Θάνατος στη Βενετία

5

Μια ρομαντική, απελπισμένη ματιά σε έναν κόσμο που χάνεται οριστικά κι ένας συγκλονιστικός κινηματογραφικός χορός του Έρωτα και του Θανάτου, ένα από τα αριστουργήματα του Λουκίνο Βισκόντι και μία από τις τελευταίες πραγματικά μεγάλες (με κάθε έννοια) ταινίες του κλασικού ιταλικού σινεμά.

Θάνατος στη Βενετία

Βενετία, Τόμας Μαν, Γκούσταβ Μάλερ: μια πόλη που καταποντίζεται, ένας λογοτέχνης της παρακμής, ένας ρομαντικός μουσικοσυνθέτης. Ο Λουκίνο Βισκόντι, ο κομμουνιστής κόμης που περιέγραψε με ασύγκριτη κομψότητα τη διακριτική γοητεία και την εσωτερική φθορά της μπουρζουαζίας, βρίσκει σε μια νουβέλα του Γερμανού συγγραφέα την ιδανική πρώτη ύλη για ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό χορό του Έρωτα και του Θανάτου με φόντο την πόλη των Δόγηδων. Εκεί καταφθάνει ο ηλικιωμένος συνθέτης Άσενμπαχ (που παραπέμπει στον Μάλερ), ο οποίος αναζητά χώρους έμπνευσης. Το πάθος του, ωστόσο, επικεντρώνεται στο πρόσωπο ενός εφήβου, ο οποίος αποτελεί την ενσάρκωση του απόλυτου κάλλους.

Ένας κόσμος που βυθίζεται αργά, τελετουργικά και χωρίς δυνατότητα διάσωσης στη μοναξιά και τη λήθη, αγκαλιά με μιαν αίσθηση παρελθόντος μεγαλείου. Μουσικά, εικαστικά και κινηματογραφικά, ο Βισκόντι αναρωτιέται πάνω στην αξία της αισθητικής και στη δυνατότητα της (υψηλής) τέχνης να παρηγορήσει τον άνθρωπο από το αναπόδραστο του θανάτου. Μήπως μπορεί να το κάνει ο έρωτας; Ένα σπαρακτικό υπαρξιακό ερώτημα και μία από τις τελευταίες πραγματικά μεγάλες (με κάθε έννοια) ταινίες του κλασικού ιταλικού σινεμά.

Ιταλία, Γαλλία. 1970. Διάρκεια: 130΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Θάνατος στη Βενετία

Morte a Venezia
5
  • Δραματική
  • 1970
  • Διάρκεια: 132 '
  • Λουκίνο Βισκόντι

Ένας ηλικιωμένος συνθέτης σε δημιουργική κρίση αναζητά στη Βενετία χώρους έμπνευσης. Το πάθος του, ωστόσο, επικεντρώνεται στο πρόσωπο ενός εφήβου, που αποτελεί την ενσάρκωση του απόλυτου κάλλους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χρήστο Πασσαλή, τι συμβαίνει στο "Ησυχία 6-9";

Ο πρωταγωνιστής και πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης μάς μιλά για τη weird ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται στο ιδιοσυγκρασιακό ντεμπούτο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.