Το "Ay, Carmela" σκηνοθετεί ο Κωσταντίνος Κυριακού

Ay, Carmela Μαρία Χουρδάρη

Το θέατρο έχει επιβιώσει στις πιο δύσκολες συνθήκες κι αυτό φαίνεται να μας λεει ο Ισπανός συγγραφέας Χοσέ Σαντσίς Σινιστέρα μιλώντας, μέσα από το έργο του "Ay, Carmela", για ένα θέατρο περιθωριακό, στο κέντρο της πιο βίαιης σύγκρουσης της σύγχρονης ισπανικής ιστορίας. Ενός θεάτρου που παρουσιάζεται σαν τόπος μνήμης, ονείρου και ψευδαισθήσεων, αλλά και σαν τοπίο προβολής επιθυμιών. Ο Κωνσταντίνος Κυριακού ανέλαβε να το σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει μαζί με την Κατερίνα Μπιλάλη ερμηνεύοντας τους ρόλους δύο πλανόδιων θεατρίνων στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου. Οι ήρωες περνούν κατά λάθος από τη ζώνη των δημοκρατικών, στη ζώνη των φρανκιστών, όπου εξαναγκάζονται να δώσουν αυτοσχέδια παράσταση για τους στρατιώτες. Τούς διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη της Διεθνούς Ταξιαρχίας που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη. Η Καρμέλα αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυθόρμητα αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα, ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;

Ay, Carmela

 

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα φόβου και απειλής, το δραματικό συνδυάζεται με το κωμικό, η φαντασία με την πραγματικότητα, η ζωή με το θέατρο. Ο Σινιστέρα χαρακτηρίζει το έργο "ελεγεία για έναν εμφύλιο πόλεμο" και εστιάζει το ενδιαφέρον του στη στάση του καλλιτέχνη απέναντι στην κοινωνία, την πολιτική, τον πόλεμο και τον έρωτα, σε μια σκληρή εποχή. Στο σημείωμα του ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει: "Το βασικό μήνυμα του έργου, δηλαδή ο κίνδυνος της ιστορικής αμνησίας, έχει προεκτάσεις και σε άλλες χώρες που μαστίζονταν ή και μαστίζονται από κάποιον Εμφύλιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η Σύγχρονη Ιστορία της οποίας σφραγίστηκε από μια τέτοια διαμάχη και μάλιστα μόλις δέκα χρόνια περίπου μετά από τα γεγονότα που αναφέρονται στο έργο του Σάντσις Σινιστέρρα, με πολλές συμπεριφορές - κοινωνικές και πολιτικές-, που έχουν την προέλευσή τους σε εκείνη την αδελφοκτόνο σύγκρουση, να εξακολουθούν να απαντώνται και στις μέρες μας".

Ay, Carmela


 

Το θεατρικό έργο "Ay, Carmela!" θ’ ανέβει στο θέατρο Μεταξουργείο στις 12 Δεκεμβρίου, έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο, και η ομότιτλη ταινία απέσπασε 13 βραβεία Goya από τα  15 που ήταν υποψήφια. Ενώ τον τίτλο του τον πήρε από το τραγούδι "Ay Carmela", ένα δημοφιλές ισπανικό τραγούδι από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας κατά του Ναπολέοντα, το οποίο διασκευάστηκε και έγινε το αγαπημένο τραγούδι των Δημοκρατικών στρατιωτών και της Διεθνούς Ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
Τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης είναι της Κατερίνα Τσακότα, οι φωτισμοί του Λέοντα Εσκενάζη, η πρωτότυπη μουσική της Άρτεμις Ματαφιά, στην εκτέλεση μουσικής-ενορχήστρωση- κιθάρες είμαι ο Γιώργος Πατσιώτης και στο τραγούδι η Άρτεμις Ματαφιά.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.