Η ηθοποιός Μαίρη Μηνά Πρωθιέρεια στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Η παρουσία της Μαίρης Μηνά στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας είναι μια κορυφαία τελετουργική στιγμή, αλλά και μια υπενθύμιση της δύναμης του θεάτρου, της τέχνης και της ανθρώπινης φλόγας που μας εμπνέει όλους.

Μαίρη Μηνά_Ολυμπιακή φλόγα 2026 Ververidis©

Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, στην Αρχαία Ολυμπία, η Μαίρη Μηνά ανέλαβε ξανά τον ρόλο της Πρωθιέρειας στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Αγώνες Milano/Cortina 2026. Η αφή της Φλόγας αποκτά ιδιαίτερο παλμό όταν περνά μέσα από την ηθοποιό που ξέρει να ενώσει τη σεμνότητα με τη δύναμη της έκφρασης, φέρνοντας ζωντανά τη μαγεία και το βάθος της παράδοσης στους θεατές.

Η παράδοση αυτή συνδέεται άρρηκτα με τη Μαρία Χορς, χορογράφο με αμέτρητες περγαμηνές, η οποία από το 1964 έως το 2006 υπηρέτησε ως επίσημη χορογράφος της Τελετής Αφής. Η Χορς εμπλούτισε συνεχώς το τελετουργικό με πρωτοποριακές ιδέες, ενώ η ίδια υπήρξε και μικρό κορίτσι στην πρώτη αφή της φλόγας το 1936 στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής: "Με την αφή της Φλόγας αναβιώνει ένα σύμβολο, είναι μια γέννηση στα αλήθεια… Τα κορίτσια μου, οι ιέρειες, κάνουν θαύματα. Για την πρωθιέρεια χρειάζεται και κάτι ακόμα: ο λόγος. Γι’ αυτό διαλέγω μία ηθοποιό του θεάτρου… Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είναι όμορφη, με ωραία κορμοστασιά, ελληνοπρεπές πρόσωπο, καλή ορθοφωνία, να έχει επιβλητικό περπάτημα αλλά και σοβαρότητα".

Μαίρη Μηνά_Ολυμπιακή φλόγα 2026
Ververidis©

Σήμερα, η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου συνεχίζει αυτή την παράδοση, δημιουργώντας εικόνες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και αναδεικνύουν την ομορφιά της Ελλάδας. Μαζί με την Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά και τις Ιέρειες ετοιμάζονται για την τελετή στις 4 Δεκεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο που συγκινεί με τη χάρη, τη δύναμη και τη διαχρονική αίγλη.

Φέτος, η Μηνά, μια ηθοποιός που λεει ναι, στις προκλήσεις και μπαίνει δυναμικά σε ότι κι αν κάνει, θα πρωταγωνιστήσει στο "Cleansed" της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" (από 4/12). Η ευαισθησία και η δυναμική της θα συναντήσουν εκ νέου την ένταση και το βάθος ενός ιδιαίτερου θεατρικού κόσμου με συμπρωταγωνιστές τους Χρήστο Λούλη, Δημήτρη Καπουράνη, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Γιώργο Ζυγούρη, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Θανάση Ραφτόπουλο.

To έργο, το οποίο όταν γράφτηκε το 1998 σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και κριτικών, αλλά πλέον παίζεται με μεγάλη συχνότητα παγκοσμίως, αποτελεί ακόμη και σήμερα μια κρίσιμη αλληγορία, ένα σήμα κινδύνου για μια κοινωνία που απαγορεύει, ακρωτηριάζει και εξουδετερώνει την αγάπη, την ελεύθερη βούληση και την πνευματικότητα.  Επειδή εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια του πρώτου μήνα παραστάσεων έχουν ήδη ανοίξει νέες ημερομηνίες στην προπώληση για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. 

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μια ριζοσπαστική "Αντιγόνη" από τη Νορβηγία στην Επίδαυρο

Το πρώτο διήμερο του Αυγούστου θα γνωρίσουμε τον πολυσχιδή Ευρωπαίο δημιουργό Άλαν Λουσιέν Όγεν μέσα από μια σκηνική προσέγγιση του σοφόκλειου δράματος όπου ο λόγος συναντά την σωματική ποιητικότητα και το πνεύμα της Πίνα Μπάους (7-8/8).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
01/08/2026

Ακυρώθηκε η παράσταση των "Τρωάδων" στην Επίδαυρο λόγω των πυρκαγιών στην Αργολίδα

Ακυρώθηκε η παράσταση "Τρωάδες" στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (31/07), κατόπιν οδηγιών των αρμόδιων αρχών, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία για την αυτόματη επιστροφή χρημάτων ή την αλλαγή των εισιτηρίων σας.

Τρεις παραστάσεις που ξεχώρισαν την περασμένη σεζόν, επιστρέφουν στο Σύγχρονο Θέατρο

Tρεις παραστάσεις που ξεχώρισαν για το κοινωνικό τους αποτύπωμα επιστρέφουν, με ιστορίες που αναμετρώνται με τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα. Early bird εισιτήρια σε ειδική τιμή για περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Η Στεφανία Γουλιώτη στον "Άμλετ": Πρώτες φωτογραφίες της παράστασης

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στο Βεάκη και σκηνοθετεί τη Στεφανία Γουλιώτη στον απόλυτο ρόλο-ορόσημο της παγκόσμιας δραματουργίας, τον "Άμλετ" του Σαίξπηρ.

"Ο Γίγαντας": Το καθηλωτικό πολιτικό θρίλερ που σαρώνει τα βραβεία έρχεται στο Οδού Κυκλάδων

Γιώργος Σκεύας και Άρης Λεμπεσόπουλος παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον "Γίγαντα" του Μαρκ Ρόζενμπλατ. Ένα καθηλωτικό, πολυβραβευμένο πολιτικό θρίλερ για τον Ρόαλντ Νταλ που θα συζητηθεί όσο λίγα.

Πού θα δεις αυτό το καλοκαίρι την παράσταση για τον Μανώλη Χιώτη

Το μουσικοθεατρικό έργο "MANOLIS | Καρδιά σε τέσσερις χορδές" των Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, που απέσπασε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς, παίρνει παράταση έως τον Σεπτέμβριο. Η προπώληση για τις νέες παραστάσεις έχει ήδη ξεκινήσει.

"Μαύρη Σαμπούκα Iconic": Ξεκίνησε η προπώληση για τη μία και μοναδική βραδιά στο Θέατρο Λυκαβηττού

Μια κωμωδία-ωδή στη φιλία, τα λάθη της ζωής και τα μεγάλα σουξέ η "Μαύρη Σαμπούκα" παραμένει το σφηνάκι διασκέδασης, που θα απολαύσουμε στο Λυκαβηττό.