Έργα που γνωρίσαμε στο σινεμά και ανεβαίνουν φέτος στη σκηνή

Είτε τις γνωρίζεις καλύτερα από το θέατρο είτε από το σινεμά, οι παρακάτω ιστορίες σου δίνουν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες στη μεγάλη οθόνη ή στο σανίδι.

Παιχνιδοποιός

"Παιχνιδοποιός" στο Μικρό Γκλόρια

Ενώ ο Μπράιαν Ντε Πάλμα έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη των γυρισμάτων της ομώνυμης ταινίας με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φερθ, ο Αλέξανδρος Κοέν παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ "Παιχνιδοποιός" του Γκάρντνερ ΜακΚέι από 22/10 με τους Ραφίκα Σαουίς και Γιώργη Παρταλίδη στο Μικρό Γκλόρια. Η αστυνομική νευροψυχολόγος Μοντ Κρίστοφερ ζει μόνη της, απομονωμένη στους λόφους του Λος Άντζελες. Τον τελευταίο καιρό την απασχολεί, σε βαθμό εμμονής, μια ανεξιχνίαστη υπόθεση που έχει αναλάβει. Ένας παρανοϊκός άνδρας επιτίθεται κατά συρροή στις ανυποψίαστες γυναίκες της πόλης, τις οδηγεί οικειοθελώς στο κρεβάτι του και τις ακινητοποιεί με λοβοτομή, μετατρέποντάς τις σε άβουλες μαριονέτες. Γραμμένο το 1984 πρώτα με τη μορφή best seller νουβέλας και μετά δημοφιλούς θεατρικού, το έργο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, "έχει να κάνει με την τεράστια ικανότητά μας να χειριζόμαστε ο ένας τον άλλον και το θαυμάσιο δώρο του να λέμε ψέματα. Μιλά για την ικανότητά μας να πιστεύουμε οποιαδήποτε αλήθεια, αρκεί να μας ταιριάζει, για την τρομερή δύναμή μας να συγχωρούμε και την ανάγκη μας να προχωρήσουμε, για τον συμβιβασμό που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, για την απίστευτη προθυμία μας να κοιμηθούμε με τον δήμιό μας. Πρόκειται κατά βάση για την ηθική μας ανομία: ένα έγκλημα είναι έγκλημα μόνο αν δεν συμβεί σε εμάς. Αν συμβαίνει σε κάποιον άλλο, εμείς απλά γυρνάμε τη σελίδα”.

Σπιρτόκουτο
"Σπιρτόκουτο"

"Σπιρτόκουτο” στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

"Πόλεμος! Πόλεμος! Έχουμε πόλεμο!": Σε πολεμικό ορατόριο δύο πράξεων μεταμορφώνεται το "Σπιρτόκουτο” του Γιάννη Οικονομίδη στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (5/11-22/1). Ένα πρωτότυπο μιούζικαλ βασισμένο στην ταινία-σταθμός του νεότερου ελληνικού σινεμά (με τους Ερρίκο Λίτση, Ελένη Κοκκίδου, Κώστα Ξυκομηνό, Γιάννη Βουλγαράκη) σε σκηνοθεσία και στίχους του Γιάννη Νιάρρου. Με φόντο ένα μικροαστικό διαμέρισμα μια Κυριακή του Αυγούστου και την "αγία ελληνική οικογένεια" στο επίκεντρο εξελίσσεται το έργο με πρωταγωνιστή τον πάτερ φαμίλια Δημήτρη, ιδιοκτήτη καφετέριας.

Διαβάστε Επίσης

Είκοσι χρόνια μετά δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Εννέα μουσικοί και έντεκα ερμηνευτές υπηρετούν το όραμα της μεταφοράς της ταινίας σε μιούζικαλ με οδηγό το πρωτότυπο μουσικό έργο των Γιάννη Νιάρρου και Αλέξανδρου Λιβιτσάνου. Το λιμπρέτο υπογράφουν οι Γιάννης Οικονομίδης και Δώρης Αυγερινόπουλος. Παίζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Αναστασάκης, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάριος Σαραντίδης, Γιώργος Κατσής, Αποστόλης Ψυχράμης, Νάνσυ Σιδέρη, Δάφνη Δαυίδ, Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου, Ελένη Μπούκλη και Θεοδοσία Σαββάκη.

"Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" στο Θέατρο Τέχνης

Την παράσταση του Γιάννου Περλέγκα "Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" του Ιάκωβου Καμπανέλλη -που παίχτηκε σε ένα μόνο live streaming το χειμώνα του 2020- έχουμε την ευκαιρία να δούμε στη σκηνή χάρη στη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για το "Λογοτεχνικό Έτος 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης". Στη σκηνή της Φρυνίχου θα παρουσιαστεί διά ζώσης αυτή τη φορά το έργο που αγαπήσαμε από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη "Στέλλα” (1955), σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, με τους Μελίνα Μερκούρη, Γιώργο Φουντά, Αλέκο Αλεξανδράκη, Σοφία Βέμπο, η οποία διακρίθηκε με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1956, βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960, ενώ ήταν από τις επικρατέστερες για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1955, όπως και η πρωταγωνίστριά του. Στην μετεμφυλιακή Ελλάδα των χαμαιτυπείων, των τεκέδων, των νταήδων και των αγαπητικών που δεν έχουν "μία", με φόντο το συνοικιακό υπαίθριο "Νυχτερινό κέντρο η Μαρία" τραγουδάει η Στέλλα, μια γυναίκα ανεξάρτητη, ανυπότακτη και αδιάφορη για τον κοινωνικό αντίκτυπο που προκαλεί η ελεύθερη ζωή της. Στο πρόσωπο του Μίλτου, η Στέλλα θα βρει το αρσενικό αντίρροπο του δικού της δαιμονίου. Ο έρωτάς τους θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση καθώς ο Μίλτος θα προσπαθήσει, προτείνοντάς της γάμο, να υποτάξει την ελεύθερη φύση της.

>>Με ποιες παραστάσεις ανοίγει φέτος το πρόγραμμά του το Θέατρο Τέχνης;

Dogville
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Dogville"

"Dogville" στο Νέο Ακάδημο

Ένα από τα κορυφαία έργα της ιστορίας του κινηματογράφου θα δούμε από 14/10 σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ στο Νέο Ακάδημο. Η αριστουργηματική αλληγορία του νεωτεριστή Λαρς Φον Τρίερ "Dogville" για την κοινωνική καταπίεση που επανεξετάζει τα όρια της ηθικής και αποκαλύπτει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης, μεταφέρεται στο θέατρο με τους Έλλη Τρίγγου, Στέλιο Μάινα, Θοδωρή Κατσαφάδο, Νικολέτα Βλαβιανού, Βαγγέλη Αλεξανδρή, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, κ.ά. Στην απομονωμένη κωμόπολη "Dogville” καταφθάνει η γοητευτική Γκρέις κυνηγημένη από εγκληματίες. Οι φιλήσυχοι κάτοικοι δείχνουν να την αγκαλιάζουν, πριν δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι δεν είναι οι μόνοι που κρύβουν κάτι. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας "USA - Land of Opportunities" στην οποία καθρεφτίζεται η αμερικανική κοινωνία την εποχή του οικονομικού κραχ – όπως και η δική μας. Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2003, και απέσπασε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις σε όλο το κόσμο. Το θεατρικό κείμενο βασίζεται στο τελικό σενάριο της ταινίας όπως τη γνωρίζουμε, με πρόσθετες σκηνές από παλαιότερες εκδοχές του ή σκηνές που παρουσιάστηκαν στην ταινία ως εικόνες χωρίς διάλογο.

>>Δείτε περισσότερα εδώ

"Τα φώτα της πόλης” στο Εθνικό Θέατρο Ρεξ

Η χορογράφος και ηθοποιός Αμάλια Μπένετ μεταφέρει στη Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη” του Εθνικού Θεάτρου Ρεξ τα "Φώτα της πόλης" του Τσάρλι Τσάπλιν σε μορφή μιούζικαλ (σε δική της σκηνοθεσία και χορογραφία), αξιοποιώντας την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου και τους στίχους του Σταύρου Σταύρου. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, αλλά και για την πιο όμορφη και ολοκληρωμένη σκηνοθετικά ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, η οποία συνδυάζει αρμονικά τη σάτιρα με το μελόδραμα, κι ένα από τα ωραιότερα φινάλε στην ιστορία της έβδομης τέχνης. Στην βωβή ρομαντική κωμωδία του 1931, ο άνεργος Σαρλό ερωτεύεται μια τυφλή πωλήτρια λουλουδιών, η οποία πιστεύει ότι είναι πλούσιος. Ταυτόχρονα κάνει παρέα με έναν αλκοολικό δισεκατομμυριούχο.

>>Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο

Άσπρο Πάτο
Σταύρος Χαμπάκης©
"Άσπρο Πάτο / Another Round”

"Άσπρο Πάτο / Another Round” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Εκτός από τα "Μαθήματα κωμωδίας” που παρουσιάζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Μικρό Παλλάς (από 19/10), ο Θοδωρής Αθερίδης υπογράφει τη σκηνοθεσία της θεατρικής μεταφοράς της ομώνυμης κινηματογραφικής επιτυχίας του Τόμας Βίντερμπεργκ με τον Μαντς Μίκελσεν, η οποία απέσπασε μεταξύ άλλων το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το 2021. Οι Νίκος Ορφανός, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης και Θάνος Γρίβας πρωταγωνιστούν στην πρώτη διασκευή του σεναρίου για τη σκηνή, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (από 26/10). Στο "Άσπρο Πάτο", μια ομάδα καθηγητών σχολείου, τέσσερις κολλητοί φίλοι, θέλουν να δοκιμάσουν μια καινούργια προσέγγιση στη ζωή και τη δουλειά: αποφασίζουν να πίνουν σταθερά, μόνο τις εργάσιμες ώρες και να διατηρούν ένα ελαφρύ επίπεδο μέθης σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Σκοπός τους είναι να αποδείξουν, όπως πίστευαν ο Χέμινγουεϊ και ο Τσόρτσιλ, ότι μια λίγο μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα, ανοίγει τη σκέψη στον έξω κόσμο, κάνει τα προβλήματα να φαίνονται μικρότερα και αυξάνει τη δημιουργικότητα. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Αθερίδη "Η περιπέτεια τεσσάρων ενηλίκων στην μάταιη προσπάθεια τους να ξαναγίνουν παιδιά με βασικό σκηνικό χώρο το προαύλιο του σχολείου με στοιχεία παιδικής χαράς”.

>> Τι θα δούμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Θάνατος στη Βενετία
Πάνος Γιαννακόπουλος©
"Θάνατος στη Βενετία"

"Θάνατος στη Βενετία” στο Πορεία

Η γεμάτη πάθος νουβέλα "Θάνατος στη Βενετία” που έγραψε ο Τόμας Μαν το 1912, έναν χρόνο μετά τις διακοπές του στη Βενετία, με επιρροές από τον Πλάτωνα, τον Γκαίτε, τον Φρόιντ και τον Νίτσε, περιγράφει την έλξη του επιτυχημένου ηλικιωμένου συγγραφέα, Άσενμπαχ, προς έναν νεαρό που παραθερίζει στο ίδιο ξενοδοχείο με εκείνον. Μέσα από την συνάντησή τους, ιδωμένη μέσα από ένα φιλοσοφικό/πλατωνικό πρίσμα, ο Άσενμπαχ αντικρίζει στον νεαρό την ενσάρκωση του απόλυτου κάλλους. Στο τέλος της μοιραίας αυτής γνωριμίας έρχεται ο θάνατος για να εκπληρώσει ιδανικά έναν έρωτα που βιώθηκε σαν θρησκευτική εμπειρία και να ανανεώσει την πίστη ότι "η ομορφιά θα νικήσει!". Αυτή η ιστορία ενέπνευσε την ομώνυμη εμβληματική ταινία του Λουκίνο Βισκόντι, μία από τις τελευταίες μεγάλες ταινίες του κλασικού ιταλικού σινεμά (υποψηφιότητες για Όσκαρ ενδυματολογίας, βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών και 4 βραβεία BAFTA), με τους Ντερκ Μπόγκαρντ, Σιλβάνα Μαγκάνο, Μπιόρν Άντερσεν. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μεταφέρει το λογοτεχνικό έργο του Μαν στη σκηνή του θεάτρου Πορεία σε διασκευή του ποιητή Στρατή Πασχάλη, με στόχο να εξελίξει περαιτέρω την ενασχόλησή του με τη δραματοποίηση σημαντικών πεζογραφημάτων, τη χειροποίητη σκηνική δραματουργία και τη χρήση της ζωντανής μουσικής και δραματουργίας. Στόχος του η δημιουργία ενός αισθαντικού ηχητικού περιβάλλοντος επί σκηνής, το οποίο θα μυήσει τον θεατή στο μυσταγωγικό ταξίδι του Άσενμπαχ και τα μύχια πάθη του. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννης Λεάκος, Ορέστης Χαλκιάς, Γρηγορία Μεθενίτη (από 28/2).

>>Τι θα δούμε στο θέατρο Πορεία

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" στο Βρετάνια

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης ετοιμάζει τη θεατρική μεταφορά της δημοφιλούς κινηματογραφικής επιτυχίας-ορόσημο της δεκαετίας του ‘80 "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών", σε σκηνοθεσία του Πίτερ Γουίαρ και σενάριο του Τομ Σούλμαν που γνωρίσαμε με πρωταγωνιστές τους Ρόμπιν Γουίλιαμς, Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ, Ίθαν Χοκ, Τζος Τσαρλς και Γκέιλ Χάνσεν, η οποία απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου. Η παράσταση προγραμματίζεται να ανέβει στο θέατρο Βρετάνια στις 9/12 με τον Άκη Σακελλαρίου στο ρόλο του αντικομφορμιστή καθηγητή Αγγλικής λογοτεχνίας Τζον Κίτινγκ, ο οποίος συστήνει στους μαθητές της συντηρητικής Ακαδημίας Γουέλτον την άτυπη μυστική λέσχη λογοτεχνίας "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών", ενθαρρύνοντάς τους να πάνε κόντρα στο κατεστημένο.

ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ
"Τέλειοι ξένοι"

"Τέλειοι ξένοι” στο Θέατρο Αθηνά

Επτά φίλοι, τρία ζευγάρια κι ένας "ελεύθερος", συναντιούνται για γεύμα σε ένα σπίτι ένα βράδυ με έκλειψη Σελήνης. Ένα παιχνίδι, σύμφωνα με το οποίο αφήνουν όλοι τα κινητά τους στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν, φέρνει τα πάνω κάτω στις σχέσεις τους. Αυτή είναι με δύο λόγια η γνωστή κοινωνική σάτιρα του Πάολο Τζενοβέζε, που παρουσίασε στο σινεμά το 2016 με πρωτότυπο τίτλο "Perfetti Sconosciuti". Η ιταλικής παραγωγής ταινία μπήκε στο βιβλίο Γκίνες το 2019, όντας το φιλμ με τα περισσότερα ριμέικ στην ιστορία του σινεμά (έχουν φτάσει τα 22 μέχρι σήμερα συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής εκδοχής από τον Θοδωρή Αθερίδη). Οι Πέτρος Λαγούτης και Γιώργος Πυρπασόπουλος αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στην ελληνική σκηνή το έργο με τον πρώτο να συμπρωταγωνιστεί μαζί με τους Μυρτώ Αλικάκη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Δημήτρη Λιόλιο, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Γιώργο Χρανιώτη. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 20/10 στο πλήρως ανακαινισμένο θέατρο Αθηνά.

"Επικίνδυνες σχέσεις" στο Vault

Τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά της ταλαντούχας ηθοποιού Βίκυς Βολιώτη θα δούμε φέτος στο θέατρο Vault. Ο λόγος για το περιβόητο γαλλικό μυθιστόρημα του Πιέρ Σοντερλό ντε Λακλό (1782), "Επικίνδυνες σχέσεις", το οποίο γνωρίζουμε καλύτερα μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του 1988 σε σκηνοθεσία του Στίβεν Φρίαρς και σενάριο του Κρίστοφερ Χάμπτον. Το φιλμ εποχής με πρωταγωνιστές τους Γκλεν Κλόουζ, Τζον Μάλκοβιτς, Μισέλ Φάιφερ, Κιάνου Ριβς και Ούμα Θέρμαν είναι βασισμένο στο θεατρικό του ίδιου του Χάμπτον, με τίτλο "Les liaisons dangereuses”, το οποίο αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος. Συνολικά έλαβε 7 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας αποσπώντας τελικά 3 βραβεία (Διασκευασμένου Σεναρίου, Κοστουμιών, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης). Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή: στο Παρίσι του 18ου αιώνα η διεφθαρμένη Μαρκησία ντε Μερτέιγ ζητάει βοήθεια από τον πρώην εραστή της, υποκόμη ντε Βαλμόν, για να εκδικηθεί τον Μπαστίντ, τον άνδρα που την εγκατέλειψε για την νεαρή παρθένα Σεσίλ ντε Βολάνζ. Ο Βαλμόν καλείται να αποπλανήσει την Σεσίλ πριν από το γάμο της με τον Μπαστίντ.

Solaris
Κωστής Καλλιβρετάκης©
"Solaris"

"Solaris” στο Άσυλο Ανιάτων

Το έργο του Στάνισλαβ Λεμ "Solaris" που έγινε γνωστό από την ομώνυμη αριστουργηματική -διακεκριμένη στο Φεστιβάλ των Καννών- κινηματογραφική μεταφορά του Αντρέι Ταρκόφσκι το 1971, αλλά και την μετέπειτα εκδοχή του Στίβεν Σόντερμπεργκ το 2002, γίνεται θεατρική παράσταση ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο του Ασύλου Ανιάτων (από 28/9) από την ομάδα "Όπερα" σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή με τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψιδά και Δανάη Σαριδάκη. Ο "Solaris", ένας μυστηριώδης μακρινός πλανήτης αποτελούμενος από ένα διαστημικό ωκεανό τυλιγμένο με σύννεφα, γίνεται στόχος επιστημονικής έρευνας. Θεωρείται πιθανό ολόκληρος ο πλανήτης να είναι ένα εξωγήινο νοήμον ον. Όταν αποφασίζουν να τον ενεργοποιήσουν με ακτίνες φωτός υψηλής ενέργειας, συμβαίνουν διάφορα παράξενα φαινόμενα που συνοδεύονται από παραισθήσεις του πληρώματος του διαστημικού σταθμού, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ’ τον πλανήτη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Dogville

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Αριστουργηματική αλληγορία που εξετάζει τα όρια της ηθικής, παίζει με το δίπολο θύμα-θύτης, ενώ ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης.

Solaris

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 80 '

Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στάνισλαβ Λεμ, όπου μια ομάδα επιστημόνων ανακαλύπτει έναν πλανήτη που θεωρεί ότι είναι νοήμον ον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.