Kλασικά έργα με απρόσμενες προεκτάσεις στην Επίδαυρο

«Ηλέκτρα/Ορέστης» και «Φαίδρα» από τους Ίβο Βαν Χόβε και Έφη Θεοδώρου έρχονται στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Kλασικά έργα με απρόσμενες προεκτάσεις στην Επίδαυρο

«Ηλέκτρα/Ορέστης» και «Φαίδρα» από τους Ίβο Βαν Χόβε και Έφη Θεοδώρου έρχονται στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

«Ηλέκτρα/Ορέστης»

Kλασικά έργα με απρόσμενες προεκτάσεις στην Επίδαυρο - εικόνα 1

Αγαπημένος του ελληνικού κοινού, ο έμπειρος Ίβο βαν Χόβε επιχειρεί την πρώτη του σκηνοθεσία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και την πρώτη του συνεργασία με τη θρυλική Comédie Française, με το δίπτυχο «Ηλέκτρα/Ορέστης», το οποίο στηρίζεται στα δύο έργα του Ευριπίδη. Άψογη χρήση της τεχνολογίας, αγάπη για το κείμενο και μεθοδική καθοδήγηση των ηθοποιών χαρακτηρίζουν το θέατρο του Βέλγου σκηνοθέτη, αυτό όμως που καθήλωσε τους θεατές της συγκεκριμένης παράστασης όταν πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες στο Παρίσι ήταν η σκηνική ωμότητα και η καίρια απογύμνωση του μύθου, από τον οποίο έμεινε να κυριαρχεί η δίψα για εκδίκηση που κινεί τα δύο αδέρφια. Μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει πεδίο μάχης, γεμάτο χώμα, λάσπη και αίμα, ο Χόβε συνθέτει μια σκηνική τοιχογραφία της οικογένειας των Ατρειδών, προτάσσοντας ως βασικό διακύβευα το ζήτημα της βίας. (Στις 26-27/7)

«Φαίδρα»

Kλασικά έργα με απρόσμενες προεκτάσεις στην Επίδαυρο - εικόνα 2

Ο ποιητής και μεταφραστής Στρατής Πασχάλης, σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη εκδοχή της μετάφρασης σε ελεύθερο στίχο της «Φαίδρας» του Ρακίνα επανέρχεται με μια νέα μεταφραστική εκδοχή, η οποία επιχειρεί να αναδείξει τη μουσικότητα του πρωτότυπου κειμένου, ενώ επιτρέπει μια νέα δραματουργική και ερμηνευτική προσέγγιση του έργου. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η Έφη Θεοδώρου με πρωταγωνιστές τους: Μαρία Σκουλά (Φαίδρα), Γιάννο Περλέγκα (Θησέας), Γιάννη Παπαδόπουλο (Ιππόλυτος), Γιωργή Τσαμπουράκη (Θηραμένης), Μαριάννα Δημητρίου (Οινώνη), Πηνελόπη Τσιλίκα (Αρικία) και Ελένη Μπούκλη (Ισμήνη/Πανόπη). Η κλασική τραγωδία του γαλλικού 17ου αιώνα είναι επηρεασμένη ως προς την εκφραστική της από τον Πλούταρχο και τον Βιργίλιο και εμπνέεται τη θεματική της από τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη και τη «Φαίδρα» του Σενέκα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η παράσταση ανεβαίνει στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, πολύ κοντά στην Τροιζήνα όπου διαδραματίζεται το έργο του Ρακίνα. (Στις 26-27/7)

Περισσότερες πληροφορίες

Φαίδρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αρχαίος ελληνικός μύθος, τον οποίο έχει αποτυπώσει ο Ευριπίδης στον «Ιππόλυτο», περνά στη γαλλική Αναγέννηση και ο Ρακίνας καταπιάνεται με τον παράφορο έρωτα της Φαίδρας για το γιο του συζύγου της, τον Ιππόλυτο.

Ηλέκτρα / Ορέστης

  • Σκηνική Σύνθεση

Στηριζόμενος στις αντίστοιχες τραγωδίες του Ευριπίδη, ο Βέλγος σκηνοθέτης στήνει ένα σκηνικό-πεδίο μάχης για να συνθέσει μια μεγαλειώδη σκηνική τοιχογραφία της οικογένειας των Ατρειδών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Θέατρο Πορεία έρχεται με "Ηλέκτρα εντός", "Prima facie", "Ντόριαν Γκρέι"

Η σεζόν 2025-26 στο θέατρο του Δημήτρη Τάρλοου ανοίγει με αναπάντεχες σκηνικές προτάσεις, σαρωτικές επαναλήψεις, συγκλονιστικές ερμηνείες, ενδιαφέρουσες συμπαραγωγές και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/09/2025

Είδατε το πολυσυζητημένο "Relic" του Λασκαρίδη; Επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο Πτι Παλαί

Η παράσταση "Relic" του Λασκαρίδη ανεβαίνει για πέντε μόνο ημέρες στο Πτι Παλαί. Ένα ταξίδι μνήμης, επιθυμιών και παρελθόντος, που συγκινεί και προκαλεί τον θεατή να αναλογιστεί τις δικές του ρίζες.

"Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος": Η παράσταση για τη ζωή του κορυφαίου γλύπτη επιστρέφει

Για τέταρτη χρονιά η παράσταση που αφηγείται τη ζωή του κορυφαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, επιχειρεί ένα ψυχολογικό ταξίδι που εμπνέει και συγκινεί.

Ο "Φιάκας" επιστρέφει με τον Γιώργο Γαλίτη

Με προσφορά προπώλησης εισιτηρίων λίγο πριν την πρεμιέρα έρχεται η κωμωδία του Δημοσθένη Μισιτζή σε σκηνοθεσία του Πάνου Σκουρολιάκου.

"Dramodé": Που συναντά η ελληνική μόδα τον πολιτισμό

Η Ελληνική Ένωση Σχεδιαστών Μόδας διοργανώνει ένα μοναδικό φεστιβάλ με παραστάσεις, συζητήσεις και ανατρεπτικά fashion shows.

Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος με την Άννα Βαγενά: Εκάβη και η δύναμη της εκδίκησης

Η Άννα Βαγενά συνεχίζει για τρίτη χρονιά τα σεμινάρια στο Μεταξουργείο, εστιάζοντας στο αρχαίο δράμα. Φέτος, μελετούμε την Εκάβη του Ευριπίδη, διερευνώντας την εκδίκηση ως ιερό χρέος και σύγχρονο μήνυμα.