Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεάτρου για το Προεδρικό Διάταγμα 85

Η ΠΕΘ καλεί το ΥΠΠΟΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης μέσω μίας άμεσης αντιμετώπισης των καλλιτεχνικών αιτημάτων.

Θέατρο

Ο πρόεδρος Μάρκος Τάγαρης, η αντιπρόεδρος Γιωργος Λυκιαρδόπουλος, η γραμματέας Βάσια Παναγοπούλου και το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεάτρου υπέγραψε ανακοίνωση σχετικά με το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει το Προεδρικό Διάταγμα 85 τόσο για τους καλλιτέχνες αλλά και για τα ίδια τα θέατρα.

H ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεάτρου

"Με λύπη μας διαπιστώνουμε το αδιέξοδο των συνομιλιών του καλλιτεχνικού κόσμου με την Κυβέρνηση, σχετικά με το π.δ. 85/23, που έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών. Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στα θέατρά μας, την ώρα που ουδεμία ευθύνη φέρουμε για το εν λόγω προεδρικό διάταγμα ούτε έχουμε την οποιαδήποτε σχέση με όσα αυτό ρυθμίζει. Από την πλευρά μας, ο διάλογος για τις Συλλογικές Συμβάσεις έχει ήδη αρχίσει και ελπίζουμε τα αγωνιζόμενα σωματεία να αντιλαμβάνονται, ότι δεν είμαστε εμείς -και δεν πρέπει να είμαστε εμείς- οι πραγματικοί παραλήπτες των διεκδικήσεών τους.
Επισημαίνουμε, ότι η όλη αναστάτωση αλλά και οι στάσεις εργασίας και οι απεργίες  των καλλιτεχνών έρχονται να προστεθούν στην ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση των θεάτρων, αφού το ελληνικό -ελεύθερο - θέατρο εξακολουθεί να πλήττεται από την πανδημία όχι μόνο ως προς την προσέλευση θεατών αλλά από τις αλλεπάλληλες ματαιώσεις των παραστάσεων λόγω νόσησης των ηθοποιών.
Καλούμε, λοιπόν, το ΥΠΠΟΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης μέσω μίας άμεσης αντιμετώπισης των καλλιτεχνικών αιτημάτων και παράλληλα να ενσκύψει συνολικά στα πραγματικά προβλήματα του θεατρικού χώρου και να στηρίξει τα θέατρά μας".
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου με νέα σατιρική παράσταση

Ζάμπρας, Θεοδωρόπουλος, Φουντούλης και Ρούπος στήνουν μαζί του μια επιχείρηση γέλιου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

"Εκείνος που έκλεψε τη μέρα και πλήρωσε τη νύχτα"-Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει με μια παράσταση για το τίμημα της ελευθερίας

Ένα έργο στοχαστικό, συγκινητικό και απολαυστικά αιχμηρό φέρνει στη σκηνή ο Θωμάς Μοσχόπουλος με πρωταγωνιστές τους Ορφέα Αυγουστίδη και Ευγενία Σαμαρά.

VRANARAMA Nights: Η Κατερίνα Βρανά κάνει comeback με λάμψη, χιούμορ και glitter

Η εκρηκτική Κατερίνα Βρανά καταλαμβάνει το Shamone με τις "VRANARAMA Comedy Nights"! Eτοιμαστείτε για γέλιο, glitter και δυνατές στιγμές stand-up μαγείας.

Ο Τιμ Κράουτς συναντά την Πέγκυ Τρικαλιώτη, τη Νοεμή Βασιλειάδου, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον Γιώργο Βαλαή

Ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την "Ολική Άμεση Συλλογική Επίγεια Σωτηρία" του Βρετανού πειραματιστή και συγγραφέα Τιμ Κράουτς, τον οποίο οι βρετανικές εφημερίδες έχουν παρομοιάσει με τον διάσημο Ιταλό συγγραφέα Πιραντέλο.

Σκοτεινά πάθη στο θέατρο: 'Δράκουλας' και 'Misery' τραβούν το ενδιαφέρον

Δύο εμβληματικές ιστορίες τρόμου, που αγαπήσαμε στο χαρτί και στην οθόνη, ζωντανεύουν και στη θεατρική σκηνή με φρέσκια, καθηλωτική και γεμάτη ένταση ματιά.

Αυτά είναι τα Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών

Η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών απένειμε τα Βραβεία Θεάτρου 2024-2025 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, τιμώντας δημιουργούς, ερμηνευτές και συντελεστές της θεατρικής χρονιάς.

Les Grands Ballets Canadiens: Το εμβληματικό χορευτικό συγκροτήματα επιστρέφει

Η έκφραση και η δεξιοτεχνία διακρίνουν τα Les Grands Ballets Canadiens, που μας εντυπωσίασαν το 2014 και τώρα επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής για τρεις νύχτες μαγείας στις 7, 8 και 9 Νοεμβρίου.