Αυτά είναι τα μεγάλα θεατρικά γεγονότα του καλοκαιριού

Οι θεατρικές μηχανές που ξεκίνησαν δυναμικά τη σεζόν συνεχίζουν ακάθεκτες και το καλοκαίρι. Αυτό προμηνύουν οι περισσότερες από τριάντα παραστάσεις που περιμένουμε να απολαύσουμε στα αρχαία θέατρα, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στα φεστιβάλ των δήμων και της περιφέρειας Αττικής.

Ιφιγένεια εν Αυλίδι Ελίνα Γιουνανλή©

Οι θεατρικές μηχανές που ξεκίνησαν δυναμικά τη σεζόν συνεχίζουν ακάθεκτες και το καλοκαίρι. Αυτό προμηνύουν οι περισσότερες από τριάντα παραστάσεις που περιμένουμε να απολαύσουμε στα αρχαία θέατρα και στις αίθουσες του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το οποίο, επιτέλους, βρίσκεται ξανά σε πλήρη ανάπτυξη, στα φεστιβάλ των δήμων και της περιφέρειας Αττικής, καθώς και σε ανοιχτές σκηνές της πόλης που θα λειτουργήσουν όλο το καλοκαίρι. Με αριστοφανικές και νεοελληνικές κωμωδίες, αρχαία τραγωδία, σύγχρονο ρεπερτόριο, εκλεκτές διεθνείς αφίξεις, επιτυχημένες χειμερινές επαναλήψεις, πειραματικές παραστάσεις, αλλά και προτάσεις για όλους, αυτό το καλοκαίρι θα χορτάσουμε θέατρο!

Δυο σπουδαίοι ανατόμοι των κλασικών

Δύο εργάτες του θεάτρου, που σκύβουν στα κείμενα με διάθεση ανατόμου, περιμένουμε με ανυπομονησία να υποδεχτούμε στην Αθήνα και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο Ίβο βαν Χόβε, ο Βέλγος σκηνοθέτης που δίχασε με την παράσταση "Ηλέκτρα/Ορέστης" (2019), επιστρέφει με την Commedie Française και φέρνει μια δική του ανάγνωση σε κλασική κωμωδία. Η παράστασή του "Ταρτούφος ή Ο υποκριτής" είναι ένα καλοδουλεμένο αστικό δράμα βασισμένο στην απαγορευμένη, πρώτη εκδοχή του μολιερικού "Ταρτούφου" (Πειραιώς 260, 16-18/6). Ο Ολλανδός Γιόχαν Σίμονς είναι ο σκηνοθέτης που ανοίγει τα Επιδαύρια με μια ριζοσπαστική ανάγνωση της "Άλκηστης" του Ευριπίδη όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η μουσική. Με όχημα την ομώνυμη όπερα του Γκλουκ, τοποθετεί τέσσερις τραγουδιστές και ένα εκκλησιαστικό όργανο στη θέση του Χορού (Επίδαυρος, 1-2/7).

All star "Αντιγόνη"

"Η παράσταση αντικατοπτρίζει ποιητικά τη νέα πραγματικότητα της ζωής", δηλώνει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις για την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή που σκηνοθετεί, θέλοντας να τονίσει τη διαχρονικότητα του μύθου. Για να το πετύχει, επέλεξε έναν all star θίασο, χωρίς να αποφεύγει το ρίσκο. Στην επίκαιρη μεταφορά της τραγωδίας σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, το ρόλο της Αντιγόνης, της γυναίκας-σύμβολο της αντίστασης στην εξουσία, κρατά η Έλλη Τρίγγου. Κρέοντας είναι ο Βασίλης Μπισμπίκης, Κορυφαίος του Χορού ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ το πολλά υποσχόμενο καστ συμπληρώνουν οι Γιώργος Παπαγεωργίου, Δανάη Μιχαλάκη, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Στρατής Χατζησταματίου, Μαρίνα Αργυρίδου κ.ά. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 9/7 στη Θήβα, τη γενέτειρα της Αντιγόνης, θα παιχτεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 5 και 6/8 και στη συνέχεια θα περιοδεύσει.

Ταρτούφος
@Jan Versweyveld
"Ταρτούφος" σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε στην Πειραιώς 260 

Αντιπολεμική "Ελένη" από το ΚΘΒΕ

Από τις παραστάσεις του περσινού φεστιβάλ που δεν δόθηκαν λόγω των πυρκαγιών, η ιλαροτραγωδία του Ευριπίδη βρίσκει φέτος τη θέση της στην ορχήστρα της Επιδαύρου (12-13/8). Ο ευρηματικός Βασίλης Παπαβασιλείου δημιούργησε μια άκρως θεαματική παράσταση που θυμίζει βαριετέ, μεγεθύνοντας την ειρωνεία του έργου, σύμφωνα με το οποίο η Ωραία Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία. Την εκλεκτή διανομή απαρτίζουν η Έμιλυ Κολιανδρή, η Αγορίτσα Οικονόμου, ο Θέμης Πάνου κ.ά., καθώς και δεκαπενταμελής χορός γυναικών. Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια είναι του Άγγελου Μέντη και η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου.

Οι ξεχωριστές προτάσεις του Εθνικού

Με δύο ιδιαίτερες επιλογές κατεβαίνει το Εθνικό στην Επίδαυρο: η σατιρική "Μήδεια" του Μποστ είναι η πρότασή του για τη φετινή κωμωδία, σε μία από τις σπάνιες φορές που θα παιχτεί στο αργολικό θέατρο έργο που δεν ανήκει στην αρχαιοελληνική γραμματεία. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός και παίζουν οι: Στέλιος Ιακωβίδης, Σύρμω Κεκέ, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά. (8-9/7). Όσον αφορά την τραγωδία, τον σοφόκλειο "Αίαντα" ανεβάζει ο Αργύρης Ξάφης, που κατεβαίνει για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης στην Επίδαυρο. Πρωταγωνιστεί ο Στάθης Σταμουλακάτος, στην πρώτη του ερμηνεία σε αρχαίο δράμα, μαζί με τους Δημήτρη Ήμελλο, Εύη Σαουλίδου, Χρίστο Στυλιανού κ.ά. (29-30/7)

Ελένη ΚΘΒΕ
©Τάσος Θώμογλου
Η ευριπίδεια "Ελένη" του ΚΘΒΕ έρχεται στην Επίδαυρο

Ραντεβού στα "Θεσμοφόρια" δίνουν Μπέζος-Κυριακίδης

Οι Θεσμοφοριάζουσες συναντιούνται στη μυστική γιορτή τους προκειμένου να δικάσουν τον συκοφάντη τους, τον Ευριπίδη. Ο τραγικός ποιητής, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, μπαίνει στο ναό των Θεσμοφόρων κι από εκεί ξεκινά το "γλέντι" που θα δείτε να ζωντανεύει αρχικά στο Θέατρο Πέτρας (30/6) και αργότερα σε ανοιχτά θέατρα όλης της χώρας. Η αριστοφανική κωμωδία "Θεσμοφοριάζουσες" θα παιχτεί σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, ο οποίος κρατά κι έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους μαζί με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Έρχονται στη Μικρή Επίδαυρο

Στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου συνεχίζεται ο Κύκλος "Contemporary Ancients", στο πλαίσιο του οποίου τρεις καταξιωμένοι συγγραφείς "συνομιλούν" με κλασικά έργα: η Κάλλια Παπαδάκη με τον "Αίαντα" του Σοφοκλή στο "Ρίζες από βαμβάκι" σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου (15 & 16/7), ο Ηλίας Μαγκλίνης με την "Άλκηστη" του Ευριπίδη στο "Φάκελος Βάνκαου" σε σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα (5-6/8) και ο Χρήστος Χωμενίδης με τον "Ίωνα" του Ευριπίδη στο "Γίνεται δέντρο το πουλί", το οποίο θα το γνωρίσουμε περαιτέρω από την έκδοσή του στο πλαίσιο της θεατρικής σειράς του φεστιβάλ. Θα δούμε ακόμα τους "Επιτρέποντες" του Μενάνδρου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου (22-23/7) και τον Ευριπίδη Λασκαρίδη στην παράσταση "Osmosis Τουρνέ" (29-30/7).

Αντιγόνη
Βασίλης Μπισμπίκης και Έλλη Τρίγγου συναντιούνται στην "Αντιγόνη"

50 Χρόνια Στοά με Μποστ

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου γιορτάζει τα 50χρονα της Στοάς –ενός θεάτρου με ανεκτίμητη προσφορά στην προβολή της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας– με κείμενα του κορυφαίου εκφραστή του λαϊκού θεάτρου Μποστ. Η παράσταση "Ακούω ήχον κώδωνος" είναι μια σύνθεση σκηνών από τα θεατρικά έργα του Μποστ, από πεζά του, λεζάντες γελοιογραφιών, στίχους και επιθεωρησιακά κείμενα που δημιούργησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος θα σκηνοθετήσει και θα παίξει με τις Λήδα Πρωτοψάλτη, Εύα Καμινάρη κ.ά. στην καλοκαιρινή περιοδεία που θα ξεκινήσει από το Θέατρο Βράχων.

Κίτσου-Γκοτσόπουλος μαζί στην "Ηλέκτρα"

Η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους τηλεοπτικούς ήρωες Ελένη και Λάμπρο στις "Άγριες μέλισσες", θα συμπρωταγωνιστήσουν και θα περιοδεύσουν με την "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης σχεδιάζει ο Απόλλων Παπαθεοχάρης, ενώ στον 16μελή θίασο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ιωάννα Μαυρέα, Νίκος Λεκάκης, Γιώργος Δεπάστας, Ιάσονας Παπαματθαίου, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Επιτρέποντες
©Patroklos Skafidas
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανεβάζει τους "Επιτρέποντες"  στη Μικρή Επίδαυρο

"Πέρσες" εις διπλούν

Τη σπουδαία αισχύλεια τραγωδία που μιλάει για την αλαζονεία της εξουσίας και τη συντριβή της ήττας ανεβάζουν δύο σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς, που διακρίνονται για το προσωπικό τους ύφος. Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μια εξαιρετική διανομή: Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Αλεξία Καλτσίκη κ.ά. (Επίδαυρος, 15-16/7, Ελευσίνα, 30-31/7), ενώ ο Σάββας Στρούμπος ετοιμάζει τη δική του πρόταση, εμπνευσμένη από τη μέθοδο ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θ. Τερζόπουλου, με μια εξαμελή ομάδα ανερχόμενων ηθοποιών: Έλλη Ιγγλίζ, Ρόζυ Μονάκη, Έβελυν Ασουάντ κ.ά. (σε περιοδεία).

Ο Νούσιας, η Πρωτόπαππα και ο "Φιλοκτήτης"

Μπορεί τα ονόματα του Τάσου Νούσια και της Μαρίας Πρωτόπαππα να συζητιούνται έντονα τον τελευταίο καιρό, λόγω της εμφάνισής τους στην τηλεοπτική σειρά "Σασμός", όμως είναι ιδιαιτέρως αγαπητοί τους κύκλους των θεατρόφιλων. Οι δύο πρωταγωνιστές θα συναντηθούν αυτό το καλοκαίρι θεατρικά στην τραγωδία "Φιλοκτήτης". Ο Σοφοκλής, χωρίς να έχει την πολιτική, κριτική ματιά του Ευριπίδη, εστιάζει στον ανθρώπινο παράγοντα και παρουσιάζει το δράμα του Φιλοκτήτη ο οποίος εγκαταλείπεται ανάπηρος στη Λήμνο από τους Αχαιούς, με σύσταση του Οδυσσέα. Καθώς ένας χρησμός λέει ότι χωρίς τα όπλα του Φιλοκτήτη δεν θα πέσει η Τροία, ο Οδυσσέας ξαναγυρίζει στη Λήμνο, μαζί με τον Νεοπτόλεμο, ώστε να αρπάξει τα όπλα. Ο Τάσος Νούσιας ερμηνεύει το ρόλο του Φιλοκτήτη, η Μαρία Πρωτόπαππα εκείνον του Οδυσσέα και ο Γιώργος Αμούτζας του Νεοπτόλεμου. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Μαρλέν Καμίνσκυ.

Πέρσες
©Γκέλυ Καλαμπάκα
"Πέρσες" ετοιμάζει ο Δ. Καραντζάς με τη Ρένη Πιττακή

"Ιφιγένεια εν Αυλίδι" διά χειρός Μουμουλίδη

Ο Θέμης Μουμουλίδης επιστρέφει στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη. Η απόφασή του να ανεβάσει τη συγκεκριμένη τραγωδία το 2012 ήταν μια πολιτική πράξη μέσα στη δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία που βιώναμε και το ίδιο συμβαίνει και τώρα, καθώς η θυσία της Ιφιγένειας για την πατρίδα μπορεί να ιδωθεί με πολλούς τρόπους στην τρέχουσα παγκόσμια συνθήκη. Πρωταγωνιστούν οι: Μαρία Πετεβή, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Παππά, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου κ.ά. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 19 και 20/8, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου κάνει επιθεώρηση

Με μεγάλη προσμονή περιμένουμε τη νέα πολυπρόσωπη παράσταση της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο Άλσος, μια αναβίωση της καλής ελληνικής επιθεώρησης με δικά της κείμενα. Στην ολοκαίνουργια παραγωγή, τη μουσική έχει συνθέσει το χαμογελαστό κορίτσι του ελληνικού πενταγράμμου, η Μαρίζα Ρίζου, σκηνοθετεί και παίζει ο Θοδωρής Αθερίδης και πρωταγωνιστεί ένας θίασος με αποδεδειγμένο ταλέντο στο τραγούδι: Κρατερός Κατσούλης, Κώστας Κόκλας, Πάνος Μουζουράκης, Λευτέρης Ελευθερίου, Παρθένα Χοροζίδου, Ελένη Κοκκίδου, Αντώνης Λουδάρος, Θανάσης Αλευράς κ.ά.

Ο Ούλριχ Ράσε μάς συστήνεται

Από τους πιο συζητημένους Γερμανούς σκηνοθέτες, ο Ούλριχ Ράσε έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και μάλιστα στην Επίδαυρο, για να παρουσιάσει την εκδοχή του πάνω στον "Αγαμέμνονα" του Αισχύλου (22-23/7). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Residenztheater του Μονάχου και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η οποία θα μας συστήσει τη σκηνική γλώσσα ενός δημιουργού που συνδυάζει με εκρηκτικό τρόπο το κείμενο, την κίνηση και το ρυθμό. Η τραγωδία θα ερμηνευτεί ως μια καλοκουρδισμένη χορογραφία πάνω σε περιστρεφόμενες σκηνές, με ζωντανή μουσική υπόκρουση. Ο 53χρονος Ράσε έχει ανεβάσει στο παρελθόν έργα των αρχαίων τραγικών ("Βάκχες", "Πέρσες", "Οιδίπους") και άλλα κλασικά κείμενα, συνήθως με έντονη σκηνική κινητικότητα, με τους ηθοποιούς να ερμηνεύουν πάνω σε κινούμενες πλατφόρμες ή κυλιόμενους διαδρόμους, εγείροντας έντονες συζητήσεις για το ύφος του.

Πέντε διεθνείς αφίξεις στην Πειραιώς 260

Κομβικός σταθμός του παγκόσμιου θεάτρου αποδεικνύεται η έδρα του Φεστιβάλ Αθηνών με πέντε πολυαναμενόμενες αφίξεις. Το αμερικανικό δίδυμο των Κέλι Κόπερ και Πάβολ Λίσκα, δηλαδή οι Nature Theater of Oklahoma, επιστρέφουν με το "Μπερτ Τουρίντο: μια όπερα", που αποδομεί τη σύγχρονη αμερικανική ποπ κουλτούρα (15-16/6), ενώ ο Χιλιανός Μάρκο Λαγέρα, ο οποίος καταπιάνεται με ζητήματα της σύγχρονης χιλιανής πραγματικότητας, θα παρουσιάσει την "Όαση ατιμωρησίας", πάνω στο θέμα της αστυνομικής βίας (22-23/6). Η Βραζιλιάνα Κριστιάν Ζαταΐ έρχεται με το "Λυκόφως", μια multimedia παράσταση βασισμένη στο "Dogville" του Τρίερ, έχοντας στο επίκεντρό της το ζήτημα της ξενοφοβίας (27-28/6), ενώ η Γαλλοβιετναμέζα Καρολίν Γκιελά Ενγκιγέν, που μας συστήθηκε με την παράσταση "Σαϊγκόν", επιστρέφει με το παραμύθι "Αδελφοσύνη, φανταστική ιστορία" (6-7/7). Τέλος, ο Γάλλος αβάν-γκαρντ εικαστικός και σκηνοθέτης Φιλίπ Κεν θα παρουσιάσει την υβριδική εικαστική παράσταση με οικολογικό προβληματισμό "Farm fatale" (10-11/7).

Αδελφοσύνη, φανταστική ιστορία
©Jean Louis Fernandez
Η Καρολίν Γκιελά Ενγκιγέν επιστρέφει στην Πειραιώς με την
"Αδελφοσύνη, φανταστική ιστορία"

Τι θα παρουσιάσει ο Χουβαρδάς στο Φεστιβάλ;

Δώδεκα σπουδαίοι ηθοποιοί: Γιάννης Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης σημαίνουν την έναρξη των θεατρικών παραστάσεων στην Πειραιώς 260, την πρώτη ημέρα του Ιουνίου με την "Άλλη πλευρά της καταιγίδας" του Γιάννη Χουβαρδά, μια πρωτότυπη σύνθεση για τη φανταστική συνάντηση του Όρσον Γουέλς με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η παράσταση θα παιχτεί με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς, στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής. Στις 4 Ιουνίου, μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με το σκηνοθέτη και τους συντελεστές και συντονιστή τον Διονύση Καψάλη.

"Βόιτσεκ" ο Δημήτρης Κουρούμπαλης

Πριν από δυο χρόνια, το Θεσσαλικό Θέατρο είχε παρουσιαστεί μια εκδοχή του "Βόιτσεκ" του Γκέοργκ Μπίχνερ, ένα έργο-πρόδρομος του γερμανικού εξπρεσιονισμού βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Τότε, η παράσταση ανέβηκε σε μουσική και στίχους του Tom Waits, όπως τα μετέφρασε και διασκεύασε ο συνθέτης Κώστας Βόμβολος. Τώρα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Θανάση Χαλκιά και με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, θα παρουσιαστεί σε μορφή μιούζικαλ. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Ιουλίου στη Λάρισα, στην Αυλή του Μύλου, και θα περιοδεύσει σε πόλεις της Θεσσαλίας, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα (Παπάγου 12/9, Πεύκη 13/9).

Η άλλη πλευρά της καταιγίδας
@Alex Kat
"Η άλλη πλευρά της καταιγίδας" από τον Γ. Χουβαρδά

Mega show από τον Λάμπρο Φισφή

Οι λάτρεις του stand up comedy κρατήστε την ημερομηνία: Στις 6 Ιουνίου το Τάε Κβον Ντο θα γεμίσει με γέλια και καλή διάθεση. Ο Λάμπρος, σε μεγάλη φόρμα και με πολλά κέφια, θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο σόου… της ζωής του, με τίτλο "Αυτά είναι", γεμάτο από αγαπημένα αστεία, που εφευρίσκει παρατηρώντας την καθημερινότητα και όλες τις μικρές της λεπτομέρειες: από την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, τις οδηγίες του Google maps, τεχνικές για σεξ στο ντους μέχρι το πώς μεγαλώνει κανείς δύο παιδιά, τα πλαστικά καλαμάκια και ασφαλώς τον Covid και τα παρελκόμενά του.

Οι "Συμπέθεροι από τα Τύραννα" live

Κλείστε τους τηλεοπτικούς δέκτες και δείτε ζωντανά τους θεατρικούς "Συμπέθερους από τα Τίρανα" των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα με πρωταγωνιστές κάποιους από τους ηθοποιούς της πολυσυζητημένης, ξεκαρδιστικής τηλεοπτικής σειράς, όπως οι Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Κώστας Καζάκας, Βασίλης Κούκουρας και Ντανιέλ Νούρκα. Στην καλοκαιρινή περιοδεία της κωμωδίας θα συμπρωταγωνιστήσουν ακόμα οι Δημήτρης Μαυρόπουλος, Σοφία Παυλίδου, Νατάσα Κοτσοβού, Μαριαλένα Ροζάκη και Πάνος Σταθακόπουλος.

Νεοελληνική κωμωδία στο Χυτήριο

Στην αυλή του Χυτηρίου θα παρουσιάζεται όλο το καλοκαίρι το δημοφιλές κωμειδύλλιο του Δημητρίου Κορομηλά "Η τύχη της Μαρούλας", που ξεχωρίζει χάρη στον μουσικό χαρακτήρα και την κωμική ματιά του στα αθηναϊκά αστικά ήθη του 19ου αιώνα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο έμπειρος Κώστας Τσιάνος και τη μουσική ο Σταμάτης Κραουνάκης, ενώ στους ρόλους θα απολαύσουμε τους Αργύρη Αγγέλου, Σωτήρη Τζεβελέκο, Ευτυχία Φαναριώτη κ.ά.

Αυτά είναι - Λάμπρος Φισφής
Stand up comedy show ετοιμάζει ο Λάμπρος Φισφής στο Τάε Κβο Ντο

Ο Αιμίλιος Χειλάκης σκηνοθετεί "Μήδεια"

Σταθερός συνεργάτης του Αιμίλιου Χειλάκη, ο Μανώλης Δούνιας συνυπογράφει μαζί του τη σκηνοθεσία της "Μήδειας" του Ευριπίδη. Για να δοθεί ιδιαίτερη δυναμική στο Χορό, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει και στο ρόλο του Ιάσονα, μαθαίνουμε ότι θα συνεργαστεί με την ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα και τη Μυρτώ Αλικάκη ως κορυφαίες του Χορού. Η Αθηνά Μαξίμου θα αναμετρηθεί με το ρόλο της Μήδειας, ενώ ο Αναστάσης Ροϊλός θα είναι ο Κρέοντας και η Τροφός. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης, η οποία θα περιοδεύσει, έχει αναλάβει η Εύα Νάθενα.

Faliro Summer Theatre: Θέατρο δίπλα στη θάλασσα

Διαθέτει 2.800 θέσεις, άνετο πάρκινγκ που μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 αυτοκίνητα, είναι αμφιθεατρικό, βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας και, το κυριότερο, δίπλα στη θάλασσα. Αν δεν πήγατε στο Faliro Summer Theatre το περασμένο καλοκαίρι, σίγουρα θα το κάνετε φέτος, καθώς υπάρχουν πάμπολλες εκδηλώσεις, παραστάσεις, συναυλίες, ακόμα και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σας δώσουν την αφορμή. Από τη σκηνή του θα περάσουν πολλές από τις ελληνικές παραστάσεις που θα περιοδεύσουν το καλοκαίρι, "Ματωμένος γάμος", "Θεσμοφοριάζουσες", "Γυάλινος κόσμος", "Ηλέκτρα", "Αντιγόνη", "Κατά φαντασίαν ασθενής" κ.ά., καθώς και το μεγάλο σόου "Tango Legends". Ραντεβού στο Φάληρο!

Ιστορίες εφηβικής επαναστατικότητας στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ορμώμενη από πραγματικό γεγονός είναι η "Άνοιξη" που σκηνοθετεί η Γιούλα Μπούνταλη στην Πειραιώς 260 (19-21/7). Οι Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Χριστίνα Κυπραίου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ζωή Σιγαλού κ.ά. ζωντανεύουν την ιστορία μιας ομάδας μαθητριών του Γυμνασίου Θηλέων του Μεσολογγίου, που, την άνοιξη του 1960, αντέδρασε στην ίδρυση Πρακτικού Γυμνασίου Αρρένων, καθώς θα τις απέκλειε από τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης (Πειραιώς 260, 2-4/7). Προϊόν του θεατρικού εργαστηρίου που καθοδηγεί η Γιώτα Αργυροπούλου και η oμάδα blindspot είναι η παράσταση "Youthquake", η οποία θα ανεβάσει στη σκηνή δεκατέσσερις εφήβους, για να μας αφηγηθούν τη δική τους οπτική για τον κόσμο που κληρονομούν, υπό το πρίσμα του "Δεκέμβρη του 2008", της κλιματικής αλλαγής, του κινήματος #Blacklivesmatter κ.ά.

Youthquake
@Pinelopi Gerasimou
Οι έφηβοι καταλαμβάνουν την Πειραιώς 260 στο "Youthquake"

"Ματωμένος γάμος": Λόρκα for ever

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί το "Ματωμένο γάμο" του Λόρκα, μια τραγωδία για την αγάπη με πανανθρώπινη εμβέλεια, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο κομμάτι της μουσικής και για το λόγο αυτό συνεργάζεται με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ενώ ύστερα από πολλή σκέψη κατέληξε στον ιδανικό για εκείνον θίασο. Τον κεντρικό ρόλο της μάνας ενσαρκώνει η Μαρία Τζομπανάκη και τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μαρία Χάνου, Νίκος Πουρσανίδης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Χριστίνα Τσάφου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Κώστας Βασαρδάνης, Ισιδώρα Δωροπούλου, Κώστας Κοράκης, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Ιφιγένεια Μακρή.

Απατεωνιές, σκευωρίες και "Ο Κλέψας του Κλέψαντος"

Ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Ζόρντι Γκαλσεράν ("To Δάνειο", "Η μέθοδος Γκρόνχολμ", "Αλυσιδωτές λέξεις", "Καρναβάλι", "Κανκούν") έγραψε με μεράκι το κωμικό, γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις έργο "Ο Κλέψας του Κλέψαντος". Ένας διεφθαρμένος υπουργός. Μια υπάλληλος εταιρείας φυσικού αερίου με οικογενειακά προβλήματα, ένα κολ γκερλ με άποψη, ένας ανάπηρος πατέρας και ένας άντρας-αίνιγμα είναι κάποιοι από τους ήρωες του έργου που θα δούμε σε καλοκαιρινή περιοδεία, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Στάγκου, με πρωταγωνιστές τον Λεωνίδα Κακούρη, τη Δήμητρα Ματσούκα, τον Θανάση Πατριαρχέα και τον Χάρη Γρηγορόπουλο. Στην απολαυστική κωμωδία όλα ξεκινούν από ένα πολιτικό σκάνδαλο, αλλά εξελίσσονται εντελώς αναπάντεχα. Ποιος είναι τελικά ο απατεώνας και ποιος κινεί τα νήματα της υπόθεσης μένει να το δούμε…

Ματωμένος γάμος
Η Μαρία Τζομπανάκη θα ερμηνεύσει τη Μάνα στο "Ματωμένο γάμο"

Θερινή συνέχεια για τον "Κουρέα της Σεβίλλης"

Η επιτυχημένη παράσταση με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Φάνη Μουρατίδη στο δίδυμο του τετραπέρατου κουρέα Φίγκαρο και του στριφνού γερο-Μπαρτόλο ετοιμάζεται για θερινό κύκλο παρουσιάσεων. Η Σοφία Σπυράτου έχει υπογράψει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της θεαματικής παράστασης, που διακρίθηκε το χειμώνα για τον κωμικό χαρακτήρα, τα πλούσια, εντυπωσιακά κοστούμια, τις όμορφες μελωδίες του Μιλτιάδη Παπαστάμου και την εμβληματική μουσική του Ροσίνι, τις σπαρταριστές ερμηνείες των ταλαντούχων πρωταγωνιστών (Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη) και, τέλος, την εξαιρετική ομάδα των μουσικών και χορευτών που πλαισιώνουν ευφάνταστα την ιστορία.

"Γυάλινος κόσμος" και το καλοκαίρι

Ασταμάτητη φαίνεται η πορεία της παράστασης που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών. Ξεκινώντας από το live streaming του Εθνικού τον προηγούμενο χειμώνα, συνεχίστηκε ζωντανά τη φετινή σεζόν στο Αλκυονίς, για να πάρει παράταση και για θερινή συνέχεια. Λογικό, καθώς το πολυαγαπημένο αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς ευτύχησε με μια πλήρως ατμοσφαιρική σκηνική μεταφορά από τον Νανούρη και τέσσερις εξαιρετικούς ηθοποιούς στην ερμηνεία των ρόλων. Τις οδυνηρές διαδρομές της οικογένειας Ουίνγκφιλντ ακολουθούν και πάλι η Άννα Μάσχα (Αμάντα), η Λένα Παπαληγούρα (Λόρα), ο Κωνσταντίνος Μπιμπής (Τομ) και, σε νέα διανομή για το ρόλο του Τζιμ, ο Γιάννης Κουκουράκης.

Κουρέας της Σεβίλλης
Θερινή περιοδεία για τον "Κουρέα της Σεβίλλης"

Ποιοι είναι "Οι 7 τρελοί" του Φεστιβάλ;

Η Ελένη Τσίχλη είναι μια νέα σκηνοθέτρια που αντιμετωπίζει το θέατρο ως πράξη πολιτική και βλέπει κάθε παράσταση ως αφορμή για δημόσιο διάλογο. Στο Φεστιβάλ Αθηνών έρχεται με το βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ έργο "Οι 7 τρελοί" (Πειραιώς 260, 24-26/6). Υπό τους ήχους της μουσικής του Θοδωρή Αμπαζή, επτά ηθοποιοί (Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Καράμπαμπας, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Σύρμας, Φιντέλ Ταλαμπούκας) δημιουργούν επί σκηνής μια κοινότητα, "αποκαλύπτοντας μια επίκαιρη ιστορία που αναδεικνύει τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου και διεκδικεί το χώρο για να ανθίσει ένα διαχρονικό "εμείς”, μια νέου τύπου χορικότητα".

Πληθωρική κωμικότητα στον "Κατά φαντασίαν ασθενή"

Ο Αργκάν νομίζει ότι πάσχει από όλες τις αρρώστιες, χαλάει χρήματα σε κομπογιαννίτες, πίνει χάπια, αυτογελοιοποιείται και κερατώνεται από τη δεύτερη σύζυγό του, ερωμένη του γιατρού του, που σχεδιάζει να τον ξεκάνει για να καρπωθεί την περιουσία του σε βάρος της μοναχοκόρης του, την οποία η μητριά προσπαθεί να παντρέψει ή να κλείσει σε μοναστήρι... Αυτά συμβαίνουν στον "Κατά φαντασίαν ασθενή" του Μολιέρου, μια κωμωδία που "πάσχει" από πληθωρική κωμικότητα και υποδόριο πικρό χιούμορ. Μετά τις παραστάσεις στο "Κατερίνα Βασιλάκου", ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης και ο πρωταγωνιστής Θανάσης Τσαλταμπάσης ετοιμάζονται για καλοκαιρινή περιοδεία μαζί με τον υπόλοιπο θίασο.

Κατά φαντασίαν ασθενής
Γιάννης Σιμόπουλος
​Ο μολιερικός "Κατά φαντασίαν ασθενής" περιοδεύει

Η Κερασία Σαμαρά συνεχίζει το... "Ψέμα"

Μετά τις επιτυχημένες χειμερινές του παραστάσεις, το "Ψέμα" του Φλοριάν Ζελέρ θα συνεχίζει να παίζεται στον κήπο του πολυχώρου Αλεξάνδρεια. Η Κερασία Σαμαρά σκηνοθετεί αυτό το έργο για την αλήθεια και το ψεύδος στις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών. Ο Γάλλος συγγραφέας αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την άβολη πραγματικότητα δύο παντρεμένων ζευγαριών που κινούνται στο λαβύρινθο της εξαπάτησης. Είναι χαρακτηριστικές οι στιχομυθίες που ακούγονται στο έργο: "Ειλικρινά δεν ξέρω τι μ’ έπιασε… Επέμενες να σου εκμυστηρευτώ κάτι για να ξαναβρείς την εμπιστοσύνη σου σ’ εμένα. Έτσι δεν μου είπες; Μου το ζήτησες ως "ένδειξη αγάπης”… Και επινόησα αυτή την ηλίθια ιστορία". Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Βλάχος, Κάτια Σπερελάκη, Αλίκη Αβδελοπούλου, Κώστας Τσάχρας.

Ένα ανατρεπτικό έργο σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής

Στον κόσμο του παραλόγου ζει ο ήρωας του Μάριους φον Μάγενμπουργκ στο "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι". Το έργο του σύγχρονου Γερμανού δραματουργού της Schaubühne ανέβασε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2009 ο Θανάσης Σαράντος και τώρα θα το δούμε από έναν νέο καλλιτέχνη που το όνομά του συζητήθηκε όσο λίγων αυτήν τη χρονιά. Είναι ο Γιώργος Κουτλής, ο σκηνοθέτης των "Παιχτών" του Γκόγκολ, που εντυπωσίασαν με την ενέργεια, το ρυθμό και την αμεσότητά τους. Το έργο που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, 18-21/7) είναι "ένας εφιάλτης με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, μια παρανοϊκή και ωμά διασκεδαστική κούρσα, παραβολή της αδιανόητης πραγματικότητάς μας". Παίζουν οι Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θάνος Λέκκας και Βασίλης Μαγουλιώτης.

Προμηθέας Δεσμώτης

Ο κατά Άρη Μπινιάρη "Προμηθέας Δεσμώτης" επιστρέφει

"Η τραχιά παράσταση με τις υψηλές εντάσεις, βυθισμένη στα σκοτάδια και πλημμυρισμένη από μεταλλικούς ήχους (μουσική: Φώτης Σιώτας) αποτυπώνει μια οριακή στιγμή της ανθρωπότητας, δεν παύει όμως να καταλήγει βαθιά ανθρωποκεντρική, έτσι όπως εστιάζει στην ανθρώπινη δύναμη και την ανατολή ενός καινούργιου κόσμου" γράφαμε στην κριτική της παράστασης "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αιχύλου σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη. Με πρωταγωνιστή τον εκφραστικό Γιάννη Στάνκογλου θα ξανά δούμε το καλοκαίρι την παράσταση, που αποτελεί ένα θεατρικό και ταυτόχρονα μουσικό γεγονός. Με όχημα τη μουσική, δημιουργείται ζωντανά μια δυναμική πλατφόρμα σκηνικής αναπαράστασης και
αναδεικνύει το έργο σαν μια σπαρακτική και με συνεχή κλιμάκωση, επίκληση ενός πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Παίζουν ακόμα οι Αλέκος Συσσοβίτης,  Ιωάννης Παπαζήσης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Δαυίδ Μαλτέζε, Νάνσυ Μπούκλη (αντικαθιστά την Ηρώ Μπέζου) κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.