Έρχεται το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη, ιδρύεται ο νέος διεθνής καλλιτεχνικός θεσμός, που θα εστιάσει στο Αρχαίο Δράμα, και θα μας συστηθεί με το Εναρκτήριο Διεθνές Συνέδριο "Το αρχαίο δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας".

Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Πολιτισμό Μαίρης Βιδάλη ιδρύεται το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος / Interbalkan Festival of Ancient Drama, ένας νέος  διεθνής καλλιτεχνικός θεσμός, που έχει ως στόχο την άοκνη συνεργασία και τη σταθερή παρουσία στη χώρα μας καλλιτεχνών, θεσμών και σχημάτων από τα Βαλκάνια, που εργάζονται σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, εστιάζοντας στο Αρχαίο Δράμα και την έρευνα γύρω από αυτό.

Την νέα τουριστική ταυτότητα της Αττικής παρουσίασε ο Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής

Βασική επιδίωξη του νέου φεστιβάλ αποτελεί η ανάδειξη της μεγάλης θεατρικής παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας των βαλκανικών χωρών πάνω στο αρχαίο δράμα. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί προτεραιότητα η ανασκαφή όλου του φάσματος της δημιουργίας που απαντάται στο θεατρικό παλίμψηστο της βαλκανικής χερσονήσου, από τις παραδοσιακές θεσμικές θεατρικές δυνάμεις, έως τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις που αναζητούν καινούργιες δραματουργικές και αισθητικές φόρμες. Το πολύπαθο γεωγραφικό τοπίο των Βαλκανίων, εκεί όπου οι άνθρωποι βίωσαν και βιώνουν σύγχρονες τραγωδίες, το Αρχαίο Δράμα με τη διεθνή του εμβέλεια, τον ουμανισμό και τη θεραπευτική του διάσταση, έχει τη δύναμη να αναδείξει τις συγγενικές μας παραδόσεις και μέσα από την ουσιαστική καλλιτεχνική συνάντηση να στρέψει την πυξίδα προς τη βαθιά και ειλικρινή φιλία των λαών. Οι δράσεις του Φεστιβάλ, που θα διοργανώνεται σε ετήσια βάση, αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2023, με έναν καλλιτεχνικό προγραμματισμό διεθνών συμμετοχών, ο οποίος θα καταρτίζεται ετησίως κατόπιν ανοιχτού καλέσματος για την κατάθεση προτάσεων από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων. 

Μαίρη Βιδάλη
Μαίρη Βιδάλη, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ

Φέτος, το Φεστιβάλ θα συστηθεί στο ευρύ κοινό, διοργανώνοντας εναρκτήριο διεθνές συνέδριο με τίτλο: "Το αρχαίο δράμα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας", που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού" στις 25 και 26 Ιουλίου 2022. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν σημαντικοί εκπρόσωποι του βαλκανικού θεάτρου, που θα καταφτάσουν στη χώρα μας για να χαιρετήσουν τον νέο θεσμό και να συζητήσουν πάνω στην θεατρική πραγματικότητα του τόπου τους και τη σχέση της με το Αρχαίο Δράμα διαχρονικά, αλλά και σήμερα. Οι ομιλίες/συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουλίου, ενώ στις 26 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η παράσταση "Ικέτιδες" του Ευριπίδη σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Περιφέρειας Αττικής είναι δωρεάν.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Συμβουλευτική Επιτροπή

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ ορίστηκε ο Άρης Ασπρούλης, και τη Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζουν οι: Μαίρη Βιδάλη (Πρόεδρος), Ιώ Βουλγαράκη, Έλενα Μαυρίδου, Άγις Μαρίνης, Ειρήνη Μουντράκη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Περικλής Νεάρχου, Σίσσυ Παπαθανασίου.

Άρης Ασπρούλης
Άρης Ασπρούλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ

Ποιος είναι ο Άρης Ασπρούλης

Ο Άρης Ασπρούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Είναι Αριστούχος Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου με αντικείμενο την Κοινωνιολογία της Εργασίας, ειδικός στην Επικοινωνία του Πολιτισμού και θεατρικός συγγραφέας με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάζεται στο ελληνικό θέατρο από το 2002 και σε διοικητικές θέσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Σήμερα είναι Διευθυντής Επικοινωνίας & Προβολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Προβολής του Φεστιβάλ Φιλίππων Σύμβουλος Επικοινωνίας του Πολιτιστικού Οργανισμού "Λυκόφως" και Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Διεθνούς Μουσικής Ακαδημίας Σπετσών, ενώ διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Φεστιβάλ Νάξου, του Santorini Arts Factory, της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων και του ElaiΩnas Festival.
Τα τελευταία πέντε χρόνια διατελεί Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Διεθνούς Εργαστήριου Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Φιλίππων, το οποίο διεξάγεται στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, ενώ έχει διατελέσει πολλές φορές Υπεύθυνος Επικοινωνίας μεγάλης κλίμακας καλλιτεχνικών πρότζεκτ που αφορούν στο Αρχαίο Δράμα. Επιπλέον, έχει διασκευάσει μαζί με τη σκηνοθέτη Ιόλη Ανδρεάδη την "Ελένη" και τον "Ίωνα" του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη.
Ως θεατρικός συγγραφέας έχει συνυπογράψει δεκατρία θεατρικά έργα, που έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Αγγλία και Αμερική σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και ιταλική γλώσσα και έχουν εκδοθεί από την Κάπα Εκδοτική.
Ως επικεφαλής στον τομέα της Επικοινωνίας έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους θεατρικούς και φεστιβαλικούς οργανισμούς της χώρας, αλλά και με σημαντικούς καλλιτέχνες και θεσμούς του εξωτερικού. Επίσης, διδάσκει "Επικοινωνία του Πολιτισμού" ως επισκέπτης διδάσκων (Professional associate-instructor) στο Εργαστήριο Πολιτισμού VΙ: Θέατρο/Σύγχρονη Παραστασιολογία (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, με υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Πατρίσια Κόκκορη).
Είναι Αριστούχος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Κοινωνική Πολιτική, την Εργασία και τις Πολιτικές Απασχόλησης στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας & Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΚΜΟΚΟΠ), έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε ακαδημαϊκά συνέδρια στην Ελλάδα και την Αγγλία.

Κατάθεση προτάσεων για το 2023

Οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2023 στο Θέατρο Αττικού Άλσους "Κατίνα Παξινού", ηλεκτρονικά στο: interbalkanfestival@patt.gov.gr έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Οι επιλεχθέντες θα ειδοποιηθούν έως τις 6 Μαρτίου 2023. 

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.