Οι πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που ετοιμάζουν οι Παίκτες

Η Μαρία Σάββα και η ομάδα Παίκτες ετοιμάζονται για την πρεμιέρα της νέα τους παράστασης με τίτλο «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας» βασισμένη σε ιστορίες της βραβευμένης Samantha Schweblin.

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας

Η Μαρία Σάββα, ερευνήτρια της θεατρικής πράξης δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δραματουργία που βασίζεται σε λογοτεχνικά κείμενα ή ντοκουμέντα ή σύνθεση κειμένων και απολαμβάνει τη δημιουργία νέων έργων, όσο δύσκολη κι αν είναι η διαδικασία. Με την ομάδα της Παίκτες μέσα από αυτοσχεδιασμούς και δοκιμές καταλήγουν στη σύνθεση του κειμένου των παραστάσεων που σταθερά αποκαλύπτουν ένα κόσμο γεμάτο ανθρωπιά με ιδιαίτερους χαρακτήρες που ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει σε αυτούς κομμάτια δικά του. Η νέα παράσταση των Παικτών είναι οι "Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας" βασισμένη σε ιστορίες της βραβευμένης Samantha Schweblin από το βιβλίο της "Mouthful of Birds", που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρας μας. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 3 Απριλίου στο θέατρο Φούρνος, θα διαρκέσουν έως το τέλος Μαΐου (30/5), παίζουν οι ηθοποιοί Λευτέρης Καταχανάς, Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και όπως δηλώνει η σκηνοθέτρια Μαρία Σάββα, η οποία ερμηνεύει έναν από τους ρόλους: "Η δραματουργία εστιάζει στους δεσμούς των προσώπων, στη σύνδεση αλλά και στην αλληλεξάρτηση. Η Schweblin αναμετριέται με την επιθυμία να αγαπήσει, με την μητρότητα και την πατρότητα, με το τραύμα του παιδιού, με τη διαφορετικότητα -δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα θέματα- και τα αναδεικνύει με μια φρέσκια ματιά. Η σκηνοθεσία αναδεικνύει την ατμόσφαιρα του μυστηρίου των σχέσεων μέσα από εικόνες που καθρεφτίζουν τον κάθε χαρακτήρα, ο καθένας στο δικό του προσωπικό βάθρο.

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας
Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία Κεφαλά

 Τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσουν ρόλους, η αφήγηση γεννά παράξενες μορφές, που
μεταλλάσσονται σε εικόνες που προκύπτουν μέσα από τους σωματικούς και λεκτικούς
αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και υποδεικνύουν τους κρυμμένους συμβολισμούς. 
Video-προβολές ενσωματώνονται στη κάθε ιστορία προσθέτοντας τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξέλιξη της και λειτουργούν συμπληρωματικά με την θεατρική δράση".

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας
Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σάββα

Οι ιστορίες της παράστασης

Στην ιστορία "Η Μεγάλη προσπάθεια" ένας άντρας βλέπει ένα επαναλαμβανόμενο
όνειρο. Όνειρο ανεξήγητο, αλλά τα αποτελέσματά του είναι βαθιά ανησυχητικά και
παρατεταμένα φανερώνοντας το παιδικό τραύμα. Η ιστορία "Μια μπουκιά πουλιών" διερευνά τη γοητεία ενός πατέρα και την αδυναμία του να συσχετιστεί με τις νέες συνήθειες της έφηβης κόρης του, η οποία επιλέγει να τρέφεται αποκλειστικά με ζωντανά σπουργίτια. Στο "Ίρμαν", σε ένα μοναχικό εστιατόριο στην άκρη του δρόμου, η γυναίκα ανακαλύπτει την ανεξήγητη βία του συντρόφου της προς κάποιον πιο αδύναμο από αυτόν. Στην ιστορία "Απελπισμένες γυναίκες", οι νεόνυμφες ανακαλύπτουν ότι αποτελούν μέρος μιας παράδοσης εγκατάλειψης και ταλαιπωρίας. Κάποιες από αυτές αποφασίζουν να σπάσουν τον κύκλο και να φύγουν για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Στην ιστορία "Η βαριά βαλίτσα του Μπεναβίδες" ο ήρωας σκοτώνει τη γυναίκα του, όμως για κάποιους η βάναυση βία φαντάζει και μετατρέπεται σε φρικτή, έντονα βιωμένη τέχνη. Ο κόσμος της τέχνης αποδεικνύεται σχεδόν ακόρεστα άπληστος για "έργα Τέχνης" και ενσωματώνει τις πιο βίαιες πράξεις που μπορεί να πέσουν στα χέρια του. "Τρόμος και ομορφιά!” φωνάζει η επιμελήτρια Τέχνης.

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας
Αιμιλία Κεφαλά, Μαρία Σάββα, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Λευτέρης Καταχανάς

Λίγα λόγια για την Samanta Schweblin

Η Samanta Schweblin έχει χαιρετιστεί ως μια από τις μεγαλύτερες Αργεντινές διηγηματογράφους των τελευταίων δεκαετιών. Με το ξεχωριστό ταλέντο της να συνδυάζει τον σουρεαλισμό με τη λεπτή συναισθηματικότητα, η ευφυής συγγραφέας συνθέτει ιστορίες που βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε μικροσκοπικά μυστήρια και παραμύθια. Η Schweblin μέσα από αυτές ρωτάει αν είμαστε αρκετά δυνατοί για να κοιτάξουμε τα σκοτεινά πράγματα στον κόσμο. Οι ιστορίες της παράστασης οδηγούν τους θεατές σε ένα οδικό ταξίδι γεμάτο εκπληκτικά και σουρεαλιστικά pit stops, με χαρακτήρες που αιωρούνται στο όριο της φαντασίας και της οικειότητας. "Οι αδερφοί Γκριμμ και ο Φραντς Κάφκα επισκέπτονται την Αργεντινή, στις σκοτεινές χιουμοριστικές ιστορίες της Samanta Schweblin για ανθρώπους που έχουν γλιστρήσει μέσα από ρωγμές ή έχουν πέσει από τρύπες σε εναλλακτικές πραγματικότητες", γράφει για το έργο της ένας από τους σπουδαιότερους διηγηματογράφους παγκοσμίως, ο JM Coetzee (Τζον Μάξγουελ Κούτσι, Nobel 2003).

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας
Αιμιλία Κεφαλά
Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας
Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.