Σκηνή αποφοίτων και βραβείο θεσπίζει η Αθηναϊκή Σκηνή

Αθηναϊκή Σκηνή

Πρώτη σπουδάστρια που λαμβάνει το βραβείο ‘’Θόδωρος Κάλβος’’ από την Αθηναϊκή Σκηνή, αλλά και υποτροφία φοίτησης, είναι η Έλενα Λιανού. Πως προέκυψε αυτό το βραβείο; Η Αθηναϊκή Σκηνή (Θέατρο, Ανώτερη Δραματική Σχολή, Εργαστήρια), και ο συνιδρυτής της Μιχάλης Καλαμπόκης, τιμώντας τη μνήμη του ιδρυτή της Θόδωρου Κάλβου, Σκηνοθέτη, Ηθοποιού και Δάσκαλου Θεάτρου, θέσπισε δύο δράσεις με στόχο την ανάδειξη, προώθηση και βοήθεια της νέας γενιάς καλλιτεχνών, την οποία ο ίδιος πίστευε, προστάτευε και αγαπούσε: Βραβείο Υποκριτικής της Αθηναϊκής Σκηνής "Θόδωρος Κάλβος”, Σκηνή αποφοίτων, στο επαγγελματικό Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν, πέρα από την απόδοση, είναι το πνεύμα συνεργασίας, η συμμετοχικότητα, η αντιληπτική ικανότητα και ετοιμότητα, η συνέπεια, το ήθος, η σκηνική ενέργεια, η πρόοδος και κυρίως το πάθος για την Τέχνη του Θεάτρου. Αξίες που δίδαξε ο Θόδωρος Κάλβος σε εκατοντάδες νέες και νέους για πάνω από πενήντα χρόνια. 

Η σκηνή αποφοίτων

Οι σπουδαστές της σχολής κατά τη διάρκεια των τριών ετών των σπουδών τους παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, δύο φορές το χρόνο μπροστά σε κοινό και συντελεστές του Θεάτρου της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Με τη θέσπιση της Σκηνής αποφοίτων, εντάσσονται οι παραστάσεις των τριτοετών στο ρεπερτόριο παραγωγών του επαγγελματικού Θεάτρου της Αθηναϊκής Σκηνής για την επόμενη χρονιά, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία. 

Η επιτροπή για το βραβείο απαρτίζεται από τους καθηγητές Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού και Μεθοδολογίας της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Αθηναϊκή Σκηνή και από τους καθηγητές Τεχνικών και Θεωρητικών μαθημάτων: Μιχάλης Καλαμπόκης (Διευθυντής Σχολής, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Ψυχολόγος), Κοραής Δαμάτης (Σκηνοθέτης, Συγγραφέας), Λίλλη Μελεμέ (Σκηνοθέτης, Ηθοποιός), Κώστας Γάκης (Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Μουσικός, Συγγραφέας), Ισίδωρος Σιδέρης (Σκηνοθέτης), Μάνος Καρατζογιάννης (Σκηνοθέτης, Ηθοποιός), Ερατώ Πίσση ( Ηθοποιός), Γιώργος Παπαπαύλου (Ηθοποιός), Αλεξάνδρα Βουτζουράκη (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Ψυχολόγος, Θεατρολόγος), Χριστίνα Βασιλοπούλου (Χορογράφος) κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τα μπαλέτα των γιορτών: Οι παραστάσεις χορού που αξίζει να δείτε

Τελευταία ευκαιρία για να κλείσετε θέση στα θεαματικά μπαλέτα που κάνουν παραμυθέια τα Χριστούγεννα 2025.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/12/2025

Ό,τι αγαπήθηκε, επιστρέφει: sold out παραστάσεις στο Θέατρο Μεταξουργείο

Το Θέατρο Μεταξουργείο συνεχίζει να επενδύει σε παραστάσεις με ψυχή, ουσία και διαχρονική αξία, με σταθερούς πρωταγωνιστές δημιουργούς και ερμηνευτές που το κοινό έχει ταυτίσει με την καλλιτεχνική του ταυτότητα, όπως η Άννα Βαγενά, η Γιασεμί και η Μαρία Κηλαηδόνη.

Η "Άζζα" κουβαλάει έναν κόσμο που δεν χωρά σε κατηγορίες

Ο Βλάσσης Χρυσικόπουλος δημιουργεί μια ηρωίδα που κινείται ανάμεσα στο όνειρο και στην ωμή πραγματικότητα στην παράσταση "Αζζα" που επιστρέφει στη "Σκηνή Brecht" 2510. Είναι μια διαφορετική, ανθρώπινη ιστορία για επιβίωση, αγάπη και αντοχή.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς γίνεται 'Μισάνθρωπος' για τα 50 χρόνια του Θεσσαλικού Θεάτρου

Δείτε τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες και το ατμοσφαιρικό βίντεο από την παράσταση - γιορτή για τα 50 χρόνια του ιστορικού Θεσσαλικού Θεάτρου, που θα δούμε στο θέατρο Φιλίπ το 2026.

Τελευταίες παραστάσεις για την συγκλονιστική "Πύλη της Κόλασης" του Γιάννη Καλαβριανού

Last call για την παράσταση που παίζεται δεύτερη χρονιά στο Αμφι-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Έφυγε ο Αλμπέρτο Εσκενάζη – Ο "Κεραυνός" ήταν η τελευταία του παράσταση

Η παράσταση "Κεραυνός" στο Τρένο στο Ρουφ υπήρξε η τελευταία σκηνοθετική και ερμηνευτική κατάθεση του Αλμπέρτο Εσκενάζη, το τελικό του ταξίδι πάνω στη σκηνή. Ο γνωστός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

3 παραστάσεις που αξίζει να δείτε: Τολμούν και μιλούν για τη μνήμη και την απώλειά της

Τρεις θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν αυτή τη σεζόν στην Αθήνα φωτίζουν τη λήθη όχι μόνο ως ασθένεια, αλλά ως υπαρξιακή δοκιμασία — για εκείνους που χάνουν τις αναμνήσεις τους και για όσους μένουν πίσω.