Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Αυτές είναι οι παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου και ξεχωρίζουν.

Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα Ελίνα Γιουνανλή©

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα”
 

Διαβάστε Επίσης

Το Εθνικό Θέατρο συστήνει στο ελληνικό κοινό το έργο του Τόνι Κούσνερ, συγγραφέα του θρυλικού "Άγγελοι στην Αμερική”, που μιλάει για την ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Γιάννη Μόσχου. "Αυτός ο αιώνας χρειαζόταν ήρωες. Αλλά έχει εμάς: τόσο συγκροτημένους, αλλά εντελώς απαθείς. Η Ιστορία λέει σηκωθείτε, κι εμείς τρικλίζουμε και καταρρέουμε κλαίγοντας, ανίκανοι να σηκώσουμε το φορτίο των καιρών": Την Πρωτοχρονιά του 1932, στο Βερολίνο, μια παρέα αριστερών καλλιτεχνών μαζεύεται στο σπίτι της ηθοποιού Άγκνες για να γιορτάσει. Οι συναντήσεις της παρέας θα συνεχιστούν για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, κι ενώ ο ναζισμός κερδίζει καθημερινά έδαφος. Πρωταγωνιστούν οι Αγορίτσα Οικονόμου, Σοφία Σεϊρλή, Λαέρτης Μαλκότσης / Θέμης Πάνου (σε διπλή διανομή), Παναγιώτης Παναγόπουλος, Ανατολή Αθανασιάδου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Μαρία Τσιμά, Γιλμάζ Χουσμέν, Υψιπύλη Σοφιά. (Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος", από 31/4)

"Goodbye, Lindita"
 

Διαβάστε Επίσης

Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Μάριο Μπανούσι (φωτό) μέσα από το έργο του αποχαιρετά μια γυναίκα, που αφήνει πίσω της μνήμες και η απώλειά της αλλάζει τις ζωές κάποιων ανθρώπων. Το πένθος είναι το θέμα της παράστασής του, την οποία ενέταξε στο φετινό ρεπερτόριο της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου ο καλλιτεχνικός υπεύθυνός της Γιώργος Κουτλής, μόνο που τελικά λόγω κατάληψης θα τη δούμε εκτός Εθνικού. Σ’ αυτήν τη σύγχρονη παραβολή για τη ζωή μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου παίζουν οι Χρ. Βιδαλάκη, Μπ. Γαλιατσάτος, Μ. Καραβάτου, Αφρ. Κατσαρού, Μ. Μπανούσι, Ευτ. Στεφάνου, Ά. Συμεωνίδου, Αλ. Χασάνι. (Πειραιώς 260-Χώρος Β΄, από 30/4).

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας

"Δεσμοί. Ιστορίες ανοίκειας καθημερινότητας"
 

Διαβάστε Επίσης

Η δραματουργία της παράστασης "εστιάζει στους δεσμούς των προσώπων, στη σύνδεση αλλά και στην αλληλεξάρτηση". Με αυτά τα λόγια μάς συστήνει η Μαρία Σάββα τη νέα δουλειά της ομάδας Παίκτες, της οποίας έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και όπου συμπρωταγωνιστεί με τους Λευτέρη Καταχανά, Αιμιλία Κεφαλά και Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Η παράσταση, που βασίζεται σε ιστορίες της βραβευμένης Samantha Schweblin από το βιβλίο της "Mouthful of Birds", παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και φέρνει στο προσκήνιο διαφορετικές ανθρώπινες καταστάσεις μέσα από τις ιστορίες: "Η Μεγάλη προσπάθεια", "Ίρμαν", "Απελπισμένες γυναίκες", "Η βαριά βαλίτσα του Μπεναβίδες" (Φούρνος, από 3/4).

Το στρίψιμο της βίδας
Ιωάννα Μορφίνου©

"Το στρίψιμο της βίδας"

Πολλές φορές εγκλωβιζόμαστε στις εμμονές μας, θέλουμε να λύσουμε μυστήρια μάς λέει ο Χένρι Τζέιμς στη νουβέλα του 1898, που αποτελεί την αφετηρία της λογοτεχνίας του φανταστικού, "μήτρα" γέννησης αμέτρητων στοχασμών και συναισθημάτων γύρω από το "μυστήριο" της ανθρώπινης ύπαρξης. Μια γκουβερνάντα έχει μια σημαντική αποστολή: να φροντίσει δύο ορφανά, τον Μάιλς και τη Φλώρα, αλλά στην πορεία τα απειλητικά οράματα που βλέπει της αποκαλύπτουν την αλήθεια. Την αλληγορία για τους δαίμονες που φωλιάζουν εντός μας σκηνοθετεί ο Δημήτρης Δεγαΐτης, βασιζόμενος στη διασκευή του Δημοσθένη Παπαδόπουλου. Παίζουν: Ναταλία Δήμου, Σόλων Τσούνης (Μικρό Άνεσις, από 3/4).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Goodbye, Lindita

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Ο πολυσχιδής καλλιτέχνης παρουσιάζει ξανά την επιτυχημένη, προσωπικής σύλληψης εικαστική περφόρμανς του, που εμπνέεται από τα ταφικά έθιμα και τις παραδόσεις των Βαλκανίων και επικεντρώνεται στο θέμα του θανάτου, του πένθους και της διαχείρισης της απώλειας. Η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα απλοϊκό σπίτι με στοιχειώδη έπιπλα και ξεκινά από τις καθημερινές, σχεδόν μηχανικές δραστηριότητες ενός μεσήλικου ζευγαριού. Σύντομα τα πράγματα αλλάζουν και, μπροστά στα μάτια των θεατών, ο οικείος χώρος σταδιακά μετουσιώνεται, συμμετέχοντας μαζί με τους ερμηνευτές σε μία αποχαιρετιστήρια ταφική τελετουργία που οδηγείται ολοένα στην κλιμάκωση. Το έργο, μέσα από την δύναμή του, συνομιλεί προσωπικά με κάθε θεατή, χωρίς, μάλιστα, να αξιοποιεί καθόλου τον λόγο.

Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 135 '

Για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή παρουσιάζεται το έργο που χαρτογραφεί την άνοδο του ναζισμού, εκθέτοντας την ευθύνη της στάσης μας απέναντι στην Ιστορία, από τον συγγραφέα του θρυλικού “Άγγελοι στην Αμερική”. Στο επίκεντρο οι συναντήσεις μιας παρέας αριστερών καλλιτεχνών που ξεκινούν από την Πρωτοχρονιά του 1932, στο σπίτι της ηθοποιού Άγκνες στο Βερολίνο, και συνεχίζονται για ενάμιση χρόνο, αποκαλύπτοντας πώς η πολιτική αναταραχή μπορεί να αλλάξει σταδιακά τις ισορροπίες στις ανθρώπινες σχέσεις. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος: «Το έργο του Κούσνερ μάς βάζει απέναντι σε έναν καθρέφτη να κοιτάξουμε στο παρελθόν το δικό μας μέλλον».

Το στρίψιμο της βίδας

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 70 '

Όταν αναλαμβάνει τη φροντίδα δύο ορφανών παιδιών σε μια έπαυλη στην εξοχή, μια γκουβερνάντα συναντιέται με τους «δαίμονές» της στη θεατρική μεταφορά της κλασικής ιστορίας φαντασμάτων.

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 120 '

Η παράσταση βασίζεται σε ιστορίες από το βιβλίο της βραβευμένης διηγηματογράφου Σαμάντα Σβέμπλιν «Mouthful of birds» και διερευνά τα παιδικά τραύματα, την εφηβεία, τη βία και τα στερεότυπα. Τέσσερις ηθοποιοί ερμηνεύουν και εναλλάσονται ανάμεσα στους χαρακτήρες που αιωρούνται στο όριο της φαντασίας και της οικειότητας. Το έργο διαλύει τις κοινωνικές νόρμες και χτίζει πυκνούς και παράξενους κόσμους, διερευνώντας την ψυχολογία των ανθρώπινων σχέσεων και τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη και ερμηνεύουμε τον πολιτισμό.

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Μικρό Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.