Έρχεται η νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την “Παρεξήγηση” του Αλμπέρ Καμί που ανεβάζει ο καταξιωμένος διεθνώς σκηνοθέτης στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Παρεξήγηση Ελευθερία Νικολαΐδου©

Μαριάννα Κάλμπαρη, Φλομαρία Παπαδάκη, Αναστάσης Ροϊλός, Πηνελόπη Τσιλίκα, Blaine L. Reininger πρωταγωνιστούν στην "Παρεξήγηση" του κορυφαίου Γάλλου νομπελίστα Αλμπέρ Καμί που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς από 3 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. 
Στο έργο ένας γιος επιστρέφει στην πατρίδα του, κάπου στην κεντρική Ευρώπη, μετά από 20 χρόνια οικειοθελούς εξορίας στην Αφρική, για να βρει τη μητέρα και την αδερφή του. Καταφθάνει μαζί με τη νεαρή γυναίκα του, αλλά αποφασίζει να μην ανακοινώσει εξ αρχής την πραγματική του ταυτότητα. Η απόφασή του αυτή είναι μοιραία καθώς οι δύο γυναίκες που διατηρούν ένα μοναχικό πανδοχείο, ληστεύουν και δολοφονούν τους καλεσμένους τους προσπαθώντας να επιβιώσουν αλλά και με την ελπίδα να αφήσουν πίσω τον τόπο τους και να εγκατασταθούν κάπου "μπροστά στη θάλασσα", σε μια χώρα όπου "ο ήλιος καταβροχθίζει τα πάντα”.

Παρεξήγηση
Ελευθερία Νικολαΐδου©

Ο Καμί εμπνεύστηκε αυτή την ιστορία από μια είδηση ​​που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ηχώ” του Αλγερίου το 1935, στην οποία μάλιστα κάνει μια νύξη στο μυθιστόρημά του "Ο Ξένος": "Μεταξύ του αχυρένιου στρώματός μου και της σανίδας του κρεβατιού, είχα βρει ένα παλιό άρθρο από μια εφημερίδα... αφορούσε μια πραγματική είδηση… αλλά και τη βιβλική παραβολή του άσωτου γιου που τον σκότωσε η οικογένειά του.”

Παρεξήγηση
Ελευθερία Νικολαΐδου©

Ο Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με αυτό το σπουδαίο και ολιγοπαιγμένο έργο-μελέτη πάνω στη σύγκρουση του ανθρώπου με το μοιραίο. Τα συναισθήματα του εγκλωβισμού και της απομόνωσης μέσα σε έναν απρόσωπο, ψηφιακό κόσμο, ο πόθος για μια αληθινή ζωή που βρίσκεται κάπου αλλού, η αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό, το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα σ’ ένα αδιάφορο σύμπαν, η αδυναμία επικοινωνίας ανάμεσα στους πιο κοντινούς μεταξύ τους ανθρώπους -τα μέλη μιας οικογένειας- που φτάνει εδώ στην απόλυτα τραγική της συνέπεια, τον θάνατο, είναι τα απολύτως επίκαιρα θέματα που θίγει το έργο.
Ο καταξιωμένος διεθνώς σκηνοθέτης, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, χτίζει μια παράσταση με άκρως μυστηριώδη, μεταφυσική σχεδόν ατμόσφαιρα, με βασικό άξονα την σαρκαστική ατάκα της κόρης προς την σύζυγο του γιου του έργου: "Αν θέλετε να ξέρετε, υπήρξε κάποια παρεξήγηση. Όσο άμαθη κι αν είστε στη ζωή, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά συμβαίνουν".
Η Μαριάννα Κάλμπαρη υπογράφει και τη μετάφραση, τα σκηνικά είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα.

Παρεξήγηση
Ελευθερία Νικολαΐδου©

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στο θεατρικό σύμπαν της Τώνιας Ράλλη ονειρεύεσαι όσο αναπνέεις

Η σκηνοθέτρια, μουσικός και συν-δημιουργός της ομάδας Νοσταλγία Τώνια Ράλλη, βρίσκει το χιούμορ μέσα στο σκοτάδι. Οι παραστάσεις "Το κοράκι - Ένα μουσικό αναλόγιο" & "Αι γυμνισταί" το επιβεβαιώνουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
01/12/2025

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τιμά τον Δημήτρη Δημητριάδη

Ο Νίκος Διαμαντής στήνει ένα ντιμπέιτ με τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, με αφορμή την παράσταση "Μνήμη | Λήθη" που σκηνοθετεί η ανερχόμενη Αλίκη Στενού.

4 θεατρικές παραστάσεις σήκωσαν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα

Τέσσερις θεατρικές παραστάσεις ξανακάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα κι αξίζουν.

"Νίκος Ξυλούρης - Ο Αρχάγγελος της Κρήτης": Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο 'Ψαρονίκο'

Μια παράσταση-αφιέρωμα στον "Αρχάγγελο της Κρήτης", τον Νίκο Ξυλούρη, κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Ήβη σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Mε πρωταγωνιστές την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Αιμιλιανό Σταματάκη αναβιώνει το μύθο του ερμηνευτή που έγινε σύμβολο ελευθερίας, συνδυάζοντας ζωντανή μουσική, αδημοσίευτες φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα και αφήγηση που σκορπίζει συγκίνηση (από 3/12).

Μπορεί μια θεατρική πρόβα να είναι πιο συναρπαστική από μια "ολοκληρωμενη" παράσταση;

Βρεθηκαμε στη Διαρκή Ανοιχτή Πρόβα με τίτλο "ΚΑΠΟΥΤ / Πόλεμος, ένα Vaudeville" της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Δίπυλον.

"Στην "Κουζίνα" με τον Μιχάλη Σαράντη: Φλόγες, όνειρα και ανθρώπινες ιστορίες

Τι σχέση έχουν τα παρασκήνια με την κουζίνα; Η πλατεία με τη σάλα; Ο Μιχάλης Σαράντης μπαίνει στη θεατρική "Κουζίνα" του Κιβωτός, όπου το φαγητό είναι η αφορμή για να έρθουμε αντιμέτωποι με τη φθορά της εργασίας και την ανάγκη για αλληλεγγύη. Εμείς όμως τον φωτογραφίσαμε στην πάντα φιλόξενη κουζίνα του Άνταμ Κοντοβά στο εστιατόριο "Ex Machina" και μιλήσαμε για θέατρο, γεύσεις και όνειρα.

Πέντε λόγοι να μη χάσεις το MIRfestival 2025

Τρεις τελευταίες μέρες για τη διοργάνωση του 2025 μετρά το MIRfestival, και συγκεντρώσαμε πέντε λόγους για να το επισκεφτείς.