Το "M-power Festival" έρχεται δυναμικά στη Στέγη

Παραστάσεις, προβολές, εργαστήρια, συζητήσεις: όλα περιλαμβάνονται στο φεστιβάλ που αφιερώνεται στη δύναμη των καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου.

The Dan Daw Show © Hugo Glendinning

M, όπως motivation (κίνητρο), όπως movement (κίνηση). Power, όπως "δύναμη". Το M-power, που πραγματοποιείται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (26-29/4) είναι ένα αεικίνητο φεστιβάλ από καλλιτέχνες, με και χωρίς αναπηρία, που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πεδίο του σύγχρονου χορού, της περφόρμανς και της κίνησης και οι οποίοι δίνουν τον ιδανικό ορισμό στην έννοια της ενδυνάμωσης (empowerment). Πρόκειται για ένα πλούσιο φεστιβάλ που μας καλεί να δούμε και να ακούσουμε, μέσα σε ένα πυκνό τετραήμερο, λόγους και έργα ρηξικέλευθα σε επίπεδο αισθητικής και ηθικής, με καυστικό χιούμορ και δυναμικές ερμηνείες.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:

Performance

Και τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ (στις 8.30μ.μ. την πρώτη και στις 6.30μ.μ. τις υπόλοιπες δύο) η ομάδα "Εν δυνάμει" θα κατακτήσει τη σκηνή του -1 της Στέγης με το "Solar". Αντλώντας υλικό από τα 30 μέλη της ομάδας "Εν δυνάμει", η ομάδα μαζί με τη χορεύτρια και χορογράφο Βιτόρια Κωτσάλου, δημιουργεί μια παρτιτούρα κίνησης και λόγου. Μέσα από την ιδιαιτερότητα του κάθε συμμετέχοντα και την ποικιλόμορφη αντίληψή του, συνθέτει μια παράσταση αφιερωμένη στην ύπαρξη, ένα ξύπνημα της βαθύτερης ενόρμησης για ζωή. Άραγε, για να γιορτάσεις πρέπει ο κόσμος να είναι τέλειος; Πώς γιορτάζεις έναν κόσμο που διαλύεται, που χάνεται, που βυθίζεται; Η παράσταση παρουσιάζεται με ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη και ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα.

Στις 28 και 29/4 (8.30μ.μ.) , η Μικρή Σκηνή, αυτή τη φορά, θα υποδεχτεί το "The Dan Daw show". Ο προκλητικά ειλικρινής Νταν Ντο γιορτάζει για πρώτη φορά το σώμα του και τον ερωτισμό του με μία περφόρμανς που έχει ήδη λάβει διθυραμβικές κριτικές στον διεθνή Τύπο. Ο Ντο συμπράττει με τον περφόρμερ και συνεργάτη του Κρίστοφερ Όουεν σε μια προσωπική βραδιά σεξουαλικού παιχνιδιού, όπου ο Ντο παίρνει πίσω την εξουσία αφήνοντας να κυριαρχηθεί με τους δικούς του όρους. Πρόκειται για μια παράσταση για τη φροντίδα, την οικειότητα και την ανθεκτικότητα. Το "The Dan Daw show" παρουσιάζεται με ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη και ελληνικούς υπέρτιτλους για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα. Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία συνάντησης πριν την παράσταση, κατά την οποία θα παρέχεται διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Βαλασία Συμεωνίδου - Ephemeral body
© Pinelopi Gerasimou
Βαλασία Συμεωνίδου, η δημιουργός του "Ephemeral body"

Χορός

Στις 27 (7.30μ.μ.), 28 (5.30μ.μ.) και 29/4 (5.30μ.μ.) πρόκειται να παρουσιαστεί το "Ephemeral body" της Βαλασία Συμεωνίδου στο +5 της Στέγης. Το Ephemeral Body είναι μια αυτοβιογραφική χορευτική περφόρμανς που σκιαγραφεί το ταξίδι αποθεραπείας και την αναζήτηση της σωματικής ταυτότητας της ερμηνεύτριας, η οποία, ως χορεύτρια και χορογράφος, βιώνει πλέον κινητική αναπηρία.

Χρησιμοποιώντας την έννοια της πτύχωσης/δίπλωσης του σκηνικού της αντικειμένου ως μεταφορά για τη σωματική αλλαγή που βιώνει, η ερμηνεύτρια ξεδιπλώνει πτυχές και βιώματα της προσωπικής της εμπειρίας στην αναπηρία μέσα από τη σχέση και την ιστορία της με ένα πτυχωτό αντικείμενο, με το οποίο είχε συνδεθεί στο παρελθόν. Η παράσταση θα παρουσιαστεί με ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη.

Shadow
© Tao Weis
"Shadow"

Ταινία

Για πρώτη φορά, η διεθνής ομάδα "Back to back theatre" παρουσιάζει στην Ελλάδα την ταινία της "Shadow" (26/4, 8.30μ.μ. στη Μικρή Σκηνή). Μια ομάδα ακτιβιστών, o Σάιμον, ο Σκοτ και η Σάρα, πραγματοποιεί μια δημόσια συνάντηση, σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να σώσει τον κόσμο. Καθώς εκτυλίσσεται η συνάντηση, τα μέλη της ομάδας ανακαλύπτουν ότι η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον τους βρίσκεται ήδη μέσα στο δωμάτιο.

 Ο Σάιμον, θεωρώντας εαυτόν σωτήρα της κοινότητας, σπεύδει να πάρει τον τίτλο του δημάρχου· o Σκοτ, από την άλλη, αναλαμβάνει απρόθυμα τον ρόλο του συντονιστή, αλλά σύντομα μεθάει από την εξουσία του και αρχίζει να γίνεται απορριπτικός σε ό,τι αφορά τις εμπειρίες των άλλων. Η Σάρα, η οποία συχνά παραγκωνίζεται και υποτιμάται από τους ομοίους της, ξεσπά και εγκαλεί τους αυτόκλητους ηγέτες για τις ανεπάρκειές τους. Μετά το τέλος της προβολής ακολουθεί συζήτηση με δυο από τα μέλη της ομάδας Back to back theatre. Η προβολή θα συνοδεύεται με αγγλικούς υπότιτλους και με ελληνικούς υπότιτλους για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα.

Εργαστήρια

Τέσσερα θα είναι τα εργαστήρια του M-power, στα οποία το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει δηλώνοντας ηλεκτρονικά συμμετοχή.

Στις 27/4 (3μ.μ.-4.30μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί στο Galaxy corner (ισόγειο, Γαλαξία 2, Αθήνα) το εργαστήριο "Προωθώντας τη συμπερίληψη στον κινηματογράφο: Η προσέγγιση του Back to back theatre". Εκεί, οι Άλις Φλέμινγκ και η Μέρετ Χάνσεν θα καταθέσουν τις σκέψεις τους πάνω στην πρόσφατη ταινία τους "Shadow” και στην πρακτική συμπερίληψης καλλιτεχνών με ειδικές ανάγκες μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Την ίδια ημέρα, στο Galaxy studio (ισόγειο, Γαλαξία 2, Αθήνα) θα διεξαχθεί το εργαστήριο "Το σώμα που γνωρίζει" με τη Ντιάνα Νιψ, το οποίο θα αναπτυχθεί γύρω από τις πρακτικές της επαφής, τον αυτοσχεδιασμό, τις ισορροπίες και τις τεχνικές του τσίρκου.

Την επόμενη ημέρα (28/4), η καλλιτέχνιδα Κέιτ Μαρς θα παρουσιάσει το εργαστήριο "Παιγνιώδεις διαδικασίες - Σύνδεση, συνεργασία και ανταλλαγή μέσω του αυτοσχεδιασμού" στον χώρο του Galaxy studio (3μ.μ.-5μ.μ). Το εργαστήριο βασίζεται στον  αυτοσχεδιασμό, που θα λειτουργήσει ως ένας τρόπο παιγνιώδους εξερεύνησης των ενδιαφερόντων και των ιδεών των συμμετεχόντων, χωρίς εκείνοι να χρειάζεται να πάρουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. 

Το τελευταίο εργαστήρι (29/4) έχει τίτλο "Ο φακός: ένα μοίρασμα των ιδεών και της μεθοδολογίας μέσα από την οποία διαμορφώθηκε η παράσταση Solar" που προσφέρει η ομάδα "Εν δυνάμει" στο Galaxy studio (11π.μ.-1μ.μ.).  Το θέμα του εργαστηρίου είναι το σώμα ως φακός, ως ένας τρόπος εστίασης της προσοχής και εξερεύνησης, που φέρνει στην επιφάνεια τις βαθύτερες αισθήσεις, μνήμες και ανάγκες μας, τις οποίες χρειαζόμαστε για να τροφοδοτήσουμε ένα πιο διευρυμένο παρόν.

Συζητήσεις

Το Μ-power festival ξεκινά στις 26/4 με ένα συνέδριο στη Μικρή Σκηνή (και μέσω Zoom) για το εδώ και τώρα της τέχνης και της αναπηρίας. 

Η πρώτη συζήτηση (4.30μ.μ.-7.30μ.μ.) με τίτλο "Η γένεση ενός καλλιτέχνη: Ευκαιρίες και προκλήσεις" θα προσκαλέσει τους επαγγελματίες του χώρου της τέχνης (Όλγα Δαλέκου, Άννα Βεκιάρη, Νταν Ντο, Ντιάνα Νιψ) να μοιραστούν τις ιστορίες και την τεχνογνωσία τους, με στόχο την ανάδειξη και τη χαρτογράφηση της πραγματικότητας των επαγγελματιών με αναπηρία. Συντονίζουν οι Φίλιπ Πόλακ και Χρήστος Παπαμιχαήλ.

Στη συζήτηση "Πολιτιστικές πολιτικές: Πραγματικότητες και πρωτοβουλίες" (6μ.μ.-7.30μ.μ.) οι Άννα Κονσολάτι, Μαρία Βλάχου, Μόνικα Τσιλιμπέρδη και Κέιτ Μαρς (με συντονίστρια την Μπετίνα Παναγιωτάρα) θα μιλήσουν για τις κοινές ελλείψεις των πολιτιστικών φορέων διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, θα προσδιορίσουν πιθανές πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης  ατόμων με αναπηρία στον τομέα του πολιτισμού στην Ευρώπη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με προεγγραφή, με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το onassis.org.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.