει στο πεδίο των άστρων και των μετεωριτών.

Διαβάστε Επίσης


Η προπώληση για όλες τις παραστάσεις θα ξεκινήσει στις 15/5.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.