Ο Θανάσης Σαράντος φέρνει την "Αντιγόνη" στα ’70s

Μετά την επιτυχία του "Οιδίποδα Τυράννου", ο Θανάσης Σαράντος επιστρέφει στον Σοφοκλή και μεταφέρει την "Αντιγόνη" στη δεκαετία του ’70, φωτίζοντας τη σύγκρουση εξουσίας και συνείδησης με σύγχρονη πολιτική ματιά. Η παράσταση έρχεται στις Ροές και ισχύει προσφορά προπώλησης early bird έως 18/1.

Αντιγόνη Θανάσης Σαράντος Χρυσάνθη Σπανού©

Μετά τη θερμή υποδοχή και την καλλιτεχνική επιτυχία του "Οιδίποδα Τυράννου", ο Θανάσης Σαράντος συνεχίζει θεατρικά με το αρχαίο δράμα με μια νέα, τολμηρή κατάδυση στον κόσμο του Σοφοκλή, επιλέγοντας αυτή τη φορά την "Αντιγόνη", σε μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη. Ο "Οιδίποδας" του Σαράντου ξεχώρισε για τη σύγχρονη ματιά, τη σωματικότητα, τη συλλογική δουλειά του θιάσου και τη ζωντανή μουσική, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς και επιβεβαιώνοντας ότι το αρχαίο κείμενο μπορεί να λειτουργήσει ως ζωντανό πολιτικό θέατρο, εδώ και τώρα.

Αυτή η επιτυχία λειτούργησε ως αφετηρία και η επιλογή της "Αντιγόνης" δεν είναι τυχαία· αποτελεί φυσική συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς και ταυτόχρονα μια συνειδητή επιθυμία να συνεχιστεί η έρευνα πάνω στα όρια της εξουσίας, της ευθύνης και της ανυπακοής. Ο Σαράντος αντιμετωπίζει την τραγωδία όχι ως μουσειακό κείμενο, αλλά ως πεδίο σύγκρουσης ιδεών που παραμένουν εκρηκτικά επίκαιρες.

Αντιγόνη Θανάσης Σαράντος
Χρυσάνθη Σπανού©

Στην παράσταση που ανεβαίνει στις Ροές, από 17/1, παίζουν: Θανάσης Σαράντος και Κωνσταντίνος Λάγγος (σε διπλή διανομή στο ρόλο του Κρέοντα) , Ρωξάνη Καρφή (Αντιγόνη), Γιάννης Κορρές (Αίμων,Παιδί Τειρεσία, Χορός ), Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος  (Τειρεσίας, Χορός),  Παναγιώτης Παπαδούλης (Φύλακας,Εξάγγελος, Χορός) Γαλάτεια Μαυρομάτη (Ισμήνη, Ευριδίκη, Χορός), Βαγγέλης Μάγειρος (Άγγελος, Χορός). Μουσικός επί σκηνής (κρουστά) : Ιάκωβος Παυλόπουλος. Μουσική σύνθεση-ηχοτοπία: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης.

Αντιγόνη Θανάσης Σαράντος
Χρυσάνθη Σπανού©

Η Αντιγόνη στη σύγχρονη εποχή

Η υπόθεση της "Αντιγόνης" ξετυλίγεται στον απόηχο ενός εμφυλίου: ο Κρέων επιβάλλει τον νόμο της πόλης απαγορεύοντας την ταφή του Πολυνείκη, ενώ η Αντιγόνη υπακούει στον νόμο της συνείδησής της και προχωρά στην πράξη της ανυπακοής. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και οδηγεί στην καταστροφή, όχι ως αποτέλεσμα κακίας, αλλά ως συνέπεια απόλυτων θέσεων. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν παίρνει εύκολα θέση. Τον ενδιαφέρει να φωτίσει τα ερωτήματα και όχι να δώσει απαντήσεις: είχε δίκιο η Αντιγόνη; ήταν ο Κρέων απλώς τύραννος ή ένας άρχοντας που προσπαθεί να κρατήσει όρθια μια διαλυμένη πόλη; Τοποθετώντας τη δράση στη δεκαετία του ’70, ο Σαράντος μετατρέπει την τραγωδία σε πολιτικό θρίλερ, καλώντας τον σύγχρονο θεατή να αναμετρηθεί με τη δική του ευθύνη απέναντι στον νόμο, την εξουσία και την ηθική επιλογή.

Αντιγόνη Θανάσης Σαράντος
Χρυσάνθη Σπανού©

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Στην "Αντιγόνη" συγκρούονται μετωπικά δύο κόσμοι: από τη μία τα δικαιώματα της οικογένειας και από την άλλη οι αδιασάλευτες προσταγές της πολιτείας. Ποιο όμως δίλημμα θα μπορούσε να προκαλέσει στον Αθηναίο πολίτη της δημοκρατίας του 5ου αιώνα π.Χ. η απολύτως αναρχική πράξη μιας γυναίκας που επικαλείται τους θεϊκούς νόμους απέναντι στο ιερό δίκαιο της πόλης, το οποίο εκπροσωπεί ο κυβερνήτης της; Και πώς όφειλε να σταθεί ο άρχοντας όταν ο νόμος παραβιάζεται όχι απλώς από έναν πολίτη, αλλά από συγγενή του;

Τι παράδειγμα θα έδινε ο Κρέων για τη διατήρηση της τάξης σε μια πόλη που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά από πολέμους, λοιμούς και βαθιές πληγές — και μάλιστα σε ένα κρίσιμο μεταβατικό στάδιο, έπειτα από την ανόσια και καταραμένη πράξη του προγενέστερου βασιλιά, του Οιδίποδα; Σε ποιο βαθμό μπορεί ο σύγχρονος θεατής του 21ου αιώνα να ταυτιστεί πραγματικά με την αποστολή του Κρέοντα, που υπερασπίζεται τις αξίες της ισονομίας και της θεσμικής δικαιοσύνης; Αποδεικνύεται ικανός να σταθεί μέχρι το τέλος στο ύψος των περιστάσεων του δημοκρατικού πολιτεύματος ή ολισθαίνει σταδιακά προς το επικίνδυνο μονοπάτι της τυραννίας;

Αντιγόνη Θανάσης Σαράντος
Χρυσάνθη Σπανού©

Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα μας δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουμε σε βάθος η εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή, με έναν οκταμελή θίασο και έναν μουσικό επί σκηνής, και με οδηγό την αξεπέραστη μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη. Η παράσταση αυτή αποτελεί τη συνέχεια της πρώτης μας εργασίας πάνω στο αρχαίο δράμα με το έργο του ίδιου ποιητή "Οιδίπους Τύραννος".

Προσφορά προπώλησης- early bird έως 18/1 από more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Θ. Σαράντος προσεγγίζει το σοφόκλειο δράμα φωτίζοντας το διάλογο ανάμεσα στην ατομική συνείδηση και τη συλλογική ηθική, τη σύγκρουση εξουσίας και ελευθερίας. Αντιμέτωπος με τις συνέπειες ενός εμφυλίου, ο Κρέων διατάζει να μην ταφεί ο Πολυνείκης, εφόσον ηγήθηκε της εξέγερσης κατά της Θήβας. Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει την πεποίθησή του ότι η αφοσίωση στο κράτος είναι υψίστης σημασίας και η προδοσία πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, ώστε να διατηρείται η κοινωνική σταθερότητα. Οι πράξεις του μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένες, αν τις δει κανείς υπό το πρίσμα της πραγματιστικής διακυβέρνησης και της ανάγκης διατήρησης της πολιτειακής τάξης. Πού βρίσκονται, όμως, τα όρια ανάμεσα στην ηθική ευθύνη και την πολιτική εξουσία; Πώς εξασφαλίζεται άραγε η διαρκής δημοκρατία;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ένοχος ή αθώος; Στο "The Jury Experience" η ετυμηγορία είναι δική σου

Στον κινηματογράφο Δαναό μπορείς να γίνεις ένας από τους ενόρκους που θα αποφασίσουν για την τύχη του κατηγορουμένου στην διαδραστική παράσταση - εμπειρία "The Jury Experience".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2026

Πρόλαβε εισιτήρια για τη Νένα Μεντή και το "Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας"

Ο συγκλονιστικός μονόλογος του Πέτρου Ζούλια "Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας" με ερμηνεύτρια την Νένα Μεντή συνεχίζει την περιοδεία του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

4 σκηνοθέτες αποκαλύπτουν τη "στιγμή-κλειδί" των παραστάσεων που έρχονται από τους Φιλίππους στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ενώνουν δυνάμεις. Τέσσερις σκηνοθέτες του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων αποκαλύπτουν τις στιγμές-κλειδιά των παραστάσεών τους, όπου ο μύθος, η όπερα και το θέατρο σκιών συναντούν το σήμερα.

"Για τρία ψυγεία και ένα πλυντήριο": Έλλη Τρίγγου και Γιάννης Κουκουράκης σε μια συγκλονιστική παράσταση

Για την ιστορία περισσότερων από 4.000 Ελληνόπουλων που δόθηκαν για υιοθεσία μιλά η παράσταση που έρχεται στην Αθήνα τη νέα σεζόν 2026-27.

"Τερματικός Σταθμός: Circus City": Η εμπειρία της μετανάστευσης συναντά το θέατρο και τη ραπ μουσική

Σε έναν σταθμό του μετρό της Νέας Υόρκης εκτυλίσσεται το έργου του/της/του Ουίτσι που περιμένουμε το 2027 στο Θέατρο "Μπέλλος", το οποίο μετατρέπει την πόλη σε ένα σύγχρονο τσίρκο επιβίωσης.

Open call από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για το πρόγραμμα του 2027

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ετοιμάζεται για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2027 και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Ακάθεκτες συνεχίζουν για 4η σεζόν οι "Στρακαστρούκες" του Δημήτρη Σαμόλη

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή, με τον Δημήτρη Σαμόλη συνεχίζει για τέταρτη σεζόν με μια σκληρή αλλά βαθιά ανθρώπινη ιστορία για τον εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα και όσα κρύβονται πίσω από την "αγία ελληνική οικογένεια".