"Heart Project": Η ξεχωριστή θεατρική εμπειρία επιστρέφει στο Μπάγκειον

Τρεις διαφορετικές ατομικές performance που σε καλούν να περιηγηθείς στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον ετοίμασαν οι Βίκυ Αδάμου, Χρήστος Καπενής και Μελίσσα Κωτσάκη, στο πλαίσιο του ερευνητικού θεατρικού πρότζεκτ.

Heart Project “Πήγα να πεθάνω” Βίκυ Αδάμου

Το ερευνητικό "Heart Project” επιστρέφει στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον για τρεις Κυριακές (23/4, 30/4, 7/5) και σε καλεί να περιηγηθείς στις αίθουσες του απολαμβάνοντας μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία (από τις 3 μ.μ.-6 μ.μ.). Οι περφόρμερ Βίκυ Αδάμου, Χρήστος Καπενής και Μελίσσα Κωτσάκη, παρουσιάζουν ξανά τις τρεις διαφορετικές ατομικές πολυμεσικές performance, εμπνευσμένες από ένα παιχνίδι κρυμμένων λέξεων, που δημιούργησαν και ανέβασαν τον Απρίλιο του 2022 με την "Life after Death Theater Company” στο πλαίσιο του "Heart Project”, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Οι τρεις καλλιτέχνες συνυπάρχουν ταυτόχρονα, ανεξάρτητα αλλά και αλληλοσυμπληρωματικά στο χώρο του Μπάγκειον, εξερευνώντας τα σημεία συνάντησης και απόκλισης των ατομικών τους διεργασιών. 
Ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί ελεύθερα μέσα στο χώρο και να παρακαλουθήσει κάθε μία από τις τρεις performance (σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο) για όση ώρα επιθυμεί. Ο προτεινόμενος χρόνος παρακολούθησης είναι μία ώρα.

Οι performances του "Heart Project”


"Πήγα να πεθάνω” | Βίκυ Αδάμου

Όταν βρίσκεσαι μπροστά στο κοινό είναι σαν να πεθαίνεις, όταν ερωτεύεσαι είναι σαν να πεθαίνεις, όταν χωρίζεις είναι σαν να πεθαίνεις, όταν σε απορρίπτουν είναι σαν να πεθαίνεις, όταν κοιμάσαι είναι σαν να πεθαίνεις, όταν γεννάς είναι σαν να πεθαίνεις. Ένας χρονολογικός πίνακας από δρόμους που δεν περπατήθηκαν, από μονοπάτια που έφτασαν σε αδιέξοδο, ενέδρες, προδοσίες, μικρούς θανάτους και μεγάλες απελευθερώσεις. Η δημιουργός/περφόρμερ παρουσιάζει μια αυτο-εθνογραφία, κάνοντας ορατό το φόβο της για την έκθεση, την αποτυχία, την φθορά, μέσα από μια αλληλουχία παύσεων, πτώσεων και ψεύτικων λιποθυμιών, όπως έκανε μικρή για να την προσέξουν. (Διάρκεια: 3 ώρες/επαναλαμβανόμενο μοτίβο)

"F.O.G. | Fear Of Grief” | Χρήστος Καπενής

Μια performance για ένα σώμα που φοβάται να εμπλακεί με ένα άλλο σώμα για να μην το χάσει, για να μη βιώσει πένθος. Η performance μελετά τη διαδικασία-πορεία του δημιουργού που εργάζεται πάνω στην πραγμάτωση της ιδέας του και τους τρόπους που αυτή καταλήγει να παρουσιαστεί σε κοινό. Ο θεατής έχει τη δυνατοτητα, αν το επιθυμεί, να παρακολουθεί επί δυόμισι ώρες τον περφόρμερ να εργάζεται και να προετοιμάζεται για την παρουσίαση της 30λεπτης performance "F.O.G.”. Παρακολουθούμε όλη την πορεία του, τη διαμόρφωση του χώρου, των υλικών, και των εργαλείων. Ένα άνοιγμα της καλλιτεχνικής διαδικασίας για τον δημιουργό/περφόρμερ που προσπαθεί να φτάσει στο φόβο της απώλειας. Τη μάσκα υπογράφει η Κατερίνα Αναστασίου (Nerisisty). (Διάρκεια: 3 ώρες)

"Αντοχή Υλικών | Προσεγγίζοντας το όριο θλίψης. Ένας στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη ανθεκτικότητα.” | Μελίσσα Κωτσάκη             

Μια ηχητική performance αφιερωμένο στην αιώνια παιδική μας ηλικία, στην μνήμη, στην λήθη, στις ρωγμές του χρόνου και στις πρώτες μας αξέχαστες θραύσεις. Μια ψηλάφηση δομικών και ψυχικών εννοιών και μια περιήγηση στην ενδιάμεση περιοχή ανάμεσα τους. Διττές έννοιες. Τι το τόσο γοητευτικό υπάρχει σε αυτές; Υπάρχουν ρωγμές εσωτερικές; Τι κοινό μπορεί να έχουμε με το μπετόν και πόσο εφικτή είναι τελικά η ψυχική ανθεκτικότητα; Μια ελεύθερη περιπλάνηση μέσα στον ιστορικό χώρο του μισογκρεμισμένου ξενοδοχείου Μπάγκειον ακούγοντας τις σκέψεις της δημιουργού πάνω σε όλα αυτά που συνθέτουν αυτό που λέμε αντοχή. Κάπου αλλού μέσα στο ίδιο ξενοδοχείο, σε κάποιο γκρεμισμένο δωμάτιο - μάλλον μονόκλινο - μια κοπέλα παίζει τένις στον τοίχο. Μόνη. (Διάρκεια: 38’)

Το Heart Project – μια έρευνα σε μορφή καλλιτεχνικής σκυταλοδρομίας πάνω στη διπλή ιδιότητα του περφόρμερ/ δημιουργού με βασική ερευνήτρια την Βίκυ Αδάμου σε συνεργασία με την δραματολόγο Άννα Τσίχλη, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021. Τα  συμπεράσματα αυτής καθώς και την διαδικασία καταγραφής της μπορεί κανείς να βρει στο "The Heart Project”.  
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Heart Project

  • Performance Installation

Τρεις καλλιτέχνες, μέσα από τον διττό τους ρόλο ως δημιουργών και περφόρμερ, παρουσιάζουν, στο πλαίσιο του ερευνητικού πρότζεκτ που γνωρίσαμε τον Απρίλιο του 2022, μια ατομική περφόρμανς ο καθένας σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο, εμπνευσμένοι από ένα παιχνίδι κρυμμένων λέξεων: Β. Αδάμου - «Πήγα να πεθάνω», Χρ. Καπενής - «F.O.G. | Fear Of Grief», Μ. Κωτσάκη - «Αντοχή υλικών | Προσεγγίζοντας το όριο θλίψης. Ένας στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη ανθεκτικότητα». Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει κάθε περφόρμανς για όση ώρα επιθυμεί.

Μπάγκειον Ξενοδοχείο

Πλατεία Ομονοίας 19

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.