Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα

Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα

  • Διάρκεια: 135'
  • 3,5

Για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή παρουσιάζεται το έργο που χαρτογραφεί την άνοδο του ναζισμού, εκθέτοντας την ευθύνη της στάσης μας απέναντι στην Ιστορία, από τον συγγραφέα του θρυλικού “Άγγελοι στην Αμερική”. Στο επίκεντρο οι συναντήσεις μιας παρέας αριστερών καλλιτεχνών που ξεκινούν από την Πρωτοχρονιά του 1932, στο σπίτι της ηθοποιού Άγκνες στο Βερολίνο, και συνεχίζονται για ενάμιση χρόνο, αποκαλύπτοντας πώς η πολιτική αναταραχή μπορεί να αλλάξει σταδιακά τις ισορροπίες στις ανθρώπινες σχέσεις. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος: «Το έργο του Κούσνερ μάς βάζει απέναντι σε έναν καθρέφτη να κοιτάξουμε στο παρελθόν το δικό μας μέλλον».


Ερμηνεύουν: Αγ. Οικονόμου, Σ. Σεϊρλή, Λ. Μαλκότσης / Θ. Πάνου (σε διπλή διανομή), Μ. Τσιμά, Αν. Αθανασιάδου, Γ. Χουσμέν, Π. Παναγόπουλος. Σκην.: Τ. Τζόκα. Κοστ.: Β. Γιαννούλα. Μουσ.: Θ. Οικονόμου. Φωτ.: Λ. Παυλόπουλος.

Αναλυτική κριτική

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα χρησιμοποιεί τα ιστορικά γεγονότα –την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία– για να μιλήσει για κάθε εποχή, θέτοντας το ζήτημα της ατομικής στάσης και ευθύνης μέσα στην Ιστορία. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ένα καλοπαιγμένο και καλαίσθητο, αν και συγκρατημένο Διαβάστε ολόκληρη την κριτική